DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 761
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: igorlan » 28 marca 2020, o 15:02

Dziś testowo obróciłem rotorem antenę w stronę nadajnika Kosztowy i ku mojemu zaskoczeniu k40 ma pełne wskazania S100%/Q100%. Odbiór w Krakowie na Salwatorze.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 834
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 28 marca 2020, o 16:53

Raczej chyba nic w tym dziwnego że odbierasz ten MUX w Krakowie, bo to w linii prostej około 60 km, ja mam do nadajnika Kosztowy 75 km w linii prostej i wskazania podobne dzisiaj przy pięknej pogodzie siła 93%, jakość 95%.
A jak wygląda u Ciebie w Krakowie odbiór kanału 42 z MUX TVS?

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 761
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: igorlan » 28 marca 2020, o 19:21

Nie ma śladu, niestety kierunek mam przysłonięty pobliskim wzgórzem Świętej Bronisławy, stąd byłem zaskoczony, że mimo to odbieram.
K40 idzie tak:
Obrazek

Obrazek

dvbtowiec
Posty: 779
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 kwietnia 2020, o 09:24

Tak nadajnik testowy Polsatu z Katowic działa rewelacyjnie w Krakowie.
MUX TVS k42 cisza z tego kierunku w Krakowie, to za mała moc. Antenę mam ustawioną wysoko jakieś 35m, nic nie przesłania widoków.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 244
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 8 kwietnia 2020, o 12:56

Mux TVS jest nadawany z innego systemu antenowego który ma silne wycięcie w kierunku Małopolski .

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 108
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 8 kwietnia 2020, o 12:59

A wyjaśni mi ktoś jak to możliwe że na starej siatce odbieram u siebie w Mikołowie wszystko łącznie z tvp 3 Kraków a na televes zenit mix mam słabszy mux 8 o wiele i TVP 3 Kraków nawet nie jest znajdowane przez tv?

dvbtowiec
Posty: 779
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 8 kwietnia 2020, o 14:56

@Acid Zatem to wycięcie zapewne odgrywa kluczową rolę, ale moc samego nadajnika również.
Tak czy siak nie dolatuje do Krakowa.

@igorlan Na marginesie, ale sobie kadr wybrał do zaprezentowania poziomów sygnałów w PN ;)

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 244
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 8 kwietnia 2020, o 15:28

Owszem , ale modulacja 16-QAM robi swoje i przy stosunkowo niedużych mocach zasięgi są bardzo duże co zresztą widać po testowym multipleksie Polsatu.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 761
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: igorlan » 8 kwietnia 2020, o 21:59

dvbtowiec pisze:
8 kwietnia 2020, o 14:56
@igorlan Na marginesie, ale sobie kadr wybrał do zaprezentowania poziomów sygnałów w PN ;)
Ostatnio trudno jest tam znaleźć coś innego :(

Obrazek
Przy okazji zmieniłem tuner, który nieco więcej pokazuje parametrów sygnału.

A tak przy okazji, w której części Krakowa mieszkasz? z Lysej Hory coś odbierasz?

dvbtowiec
Posty: 779
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 9 kwietnia 2020, o 21:27

Nawet nie probowalem odbierac. Wiem ze oferta jest bogatsza niz slowacka, ale na maszcie robi sie las anten, a dach nie jest moja prywatna wlasnoscia. Odbior jest wyjatkowo trudny i byle co nie zlapie sygnalu.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 108
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 8 maja 2020, o 12:55

Odbieracie ornontowice? U mnie problem jest. Już 2 dzień biegam z antena po dachu a sygnału jak nie było tak nie ma

ainsztain
Posty: 88
Rejestracja: 19 sierpnia 2013, o 08:55
Odbiornik: sony kdl 46w4500, microm 4HD IR
Instalacja antenowa: 1/log5-65 +LG2 2/log5-65 +LG1 3/opticum AX1000 +AX W11, wzm. budynkowy WWK 982
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ornontowice,Żilina, Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ainsztain » 11 maja 2020, o 15:16

Cześć!
Pomijając fakt, że pytanie umieściłeś w niewłaściwym wątku (jest osobny wątek multipleksu TVT, bo nie nadaje przynajmniej na razie z Mysłowic-Kosztów) to faktycznie coś jest na rzeczy. Mój dekoder dvbt2 odbiera multipleks TVT bez problemów, a na moim starym SONY jest tylko dźwięk- sygnał jest bardzo dobry. Co ciekawe kilka dni temu była podobna sytuacja, ale po około 24 godzinach obraz na TV Sony powrócił. Nikt inny nie pisał o czymś takim więc nie zawracałem nikomu głowy, bo sytuacja sama powróciła do normy.
Jeśli nie masz ani dźwięku ani obrazu, to pisałeś też wcześniej, że będziesz próbować odbioru z Żyliny- na kanale 47 jest multiplex 1. Spróbuj odłączyć antenę z polaryzacji V i sprawdź odbiór o Ornontowic, bo tamten sygnał może uniemożliwiać odbiór z Ornontowic.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 108
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 11 maja 2020, o 18:02

Oj to nie wiedziałem że jest osobny wątek.
Właśnie odłączyłem antenę w polaryzacji V i podłączyłem tylko tą którą chce ustawić na ornontowice. Dekoder jak i tv pokazują 0 sygnału 0 jakości.
Możliwe ze będę musiał załatwić antenę o większym zysku

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1024
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 29 maja 2020, o 12:33

Na k40 obecnie zamiast MUX testowego Polsatu leci MUX-2. Czy to już nastąpiła zmiana która miała nastąpić za miesiąc?
Ogólnie to dziwna sprawa bo trwa przerwa konserwacyjna i na pozostałych kanałach z tego obiektu cisza. Może to leci ze Skrzycznego (wykorzystują przerwę w Kosztach na testowanie, pomiary sygnału na k40) a może mój tv coś głupieje?

Obrazek

EDIT
Po 14 sygnał na k40 zniknął.

Kacper_FMDX
Posty: 11
Rejestracja: 13 lutego 2020, o 15:43
Miejscowość: Tarnowskie Góry
Odbiornik: LGTV UM7450PLA
Instalacja antenowa: TV naziemna: Telmor ASR Classic
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Kacper_FMDX » 29 maja 2020, o 14:28

Bytom Stroszek. Regularny odbiór k. 40

Sygnał dziś zniknął, jednak przed jakiś czas wyświetlało się "Brak Informacji", a sygnał był. Ciekawa sprawa

ciekawe czy jakiś kanał leciał w HEVC :D

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1024
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 29 maja 2020, o 14:50

Tak, skończyła się przerwa konserwacyjna i na k40 już jest po staremu czyli powrócił PN i Polsat Film.
Swoją drogą to ciekawe co dalej z tymi testami. Pozwolenie kończy się za dwa dni i nie wiadomo, czy wystąpili o pozwolenie na emisję na innym kanale czy zakończą testy. Osobiście obstawiam to pierwsze.

dvbtowiec
Posty: 779
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 29 maja 2020, o 14:58

Potwierdzam jest już po staremu. Sam jestem ciekaw, co będzie dalej.
W wykazie pozwoleń na emisję eksperymentalną z 18 maja bodajże, nie ma niczego nowego dla Cyfrowego Polsatu. Zatem być może zakończą testy.

pikaczu
Posty: 1335
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 1 czerwca 2020, o 09:09

Od dziś brak polsat news hd i polsat film hd

Dobrycel
Posty: 152
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 1 czerwca 2020, o 10:02

Szkoda ...
Wlasnie sprawdilem i nie dziala.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 834
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 1 czerwca 2020, o 10:03

Potwierdzam wyłączenie. No cóż szkoda ale koncesja wygasła, zawsze HD lepsze od SD nawet na PN gdzie same gadąjace głowy, ale na Polsat Film zawsze się coś ciekawego znalazło do obejrzenia.

Odpowiedz