DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 121
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 7 czerwca 2020, o 20:11


Wątpię, ta siatka to Konopex kupiony w auchan
Czyli tak jak napisałem już wcześniej w wiadomości

Dobrycel
Posty: 228
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 7 czerwca 2020, o 20:26

Domeny Konopex nie ma (chciałem zobaczyc na zdjeciach ta antene). Ponadtto ktos gdzie pisał, ze bardzo dobre sa siatkowe ASP8.
Czy Panowie monterzy bawili sie kiedys w testy siatek jakie sa odczyty w tym samym miejscu na antenach siatkowych z roznych firm?

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 8 czerwca 2020, o 06:38

nomadeus pisze:
6 czerwca 2020, o 18:13
To, co zrobili to jest tragedia... MUX-8 nie da się oglądać, siła sygnału spadła do 40 %... jakość ok. 35-40%
Co oni zrobili?! To się nadaje do UOKiK... :evil: :evil: :evil:
Dokładnie.
Wczoraj praktycznie przez cały dzień nie miałem MUX 3 na K41 (tylko czarny ekran), dało się oglądać dopiero w godzinach popołudniowych, to samo dotyczyło MUX 2 na K40 (mega pixeloza lub czarny ekran), przez również praktycznie cały dzień.

Ewidentnie widać, że to przez dołożenie MUX-2 na sąsiedni K40 spowodowało taką katastrofę na dotychczasowym MUX 3 na K41.

Ten kto zaprojektował dwa MUX-y w SFN na sąsiadujących ze sobą kanałach powinien zobaczyć co się dzieje.

Abonament płacę, natomiast przez nieprzemyślane decyzje zostałem pozbawiony odbioru dwóch Mux-ów

Dobrycel
Posty: 228
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 8 czerwca 2020, o 09:08

Pytanie:
Czy obracałeś antene? Czy łączyłeś bezpośrednio z TV?
Antena pasywna czy z wzmacniaczem?
Moze inna antene trzeba zastosować?
Zawsze mozesz wezwac UKE ale mozesz dostac taka sama odpowiedz.
Piszesz, ze rozne klucze w sygnale sa, wiec chyba sie na tym znasz?
Pisanie na forum nie poprawi odbioru.

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 8 czerwca 2020, o 13:42

Niedawno ktoś mi odpowiedział o zjawisku Tropo na forum. Tyle tylko, że to bardzo dziwne tropo... PO zmianach, które nastąpiły ze strony Emitela, który przecież NIE RUSZAŁ MUX-8.... to rzekome tropo zaczęło jeszcze mocniej niszczyć dobry odbiór w dzień. W nocy Siła sygnału 86%, jakość sygnału 100%. Tak więc z moją instalacją jest WSZYSTKO W PORZĄDKU. Nadchodzi dzień, siła spada do 40-60% a jakość oscyluje w graniach 40-50%... Ewidentnie coś tu jest nie tak.

dvbtowiec
Posty: 890
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 czerwca 2020, o 13:53

@nomadeus
Poczytaj dokładnie o tropo.
Choćby tutaj https://xploradio.blogspot.com/p/propag ... yczna.html
dzienne maksima: wcześnie rano (krótko po świcie), następnie po zachodzie słońca

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 8 czerwca 2020, o 14:35

@dvbtowiec
"Parametry naziemnych nadajników radiowych UKF FM i naziemnych nadajników telewizyjnych zostały dobrane tak, by jak najlepiej wykorzystać przeciętne (typowe, standardowe) warunki propagacji."
Wynika z tego, że w przypadku MUX-8 z Kosztowów parametry te nie zostały dobrane w odpowiedni sposób, skoro występuje opisywany przeze mnie problem.
O ile przed czerwcową zmianą, jako tako dało się korzystać w dzień (jakość była na poziomie 70%), to teraz się nie da...

Dobrycel
Posty: 228
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 8 czerwca 2020, o 15:00

Co zrobiłeś przy antenie, aby sprawdzić ustawienia? Jaka antena? Kable itp. To ze kiedyś działało nie znaczy, ze instalacja antenowa jest wykonana prawidłowo. Masz jakieś rozdzielacze sumatory i inne wynalazki na kablu?

dvbtowiec
Posty: 890
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 czerwca 2020, o 15:23

@nomadeus
Cytując, warto rozumieć co się cytuje :)
by jak najlepiej wykorzystać
Nie oznacza to że wszędzie odbiór będzie idealny. Póki nie piszesz nic o swojej lokalizacji i instalacji, dywagujemy czysto teoretycznie. Podważasz wpływ odbioru w dzień i w nocy, podałem Ci na tacy że tak może się dziać. Teraz znów coś innego :) tak można bez końca.

A przepraszam w jednym z postów coś tam napisałeś
Antena siatkowa, wzmacniacz najmocniejszy.
Wczytując się w temat który poruszyłeś już w 2018 viewtopic.php?f=50&t=7902#p230030
Twoje problemy to nie MUX8, tylko MUX lokalny. Zatem rozmawiamy zupełnie off topic i problemy miałeś już w 2018 roku.
Ostatnio zmieniony 8 czerwca 2020, o 15:38 przez dvbtowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 8 czerwca 2020, o 15:36

@dvbtowiec
Od 2018 roku trochę minęło. W zeszłym roku została całkowicie wymieniona instalacja. Problem, którty poruszam dotyczy tylko i wyłącznie MUX-8 i tylko i wyłącznie w godzinach dziennych. Reszta MUX-ów leci wszędzie po 100% jakości i 98-100% siły sygnału.
Więc to nie jest coś po mojej stronie, tylko po stronie Emitela i tego, że nie potrafi porządnie zestawić sygnału.
Zanim ja zainwestuję w osobną antenę, to mam nadzieję że do tego czasu decydenci wycofają się z MUX-8 na VHF.

dvbtowiec
Posty: 890
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 czerwca 2020, o 15:39

Wymień z nazwy jakie kanały stanowią problem. Zobaczymy o czym rozmawiamy.

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 8 czerwca 2020, o 15:50

@dvbtowiec
Problem stanowią wszystkie kanały z MUX-8, czyli: WP, Zoom Tv, Metro, Nova Tv, TVP Kultura, TVP Hd.
Wszystkie mają identyczne kiepskie parametry.
Teraz, jakimś cudem po zawieszeniu kabla dosłownie w powietrzu, maksymalnie co udało się uzyskać:
[img]https://i.ibb.co/cYfGH9P/IMG-20200608-154521130.jpg[img]

dvbtowiec
Posty: 890
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 czerwca 2020, o 15:56

nomadeus pisze:
8 czerwca 2020, o 15:50
Teraz, jakimś cudem po zawieszeniu kabla dosłownie w powietrzu, maksymalnie co udało się uzyskać:
No, czyli sam sobie odpowiedziałeś, ruszyłeś kablem i masz lepiej :)
Wracamy do punktu wyjścia o wykonaniu porządnie instalacji.

Dobrycel
Posty: 228
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 8 czerwca 2020, o 18:27

Tak decydenci mają specjalnie dla Ciebie Mux 8 zrobic. Uwazam, ze jak nie napisze jaka antena, nie wstawi kompleksowo zdjec nie odpowiadac. A jak bedzie pisał to moderator przerwe mu powinien zrobic na 14 dni na początek.
Ludzie mają po 2 anteny czasem. Muslisz, ze jak wstawisz byle jaka siatke i dasz wzmacniacz to bedzie wszystko ok, bo tak powiedział pseudo instalator. Zdjecia instalacji, anteny, i kabla. Sprawdz, czy goraca zyla to miedz.

nomadeus
Posty: 25
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus » 8 czerwca 2020, o 19:31

@Dobrycel
Nie jestem odosobniony bo problem z MUX-8 ma cały kraj. Nie wiem czemu uczepili się VHF skoro to się NIE SPRAWDZA. I w dodatku moc nadawcza jest absolutnie za niska.
I powtórzę raz jeszcze nie ma absolutnie żadnego problemu z innymi MUX-ami, które idą z Kosztowów.
Poza tym, wiesz... to, co piszesz to typowe teksty, jakie dostawcy usług zapodają: to u pana/pani jest nie tak, u nas wszystko ok.
No nie do końca... a nawet bardzo nie do końca :)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 850
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 8 czerwca 2020, o 19:54

Ale coś jest na rzeczy, byłem dzisiaj sąsiadowi na nowo zakodować telewizor i faktycznie wskaźniki BER wychodzą słabo szczególnie na k21 czasem nawet na czerwono i 41 żółty na przemian z zielonym, na k40 wszystko na zielono, k42 nie wyłapuje. Zapomniałem wziąć telefonu to był bym cyknął zdjęcia jaki jest BER na poszczególnych muxach i liczba błędów, bo akurat jego tv pokazuje te informacje. Antena kierunkowa ze wzmacniaczem na oko nie jestem pewny producenta ale chyba DVBT 1000. Instalacja około 3 letnia, kabel w porządku, krótki odcinek około 7-8 metrów. Na Święty Krzyż nie da rady nastawić bo zastawia elewacja domu, więc pozostaje kierunek Kosztowy.
Co do mux8 to nie był bym taki pewny że to zły wybór korzystać z pasma VHF, patrząc na to jak naciska lobby komórkowo-internetowe to za 10 lat może okazać się że dla naziemnej tv pozostanie tylko pasmo VHF.

Dobrycel
Posty: 228
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 8 czerwca 2020, o 20:26

Nie pisz, ze cały kraj ma problem z MUX 8. U mnie działa i to dobrze.
Roszczeniowa postawa. Kupiłem antenę w markecie za 30 pln i ma działać. Za Chiński kabel dałem 10 pln i działało.
Ile pytań jeszcze trzeba zadać abyś człowieku @nomadeus napisał jaka antena i wstawił zdjęcia.
Nie odpowiedziałeś jaki kabel. Czego Ty oczekujesz? Masz 14 lat lub mniej? Czytaj forum, notuj w głowie lub na kartce to co piszą tutaj ludzie. Bo bardzo mądrych rad wielu ludzi udziela. Wiele cennych uwag i wskazówek jest. Trzeba skorzystać. Idz do marketu, kup co najtańsze a potem narzekaj na jakość.

dvbtowiec
Posty: 890
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 czerwca 2020, o 21:53

@nomadeus
Odbieram MUX8 i wielu moich znajomych w różnych częściach małopolski i śląska bez problemów.
Pisz w swoim imieniu, a nie wypowiadaj się za innych.
Moce nadawce są odpowiednie dla pasma VHF, prawa fizyki, warto poczytać.

Skoro wcześniej napisałeś że po "podwieszeniu kabla" masz lepsze wskazania, to jest kilka możliwości:
- źle wykonane połączenia na styku kabel, antena.
- kiepskiej jakości kabel

Dodatkowo mogą dojść elementy takie jak:
- niewłaściwa antena w Twojej lokalizacji, MUX 8 to inne pasmo, niż pozostałe MUX'y więc jeśli antena siatkowa się nie sprawdza, to trzeba stosować antenę dedykowaną na pasmo VHF.
- przesterowanie wzmacniaczem

Bez szczegółów nikt Ci więcej nie pomoże w temacie.

Koneser
Posty: 136
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Koneser » 8 czerwca 2020, o 22:04

Dobrycel pisze:
8 czerwca 2020, o 09:08
Pytanie:
Czy obracałeś antene? Czy łączyłeś bezpośrednio z TV?
Antena pasywna czy z wzmacniaczem?
Moze inna antene trzeba zastosować?
Zawsze mozesz wezwac UKE ale mozesz dostac taka sama odpowiedz.
Piszesz, ze rozne klucze w sygnale sa, wiec chyba sie na tym znasz?
Pisanie na forum nie poprawi odbioru.
Czyli proponujesz mi, i zapewne wielu innym, aby biegać po dachu, zmieniać antenę, a może i telewizor... zamiast wycofać się z bezmyślnej decyzji o posadowieniu dwóch MUX-ów SFN obok siebie ?

Adis
Posty: 45
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 8 czerwca 2020, o 22:33

Przy dobrej instalacji może być i 10 kanałów jeden po drugim i nic nie zakluci ja odbieram kanały 21 22 23 24 26 28 i jest wszystko w porządku

Odpowiedz