DVB-T - co należy poprawić?

matibu06
Posty: 5
Rejestracja: 3 lipca 2020, o 18:02
Miejscowość: TEST

DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: matibu06 » 3 lipca 2020, o 20:06

Witam. Mam pytanko. Moja lokalizacja - gmina Kołaki Kościelne. Chcę odebrać sygnał z masztu Łomża/Szosa Zambrowska lub Białystok/Krynice. Testowo założyłem antenę na rurę, oparłem o ścianę i wycelowałem(przy pomocy apki DVBT Finder) w Łomżę. Wyniosłem telewizor na strych, podłączyłem przewodem ~3m i działało ładnie, znalazło niecałe 40 kanałów, działały płynnie. Zniosłem telewizor, przepiąłem przewód na ten w instalacji - wychodzi jakieś 15-20 metry przewodu. No i lipa, bo obraz jak był to strasznie "zaśnieżony", dźwięk urywał. Choć nazwę kanałów i aktualnego programu pokazywało. Jak odpaliłem ponownie wyszukiwanie - nic nie znalazło

Jutro zamontuję antenę jak należy, tzn na dachu, i ustawię. Pytanie tylko, dlaczego po przepięciu TV przestało praktycznie działać? Będzie wymagany zasilacz z względu na te kilkanaście metry kabla antenowego? A może problemem jest to, że przewód antenowy idzie blisko przewodów prądowych(gniazdka obok siebie, do gniazdek z przeciwnych stron).

Jeszcze jedno - rozgałęzienie przewodu poprzez łączenie drutów i masy ma prawo działać? Przy remoncie tak mi zrobili, tzn w puszce w ścianie wchodzi przewód antenowy, który jest rozgałęziony na 2 - jeden do pokoju gdzie jest TV, drugi w salonie, gdzie TV jeszcze nie ma. Nie wiem czy jest to technicznie możliwe żeby to działało, czy muszę zainwestować w pasywny/aktywny rozdzielacz.

Dziękuję i pozdrawiam :)

Koneser
Posty: 138
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Miejscowość: Cieszyńskie
Odbiornik: LG42P, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi 19el. Dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: Koneser » 3 lipca 2020, o 21:14

To rozgałęzienie na pewno jest złe, powinien być rozdzielacz, spróbuj antenę najpierw podłączyć tylko do jednego TV.
Połączenie zrób dobre, mogą być np. połączone 2 wtyki F i beczułka (nypel).
Nie piszesz jaka jest antena, prawdopodobnie o słabym zysku, zwłaszcza przy długości kabla - 20 m to już dużo.
Sprawdź też parametry kabla, jaką ma impedancję i tłumienność.
Zainwestuj w dobry kabel.
Powodzenia ;)

dvbtowiec
Posty: 1106
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: dvbtowiec » 3 lipca 2020, o 21:45

Antena może jednak nie taka zła, na pewno trzeba poprawić to rozdzielenie. Potworne straty są na takim rozwiązaniu które Ci "fachowcy" zostawili.
Druga sprawa to kabel.

Wysokiej klasy kabel, z miedzianym rdzeniem i średnicą 7.2mm.
Bardzo dobre parametry ma kabel Trisset113. Oczywiście są różne kable i na pewno lepsze od tego również, ale tej klasy kabel jest bardzo dobry.
Na początek zobacz jaki masz kabel, czy ma wspomniane przez mnie parametry.
I tak jak kolega wyżej napisał połącz na początek kabel do jednego telewizora tzw. beczką do kabli koncentrycznych i skręć kable na F-kę.
To powinno dać Ci jakąś wskazówkę co jest słabym punktem instalacji.

VAHANARA
Posty: 240
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: VAHANARA » 3 lipca 2020, o 22:48

matibu06 pisze:
3 lipca 2020, o 20:06
Chcę odebrać sygnał z masztu Łomża/Szosa Zambrowska lub Białystok/Krynice.
Teoretycznie lepiej byłoby z Krynic, ale w realu to różnie bywa - najlepiej byłoby wytaszczyć jeszcze raz TV na strych i zrobić pomiary siły i jakości wszystkich odbieranych mux-ów z obu nadajników. Byłaby wskazówka, który wybrać.

Co prawda masz w opisie antenę Yagi 19-el., czyli przeznaczoną na pasmo UHF, ale kto wie, czy w sprzyjających okolicznościach nie odebrałaby ci mux-8 z Krynic, bo nadawany jest w H, tak, jak pozostałe mux-y. Trzeba by jej tylko włożyć symetryzator na pasma III/V.
matibu06 pisze:
3 lipca 2020, o 20:06
Będzie wymagany zasilacz z względu na te kilkanaście metry kabla antenowego?
Wszystko zależy, jakie masz poziomy i jakości sygnałów. 20 metrów kabla plus rozgałęźnik na dwa to jakieś 7...8dB strat może być. Przy dobrych sygnałach to nie problem, ale przy słabych już tak.

W razie czego jakiś wzmacniacz, ewentualnie może by wystarczył rozgałęźnik aktywny.
matibu06 pisze:
3 lipca 2020, o 20:06
A może problemem jest to, że przewód antenowy idzie blisko przewodów prądowych(gniazdka obok siebie, do gniazdek z przeciwnych stron).
Znikoma szansa, chyba, że kabel masz naprawdę kiepski. Ale nawet wtedy nie powinno to mieć aż takiego znaczenia, by tracić odbiór na wszystkich mux-ach. Nie.
matibu06 pisze:
3 lipca 2020, o 20:06
Jeszcze jedno - rozgałęzienie przewodu poprzez łączenie drutów i masy ma prawo działać? (...) Nie wiem czy jest to technicznie możliwe żeby to działało, czy muszę zainwestować w pasywny/aktywny rozdzielacz.
Generalnie takie coś nie ma prawa dobrze działać - bo "jakoś" to zawsze zadziała. Choć bywają szczęśliwcy, którym takie coś potrafi działać. Tym niemniej, jak chcesz mieć spokój teraz i w niedalekiej przyszłości po wejściu DVB-T2 - załóż rozgałęźnik. Koszt niewielki - spokój bezcenny... ;)

matibu06
Posty: 5
Rejestracja: 3 lipca 2020, o 18:02
Miejscowość: TEST

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: matibu06 » 6 lipca 2020, o 17:23

Nie było tematu. Winny okazał się telewizor :) Testowałem na tym TV, bo mniejszy(32") i stoi na podstawce. I na nim wyniki były fatalne. Podłączyłem nowy TV sprawdzić "a może jednak" i ruszyło od strzała, bez korygowania anteny. Pożyczyłem na szybko dekoder STB, podłączyłem do tego felarnego TV i działa. Może TV za stary, czegoś nie obsługuje, 10 lat temu był kupiony nowy, a ja myślałem że to problem od zasilacza. A tu działa fajnie bez zasilacza i z tym rozgałęzieniem :)

Dzięki za pomoc

EDIT2: dobrze rozumiem że z Białegostoku miałbym więcej kanałów, bo tam jest MUX-4, którego nie ma w Łomży?

Kod: Zaznacz cały

Wracam, coś przy tym majstrowałem, i efekty mizerne, z Białegostoku znalazło 15 kanałów. Najlepiej wyszło z Łomży, udało się te 37 kanałów znaleźć(z testowymi), ale działanie takie sobie, taka ESKA TV to i obraz, i dźwięk szarpał. I to z TV na strychu, przy kilkumetrowym kablu. Jak podłączyłem do instalacji antenowej, to już nic nie miałem. Co do anteny - Libox 2000. Na wsi większość ma siatkowe, takie jak kiedyś do analogowej były używane. Kabel to YWDXpek 75ohm 1,05/5,0. No i tego nie zmienię, bo idzie wentylacją/ścianą, jedynie na strychu ~5m jest dostępne, i około metra na wyjściu do TV. Niestety, TV nie pokazuje mocy sygnału, dostrajałem antenę na podstawie jakości obrazu :/ 

Więc co Waszym zdaniem najlepiej tutaj zmienić? Obecnie myślę o zasilaczu, no i dobrze byłoby coś zrobić z tym nieszczęsnym rozgałęzieniem. Z tego co się orientuję telewizor nie posiada opcji zasilania na wyjściu antenowym. Rozdzielacz aktywny byłby ciekawą opcją, ale jednak do puszki gdzie jest łączenie przewodów antenowych mogę włożyć coś małego, mało miejsca tam

Podrzucam profil terenu z Geoportalu, gdzie punkt początkowy to nadajnik, a końcowy to mój dom. Niestety nie uwzględnia on wysokości zawieszenia anten(85m), ani wysokości zawieszenia anteny u mnie(~15m)

[url=https://ibb.co/x8YMW4S][img]https://i.ibb.co/dJtQFh0/Zaznaczenie-045.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: K63 » 6 lipca 2020, o 18:52

matibu06 pisze:
6 lipca 2020, o 17:23
dobrze rozumiem że z Białegostoku miałbym więcej kanałów, bo tam jest MUX-4, którego nie ma w Łomży?
W zasadzie prawie cały mux-4 jest kodowany. Wyjątkiem jest okresowo odkodowany Polsat News. W Białymstoku nadawany jest on z komina Ciepłowni Zachód (nie dość że w polaryzacji pionowej, to z wytłumionym sygnałem w kierunku płd-zach). Zatem szanse minimalne. Ale gdyby nawet, to nie wiadomo jak ewentualny sygnał mux-4 zinterpretuje Twój telewizor. Niektóre modele identyfikują odkodowany Polsat News jako kodowany i nie zapisują go na liście programów.

matibu06
Posty: 5
Rejestracja: 3 lipca 2020, o 18:02
Miejscowość: TEST

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: matibu06 » 6 lipca 2020, o 19:43

K63 pisze:
6 lipca 2020, o 18:52
matibu06 pisze:
6 lipca 2020, o 17:23
dobrze rozumiem że z Białegostoku miałbym więcej kanałów, bo tam jest MUX-4, którego nie ma w Łomży?
W zasadzie prawie cały mux-4 jest kodowany. Wyjątkiem jest okresowo odkodowany Polsat News. W Białymstoku nadawany jest on z komina Ciepłowni Zachód (nie dość że w polaryzacji pionowej, to z wytłumionym sygnałem w kierunku płd-zach). Zatem szanse minimalne. Ale gdyby nawet, to nie wiadomo jak ewentualny sygnał mux-4 zinterpretuje Twój telewizor. Niektóre modele identyfikują odkodowany Polsat News jako kodowany i nie zapisują go na liście programów.
Hmm, aplikacja DVB-T finder pokazuje że jest MUX-4 na Białystok *Krynice*, i to o mocy 100kW. Kodowane, czyli i tak ich nie odbiorę bez dodatkowego abonamentu? Trudno ja i tak telewizji nie oglądam, a i z Łomży jest trochę kanałów :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: K63 » 6 lipca 2020, o 20:15

matibu06 pisze:
6 lipca 2020, o 19:43
aplikacja DVB-T finder pokazuje że jest MUX-4 na Białystok *Krynice*, i to o mocy 100kW
Ktoś pospieszył się z aktualizacją aplikacji. Na razie jest wydane pozwolenie UKE na emisję z mocą maks. 100 kW w pol. H, ale kiedy to nastąpi zależy od decyzji Polsatu.
Wykaz nadajników oczekujących na rozpoczęcie emisji:
https://radiopolska.pl/wykaz/poczekalnia/dvbt
matibu06 pisze:
6 lipca 2020, o 17:23
Libox 2000
Na dobrą sprawę ta antena nie jest przeznaczona do odbioru mux-8 w polaryzacji pionowej (Łomża), tylko do polaryzacji poziomej (Białystok).

matibu06
Posty: 5
Rejestracja: 3 lipca 2020, o 18:02
Miejscowość: TEST

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: matibu06 » 7 lipca 2020, o 12:46

Może aplikacja pokazuje obecne+oczekujące :D Co do anteny - część najbardziej wysunięta do tyłu(nie znam profesjonalnej nazwy) jest zmienna, tzn można obracać ją o 90 stopni, w zależności od polaryzacji. W tej chwili mam ustawioną na Łomżę, i według instrukcji na polaryzację pionową, czyli te "druciki" ustawione pionowo

Dzięki za pomoc, w tej chwili działa jak należy :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T - co należy poprawić?

Post autor: K63 » 7 lipca 2020, o 14:26

matibu06 pisze:
7 lipca 2020, o 12:46
część najbardziej wysunięta do tyłu(nie znam profesjonalnej nazwy) jest zmienna, tzn można obracać ją o 90 stopni, w zależności od polaryzacji.
Tylko że ona nie do końca odpowiada za odbiór VHF. Zintegrowany dipol VHF/UHF masz w poziomie i nic z tym nie zrobisz.

Odpowiedz