Emisja TVN HD

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: nkp123 »

Czyli to nie pomogło. Hmm, a jak jest z innymi MUX'ami? Czy po ponownym włączeniu TV też ich siła sygnału spada?

painmaker

Re: Emisja TVN HD

Post autor: painmaker »

Nie znam się do końca na terminologii (mux np.) więc napiszę tak:
- na kanale 53 mam TVN HD po nastrojeniu poziom sygnału wysoki - wszystko ok, po wyłączeniu i włączeniu TV poziom niski/średni - brak obrazu i dzwieku.
- programy ESKA TV, TTV, POLO TV, ATM - poziom sygnału niski/średni i z tego względu trochę przycina obraz, choć do niedawna było wszystko ok, po wyłączeniu i włączeniu poziom nie zmienia się
- wszystkie pozostałe programy poziom sygnału wysoki, po wyłączeniu i włączeniu poziom nie zmienia się.
czyli wygląda na to, że spada siła sygnału tylko dla TVN HD ;/

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: geolog »

nie wiem o co kaman, ale mój Soniak też zgubił TVN HD...
muszę się przejść na dach po niedzieli...

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba »

A ja zgubiłem MUX-1 z Raszyna, chyba to przez tą pogodę.

Awatar użytkownika
Miodzik
Posty: 172
Rejestracja: 29 września 2010, o 12:24
Odbiornik: LG 47LM765S
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Miodzik »

Panowie instalacje do przeglądu, bo wszystko działa - no może tylko poza EPG na TVN HD, ale oni chyba je po prostu na weekend wyłączają :P

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ »

no tak, na Mokotowie też dalej jest jak było, więc instalacje antenowe do poprawki.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba »

Ale do przeglądu, że nie działa TVN HD czy MUX-1 z Raszyna?

Mi TVN HD działa, widzę iglicę z okna....

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Tom345 »

Aktualnie na TVN HD program Nic straconego o 3:35...

dzidekdrugi
Posty: 22
Rejestracja: 8 kwietnia 2011, o 21:08
Odbiornik: TV Sony Bravia KDL-32W4000
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DIGITAL na dachu 6-piętrowego budynku, kabel Triset
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn (widzialność anten)

Re: Emisja TVN HD

Post autor: dzidekdrugi »

Witam! Mam TV Sony i od kilku dni obserwuję przy odbiorze TVN HD identyczne objawy jak te które opisał użytkownik painmaker w poście z 2 marca br. godz.21:40. Próbowałem również "zerowania wszystkiego" i ponownej inicjalizacji, lecz sytuacja nie ulega zmianie, a objawy są nadal takie same. Wykluczam samoczynne przestawienie (rozregulowanie) instalacji antenowej - stabilnie umocowana kierunkowa antena 19-elementowa (kabel Triset) na dachu 6-piętrowego budynku z bezpośrednią widocznością masztu w Raszynie, a budynek położony 200 m od PKiN dokładnie na linii PKiN - Raszyn.Wszystkie pozostałe kanały odbieram bez zarzutu. Sugestie kilku użytkowników, że problem leży po stronie anteny jest moim zdaniem nietrafny, a sytuacja wygląda podobnie, gdy przy wcześniejszych zmianach parametrów nadawania głównym sugerowanym motywem naprawienia sytuacji było poprawienia anteny. Ale przyczyna leżała wówczas po stronie nadawcy.W odróżnieniu od wpisu painmakera z 3 marca br. godz. 13:29, poziom sygnału TVN HD jest pokazywany zawsze jako "wysoki", niezależnie czy obraz TVN HD jest widoczny czy też jest go brak. Mam tym razem wrażenie, że tuner w TV Sony (model KDL-32W4000)nie daje rady sprostać zmianom w prowadzonych testach nadawania TVN HD. Przemawia za tym fakt, że na małej antenie, na tym samym dachu nie ma problemu z odbiorem TVN HD z PKiN na tunerze Maximum 102 PVR. Chyba, że sprawa dotyczy jednak nadawcy. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 marca 2012, o 00:19 przez dzidekdrugi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba »

A MUX-1 odbierasz z Raszyna?

dzidekdrugi
Posty: 22
Rejestracja: 8 kwietnia 2011, o 21:08
Odbiornik: TV Sony Bravia KDL-32W4000
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DIGITAL na dachu 6-piętrowego budynku, kabel Triset
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn (widzialność anten)

Re: Emisja TVN HD

Post autor: dzidekdrugi »

Tak. Swoją antenę mam ukierunkowaną na Raszyn. Jak wcześniej sygnalizowałem nie mam żadnych problemów z innymi kanałami ze wszystkich MUX-ów.Z TVN HD też nie było problemów do mniej więcej poprzedniego weekendu.

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: geolog »

wygląda na to, że to problem SONY...
u mnie wszystko działa tylko TVN HD i kanał 53 są ignorowane przez telewizor.
Dziwne :?

Panie Tomaszu pomocy :roll:

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba »

A u mnie na SONY KDL-40W5500 nie mam żadnych problemów z odbiorem TVN HD, natomiast MUX-1 mu uciekł....

painmaker

Re: Emisja TVN HD

Post autor: painmaker »

hm, no u mnie sytuacja bez zmian, tyle że na TVN HD mam chyba od wczoraj 'zamrożoną' ramówkę (nic straconego godz. 3:35).
co do tunera to u moich rodziców na SONY KDL 32EX401 (ul. grochowska, ja saska kępa) jest normalnie TVN HD... nie wiem, czy ten model ma jakiś inny tuner? :?

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba »

A na Grochowskiej odbierają MUX-1 z Raszyna?

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: nkp123 »

U mnie wszystko jest OK, poza EPG, ktore nie dziala (pusta lista).

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Pączek »

U mnie mux-1.2.3 odbierają idealnie bez zakłóceń ok 80% siły sygnału i 0 błędów. TVN HD tak samo super jedynie brak EPG dziwi.
Samsung LE37B650 ATX-91 6m nad ziemią bez wzmacniacza ustawiona na PKiN 37km

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba »

Działa wam teraz kanał TVN HD?

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ »

20:12 - idzie jak burza - no, przynajmniej na Mokotowie.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba »

Jaja sobie robisz....u mnie nie działa na Pradze. Zniknął MUX-1 z Raszyna i teraz TVN HD....

Odpowiedz