DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 873
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

Ja też sprawdzałem rano około godz 10 i złapałem MUX1 k55 moc 95%/jakość 93% czyli takie same parametry jak MUX2,niestety MUX3 nie dało rady bo koliduje jednak z sygnałem z Wręczycy,a teraz po włączeniu Skrzycznego został tylko MUX2,czyli wszystko w normie :lol: ,wg specjalistów,i niech nie wciskaja ludziom ciemnoty że to wina anten,instalacji lub odbiorników.
Na szczęście jestem w zasięgu RTCN Święty Krzyż z którego odbieram wszystkie trzy MUX-y z prawie 100% parametrami mocy i jakości

markowski3
Posty: 29
Rejestracja: 23 września 2013, o 23:02
Odbiornik: LG OLED55E8PLA, NEON + , DIGIAIR PRO T2 , TELEVES H45
Instalacja antenowa: Antena DVBT 6LOG , FUBA 902 , TELEVES HD BOSS
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: markowski3 »

witam, chciałbym się dowiedzieć dlaczego podczas konserwacji nadajnika w kosztach (11.09.2013) MER na kanale 55 podskoczył do 35 czyli max ,natomiast po włączeniu nadajnika znowu na poziomie 26-28, ta sytuacja zaczeła się jak włączono nadajnik na 55 kanale na skrzycznym , nadajnik pokrywa ten z katowic co powoduje gorsze parametry odbioru , co na to panowie z emitela?

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 »

wielu ludzi, wiele razy o to pytało - bez odpowiedzi i bez reakcji w ustawieniach synchronizacji obu urządzeń :-( pewnie i tym razem bedzie tak samo.

mam w jedej linii kosztowy i skrzyczne - instalacja dość czuła, zgodnie z sugestiami kolegów którzy się znają na SFN nalezało by ją "stępić" i ustawić tylko pod kosztowy i pewnie wtedy problem k55 by zniknął - ale czesto korzystam z ct sport z czech i dlatego mam problem - a jak widzę nie ja jeden. k41 zawsze 100/100.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: tomekogg »

Sądzę, że panów z Emitela niespecjalnie interesują Czechy i nie będą dogadzać nam tylko po to, żebyśmy mogli łapać muxy czeskie. Niestety musisz pójść na kompromis, albo odbierasz dobrze polskie i tylko polskie muxy "tępiąc" instalację, albo odbierasz wszystko łącznie z Czechami, ale gorzej. Zawsze możesz wykonać dwie instalacje antenowe i przepinać za każdym razem kabel :) Bo zwrotnice i inne wynalazki tutaj nie pomogą.

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mac_33 »

w tym kontekscie (czechy) masz rację że emitel nie jest od tego żeby robic mi dobrze, ale widzę ile osób ma problem z prawidłwym ustawieniem anten w mojej okolicy i wcale nie celują oni w czechy tylko w stabilny odbiór 3 polskich muxów. szkoda mi ich bo tak na prawdę nie potrafię nawet wytłumaczyc im problemu bo wiedza na temat kierowania anten nie na nadajnik ze wzdględu na sfn jest żądna a instalatorów anten tu nie widziano od lat 80tych ubiegłego wieku.

Dodatkowo na forum co chwilę oddzywaja sie osoby z podobnymi problemami.

Wydaje mi się że problem musi byc poważniejszy skoro podaczas konserwacji nie doszło do poprawy synchronizacji - złej woli emitela nie zakładam - raczej jest to wynik uzgodnień kanałowych UKE - zakiwali się z tymi kanałami i ich kierunkowoscią.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 873
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

Problem tkwi w tym że SFN działa poprawnie na małych mocach,a nie w przypadku nadajników typu Kosztowy 100kW mocy,Wręczyca 80 kW i Skrzyczne 60 kW,dodając do tego duże wysokości tych obiektów,maszty w Mysłowicach i Wręczycy mają około 350 metrów wysokości,a góra Skrzyczne ponad 1257 metrów+87 wieża.
Tak więc nieuniknionym było to że przy takich dużych parametrach mocy i dalekim zasięgu tych obiektów (sygnał ze Skrzycznego łapię w Szczekocinach to będzie około 150km)przy złej synchronizacji musi dochodzić do zagłuszania sygnału,wszyscy o tym wiedzieli i trąbili tylko nie specjaliści od cyfryzacji i zarządzający częstotliwościami,a najlepiej to nabrać wody w usta i udawać że problemu niema.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka »

Ani prawdą nie jest, że SFN działa dobrze tylko przy małych mocach, ani że coś z synchronizacją nie tak; MER na poziomie 26-28 to przyzwoity wynik i wcale dziwić nie powinno, że włączenie kilku nadajników na tym samym kanale nieco pogarsza wynik - jest to w zupełności normalne. Jeszcze nie tak całkiem dawno specyfikacja nadajników DVB-T wskazywała wymagany MER bezpośrednio na wyjściu rzędu 32, tu ktoś podaje 35 - nic tylko się cieszyć :)
Oczywiście naszym zadaniem nie jest zapewnianie dobrego odbioru kanałów czeskich na obszarze Rzeczpospolitej.
Co do rzekomych problemów z ustawianiem anten... takie problemy były od dziesiątek lat, są i będą. Nie każdy jest elektronikiem czy anteniarzem praktykiem. W trudniejszym środowisku, pełnym zakłóceń przemysłowych i wszelkiego innego dziadostwa, przy obecności SFN, nie można oczekiwać, że każdy samodzielnie poradzi sobie z anteną. Tym tropem idąc dentyści, lekarze czy mechanicy samochodowi dawno musieliby zwinąć swoje praktyki gdyby każdy sam się leczył, zęby wyrywał czy auto naprawiał. Tak jak tam tak i w branży RTV są tacy którzy się znają na tym fachu, wiedzą jak ustawić poprawny odbiór i nie powinno być dziwne, że wzywa się fachowca do pomocy.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Zolmar »

Przecież nikt nie żąda od emitela aby oczywiście zapewniał dobry odbiór kanałów czeskich na obszarze Rzeczpospolitej natomiast wszyscy domagają się aby polskie kanały ustawić tak aby nie były zakłócane przez czeskie i aby nie trzeba było wzywać fachowca do pomocy, bo to kosztuje, a nie musi tak być.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: _chris_ »

________________________
Ostatnio zmieniony 26 września 2013, o 22:13 przez _chris_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka »

Emitel nie ma wpływu na czeskie kanały i to czy ktoś je odbiera lub czy mu zakłócają. Dbamy o to aby zasięg naszych emisji był zgodny z warunkami określonymi w umowach z Operatorami.
Co do fachowców - o tym już pisałem i nie będę się powtarzał. Umiesz - robisz sam, nie umiesz - wezwij fachowca, nic w tym odkrywczego.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Zolmar »

Nie sądziłem, że poważny człowiek napisze: wiem, że jest źle ale to nie jest ważne bo takie są wytyczne po linii i na bazie i co nam zrobicie?
Skoro ustalenia wywołują złe skutki to się zmienia ustalenia i wytyczne a nie godzi się na fatalny odbiór i ceduje jego poprawę na użytkownika.
To nie etyczne i nie profesjonalne.

Awatar użytkownika
Cyfrowy_janusz
Posty: 73
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 21:45
Odbiornik: Manta DVB-T 011, Hyundai, NotOnlyTV DVB-T/DAB+
Instalacja antenowa: Anteny siatkowe z symetryzatorami połączone zwrotnicą, kabel sat.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrava, Skrzyczne, Krak.

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowy_janusz »

TLW/SZA pisze:Problem tkwi w tym że SFN działa poprawnie na małych mocach
...
przy złej synchronizacji musi dochodzić do zagłuszania sygnału,wszyscy o tym wiedzieli i trąbili tylko nie specjaliści od cyfryzacji i zarządzający częstotliwościami
Witam, to może i ja coś dołożę od siebie, nie mówiłem na razie nic ale widzę że po ostatniej konserwacji na Skrzycznem w miejscowości Milówka, (tam gdzie montowałem znajomemu dekoder) jak już kiedyś wspomiałem że od kwietnia MUX3 "szalał" (pasek poziomu sygnału dekodera skakał od zera do poziomu możliwego do odbioru w tamtym miejscu czyli do około 40-60 % i tak co sekundę) tak było aż do ostatniej konserwacji na Skrzycznem.

Bodajże użytkownik Chris na tym forum i ktoś jeszcze na innych forach wyjaśniali że takie skoki mogą być przyczyną m.in. tego że do dekodera dolatuje mnóstwo sygnałów z odbić od gór w tym dodatkowe sygnały SFN z gapfilerów i dlatego dekoder nie potrafi się "przełączyć" na właściwy sygnał SFN. Mówi się "chińszczyzna te dekodery" i temat na tym się kończy, to smutne. :(
Jarosław Bałuka pisze:Nie każdy jest elektronikiem czy anteniarzem praktykiem ... są tacy którzy się znają na tym fachu, wiedzą jak ustawić poprawny odbiór
Choć jestem zaznajomiony z elektroniką i antenami to nie wiem co począć w takiej sytuacji, gdy Skrzyczne odbiera się z odbicia zaś gapfilery są w tej samej linii co najmocniejszy sygnał odbity, gdzie i jak ustawić antenę aby ją "przytępić" jak mówią przedmówcy?

Dodam że od kwietnia do września anteny nie tknęłem (znajomy odbierał po prostu MUX3 krakowski z Góry Żar 3.5 kw, kanał 34 czyli MUX3 bez TVP Katowice)

Problem sam się rozwiązał po konserwacji, co prawda dekoder jeszcze chwile "skacze do zera" z sygnałem przy przełączeniu na któryś z kanałów MUX3 ale po 2,3 sekundach w końcu zaskakuje i łapie sygnał najpewniej ten najsilniejszy, odbity ze Skrzycznego a nie nasłabsze sygnały z gapfilerów.

Żałuję że się w ogóle walczyło o te gapfilery w Beskidach (gdybym wiedział że tak wyśmienity będzie odbiór z odbicia ze samego Skrzycznego, bo pozostałe MUXy po 100 kw i te które nie mają doświetleń SFN działają przepięknie po dziś dzień w tamtej lokalizacji, gdzie ja montowałem dekoder).

Kiedyś w tamtym rejonie znajomy odbierał sygnał z kilku przemienników analogowych (Węgierska Górka, Żywiec grojec - analog z dużymi szumami oraz Skrzyczne - analog dobry lecz z wieloma odbiciami na ekranie) a dziś ze wszystkich tych lokalizacji leci sygnał cyfrowy SFN + sygnały z wielokrotnych odbić to naprawdę jest mieszanina wybuchowa na dekoderze i niewiadomo co i jak ustawić aby poprawić a nie zrąbać jeszcze bardziej sprawy. :|


Jarosław Bałuka pisze:Umiesz - robisz sam, nie umiesz - wezwij fachowca, nic w tym odkrywczego.
Tylko oby się nie okazało że fachowcem będzie bohater programu "Usterka" w TTV,
postawi tę samą diagnozę co amator: "Przyczyną problemu jest SFN lub chiński dekoder" i za "diagnozę i dojazd" weźmie 100 zł ale nic nie zrobi ku dobremu "bo zrobić się nie da".

Pozdrawiam. ;)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka »

Przykładów źle wykonanych instalacji nawet na naszym forum znajdziemy wiele, piszą o tym forumowicze - często o własnych błędach jak i błędach przypadkowych "instalatorów". Najczęściej fachowa pomoc rozwiązuje problemy z instalacją, choć z początku winą obarczano emisję.
@Zolmar nie rozumiem co masz do powiedzenia poza tym, że próbujesz mi ubliżać. Jesteś na tyle długo w temacie DVBT, że zasady i postawy cyfryzacji w naszym kraju powinieneś znać i umieć poprawnie zaadresować swoje pretensje.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Zolmar »

@ Jarosław Bałuka! W tym momencie to Ty mi ubliżasz insynuacjami.

Skoro,jak piszesz, nie rozumiesz, to przypomnę o co mi chodzi:
Jarosław Bałuka pisze: Oczywiście naszym zadaniem nie jest zapewnianie dobrego odbioru kanałów czeskich na obszarze Rzeczpospolitej.
Nikt nie żąda od emitela aby oczywiście zapewniał dobry odbiór kanałów czeskich na obszarze Rzeczpospolitej natomiast wszyscy domagają się aby polskie kanały ustawić tak aby nie były zakłócane przez czeskie

Napisałem wyraźnie, że skoro ustalenia są złe i powodują kłopoty techniczne to się zmienia te ustalenia zamiast obciążać kosztami użytkownika,


Gdzie w powyższych moich uwagach jest ubliżanie Tobie?

Jako reprezentant firmy emitującej sygnał (czyli fachowiec od techniki emisji) widząc problem techniczny, zamiast opieprzać mnie za poglądy, opieprzaj twórców zasad postawy cyfryzacji w naszym kraju i domagajcie się zmiany tych zasad aby zlikwidować problem techniczny a będziecie mieli poparcie nas użytkowników.

Właśnie dlatego, że jestem na tyle długo w temacie DVB-T, a zasady i podstawy cyfryzacji w naszym kraju znam, poprawnie zaadresowałem swoje uwagi (a nie jak złośliwie to określiłeś - "pretensje") i krytykuję za wasz brak woli naprawy "bo tak ustalono".
Nic nie jest wieczne i samo się nie naprawi.

Byczek12345
Posty: 273
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 »

Zamieściłem post w sąsiednim temacie,"Odbiór DVB-T w woj. śląskim", najpierw został usunięty przez moderatora, a po napisaniu powtórnie, nie dostałem odpowiedzi od EMITELa. Przytoczyłem artykuł na temat projektowania rozległych sieci SFN. Czyżby nikt nie liczył się z badaniami nad tym systemem w 2006 roku przez Instytut Łączności, piszą tam zupełnie coś innego, powinny być stosowane małe moce nadajników i nisko anteny, by nie było interferencji (67 km i 224 us). Link do artykułu: http://www-old.itl.waw.pl/struk/zaklady ... /S01.3.pdf

Miałem już nie pisać, ale dzisiaj ok. godz. 21.00 odbioru u mnie nie było prawie wcale przez kilkanaście minut.

Dla ścisłości, wiem co to antena, oraz jak rozchodzą się fale elektromagnetyczne.
Radiotechnika jest mi bliska.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka »

@Zolmar za gospodarkę zasobami radiowymi i przydział kanałów telewizyjnych w tym kraju odpowiada UKE, nie Emitel. O tym powinieneś wiedzieć.
@Byczek12345 przytoczony artykuł jest powszechnie znany i omawiany na tym forum. Emisje są prowadzone zgodnie z zasadami nadawania sygnałów SFN. Niemniej ten wątek nie jest miejscem do jego omawiania.

Byczek12345
Posty: 273
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Byczek12345 »

Przyznam, że cyfrowe przesyłanie danych nie jest moim zainteresowaniem i mam tutaj duże braki, ale jeżeli były jakieś badania i ma się to gdzieś, a występują problemy, to chyba jest coś nie tak.

Oczywiście że w tym wątku omawiamy zagadnienia związane z odbiorem DVB-T w województwie śląskim.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2041
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T »

Co Pan powie na to Panie Jarosławie przytaczam mojego posta z innego tematy bo nie wiem czy Pan czytał.
ObywatelDVB-T pisze:Ustawiłem antenę na Św. Krzyż w środku symetryzator odległość 112 km. jakość po 100% wszystkie trzy MUX-y błędów zero, siła waha się MUX-3 od 62% do 78%, natomiast MUX-1 i 2 od 78% do 91%, takie efekty świadczą o jakości mojej instalacji. Zastanawia tylko fakt że MUX-3 najsilniejszy 150kW a u mnie na wskazaniach najsłabszy. Jak w takiej sytuacji się nie czepiać FSN-ów, im większa sieć tym gorzej w miejscach górzystych gdzie trzeba odbierać z odbić - brak bezpośredniej widoczności. Znacznie gorzej sytuacja wygląda jeśli chodzi o Wręczycę 49 km. i Kosztowy 56 km. próbowałem wszystkiego anteny tri digit, siatkowej, symetryzatora wzmacniacze mam tak: LNA-101, LNA-169, LNA-177, LNA-188 i SWA-6000. Zmieniałem miejsca i wysokość montażu i za każdym razem efekt taki sam Wręczyca MUX-1 i 2 idealnie MUX-3 błędy i szatkuje, Kosztowy MUX-2 idealnie MUX-1 i 3 błędy i szatkuje, oczywiście sytuacja zmienia się w zależności od pogody, raz jest dobrze a innym razem tak szatkuje że nie da się oglądać.
Wniosek: sieć FSN w takiej formie jak obecnie się nie sprawdza. Albo powinna być bardziej rozbudowana zwłaszcza w terenach trudnych, albo w górach powinny być wykorzystywane częstotliwości w sieci MEN natomiast FSN na terenach bardziej równinnych. Ktoś tu dał ciała na etapie planowania.

Nadmienię że analogowe odbierałem z Wręczycy i z Błeszna i cyfrowe także dopóki nadawało samo Błeszno 2kW k.41 z chwilą włączenia kolejnych nadajników na tym kanale zostałem pozbawiony TVP Katowice.
Pańska odpowiedź jak przypuszczam będzie jednoznaczna że wina leży po stronie mojej instalacji, tymczasem zapewniam Pana że instalację mam naprawdę w porządku łącznie z kablem mam Tritset-113 PE żelowany czarny, jak wspomniałem odbieram bardzo dobrze 112 km. ze Św. Krzyża na symetryzatorze to bardzo dobrze świadczy o mojej instalacji. Wydałem trochę pieniędzy na wszelkiego rodzaju wzmacniacze i efekt jest taki jak napisałem.
Krótko i na temat: sieć FSN w woj. śląskim w trudnych warunkach górzystych jest do niczego gdyby chodziło tylko o mnie to mogę się zgodzić że wina leży po mojej stronie, ale jak sam Pan widzi problem dotyczy bardzo wielu osób i nie tylko tych z tego forum, bo ja rozmawiam z ludźmi w sąsiedztwie i mam rodzinę w Myszkowie i w Zawierciu i wszędzie jest tak samo.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Zolmar »

Jarosław Bałuka pisze:@Zolmar za gospodarkę zasobami radiowymi i przydział kanałów telewizyjnych w tym kraju odpowiada UKE, nie Emitel. O tym powinieneś wiedzieć.
I po co te złośliwości ad personam Jarosławie?
A czy UKF wie, że jej ustalenia powodują kłopoty w emisji polskich kanałów?
UKF to nie jest święta krowa!
Od nich także trzeba wymagać fachowości i wiedzy lub ich nauczyć jak jej nie mają zamiast kłaść uszy po sobie i jeśli ich decyzje powodują kłopoty techniczne to ich obowiązkiem jest decyzje poprawić i je zmienić!

Jak UKF uchwali, że macie skakać na jednej nodze to także się poddacie? Boicie się ich?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Jarosław Bałuka »

@Zolmar, nie tym tonem proszę, to nie bazar. Jeśli masz jakieś propozycje czy uwagi do UKE to je zgłoś do UKE, na Emitelu i na mnie nie wyładowuj emocji.
@ObywatelDVB-T absolutnie nie twierdzę, że antena jest zła, kabel czy cokolwiek. Są miejsca gdzie odbiór jest bezproblemowy, są takie miejsca gdzie trzeba przyłożyć większą uwagę do systemu odbiorczego. SFN ma swoje zalety i wady. Co do problemów z odbiorem SFN moje zdanie jest ukierunkowane bardziej na jakość odbiorników, choć oczywiście poprawny dobór instalacji jest kluczowy.

Odpowiedz