No dobra .. inaczej..DVB-T pisze:Człowieku nie bluźnij!!! Masz DVB-T od lat, podczas gdy niektóre obszary w tym kraju jeszcze sporo będą musiały na taki luksus poczekac i Ty mówisz, że Twoja lokalizacja jest traktowana jak 5 koło u wozu. To w takim razie co z takimi lokalizacjami jak Ślęża, Święty Krzyż czy Śnieżne Kotły?
jest to fajna karta przetargowa i źródło przeróżnych wpływów i nacisków (m.in. włączenie jakiś rok temu na kilka dni TVP HD w mpeg-4 i szybkie wyłączenie tego przekazu, wyłączanie i włączanie nadajnika, usunięcie TVPsport w czasie gdy z innych lokalizacji mpeg-4 działał bez problemu). Jasne, że inni nie mają nic albo mieli i im wyłączyli (Wrocław). Tylko zawsze to Skrzyczne jakoś "idzie" i dziwnym trafem nie może się "rozkręcić" jako pełnowartościowy przekaz NTC (wedle standardów przyjętych/sugerowanych przez UKE już chyba 2 lata temu). Tu wszystko rodzi się w bólach.
Po drugie przekaz mpeg-2 został uruchomiony ze względu na wieloletnie protesty mieszkańców Beskidów związane z brakiem odbioru w tym regionie TVP3 Katowice. Nie był to przekaz NTC tylko forma dotarcia do widza z regionalnym kanałem z Katowic (i w takim celu został uruchomiony pod pretekstem testowania nowej technologi-w gazetach lokalnych hucznie pisano, że w końcu w Żywcu można oglądać TVP Katowice, tylko trzeba kupic specjalny tuner). Wspominasz Wrocław - ja nigdy nie miałem szansy odebrać naziemnie TVN-u, TV4 czy Puls'u. Od wielu, wielu lat duże aglomeracje miejskie są pod tym względem "uprzywilejowane". Więc nie dziw się ludziom z peryferii miast, że chcą po tylu latach w koncu obejrzeć coś więcej (coś co mieszkańcy dużych miast mieli od dawna).
Idę o zakład, że po nowym roku jeśli sygnał mpeg-2 testowy zamieni się w mux-2 mpeg-4, odezwą się wszelkiej maści głosy pseudo-odbiorców z tunerami mpeg-2, ze nie chcą mpeg-4 tylko nadal mpeg-2
.. i będą pewnie jakieś protesty pisać, żeby przez kolejne 10 lat sygnał "leciał" w mpeg2.