Emisja TVN HD

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: MJJ »

Zauważyliście, że co jakiś czas obraz na TVN HD miga ?
Było tak na pewno wczoraj wieczorem i dzisiaj rano.

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 47
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Yaper »

looser pisze:Witam.
Czy mógłby ktoś zrobić małą próbkę (5-15 sekund)TVN HD w najwyższej rozdzielczości i upnąć na jakiś serwer?
Proszę bardzo:
http://www.megaupload.com/?d=J8V5159A

looser
Posty: 166
Rejestracja: 28 września 2011, o 17:08
Odbiornik: Canva CN-DVB-T710
Instalacja antenowa: antena kierunkowa/strych, bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin/Żółwieniec

Re: Emisja TVN HD

Post autor: looser »

Yaper pisze: Proszę bardzo:
http://www.megaupload.com/?d=J8V5159A
Dzięki.

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: geolog »

Witam,

po kilku tygodniach oglądania tvn HD, chcę się podzielić moimi wrażeniami, i od razu zapytać czy odczuwacie podobnie?
Mianowicie jakość obrazu na moim SonyBravia kanału tvnHD jest wg mnie dość słaba. O ile polsat HD wygląda bardzo dobrze, to często odnoszę wrażenie że tvpINFO z muxa3 i PSN z muxa2 mają o wiele bardziej przyjemny dla oka obraz (lepszy kontrast, głębia kolorów, przejrzystość obrazu itd.)
Czasem porównuję tvn i tvn HD i często różnicy nie widzę ...

a jak to jest na innych odbiornikach?

pozdro

kolejka

Re: Emisja TVN HD

Post autor: kolejka »

Witam.

To ja się wypowiem odnośnie TVN HD. Jak dla mnie widać spora różnicę w jakości pomiędzy SD a TVN HD, aczkolwiek jakoś na Polsacie HD jest zdecydowanie lepsza.
Choć w moim przypadku jakość sygnału jest bardzo słaba (tv pokazuje komunikaty: jakoś niska bądź brak sygnału - chwilowe przycięcie chodź nie zawsze i jakoś sygnału cały czas oscyluje) a poziom sygnału niski.
Sygnał DVB-T odbieram dzięki antenie siatkowej umieszczonej przy kaloryferze w mieszkaniu a odległość od PKiN ok 5km w linii prostej.

Zastanawiam się, co może być przyczyną zdecydowanie gorszej jakości sygnału na TVN HD w stosunku do innych kanałów gdzie jakoś sygnału i poziom są na poziomie wysoki.

Pozdrawiam
Eryk

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: geolog »

kolejka pisze:Zastanawiam się, co może być przyczyną zdecydowanie gorszej jakości sygnału na TVN HD w stosunku do innych kanałów gdzie jakoś sygnału i poziom są na poziomie wysoki.

zapewne moc (dużo słabsza moc) z jaką tvn HD nadaje :D

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Tom345 »

Moc oraz parametry nadawania.

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Pączek »

U mnie na Samsungu z 2009r (LE37B650) jakość TVN HD bardzo dobra. Taka sama jak na Cyfrze+ Nie mam powodów do narzekań , obraz bardzo stabilny, kolory dobrze nasycone, kontrast i wyrazistość wzorowa. Nic nie rwie 70% sygnału. Ja u siebie widzę zdecydowaną różnice pomiędzy TVN SD i HD choć na niektórych programach stacji faktycznie jakość jest zbliżona.

Okolice Leoncina (pow. nowodworski) ATX-91 bez wzmacniacza 6m nad ziemią Kierunek PKiN 38km

Jakubek
Posty: 37
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 14:36
Odbiornik: Panasonic TX-P37X20E, NotOnlyTV LV5TDLX
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn/PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Jakubek »

U mnie ostatnio nie mogę złapać tvn hd, a mieszkam w granicach m.st. :)

rradek21
Posty: 106
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: rradek21 »

ja tak samo mam ostatnio problemy ze zlapaniem TVN HD ale zauwazylem ze przy dodatniej temperaturze i dobrych warunkach pogodowych lapie TVN HD, teraz mam ponizej 0 stopni i nie lapie
a jak lapie bo gdy byla dobra pogoda to zawsze lapalem to obraz i jakosc byl praktycznie taki sam jak POLSAT HD

daro.s
Posty: 3
Rejestracja: 8 stycznia 2010, o 17:49
Nadajnik - obiekt nadawczy: W połowie drogi pomiędzy Raszynem a

Re: Emisja TVN HD

Post autor: daro.s »

Witam
Czy jeszcze TVN HD nadaje?
Przed chwilą sprawdzałem i mój telewizor nie łapie sygnału, dotychczas nie miałem problemów z odbiorem TVN HD.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Tom345 »

Tak, nadaje.

DamageMax
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 23:34
Odbiornik: Asus My cinema u3100 mini plus v/remote
Instalacja antenowa: antenka bzdzidelko do asusa
Nadajnik - obiekt nadawczy: hah..lezy sobie kolo okna

Re: Emisja TVN HD

Post autor: DamageMax »

Witam, niestety nie moge odebrac TVN HD ani w Piastowie pod Warszawa, mimo ze lapie Polsat HD od razu bez zaciec ani na Ursynowie (niskim) gdzie ledwo lapie polsat HD.

Mam prosbe o zrzucenie do pliku i udostepnienie zapisanej i ustawionej listy kanalow z Polsatem HD i TVN HD z programu Total Media 3.5.

Zalezy mi na nim bo obsluguje pilota bezproblemowo i ladnie nagrywa z EPG ale niestety nie mozna ustawic samodzielnie czestotliwosci.
pozdrawiam.

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ »

@ DamageMax:
wgraj sobie jakiś inny, darmowy program, choćby SplashLite i na nim ustawiaj antenę. TM ma bardzo niedokładny wskaźnik jakości odbieranego sygnału i trudno jest na nim ustawiać antenę (albo korygować jej pozycję) w trudnych warunkach. TM ma tylko wskaźnik jakości odbieranego sygnału, inne programy mają wskaźniki poziomu i jakości odbieranego sygnału, ale wskaźnikami poziomu sygnału się nie przejmuj - potrafią pokazywać dziwne wskazania, w zależności od używanego sprzętu. Ustawiaj na wskazania jakości.

Wiecej o programach do PC znajdziesz tam

TVN HD nadawany jest na innych parametrach w stosunku do POLSAT HD, ale główna różnica jest w niskiej mocy TVN HD - vide PKiN. Więc w trudnych warunkach odbioru antena dla TVN HD powinna być już lepsza.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom »

Panie Tomaszu, jak idą testy? Czy jest możliwe, przynajmniej teoretycznie, takie sparametryzowanie nadawania aby różnica między SD a HD była taka jak w Polsacie? Ostatnio nawet moja Żona zauważyła różnicę między "Na Wspólnej" a "Pierwszą miłością" czym wprawiła mnie w osłupienie.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: nkp123 »

Hmm. W MUXIE TVN HD Test jest jeszcze chyba trochę wolnego miejsca. Czy nie dałoby się włączyć do MUXA jakiegoś innego kanału ze stajni TVN? TVN Meteo?

Tak dla testów tylko... ;)

agravator
Posty: 99
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 23:12
Odbiornik: NOT Lv6tmpvr
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem, 8m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn+|EC4, Rachocin

Re: Emisja TVN HD

Post autor: agravator »

Jakie testy? Przecież wszystkie funkcje DVB-T zostały wytestowane. Emisja testowa jest tylko przykrywką by nadawać swój program bo akurat ten kanał jest wolny. Oczywiście wynika to z dobrej woli nadawcy i tego że UKE przedłuża pozwolenie w nieskończoność.

W okresie powodzi włączono na tym kanale TVN Warszawa z wytłumaczeniem, że ma służyć mieszkańcom stolicy jako źródło informacji o fali powodziowej. :D

Testy są dobrym wytłumaczeniem na wszystko.

Nie doszukuje się tu żadnej teorii spiskowej, a nawet bardzo mnie to cieszy bo zawsze to większa wygoda dla widza i więcej kanałów.

DamageMax
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 23:34
Odbiornik: Asus My cinema u3100 mini plus v/remote
Instalacja antenowa: antenka bzdzidelko do asusa
Nadajnik - obiekt nadawczy: hah..lezy sobie kolo okna

Re: Emisja TVN HD

Post autor: DamageMax »

Nadal nie udalo mi sie zlapac tvn HD. Smiesznie sie robi - lapie obydwa muxy ale zeby miec Polsat HD to musze tak ustawic antene ze niestety ale tylko jeden mux odbiera ok a ten z tvp kultura historia i polonia - skacze z niska jakoscia. I to by bylo na tyle a propo mobilnosci DVB-T 11 km od nadajnika Pekinu - trzeba zainwestowac w lepsza i WIEKSZA , mniej mobilna antenke.;/

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ »

DamageMax pisze:I to by bylo na tyle a propo mobilnosci DVB-T 11 km od nadajnika Pekinu - trzeba zainwestowac w lepsza i WIEKSZA , mniej mobilna antenke.;/
a kto Ci powiedział, że 11km od PKiN-u masz mieć na dzień dzisiejszy zapewniony odbiór mobilny oraz wewnątrz pomieszczeń, zwłaszcza ma TVN HD, przy jego mocy i statusie emisji testowej / eksperymentalnej???

DamageMax
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 23:34
Odbiornik: Asus My cinema u3100 mini plus v/remote
Instalacja antenowa: antenka bzdzidelko do asusa
Nadajnik - obiekt nadawczy: hah..lezy sobie kolo okna

Re: Emisja TVN HD

Post autor: DamageMax »

Ja oba MUX-y odbieram poprawnie w domu wewnatrz pomieszczen.
_chris_ pisze:(..)zwłaszcza ma TVN HD, przy jego mocy i statusie emisji testowej / eksperymentalnej???],

Tutaj co do TVN HD to calkowicie sie zgadzam, co najwyzej moge pod nosem pomarudzic ze bez lepszej anteny nie odbiore sygnalu.
Pozdrawiam,

Odpowiedz