DVB-T z RTON WISŁA SKRZYCZNE

lpm11
Posty: 109
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE37B650 (DVB-T)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa (+ symetryzator) na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: lpm11 »

Jak wypada siła sygnału w porównaniu z siłą MUX2?
Tylko nie oczekuję odpowiedzi w postaci 10/10, tylko bardziej ile dBm.

mac_33
Posty: 479
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: mac_33 »

panie Jarku prosimy o info czy wystartuje dzis mux3?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: @GUTEK@ »

Coś się zaczyna dziać bo zaczeły się przerwy w sygnale.
Kanałów nadal brak.

marcin6660
Posty: 548
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: marcin6660 »

@GUTEK@ pisze:Coś się zaczyna dziać bo zaczeły się przerwy w sygnale.
Kanałów nadal brak.
Ale w sygnale czego ? Mux2 , bo mam dzisiaj poważne kłopoty z odbiorem a nawet zaniki sygnału ???
Napiszcie czy macie normalnie Mux-2.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: @GUTEK@ »

marcin6660 pisze:Ale w sygnale czego ? Mux2 , bo mam dzisiaj poważne kłopoty z odbiorem ???
Chodzi mi o uruchamiany mux z kanałami tvp, mux2 u mnie działa bez zmian.

Koneser
Posty: 138
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Koneser »

Też czuję, żecoś się dzieje na Skrzycznym.

Wczoraj po południu była pikseloza na mux 2, a wieczorem miałem całkiem brak sygnału na mux2.
Natomiast teraz setbox bardzo długo (ok. 22 sekundy) skanuje kanał K62 w stosunku do innych kanałów (ok. 3 sekundy), jednak niczego nie znajduje.
Może to wina mojej instalacji antenowej - antena kierunkowa ma gwałtowny spadek zysku od k55 wzwyż. Ta różnica wychodzi już na Polsacie na kanale K58, a gdzie tam K62. Do tego symetryzator, filtry, pułapki, sumatory itp.
Ostatnio zmieniony 4 marca 2011, o 17:56 przez Koneser, łącznie zmieniany 1 raz.

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: romanodepalma »

mac_33 pisze:panie Jarku prosimy o info czy wystartuje dzis mux3?
Nie pytaj . Emitel poda wiadomość jak dowie się z tego forum. Ostatnio EMITEL podaje informacje po fakcie (jak my już wiemy).
Ostatnio zmieniony 4 marca 2011, o 17:54 przez romanodepalma, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Andrew525 »

K62 nadaje na razie tylko sygnał bez programów.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 278
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Acid »

Nie no takiej lipy sie nie spodziewalem, odleglosc od nadajnika to jakies 25 km sila sygnalu 5% na mux 2 mam 65%. Antena yagi do kanalu 60 ale zeby miala az taki spadek zysku? Jezeli to juz pelna moc nadajnika to bedzie trzeba jutro leciec po nowa antene :/

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: @GUTEK@ »

Poczekaj aż mux wystartuje, narazie sygnał jest niestabilny i leci dużo błędów.
Przy takiej odległości powinieneś odebrać na kawałku gwoździa.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: piotr2802 »

Potwierdzam odbiór w Krakowie (Nowa Huta), poziom sygnału na 62 kanale o wiele wyższy niż MUX II na kanale 38. Na razie tylko podnośna, ale to oznacza że TVP już zozbaczymy dzisiaj a najpóźniej jutro ... :)

Koneser
Posty: 138
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Koneser »

No to nam Emitel niespodziankę zrobił :D A tyle psów wieszaliście na Emitelu 8-) . Myślę, że to ich zasługa, a nie betonowej TVP.

Bancio
Posty: 2
Rejestracja: 4 marca 2011, o 18:09
Odbiornik: dekoder ITI-2850ST
Sony 701
Samsung eu6500
Instalacja antenowa: Stara instalacja-antena.Aktywny rozgałęźnik na 3tv
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Czeskie 37,48,54,63

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Bancio »

piotr2802 pisze:Potwierdzam odbiór w Krakowie (Nowa Huta), poziom sygnału na 62 kanale o wiele wyższy niż MUX II na kanale 38. Na razie tylko podnośna, ale to oznacza że TVP już zozbaczymy dzisiaj a najpóźniej jutro ... :)
w Cieszynie siła 54 jakość 100 db28 chyba coś łapne ?? ;)

greggy
Posty: 54
Rejestracja: 22 lutego 2010, o 18:48
Odbiornik: 1. Ariva HDCombo
2. TV Medion + NEOTION
3. TV LG
Instalacja antenowa: ATX 55 na Skrzyczne + ATK 20 na Żylinę + 2 x LNA-177 (dach)

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: greggy »

Oficjalnie nie mogę zaprzeczyć ani wykluczyć, że mój dekoder nie będzie w stanie nie wykryć przyzwoitej jakości sygnału nowego MUX-a.
Nieoficjalne info na oficjalnych stronach dekodera.
Tak na serio - kiedy będzie sygnał MUX? Czekamy na jakiś podpis, czy trymujemy na razie anteny?
Ktoś tam pytał, bo mnie już wstyd po raz kolejny:
http://www.bielski.informacja-lokalna.p ... 5/wpis.php
Ostatnio zmieniony 4 marca 2011, o 18:47 przez greggy, łącznie zmieniany 1 raz.

mkbijou
Posty: 79
Rejestracja: 2 czerwca 2010, o 10:01

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: mkbijou »

W Rybniku jakość i siła sygnału na poziomie wyższym niż dla MUX1 CT z kanału 54.
Tylko programów wciąż brak ;-)
Ale jest nadzieja...

krzichu

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: krzichu »

Co Wy się chcecie od emitela dowiedzieć, chyba tego że już nadają :lol: a pan Jarosław bajki opowiada i ciemnote ludziom wciska, że NIC MU nie wiadomo co z nadawaniem na mux3, a pisałem wcześniej, że sprzęt jest już na miejscu i coś może będzie na początku marca. To co niektórzy pisali, że nie potwierdzone wieści opisuję. A jednak potwierdziły się Moje słowa i pana/i "greggy".
Pozdro dla Wszystkich oczekujących aż puszczą kanały.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: Andrew525 »

K62 przestał chyba nadawać sygnał?

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: romanodepalma »

Przed chwilą wyszukało 5 programów , ale sygnał zniknął i ciszę przerwało milczenie.
nie zdążyłem sprawdzić

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: husky83 »

A może jest to tylko test nowego nadajnika i Emitel czeka na decyzję TVP co do uruchomienia kanałów, a póki co testują co mają - czyli sam nadajnik...

d.kostyra
Posty: 39
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:16

Re: dvb-t ze Skrzycznego

Post autor: d.kostyra »

Z moich informacji zaczerpniętych w Warszawie, emisja testowa na kanale 62 nie ruszy w najbliższym czasie. Zawirowania spowodowana zmianami we władzach spółki.

Odpowiedz