DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

jaro0508
Posty: 31
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, o 15:51
Odbiornik: Sony Bravia KDL-46 HX 920
Instalacja antenowa: Telmor asr 850 25db
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: jaro0508 »

Nie oszukujmy się sygnal mux-3 sie wyraznie osłabił..po przepieciu mux-2 na nową antene..i gadanie typu..ze wszystko jest po staremu to mżonki!!! coś znowu pomajstrowali!!!tak jak kiedys z rozbitą lampą czy jakims kluczem ..tez sie wymawiali..Uwazam ,ze poki co jestesmy tutaj Wszyscy jeszcze przy zdrowych zmyslach i nie piszemy dyrdymalow! jesli sie cos pogorszylo a bylo oki to jest to stanem faktycznym! a nie nasza iluzją! czy chorą wyobraznia!!! A cóz by Nam z tego przyszlo!!!!

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: eXte77 »

Adler pisze:
eXte77 pisze:
Adler pisze:Czy w ciągu ostatniego tygodnia coś się działo na nadajniku?
Z Gliwic jako że miałem problem z odbiorem MUX3 z Katowic, przestawiłem się 2 tygodnie temu na Wisłę-Skrzyczne i wow: 100% sygnał z MUX3, wszystko fajnie, po tygodniu ... jeb 0% i zostało tak do dziś :( :( :(

Teraz nie wiem czy liczyć, że coś się poprawi, czy wracać na Katowice i czekać czy coś się zmieni po 11.11
Odbietać tv publiczną w analogu i czekać do wiosny, do uruchomienia mux1 :)
Ale działało :!: BTW. Po wysypie krytyki na poprzednich stronach widać, że nie tylko u mnie pogorszył się MUX3. To serio jest jakiś spisek, czemu komercyjne stacje można odebrać i ze 60km na kawałku drutu, a MUX3 po prostu ssie :?
Było juz poruszane kilkukrotnie na forum. Do momentu wyłaczenia nadajników analogowych nie ma mozliwości zwiekszenia ilości i mocy MUX3. Wyłaczenie analogu nastapi najpóźniej 1 sierpnia 2013 roku.

Dodam jeszcze, że MUX3 pełny zasięg ma osiągnąć w 2014 roku.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Maciejek »

Pytanie przekorne do p. Jarosława:

Czy po 15.12.2011 będzie TVP Info KRAKÓW ze Skrzycznego?

tom61
Posty: 19
Rejestracja: 6 maja 2011, o 22:54

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tom61 »

jaro0508- zgadzam się z tobą w 100%,tylko jest problem z tymi, od których oczekujemy prawdy.
A tych na nią najnormalniej nie stać!!-prawda Panie Jarosławie!!

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: eXte77 »

Maciejek pisze:Pytanie przekorne do p. Jarosława:

Czy po 15.12.2011 będzie TVP Info KRAKÓW ze Skrzycznego?
Zapytaj odpowiednia instytucję, w tym przypadku Telewizję Polską, bo ona tworzy ofertę programową na MUX1 a nie Emitel. Z informacji, jakie ja posiadam, bedzie tam jedynie TVP Info w wersji ogólnopolskiej bez pasma lokalnego. Ale TVP zmienia swoje stanowisko co 5 minut, więc ciężko mi udzielić jakiejkolwiek konkretnej informacji. Ostatnio pojawiła się informacja że w MUX3 będzie nadawany TVP2HD :)

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 »

jaro0508 pisze:Zbóje grasują!!! Maszt konfiskują!!! sygnał nam pada!!! oj biada ! biada! Wszyscy sie teraz zbierzmy do kupy! i Rozbójnikom wypnijmy ...!!! :lol:
Ty sie chopie tu doigrasz, posiadam ci :lol:

Awatar użytkownika
diabli11
Posty: 8
Rejestracja: 11 października 2011, o 18:52
Odbiornik: SHARP 32 DH 77E
Instalacja antenowa: siatkowa philips + zasilacz, 7m od ziemi,, metr nad dachem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: SKRZYCZNE

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: diabli11 »

:evil: Na przekór wszystkim mam od roku bez problemów, po remoncie siła wzrosła do 85%. Acha ja płacę abonament w odróżnieniu od 50 % społeczeństwa!!! :evil:

dominik920
Posty: 36
Rejestracja: 21 lipca 2011, o 17:18

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: dominik920 »

Maciejek pisze:Pytanie przekorne do p. Jarosława:

Czy po 15.12.2011 będzie TVP Info KRAKÓW ze Skrzycznego?
W MUX 1 będzie tylko jedna wersja regionalna TVP Info i będzie to TVP Info Katowice,aby utrzymać TVP Info Kraków musieliby przenieś MUX 3 na inny kanał a póki co jest cisza na ten temat.

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: twmichal »

Zmieniłem miejsce zamieszkania, wprawdzie ta sama miejscowość ale zupełnie inne warunki terenowe.
Do Skrzycznego mam 150km, odbieram jedynie MUX-3 na k.62. Jakość 40-80%, bardzo rzadko są przycięcia.
Co ciekawe, odbieram gdy ustawię antenę na... Kosztowy. Przy ustawieniu idealnie na Skrzyczne w ogóle tuner nie widzi sygnału.

MUX-1 na k.38 max. 12-20%, ale kompletnie nie da się oglądać - wczytuje listę kanałów ale nawet nie pokazuje się obraz.

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 »

Gdybając na temat ostatnich problemów z sygnałem można by jeszcze zarzucić teorię spiskową o tłumieniu sygnału nie tylko na południe ale w paru miejscach również w stronę świętokrzyskiego, bo jak pamiętam ostatnie problemy początkiem września stykały się również z jakimiś pracami na św. Krzyżu w Kielcach - mówiono coś o możliwym wzajemnym zakłócaniu się nadajników, może te testy nie były przypadkowe i to co teraz odbieramy na MUX3 ze Skrzycznego to oficjalna wytłumiona praca MUX1 na kanale 62 by sygnal nie leciał zbyt daleko i by się nadajniki nie zakłócały - no skoro ludzie ze świętokrzyskiego już potwierdzają odbiór to co dopiero te dookólne 10kw z nowych anten :shock:

Wtedy taki postrzępiony sygnał ciężko się rozchodzi dlatego takie efekty że jeden ma sygnał dobry a kolega z ulicy obok już go nie ma :roll:

Wówczas zrozumiałe jest "milczenie owiec" w tej sprawie bo już widzę co by się działo tutaj na forum jeśli ktoś z EMITELA potwierdziby że obecna osłabiona siła sygnału MUX3 to nie żadna tam usterka czy prace modernizacyjne ale oficjalna siła MUX1 na koleny rok [aż do ASO] [dla niektórych do czerwca 2012 - MUX1 z Katowic]. :cry:

tom61
Posty: 19
Rejestracja: 6 maja 2011, o 22:54

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: tom61 »

Ja bym takie tłumaczenie zrozumiał,byle tylko mówili prawdę,
Prawda Panie Jarosławie?!

spyko
Posty: 29
Rejestracja: 9 czerwca 2009, o 16:51
Odbiornik: optibox aligátor
mascom 530t
Instalacja antenowa: podrubka BU-119-2x
5.pientro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Hoštalkovic.L.H

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: spyko »

A ja bym vyciepal z anten to smieci/zasilacz IVO 30-50db/ i kupil czeski nizkoszumovy /Teroz.cz/ 21-69 do 20db-tak zrobili skoro vszyscy u nas na slonsku i majom spokuj !!!

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: Jarosław Bałuka »

ss80 pisze:
Wówczas zrozumiałe jest "milczenie owiec" w tej sprawie bo już widzę co by się działo tutaj na forum jeśli ktoś z EMITELA potwierdziby że obecna osłabiona siła sygnału MUX3 to nie żadna tam usterka czy prace modernizacyjne ale oficjalna siła MUX1 na koleny rok [aż do ASO] [dla niektórych do czerwca 2012 - MUX1 z Katowic]. :cry:
Idealnie byłoby gdyby MUX3 a potem MUX1 mógł ruszyć z górnego systemu antenowego. Nasi południowi sąsiedzi wyłączają analogi, włączają cyfrę, kanały się zmieniają... wejście w górny system myślę poprawiłby sytuację, gdyby jeszcze też większą mocą...;)

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: blockbuster »

Jarosław Bałuka pisze:Nasi południowi sąsiedzi wyłączają analogi, włączają cyfrę, kanały się zmieniają...
Czyżby dla MUX1 ze Skrzycznego szykowany był inny kanał niż 62 np. k45, o którym wiadomo że trwają ustalenia między UKE a stroną czeską?

ss80

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: ss80 »

blockbuster być może ale pamiętaj, polskie realia = za dużo fatygi i za mało czasu - oczywiście mówimy o urzędnikach państwowych :P , ja sądzę że pan Bałuka mówi o tym że gdyby u nas przechodziło się na cyfrę identycznie jak w Czechach czyli wyłączamy analog i zaraz po nim włączamy mocną cyfrę - nikt nie poczułby róznicy i nie musiałby doszukiwać się różnych przyczyn a emitel nie musiałby tyle głowy sobie łamać jak tu nadawać żeby wszystkim dogodzić a żeby kogoś nie zakłócić i by nie wydarzyło się tak jak w Katowicach na kanale 51. Bo u nas wprowadzili na jedno pasmo i analog i cyfrę a miejsca już nie ma. Ja wyraźnie z tej wypowiedzi zrozumiałem że gdyby z UKE przydzielili odpowiedni kanał np. wyłączamy kanał 41 - TVP2 lub 58 - POLSAT lub właśnie ten 45 po zwolnieniu przez Czechów pod koniec listopada i gdyby nie było tylu opóźnień i wojenek o polskie DVB-T sprowokowanych jak nie przez TVP to zaś przez komercyjnych nadawców to Skrzyczne mogłoby nadawać na tych kanałach z dużymi mocami, z górnej anteny i dalekooo i nikt by nie miał pretensji. ;)

Ja bym dołożył jeszcze małe zdanko o nijakiej kampani informacyjnej na temat cyfryzacji i mamy efekt jaki mamy :idea:

brzoza

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: brzoza »

Witam


Mam taki problem gdzieś pod koniec Października znikły mi programy TVP1, TVP2, INFO itd.


Pod koniec Września jak zamontowałem antenę wszystko elegancko odbierałem jakość sygnału w granicach 85% miejscowość Pietrowice Wielkie 13km od Raciborza.

Ciekawe dlaczego tak naraz z dnia na dzień wyłączono nadawanie jakaś awaria, konserwacja ? jest jakaś szansa żeby wszystko wróciło do normy ?

:?:

amstat
Posty: 139
Rejestracja: 18 grudnia 2010, o 17:15
Odbiornik: WIWA HD90 TV LG M2362D-PC LG Kruger&Matz KM00188
Instalacja antenowa: Stara siatka bez symetryzatora i wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła-Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: amstat »

ss80 pisze:blockbuster być może ale pamiętaj, polskie realia = za dużo fatygi i za mało czasu - oczywiście mówimy o urzędnikach państwowych :P , ja sądzę że pan Bałuka mówi o tym że gdyby u nas przechodziło się na cyfrę identycznie jak w Czechach czyli wyłączamy analog i zaraz po nim włączamy mocną cyfrę - nikt nie poczułby róznicy i nie musiałby doszukiwać się różnych przyczyn a emitel nie musiałby tyle głowy sobie łamać jak tu nadawać żeby wszystkim dogodzić a żeby kogoś nie zakłócić i by nie wydarzyło się tak jak w Katowicach na kanale 51. Bo u nas wprowadzili na jedno pasmo i analog i cyfrę a miejsca już nie ma. Ja wyraźnie z tej wypowiedzi zrozumiałem że gdyby z UKE przydzielili odpowiedni kanał np. wyłączamy kanał 41 - TVP2 lub 58 - POLSAT lub właśnie ten 45 po zwolnieniu przez Czechów pod koniec listopada i gdyby nie było tylu opóźnień i wojenek o polskie DVB-T sprowokowanych jak nie przez TVP to zaś przez komercyjnych nadawców to Skrzyczne mogłoby nadawać na tych kanałach z dużymi mocami, z górnej anteny i dalekooo i nikt by nie miał pretensji. ;)

Ja bym dołożył jeszcze małe zdanko o nijakiej kampani informacyjnej na temat cyfryzacji i mamy efekt jaki mamy :idea:
Skoro już tak wróżymy to idealnie by było by wyłączyć obecny analog na tych trzech kanałach 24-tvp1,41-tvp2,58-polsat i nie zmieniając mocy wstawić tam trzy MUX-y i nie trza dodatkowych częstotliwości!

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: husky83 »

Ja niestety też mam olbrzymi problem z odebraniem Mux3. Wcześniej było wszystko ok, teraz nie da się tego oglądać :( Z Katowic nawet mi nie znajduje programów... Tak więc powrót do analogu.. A myślałem, że będzie coraz lepiej, tym czasem... Trzeba się cofnąć do wcześniejszej technologii :(

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: kasia »

ss80 pisze: gdyby z UKE przydzielili odpowiedni kanał np. wyłączamy kanał 41 - TVP2 lub 58 - POLSAT lub właśnie ten 45 po zwolnieniu przez Czechów pod koniec listopada
Z mojego punktu widzenia w rok po uruchomieniu mux2 częstotliwości zajmowane przez nadawców z mux2 powinny zostać zwolnione. I na tych częstotliwościach powinny być uruchamiane pozostałe multipleksy.
A tak to czeka na kolejne zamieszanie przy wyłączaniu analogu - nagle znikną wszystkie kanały analogowe.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

Post autor: eXte77 »

Zostawmy ludziom trochę czasu na przejście z analogu na cyfrę. Na podbeskidziu nie minął jeszcze nawet rok od włączenia MUX2. Ustawa wymaga wyłączenia analogu najpóźniej 31 lipca 2013 i to jest moim zdaniem najbardziej odpowiedni czas (2 lata) na zakup nowego tv czy dokupienie tunera STB. Miejmy nadzieję, że analogowy Polsat (k.58) ze Skrzycznego zniknie gdzieś w okolicach kwietnia 2013 :)

Odpowiedz