DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz »

Na kaskach zawodników nie ma żadnych kamer :!:
Kamery są na "czubach" bolidów.

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 »

Witam!
Pytanie do Pana Jarosława z firmy EmiTel. Czy coś już wiadomo więcej na temat dalszej retransmisji cyfrowej TVP INFO KRAKÓW po 20 maja 2013 z nadajnika Katowice Kosztowy. Czy będzie to zastąpione wyłącznie nowym nadajnikiem z góry Żar w Międzybrodziu odpalonym 22 kwietnia z mocą 3,5 kW, czy są plany dla Małopolski Zachodniej jednoczesne uruchomienie nadajnika góra Żar i drugi dla np. Olkusza, Chrzanowy z nadajnika Kosztowy?
Dziękuję za odpowiedź

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos »

Właśnie! Co będzie z Krakowem po wyniesieniu się TVP z MUX1?

pikaczu
Posty: 1396
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

napewno będą małe nadajniki w woj. małopolskim

edit:
http://cyfryzacja.gov.pl/Parametry,emis ... ,1241.html

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: kb997 »

@pikaczu
Niestety nie widzę tu obiektu, który pokrywałby swoim zasięgiem północno-zachodnią malopolskę. (Gdyby w elektrowni Siersza na koninie zamontować anteny nadawcze to pewnie pokryły by zasięgiem ten teren). Tylko Kosztowy zapewniają nam dostęp do sygnału telewizyjnego. Chrzanów, Olkusz, Wolbrom to dziura w pokryciu. U mnie na osiedlu (Jordana) dopiero ponad dachem (10 pięter) jest szansa na odbiór a co mają powiedzieć mieszkańcy domów jednorodzinnych lub niskich kamienic. Prawie wszystkie stare i nowe anteny "patrzą" na Kosztowy. Zobacz na profil terenu Chorągwicy dla Chrzanów ul. Oświęcimska - Grunwaldzka. Wystarczy doswietlenie z Kosztów z niewielką mocą i będzie ok. Niestety na SFN za daleko i będziemy oglądać TVP Info Katowice. No jak się uprę to Żar odbiorę ale w imię czego się wysilać?

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TomW »

Zgadza się. Ja w Chrzanowie na parterze jestem uzależniony od Kosztów, bo nic innego nie złapię. Dla mnie teraz bardzo dobrze. Aż boję się myśleć, co by było, gdyby znowu eksperymentowano z charakterystyką anteny jak kiedyś.

pikaczu
Posty: 1396
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

jeszcze macie szansę, jak wyłączą analoga w krakowie, na małe nadajniki.

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 »

A SFN Chorągwica , Żar , Kosztowy chyba nie za daleko ???

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 »

Dobrze by było gdyby Kosztowy odpaliły TVP Kraków z mocą 5 kW, to my w okręgu rybnickim mielibysmy stały odbiór. tego programu bez udziału tropo. Czasem ogladam Kronike co u sasiadów slychac. Obecny analog z Choragwicy kanał 50, chodzi bez zarzutu. Duża moc 500kW swoje robi. Kanal 42 jest gorszej jakości. Niestety odbioru cyfrowego na razie nie mam. 29 kW jest za słaba, a mux2 z Chorągwicy sieje juz ponoć z mocą 100 kW, i też nie mamy odbioru tego muxa. Jaka moc jest potrzebna by analogowe pokryc podobna moca sygnaly. Wydaowalo mi sie że 100 kW powinno wystarczyc, a to może troche zabraknac. Sygnału z Żaru nie odbierzemy bo w kierunku Bielska jest wyższa góra która zablokuje sygnał w kierunku zachodnim.

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 »

Na SFN chyba nie jest za daleko, bo nadajnik w Racibrzu na granicy z woj. opolskim także wspólpracuje ze Skrzycznem, a ponad 60 km w linii prostej między stacjami jest i wszystko chodzi.

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Markus29 »

Kosztowy-Wieliczka 68 km, Racibórz-Szczyrk 72 km w linii prostej.

SkN
Posty: 21
Rejestracja: 15 lutego 2013, o 15:22
Odbiornik: stary tv plus dekoder viva 80
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa oraz wzmacniacz SWA 3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowny

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: SkN »

wie ktoś o której nastąpi włączenie mux 3 z góry żar ? z jaką moca oraz czy ktoś ma mapkę zasięgu ?

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba133 »

Tak, będzie to jutro.
Międzybrodzie / g. Żar główna śląskie 22-04-2013 06:00
http://cyfryzacja.gov.pl/Harmonogram,wd ... ,1210.html

http://cyfryzacja.gov.pl/Parametry,emis ... ,1241.html

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz »

SkN pisze:wie ktoś o której nastąpi włączenie mux 3 z góry żar ? z jaką moca oraz czy ktoś ma mapkę zasięgu ?
Mapy są, ale trzymane w sejfie. :P
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=164899#p164899

DawidP
Posty: 10
Rejestracja: 30 kwietnia 2011, o 23:00
Odbiornik: Sony Bravia KDL 40ex500
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT MAX HD 25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy/ Czestochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: DawidP »

nie wiem jak u was ale ja aktualnie odbieram
MUX 1,2,3 z częstochowy 100/100
MUX1,2,3 z czech 100/100 MUX4 z czech jakosc 0/ moc 100 muszę coś lekko przekręcić antenę,
co najsmieszniejsze mux 1 ,2,3 z katowic mam slabszy odbior,
a do katowic mam w lini prostej od 20km do 25km ,
czewa 70-80km .
Antena ustawiona lekko w prawo niz na katowice

edit/ Pisownia!

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: marcin6660 »

Co nie da już włączyć Mux-3 z Katowic na kanale 41 z mocą docelową a nie czekać do maja. Widzimy jak działa SFN i takie comiesięczne kombinacje są kuriozalne.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrek93 »

Zgadzam się z Tobą uważam że MUX 3 i tak jest już nadawany w Katowicach więc TVP i tak za to płaci więc można spokojnie włączyć go z docelową mocą. Poza większym zasięgiem pomoże to ludziom którzy jeszcze nie dostosowali odbioru dla potrzeb naziemnej telewizji cyfrowej. Ponadto sprawi że wszystkie 3 Mux-y będą działaś w województwie śląskim na docelowych kanałach. Panie Jarosławie decyzja leży po stronie emitel-a, TVP czy UKE?

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: krzos »

Ja nie odbieram żadnego polskiego MUXu. Tylko czeskie :d

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Maciey »

A próbowałeś założyć symetryzator do anteny? U mnie nie ma żadnych problemów, a mieszkam prawie 20km dalej od Kosztów (Kęty).

SkN
Posty: 21
Rejestracja: 15 lutego 2013, o 15:22
Odbiornik: stary tv plus dekoder viva 80
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa oraz wzmacniacz SWA 3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowny

Re: Odp: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: SkN »

krzos pisze:Ja nie odbieram żadnego polskiego MUXu. Tylko czeskie :d
w Kętach mux 2 śmiga, mux 3 tragicznie, mux 1 raz jest raz nie ma

dodam tylko że mux 3 od wczoraj śmiga z mocą 3.5 kw z góry żar ale nie mam czasu żeby to sprawdzić chociaż widzę żar z okna :D

Odpowiedz