DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 18 grudnia 2016, o 14:33

Ja jakoś nie odczuwam, ale jestem w zasięgu kilku nadajników naraz. :mrgreen:

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2722
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 18 grudnia 2016, o 16:29

Wygląda na to że sprawa ostatnich awarii nadajników dvb-t urosła do rangi politycznej :lol:
Krystyna Pawłowicz pisze:Czy amerykańska firma EMITEL nadająca sygnał TVP,która ZABLOKOWAŁA od soboty odbiór TVP w południowej Polsce,w województwach dolnośląskim,lubelskim,opolskim i częściowo śląskim,BIERZE UDZIAŁ w hybrydowym ZAMACHU STANU w Polsce?
Czy EMITEL na zewnętrzne polecenie testuje nasze możliwości i reakcje?
EMITEL trzeba NATYCHMIAST ZASTĄPIĆ firmą polską!
https://pl-pl.facebook.com/KrystynaPawlowicz/

tranzystor
Posty: 247
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 18 grudnia 2016, o 16:48

K63 pisze:BIERZE UDZIAŁ w hybrydowym ZAMACHU STANU w Polsce?
Czy EMITEL na zewnętrzne polecenie testuje nasze możliwości i reakcje?
Bierze nie bierze, sygnał znowu siadł

Obrazek

MaxEvans
Posty: 85
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ z funkcją tunera TV
Instalacja antenowa: Antena siatkowa Dipol zamknięty + Symetryzator antenowy 1-69 Wzmaciacz MC 9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 / Sienkiewicza / Zygry

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MaxEvans » 18 grudnia 2016, o 16:59

Oby do Lodzkiego nie doszla awaria ;)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 18 grudnia 2016, o 17:14

Wątpię aby EmiTel się w takie akcje mieszał,ale minus za to że nie poinformowali że mają awarię.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2456
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: JaroslawMroczkowski » 18 grudnia 2016, o 18:33

Jest info o problemach z MUX- 3 na stronie głównej.

fotoamator
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwietnia 2011, o 17:34

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: fotoamator » 18 grudnia 2016, o 19:55

Wczoraj wieczorem, brak sygnału z KATOWICE KOSZTOWY i Skrzyczne (tylko Mux-3)
To nie przypadek , każdy liczący się duży system informatyczny (czytaj DVB-t) musi mieć redundancje dla dostępu. Zarówno energetyczną jak i wymiany danych. To czego jesteśmy świadkami to jest celowe działanie. W dużo mniejszych firmach jest zagwarantowany awaryjny dostęp.
Jakby faktycznie była poważna awaria to nie działałby żaden multipleks a nie tylko ten z TVP

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 18 grudnia 2016, o 20:16

Jak na tę chwilę to Kosztowy nadają MUX-3 bez zakłóceń.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 268
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 18 grudnia 2016, o 20:21

@fotoamator Tak się składa, że MUX3 nadaje w większości o ile nie całym kraju w SFN. Nie zdziwię się jeśli firma wystąpi na drogę sądową ze względu na idiotyczne pomówienia.

tranzystor
Posty: 247
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 18 grudnia 2016, o 21:06

Acid pisze:wystąpi na drogę sądową ze względu na idiotyczne pomówienia.
Fajnie jest straszyć co nie? Wtedy nikt już nie piśnie ani słówkiem na forum. :lol:

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 268
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 18 grudnia 2016, o 21:13

Miałem na myśli raczej informacje pojawiające się w mediach ;)

blondaska78
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2012, o 00:05
Odbiornik: Telewizor Sony Bravia
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blondaska78 » 19 grudnia 2016, o 07:19

Ale to TVP należy się spore odszkodowanie.Emitel ma zapewnić stały odbiór mux 3 i nikogo nie obchodzi wydumany problem z synchronizacją.Ale wtopa Emitela!Nie kasujcie postów wam niepochlebnych!Wolne media!

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 19 grudnia 2016, o 08:38

Ta...

A co najlepsze nikt nie uwzględnia tego, że od piątku nad krajem znajduje się obszar o podwyższonych warunkach propagacji. :mrgreen:

tranzystor
Posty: 247
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 19 grudnia 2016, o 11:30

Tomciosz pisze:obszar o podwyższonych warunkach propagacji. :mrgreen:
Tropo również może wpływać na jakość sygnału, tyle że .... tropo w praktyce zawsze tak samo przychodzi: stopniowo i powoduje niewielkie zakłócenia, pixelizacje (przynajmniej u mnie tak zawsze jest, nawet przy największym jak do tej pory stopniu) a tutaj mieliśmy do czynienia z nagłym zanikiem sygnału momentalnie - i takim samym nagłym jego przywróceniem - taki efekt nie daje nawet najsilniejsze "tropo" i wątpię nawet aby chodziło o zakłócenia SFN bo czy wówczas nie powinna być ogromna pixelizacja a nie kompletny ciemny ekran na godzinę lub więcej parę razy wciągu dnia? :?

Druga sprawa nawet jeśli weźmiemy pod uwagę że chodzi jednak o zakłócenie SFN na wielu niezależnych od siebie nadajnikach multiplekserach (w przypadku MUX2 multiplekser jest 1 w Warszawie, w przypadku MUX3 osobny na każde województwo?), jaki wspólny mianownik je łączy? system GPS? a dokładniej zegar z GPSa? do ich synchronizacji? A więc kto zakłócił sygnał GPS? Rosja? By napuścić jeszcze bardziej na siebie obywateli? I czemu zakłócić tylko sieć SFN z MUX3 a nie inne? :mrgreen:

Polak
Posty: 1
Rejestracja: 19 grudnia 2016, o 11:47

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Polak » 19 grudnia 2016, o 12:01


[...]

/od Admina:
Proszę o powstrzymanie się o deklaracji politycznych na tym forum.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 19 grudnia 2016, o 15:21

Przed chwilą sprawdzałem odbiór MUX-3 na kanale 41.
Chyba już wszystko opanowane bo odbiór stabilny: siła 96%,jakość 98%.

tranzystor
Posty: 247
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Odbiornik: Ferguson Ariva 153 Combo DVB-T2 / LV5T Deluxe USB DAB+
Instalacja antenowa: Antena siatkowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tranzystor » 19 grudnia 2016, o 16:08

TLW/SZA pisze:Chyba już wszystko opanowane
Teraz już tak ... ale dopiero po 3 godzinach (od 13:00) i nie wiadomo na jak długo :roll:

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 19 grudnia 2016, o 19:38

Przed 18:50 był kilkusekundowy zanik obrazu na Polsacie. Powtórzyło się to z 2-3 razy, a teraz czasem rozjechany jest głos względem wizjii. MUX3 działa dosyć sprawnie.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Tomciosz » 19 grudnia 2016, o 23:07

Właśnie nastąpił brak sygnału MUX3

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 268
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid » 19 grudnia 2016, o 23:11

Potwierdzam, nadajniki na kanale 41 całkowicie wyłączone.

Odpowiedz