@Markus29: Ja cały czas obecnie byłem na kanale 41 więc nie wiem czy ustawienie na ER Rybnik mi coś da. Przyznam nie sprawdziłem lecz 6KW w odległości ~1km + 12dBi anetna to może być kosmos
Po testach.
- Kraków 50 kanał mam max siła/jakość 80%/78 i nie próbowałem z takimi parametrami nawet oglądać.
- Opole kanał 34 kanał siła/jakość 83%/90% odchylenie jakieś 25st. od kierunku. Rwie mi, więc odpuściłem. Maksymalnie miałem 85%/90% i to może by działo lecz ograniczenia masztu nie pozwalają na przykręcenie w tej pozycji anteny bez ingerencji głebszej w mocowania.
- Katowice Kosztowy - 88%/90% lecz rwie.
- Na chwile obecną ustawiłem antenę gdzieś na Kraków Chorągwice a oglądam na kanale 41 z siła sygnału 88% i jakością 88-90%. Nie chce krakać na razie ani jednej ramki nie zerwało.
Przesunięcie anteny w lewo czy prawo na RTCN daje te same parametry lecz RWIE.
Popieram. Jak jestem idealnie na jakimkolwiek RTCN to rwie

Poprawka 21:55 i nawet na tym kierunku obraz całkowicie znikł. Mam ok 1 ramki na 3sekundy.
Kończą mi się pomału pomysły.
Obstawiam, że problemem jest synchronizacja pomimo, że Emitel zarzeka się że jest ona poprawna, bo być może i jest ale...
Przy dużej licznie nadajników na tej samej częstotliwości i na dużej odległości ~100km dostajemy masę sygnałów identycznych przesyniętych w czasie między sobą. Dla 100km wychodzi mi 0,3ms opóźnienia. Do tego dochodzą sygnały odbite co da zapewne ok 20 sygnałów na danym kanale. Czy tuner sobie z tym potrafi poradzić? Nie wiem.
Poczekajmy na wnioski UKE. W nieoficjalnej rozmowie pan z UKE powiedział że źle coś policzyli przy projektowaniu sieci DVB-T na śląsku

Jest ciekawie jednym słowem.
SQ9BZO