Emisja TVN HD

Awatar użytkownika
Gdańsk
Posty: 44
Rejestracja: 18 października 2010, o 15:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gdańsk / Chwaszczyno

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Gdańsk »

Tomasz Berezowski pisze:
http://www.tvn.meteo.pl :-)
Poprawka adresu :roll:

http://www.tvnmeteo.pl

mikol
Posty: 19
Rejestracja: 13 marca 2009, o 13:53
Odbiornik: STB - Strong800, TV Sony
Instalacja antenowa: Yagi ze wzmacniaczem,balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, 60 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: mikol »

Od około godz.12.00 EPG w TVN HD jest już obecne.

Awatar użytkownika
orin
Posty: 399
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: orin »

Czy po interwencji Pana Tomasza Berezowskiego jakość (mniejsza kompresja, większy bitrate) przekazu TVN HD uległa poprawie?

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Zoman »

Czy jest szansa na poprawę zasięgu dostępności kanału, by był on dostępny tak jak Polsat HD?

ss80

Re: Emisja TVN HD

Post autor: ss80 »

Tom345 pisze:http://tomaszp.pl/TVN.ts
Gdyby ktoś chciał sobie popatrzeć..
Coś tragicznegho, te całe HD wygląda gorzej niż piracki film z internetu :lol:
Co wy to chcecie wcisnąć, SD to max przy takim bitrate.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN HD

Post autor: wsz »

Tomasz Berezowski pisze:Juz naprawione. Przepraszam za usterki ;-)
Kolego ss80 czytaj posty starannie.

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Maniek99 »

Może ktoś by wrzucił aktualną próbkę, bo te 64QAM z ta mocą do mnie nie dolatuje.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek »

Niestety, warunki propagacyjne w TVN HD są za słabe. A Polsat HD można bez problemu oglądać...

Co do samej jakości - teraz jest o niebo lepiej.

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Zoman »

Sama jakość obrazu jest ok, jednak co jakiś czas jakość sygnału spada ze 100% do np. 50% i na ekranie robi się pikseloza. Mam nadzieję, że to będzie wyeliminowane :).

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: Emisja TVN HD

Post autor: waldzio21 »

Witam, ja mam wszystkie kanały + Polsat HD z bardzo dobrą jakością obrazu a TVN HD nie ma. W splash lite na częstotliwości 730000 jest tylko 10%. Mam małą antenkę dołączoną do tunera. Czy można jakoś wzmocnić sygnał takiej małej antenki? Proszę o pomoc.

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Zoman »

Miałem taką samą sytuację jak Ty. Również odbierałem Polsat HD z doskonałym sygnałem z małej antenki dołączonej do tunera i miałem zaledwie 10% przy TVN HD. Podłączyłem większą antenę o większej sile i sygnał jest już ok.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN HD

Post autor: wsz »

Parę kilometrów od PKiN odbiór jest OK. Sygnał nie spada poniżej 80%, błędów 0.

wojtaszek
Posty: 52
Rejestracja: 15 stycznia 2010, o 20:32

Re: Emisja TVN HD

Post autor: wojtaszek »

Jak dla mnie nadal w Faktach to całe HD jest marne. To jest w ogóle native czy upscaling?

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek »

Fakty, Sport i Pogoda nie są w HD. Tak samo jest w Polsacie z Wydarzeniami, Sportem i Pogodą.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN HD

Post autor: wsz »

W filmie "Mroczna dzielnica" ok 20:00 jest DD 5.1 z oryginalną ścieżką dźwiękową. Na TVN SD są także wyświetlane napisy. Na TVN HD jest znaczek napisów ale mój TV Samsunga ich nie wyświetla. Może ktoś wie czy są/były nadawane dla HD w tym filemie?

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: Emisja TVN HD

Post autor: KrzysztofD »

Aktualnie na 730MHz napisy są tylko w telegazecie.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN HD

Post autor: wsz »

Dzięki za info. Mam nadzieję, że napisy wkrótce dodadzą.
wojtaszek pisze:Jak dla mnie nadal w Faktach to całe HD jest marne. To jest w ogóle native czy upscaling?
Masz rację. Ale i tak wychodzi to lepiej niż w transmisji SD na MUX2, bo jest większy bitrate.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: MJJ »

voitek pisze:Niestety, warunki propagacyjne w TVN HD są za słabe.

Co do samej jakości - teraz jest o niebo lepiej.
W 100% się zgadzam, sama jakość jest bardzo dobra ale parametry nadawania nadal są te same i jest wielki kłopot, żeby wogóle odebrać ten kanał.

Panie Tomaszu - nie możecie coś z tymi parametrami poprawić, żeby odbiór był taki dobry jak u konkurencji ?

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek »

Ja osobiście Polsat HD odbieram czasami lepiej niż MUX2...
A TVN HD pikseluje co chwilę. Jeśli udostępniono kanał TVN HD, to naprawdę - jest to wielka gratka, żeby przyciągnąć odbiorców - moc powinna być dużo wyższa.

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Maniek99 »

Wystarczy że modulację zmienią na taką jak ma PHD, chyba że na prawdę coś testują ;)

Odpowiedz