DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Zolmar »

I kolejne obraźliwe insynuacje i kłamliwe oskarżenia ad personam wobec mnie Jarosławie! Nie tym tonem proszę, nie mówisz do kilkuletniego gówniarza, którego można zastraszyć.

Wygrałem swoją sprawę z DELLem, wygrałem z PKP ale w imię czego mam odwalać za frico robotę Emitela?
Ja nie jestem partnerem dla UKE. Wy tak.
Może mnie zatrudnicie? :D :D

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 »

witam, zwracając uwage w poprzednim poście na niską wartośc mer sprostuje że zajmuje się antenami zbiorczymi na terenie bytom,piekary,chorzów , mer na poziomie 26 jest minimalną granicą , poniżej już miernik pokazuje fail , a telewizory i tunery jesze "chodzą" , to nie ja tylko odbiorcy narzekają na kiepski przekaz , jak skrzyczne i kosztowy zaczęło nadawać na 55 i 41 kanale zaczęły się problemy , informuję że 49 kanał jest w maksymalny mer 35 , moim skromnym zdaniem jak by moce nadajników były wyrównane nie byłoby problemu ,a jest...
p.s koledzy z zabrza i gliwic mają jeszcze gorzej z kanałem 55 (trzeba montować 2 antene na skrzyczne dot 55 kanału , bo z kosztów sygnał zakłócony , nie na każdym budynku ,zależy od położenia , pozdrawiam

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 »

ja znajduję się na północny-wschód od mysłowic, myślałem że te problemy z k55 wynikają z faktu że mam te nadajniki niemal w jednej linii ale kolega markowski3 potwierdza że w innych obszarach te zakłócenia tez występują, może odezwą się osoby z innych lokalizacji,

przy okazji ciekaw jestem wyników jednego z kolegow ze sławkowa /pojawiał sie tu kiedyś/ jak u niego wyglada sytuacja?

jeszcze mam pytanie do kolegi markowskiego3 jak wyniki dla kanału 41? bo u mnie działa perfekcyjnie

Lpiatek
Posty: 33
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: CABLETECH URZ0323
Instalacja antenowa: ATV21/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Lpiatek »

U mnie również występują problemy z odbiorem k. 55. Tak złego odbioru emisji DVB-T nie miałem nigdy nawet gdy MUX3 nadawany był z mizerną mocą na (chyba) 51 kanale i to w konkurencji z Pradziadem. Lokalizację mam całkiem fajną - Skrzyczne osłonięte (elewacja pn-wsch.) do nadajnika w Kosztowach raptem 12 km. Nie posiadam profesjonalnego miernika ale odbiornik wskazuje dobry sygnał, jednak jakość co chwilę spada uniemożliwiając odbiór. Dodam także, że nie mam żadnych uwag do k. 41 i 49 oraz że zastosowanie wzmacniacza, symetryzatora a nawet innej anteny oraz korekta kierunku i miejsca montażu nie powoduje poprawy odbioru k. 55. Powyższa sytuacja nie stanowi dla mnie problemu gdyż posiadam wyśmienity odbiór MUX1 na k. 25 z Chorągwicy (81 km) ale zastanawiające jest pojawienie się opisywanych przeze mnie i kolegów problemów nagle około 1-2 miesięcy temu.

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 »

Niestety ale popieram kolegów. Problemów nie ma tylko z Mux-2 na k.49. Kanały 41 oraz 55 w zależności od pogody bywa czasem że brak odbioru. Jakość sygnału "pływa". Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek »

Zastanawiające. Wszyscy zgłaszający problemy korzystają, w większości, z chińskich przystawek czy tunerków usb. Chyba producenci nie do końca wiedzą jak zaimplementować zgodne procedury w te urządzenia. I tu jest problem, a nie SFN, jak ktoś kiedyś puścił plotkę.

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 »

mylisz się, nie wszyscy

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Zolmar »

Macieju mój "chiński" tunerek na USB odbiera lepiej niż markowe tunery zewnętrzne :)))
Mam jeszcze dobry na nim sygnał kiedy markowe dają komunikat "No sygnal". Więc bez niepotrzebnych szyderstw. Skup się na merytoryce.

W okresie testowym w mojej lokalizacji odbierałem bez problemów wszystkie MUXy ze Skrzycznego, Kosztowych i Czech. Po oficjalnym wyłączeniu wszystkich analogów i przejściu na pełną cyfryzację odbieram tylko Kosztowy i część Czech.

Za wyjątkiem kilku dni na początku września kiedy odbierałem około 12 kanałów z Czech a brakowało kompletnie MUX3 z Kosztowych.

Więc to nie jest problem z instalacją antenową czy "chińskim"tunerkiem.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2041
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T »

Maciejek pisze:Zastanawiające. Wszyscy zgłaszający problemy korzystają, w większości, z chińskich przystawek czy tunerków usb. Chyba producenci nie do końca wiedzą jak zaimplementować zgodne procedury w te urządzenia. I tu jest problem, a nie SFN, jak ktoś kiedyś puścił plotkę.
Ciekawe jest to co piszesz, ale to nijak się ma do rzeczywistości, bo ja na ten przykład mam telewizor Samsung z wbudowanym tunerem DVB-T za ponad 3200zł. produkcji słowackiej, drugi tuner zewnętrzny Ariva T-60 za około 170zł. produkcji chińskiej i problemy są na obydwóch jednakowe, jeśli chodzi o Wręczycę k.41 i o Kosztowy k.41 i k.55. Natomiast jak wcześniej pisałem na obydwóch odbiornikach odbieram idealnie na antenie ze zwykłym symetryzatorem ze Św. Krzyża odległość 112,4km. a z odległości 49km. i 56km. nie mogę stabilnie odbierać nawet z wszelkiego rodzaju wzmacniaczami czego też próbowałem a analog zawsze odbierałem z Wręczycy cyfrowe także dopóki nadawało samo Błeszno bez FSN k.41 z mocą 2kW - ciekawe prawda?

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 »

wygląda na to jakby:
- w k55 były problemy skrzyczne - kosztowy,
- a w kanale 41 kosztowy - wręczyca.

nalezało by lepiej ustawić synchronizację tych urzadzeń. Mam nadzieję że nasze wpisy zachecą emitel przynajmniej do powtórzenia pomiarów, rozumiem że do zmian ustawień samych urzadzeń długa droga.

Rozumiem emitel tzn. zdaję sobie sprawe jakie ryzyko niesie taka zmiana, np. nam się odbiór poprawi a setki innych mogą go stracic przy obecnych ustawieniach anten bo musieli by go korygować.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Zolmar »

Zagadka dla fachowców.
Co może dać nałożenie się sygnałów (przy specyficznych warunkach pogodowych) dla mojej lokalizacji? :D

Katowice Kosztowy k.55 (746 Mhz) moc 50 kW dookólna
Wisła Skrzyczne k. 55 (746 MHz) moc 100 kW kierunkowo

Katowice Kosztowy k.41 (634 Mhz) moc 100 kW kierunkowa
Wisła Skrzyczne k. 41 (634 MHz) moc 50 kW kierunkowo

Dane według strony Emitela (stan na dziś).

Byczek12345
Posty: 273
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 »

Zolmar, na to pytanie nie dostaniesz odpowiedzi, tego nie da się przewidzieć.

Gdyby ktoś zaczął analizować poszczególne przypadki przy specyficznych warunkach pogodowych, to wyglądało by jak gra w pokera.

EDIT.
Sytuacja jest prosta przy falach bezpośrednich (I strefa Fresnela), a przy odbiciach wszystko się komplikuje.
Fala odbita dochodzi z dodatkowym opóźnieniem czasowym,czasem wystarczy kilkanaście µs by odbiór stał się niemożliwy.
Ostatnio zmieniony 27 września 2013, o 00:56 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 873
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

"mac_33" na kanale 41 problemy są na linii Kosztowy-Skrzyczne jak i Kosztowy-Wręczyca oraz Skrzyczne-Wręczyca,specjalnie sprawdzałem podczas konserwacji w/w obiektów i za każdym razem nie było sygnału na kanale 41.
Podczas konserwacji Kosztowych złapało ze Skrzycznego MUX1 (k55) dodam że MUX2(k58)odbiera bez stabilnie,MUX3 (k41 brak sygnału).Po włączeniu Kosztowych sygnał MUX1 zanikł.
Przy konserwacji Skrzycznego został odebrany sygnał MUX1 (k55) z Kosztowych,MUX3 (k41 brak sygnału),dodam że na kanale 49 MUX2 łapie bez żadnych zakłóceń.
Po zakończeniu konserwacji Skrzycznego MUX1 zanikł,tak jak w powyższym przypadku.
Podczas wczorajszej konserwacji Wręczycy,tez nie udało się złapać MUX3,czyli dewiza jest prosta wszystkie trzy obiekty są nieprecyzyjnie zsynchronizowane i dochodzi do tzw dyfrakcji czyli do załamania się fali nośnej sygnału lub jej zdublowania i wychodzi to co wszyscy widzimy a raczej nie widzimy bo jest brak sygnału.
Nic tylko pogratulować wiedzy i fachowości odpowiednim ludziom.
Pięknie dziękujemy za wzorcową asynchronizację MUX1 oraz MUX3 dla woj.Śląskiego.

Dodam tylko tyle że jak prawidłowo zsynchronizowano SFN z nadajnika Święty Krzyż i to nieważne czy MUX3 z doświetlaczami woj.Świętokrzyskiego czy MUX1 i MUX2 w SFN z nadajnikiem Przysucha,to żadnych problemów z odbiorem niema,ale nie każdy ma ten komfort co ja i liczyć na poprawny odbiór poprzez skierowanie anten na Święty Krzyż,gdyż sygnał z tego obiektu też ma swój zakres pokrycia sygnałem ,nawet przy tak dużych mocach i idealnym położeniu obiektu.

Byczek12345
Posty: 273
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 »

Idąc tokiem myślenia niektórych, to należy kupić sprzęt za 15 - 20 kzł (także antenę z reflektorem parabolicznym) i cieszyć się 100 % jakością odbioru w najtrudniejszych warunkach, nic bardziej mylnego.
W tym wątku zaczynam się uczyć dziwnych pojęć dotyczących rozchodzenia się fal elektromagnetycznych.

Jeżeli do miejsca odbioru dochodzą zakłócenia z tego samego kierunku, to żadna antena ich nie wytłumi.
Kiedyś w dawnych czasach (lata 80 ubiegłego wieku) bawiłem się antenami synfazowymi Yagi by wyeliminować zakłócenia z tego samego kanału, ale z innego kierunku.

Moderatora proszę o usunięcie postów nic nie wnoszących, w tym także moich. Zrobił się bełkot
Ostatnio zmieniony 26 września 2013, o 22:40 przez Byczek12345, łącznie zmieniany 4 razy.

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 »

@TLW/SZA - z moich obserwacji i mojej lokalizacji absolutnie nie potwierdzam że jest jakiś problem z k41. (kosztowy-skrzyczne) od początku działa b. stabilnie 100/100.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciejek »

TLW/SZA pisze:Podczas wczorajszej konserwacji Wręczycy,tez nie udało się złapać MUX3,czyli dewiza jest prosta wszystkie trzy obiekty są nieprecyzyjnie zsynchronizowane i dochodzi do tzw dyfrakcji czyli do załamania się fali nośnej sygnału lub jej zdublowania
Wow! Kolejny krajowy ekspert z Ciebie. Naprawdę wierzysz w to co napisałeś? Nie wiedziałem, że siedząc w domciu przed telewizorem można wysnuć takie odkrywcze wnioski. Proponuję uderzyć do Emitela i pokazać im jak się synchronizuje nadajniki o łamaniu fali nawet nie wspominając.
Zolmar pisze: Macieju mój "chiński" tunerek na USB odbiera lepiej niż markowe tunery zewnętrzne :)))
Mam jeszcze dobry na nim sygnał kiedy markowe dają komunikat "No sygnal". Więc bez niepotrzebnych szyderstw. Skup się na merytoryce.

W okresie testowym w mojej lokalizacji odbierałem bez problemów wszystkie MUXy ze Skrzycznego, Kosztowych i Czech. Po oficjalnym wyłączeniu wszystkich analogów i przejściu na pełną cyfryzację odbieram tylko Kosztowy i część Czech.

Więc to nie jest problem z instalacją antenową czy "chińskim"tunerkiem.
@Zolmarze skoro masz świetny tunerek i świetną instalację, które Ci wszystko odbierają po co tu bijesz pianę i jęczysz o braku odbioru, o beznadziejnym SFN`ie ferując domniemania, które mijają się daleko z prawdą? Piszesz nie wiadomo o czym. Z drugiej strony podziwiam niektórych malkontentów, którzy już ładnych parę miesięcy są bez odbioru i czekają ...aż im manna z nieba spadnie zamiast poprosić kogoś (instalatora) kto się na tym zna i ustawi im antenkę. Ale po co, lepiej tu wylać pomyje...na kogo się da. Więcej konsekwencji życzę.
Zastanawiam się gdzie będziesz pisał gdy pewnego dnia to forum zniknie...zresztą wcale nie zdziwię się gdy to nastąpi..."poziom pseudoekspert" przerasta nawet administratorów, a co dopiero racjonalnie myślących ludzi.

edit: I jeszcze jedno: To jak to jest? @mac33 (na Twoim tylko przykładzie choć to co piszę nie odnosi się do Ciebie) powyżej pisze że k.41 przecież też nadaje w znienawidzonym SFN, a jednak odbiór jest poprawny. Czemu to dowodzi? Ja wiem . Szukajcie malkontenci problemów u siebie.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 873
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

Widzę Maćku że o fizyce to masz pojęcie :lol:
Ostatnio zmieniony 5 listopada 2016, o 09:41 przez TLW/SZA, łącznie zmieniany 1 raz.

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 »

zrobiła się pyskówka - szkoda, moje problemy z k55 interesują mnie czysto technicznie tzn. czy jest techniczna możliwosć lepszgo jego zsynchronizowania i tylko tyle.

Maciejek nigdzie nie pisałem że SFN jest przeze mnie znienawidzony. jeśli mam oceniać po k41 to jestem jego goracym zwolennikiem, k55 tez dopracują wierzę w techników emitela im przecież też zalezy zeby odbiór po naszej stronie był komfortowy - trzeba tylko troche czasu.

przechodzę na odbiór odezwe sie jeśli zaobserwuję zmianę na k55 a kolegom zalecam więcej wzajemnego szacunku

Lpiatek
Posty: 33
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: CABLETECH URZ0323
Instalacja antenowa: ATV21/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Lpiatek »

Maciejek pisze:Zastanawiające. Wszyscy zgłaszający problemy korzystają, w większości, z chińskich przystawek czy tunerków usb. Chyba producenci nie do końca wiedzą jak zaimplementować zgodne procedury w te urządzenia. I tu jest problem, a nie SFN, jak ktoś kiedyś puścił plotkę.
Panasonic Viera niedomaga w identyczny sposób jak chińska tandeta. Tandeta nieporównywalna np. z "markowym" Technisatem, którego musiałem się pozbyć 2 lata temu bo niedomagał jak jeszcze żaden SFN nie funkcjonował ;)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2041
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T »

Ja także wyjaśnię, że SFN nie jest przeze mnie znienawidzony bo jeszcze raz powtarzam z uporem maniaka, odbieram ze Św. Krzyża 112,4km na symetryzatorze wszystkie trzy MUX-y które są nadawane w SFN i co ciekawe MUX-3 który jest najsilniejszy bo 150kW u mnie na wskazaniach siła sygnału najsłabsza, trzeba zaznaczyć że na tym MUX-sie pracuje najwięcej zsynchronizowanych nadajników w świętokrzyskim, pozostałe są zsynchronizowane tylko z Przysuchą. Natomiast w woj. śląskim ta synchronizacja FSN-ów to porażka, może to wynikać z niekorzystnego ukształtowania terenu, sąsiedztwa z Czechami i Słowakami i tym samym kierunkowości nadawania, gęstości zabudowy i w końcu mnogości samych nadajników, co wszystko razem wzięte daje takie efekty, zaznaczam w niektórych aczkolwiek licznych lokalizacjach.
Wkurza mnie jak niektórzy (szczęśliwi odbiorcy) krytykują wręcz ganią innych za to że mają złe tunery czy instalację i dlatego źle odbierają, nie biorąc pod uwagę naszych argumentów że wina może być po stronie nadawcy. Ja także mógłbym być szczęśliwy że odbieram z Kielc, ale mieszkam na Śląsku 49km. od nadajnika i nie mogę odbierać regionalnej z Katowic a inni w ogóle nie mogą odbierać bo np. Kielce nie są w ich zasięgu. Przypominam, to jest forum techniczne, jest przede wszystkim po to aby zgłaszać problemy np. z odbiorem i żeby je wspólnie z pomocą moderatora rozwiązywać a nie krytykować innych
Ostatnio zmieniony 27 września 2013, o 09:29 przez ObywatelDVB-T, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz