DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: twmichal »

Nic nie kombinują z nadajnikiem, tylko mamy bardzo silne tropo. Odbierasz sygnały z dalszych lokalizacji, a być może te bliskie są przez coś zakłócone.

Grzegorz
Posty: 32
Rejestracja: 7 października 2012, o 19:48
Odbiornik: Ariva 210 Ferguson
Instalacja antenowa: 19/21-69 + LNA-101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Grzegorz »

Czy cokolwiek sprawdziłeś? Myślę że nie.
Udzielasz schematycznej odpowiedzi, którą można zobaczyć na wielu forach.
Czytaj uważnie, Mux-1 i Mux-3 z Kosztowy zniknęły (sygnał zero). Mux-2 z Kosztowy bez zmian.
Czyżby przyczyną było "tropo"? Nie sądzę
Spróbuj wyciągnąć wnioski.

Awatar użytkownika
marek70
Posty: 47
Rejestracja: 29 stycznia 2011, o 22:51
Odbiornik: Bravia ex401, canva t710
Instalacja antenowa: biquad DIY
Nadajnik - obiekt nadawczy: G. św. Marcina

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marek70 »

Na k.49 nic nie nadaje nawet w większej odległości a na k.55 i k.41 są nadajniki, których sygnał przy tropo może zakłócać mux1 i mux3 z Kosztowów. Mogą to przy tropo powodować nawet nadajniki czeskie.

Grzegorz
Posty: 32
Rejestracja: 7 października 2012, o 19:48
Odbiornik: Ariva 210 Ferguson
Instalacja antenowa: 19/21-69 + LNA-101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Grzegorz »

Panowie,
Czytam fora i znam hipotezę "tropo", jak również hipotezę złego kabla.
Pisząc na forum, raczej oczekuje się potwierdzenia lub zaprzeczenia od kolegów czy mają podobny problem. Praktycznej weryfikacji i podzielenia się doświadczeniem.
Powielanie hipotezy zaczytanej z tego samego forum, której nie można raczej zweryfikować nic nie wnosi do tematu.
Być może to "tropo" a być może nie "tropo".

trefort
Posty: 36
Rejestracja: 23 stycznia 2013, o 15:11
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dachowa, kierunkowa 16/21-69, symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: trefort »

Znalazłem taką antenę: http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemne ... erna-biala

Czy pomoże mi ona w prawidłowym odbiorze MUX 1, czy to tylko shit w ładnej obudowie?
Dla przypomnienia: mam Kosztowy (13 km, moc 50 kW) i Skrzyczne (ok. 70 km, moc 100 kW) w jednej linii, na odbiorniku moc 84-85%, jakość 58%. Problem istnieje od włączenia SFN w styczniu 2013 r.
MUX 2 i 3 odbieram idealnie.

maylokrk
Posty: 2
Rejestracja: 19 czerwca 2013, o 14:26

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: maylokrk »

Problemem okazał się sam tuner (Manta). Wyłączenie zasilania nie pomagało, również przywrócenie ustawień fabryczny. Dopiero odłączenie od telewizora oraz zasilania rozwiązało sprawę i autoscan znalazł wszystkie multipleksy:)

edit/ Pisownia!
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2013, o 12:55 przez maylokrk, łącznie zmieniany 2 razy.

Grzegorz
Posty: 32
Rejestracja: 7 października 2012, o 19:48
Odbiornik: Ariva 210 Ferguson
Instalacja antenowa: 19/21-69 + LNA-101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Grzegorz »

Melduję że "tropo" właśnie się skończyło.
Podgrzany radami kolegów wpadłem sprawdzić jeszcze raz.
Mux1 i Mux3 bez żadnej operacji z mojej strony wróciły do poprzedniej wartości.
Mux2 zarówno przed "tropo", w trakcie "tropo", i po "tropo" bez zmian i żadnych wachań.

-- połączono

Zapomniałem dodać. Wszystkie poprzednio zaobserwowane Mux-y i kanały o których pisałem - zniknęły. Ferdek znowu wykrywa tylko 3 Mux_y z Kosztowy.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowyjanusz »

Ostatnio było tak silne tropo że u mnie doszły cyfrowe sygnały z Warszawy, Kielc, Łodzi oraz Częstochowy, :o klęska żywiołowa w eterze, zarówno w DVB-T jak i na FM. :geek:

Jeśli tropo już przy 3 i 4 stopniu tak degraduje fale radiowe to co powiedzieć mają ci którzy mają do czynienia w tej chwili z 9 i 10 stopniem tej klęski (extreme):

http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html

outro
Posty: 23
Rejestracja: 21 marca 2013, o 21:03
Odbiornik: Samsung eu40es6800
Instalacja antenowa: Opticum AX1000 compact +wzmacniacz rurkowy TELMOR25dB blok parter 4m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy oraz Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: outro »

I proszę bardzo. Mamy konserwacje w Skrzycznem i co? Kanał 41 jakość 100% kanał 49 jakość 100% kanał 55 jakość 91 do 93% idealny odbiór. Obdzwoniłem znajomych co mają u nas anteny na Kosztowy skierowane i na Skrzyczne. Wszędzie takie objawy jak u mnie. Przypominam , że niedawno konserwowano Kosztowy i efekt był taki sam. Czyli niesamowita wręcz poprawa parametrów. I jak tu nie powiedzieć , że SFN to zło. Przynajmniej u nas w Polsce. O 14:20 znowu pikseloza na kanale 55. Kanał 41 teraz też nie jest stabilny lata od 41 do 100% jakości. Czyżby Skrzyczne nadawało na kanale 41 teraz 100kw? Na kanale 49 też tnie obraz , może jakaś burza powoduje zakłócenia.

Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowyjanusz »

outro pisze:niesamowita wręcz poprawa parametrów. I jak tu nie powiedzieć , że SFN to zło
To przecież wiadome od dawna że SFN ma niekorzysty wpływ na odbiór, tylko się wmawia nam że to "dobro konieczne" zwłaszcza gdy ktoś odbiera z odbicia albo ma w jednej linii dwa nadajniki, przekonałem się o tym na własnej skórze moniturując sytuację na południu Żywiecczyzny oraz w Bielsku pobierając sygnał z odbicia (antena ustawiona do testów gdzie sygnały są pobierane z nadajników Częstochowa, Katowice, Wisła) ale zawsze znajdą się obrońcy SFN, zwłaszcza ci, którym zależy aby jak najwięcej upchnąć na UHFie (dywidendy cyfrowe). Było spokojnie miejsce dla 5 kanałów czytaj 5 MUXów, można było każdy MUX w Katowicach, Częstochowie i Wiśle dać na osobne kanały, każdy z tych rejonów miał przynajmniej po 3 kanały analogowe ale nie trzeba było je upchnąć na jeden kanał i no i teraz mamy to co mamy, skaczące wskaźniki na ekranach i zdenerwowanie odbiorców i wątpliwa nadzieja że "postępowy" SFN zniknie z naszego rejonu.

Pozdrawiam. ;)

outro
Posty: 23
Rejestracja: 21 marca 2013, o 21:03
Odbiornik: Samsung eu40es6800
Instalacja antenowa: Opticum AX1000 compact +wzmacniacz rurkowy TELMOR25dB blok parter 4m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy oraz Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: outro »

Ciekawy jestem czy dało by coś w tej sytuacji przy SFN wytłumienie sygnału w kierunku od nadajnika do nadajnika. To znaczy Skrzyczne sieje sygnał do Kosztowy ale nie dalej. Osoby mieszkające pomiędzy mogły by wybrać pomiędzy tymi dwoma a mieszkające za Kosztowymi nie łapały by Skrzycznego i wydaje mi się było by cacy. Wilk syty i owca cała. Analogicznie zastosował bym tą zasadę między wszystkimi nadajnikami z SFN. Dlaczego taki pomysł? Kosztowy i Skrzyczne nadają jeszcze SFN na kanale 41 ale tu Kosztowy mają moc 100kw a Skrzyczne 50kw i odbiór przynajmniej u mnie jest OK. Strach pomyśleć co będzie jak ze Skrzycznego puszczą kanał 41 na 100kw.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TVRuda »

Wczoraj cieło na wszystkich muxach. Wskaźniki były niestabilne. U mnie była burza i jak gdzieś waliło piorunami to ani jednego kwadracika. Niech mi nikt nie wmówi, że wczorajsza ulewa wieczorem sprawiła pogorszenie odbioru.

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: qrzy »

Takie zabawy są bardzo trudne do wykonania,.. to znaczy, nie ma pewności, że odpowiednie przesunięcie elementów systemu antenowego w celu skierowania wiązki przyczyni się do zawężenia zasięgu zakłóceniowego. Zamiast tego problemy z odbiorem po takiej zmianie mogą wystąpić u tych osób które obecnie odbierają sygnał ze Skrzycznego.

Moc na kanale 41 nie będzie podnoszona ze względu na wykorzystanie tego kanału w Częstochowie, tymczasem odległość między tymi dwoma lokalizacjami jest zbyt duża, więc mógłby powstać jeszcze większy konflikt.

To już jest pewne, że MUX3 zostanie powielony jeszcze na Szyndzielni. Należy mieć nadzieję, że do tego dołączą także MUX1 i MUX2. Przy gęstszej sieci nie powinno już być takich problemów. Nie wiem kiedy to ma nastąpić, chyba w 2014 roku.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW »

TVRuda pisze:Niech mi nikt nie wmówi, że wczorajsza ulewa wieczorem sprawiła pogorszenie odbioru.
Przy poprawnej instalacji antenowej i dobrym doborze anteny nie powinno być pogorszenia. Ja też nie miałem kłopotów z burzami i ulewami - wczoraj i wcześniej było wszysto w porzadku z odbiorem.

Genio
Posty: 2
Rejestracja: 27 czerwca 2013, o 00:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice- Kosztowy

Katowice

Post autor: Genio »

Witam czy moze mi ktos pomóc??
23.06 straciłem wszystkie multipleksy.
Mam telewizor LCD LG z wbudowanym dekoderem DVB-T, używam anteny szerokopasmowej siatkowej ustawionej w kierunku zachodnim. Odbieram tylko czeskie programy z zakłóceniami, sygnał lata :x .
Pożyczyłem zewnętrzny dekoder i podłączyłem go do telewizora i było wszystko wporządku po odłączeniu dekodera włączyłem w telewizorze skanowanie automatyczne i nic nie znalazło.
Czy jest możliwe ze w telewizorze 3letnim zepsuł sie dekoder, albo jest zepsuta antena??
Czy ktoś wie jaka może być przyczyna??

Chce zaznaczyć, że wcześniej nie mialem żadnych problemów z odbiorem siła sygnału była na 98% jakość synału na 70%.

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: Katowice

Post autor: qrzy »

To wygląda na to jakby było uszkodzone gniazdo. Czy antena jest ze wzmacniaczem? Jeżeli tak, to na twoim miejscu sprawdził bym najpierw wtyk czy coś się wewnątrz nie zwiera, albo nie jest wyłamane.

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 381
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Martinez1989 »

@Genio napisz gdzie mieszkasz, jaka antena i czy pasywna tzn. z symetryzatorem czy ze wzmacniaczem i zasilaczem wpinanym osobno do gniazdka ??

outro
Posty: 23
Rejestracja: 21 marca 2013, o 21:03
Odbiornik: Samsung eu40es6800
Instalacja antenowa: Opticum AX1000 compact +wzmacniacz rurkowy TELMOR25dB blok parter 4m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy oraz Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: outro »

Do swojej instalacji antenowej wpiąłem zamiast dotychczasowego wzmacniacza liniowego telmor 25dB , wzmacniacz liniowy axing BVS 10-30dB. Odkręciłem go na maxa ( wzmacniacz z regulacją tłumienia ) i efekt był taki , że:
kanał 41 miałem jakość 100% - odbiór OK.
kanał 49 jakość 60 do 80% -odbiór OK.
kanał 55 jakość 0% - odbiór brak
kanał 58 jakość 70 do 75% - odbiór OK.
Czyli kiszka bo na starym wzmacniaczu miałem leprze parametry.
Ale po regulacji potencjometrem przy zasilaczu:
kanał 41 jakość 100% - odbiór OK.
kanał 49 jakość 100% -odbiór OK.
kanał 55 jakość 35 do 50% - odbiór OK. Nie ma pikselozy :)
kanał 58 jakość 100% - odbiór OK.
Ciekawy jeszcze jestem jaki był by efekt gdyby Kosztowy kanał 55 siały z mocą 100kW
Ale i tak te 35 do 50% na tym kanale to wynik najlepszy. No oczywiście po za momętaki
kiedy to wyłączą nadajnik w Kosztowych lub Skrzyczne.
Kolejny dzień mojego pamiętnika.
Jest 29,06,2013,
Katastrofa z kanałem 55 totalnie czarny ekran TV jakość 0% pozostałe kanały OK. po 100%
Nic nie pomagało ani regulacje zasilaczem ani wymiana na poprzedni z Telmora 25dB.
I tak se myślę , że na pierdoły do DVB-T wydałem lekko ponad 200 zł. i efekt nadal mizerny. Pora chyba się poddać i wrócić do Telewizji Kablowej. Mam nadzieje , że moje doświadczenia komuś pomogły.
Drogi Emitelu zrób , że co z kanałem 55 i 41 z Kosztowy i nie proszę tylko dla siebie.
Na forum są tacy co z kanałem 41 mają problem. Powstrzymując się od wszelkiego rodzaju epitetów i uniesień. Pozdrawiam. :|

Genio
Posty: 2
Rejestracja: 27 czerwca 2013, o 00:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice- Kosztowy

Katowice

Post autor: Genio »

Martinez1989 - Antenę mam z symetryzatorem w jednym gniazdu z zasilaczem. Dalej mam brak programów. Mieszkam w Wojkowicach około 20km od Katowic. Jest możliwe ze któryś z sąsiadów ma mocniejszą antene i zakłóca mój sygnał?? Dzięki Pozdrawiam

Grzegorz
Posty: 32
Rejestracja: 7 października 2012, o 19:48
Odbiornik: Ariva 210 Ferguson
Instalacja antenowa: 19/21-69 + LNA-101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Grzegorz »

Kolego, twoje doświadczenia są bardzo interesujące, ale byłyby bardziej pomocne gdybyś podał swoją lokalizację. Nie wszystkie nadajniki nadają dookólnie. Brak podanej lokalizacji praktycznie uniemożliwia interpretację twoich wyników.

Odpowiedz