Emisja Polsat HD

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: MJJ » 2 czerwca 2011, o 12:33

wsz pisze:EPG jest tylko w jednym z trzech równolegle nadawanych kanałów Polsat HD (pojawił się dodatkowy)
U mnie też wczoraj pojawił się dodatkowy kanał Polsat HD właśnie ten z EPG.
Czyli w sumie miałem dwa Polsaty HD - wcześniejszy bez EPG a drugi z EPG.
Natomiast po ponownym przeskanowaniu całego pasma został już tylko jeden (ten z EPG).

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 czerwca 2011, o 10:51

To kwestia posiadanego telewizora i sposobu programowania kanałów. W eterze od samego początku był i jest tylko jeden Polsat HD.

Whoops
Posty: 37
Rejestracja: 8 lutego 2011, o 18:26
Odbiornik: SHD-85,OPTICUM 9600 PRIMA,ADB5800+zworka
OVERMAXOVTN06,LV5HD
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 (sym.)
15 m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Whoops » 11 czerwca 2011, o 17:38

Witam !!!
TopTrendy - POLSAT HD, ganiały piksele na ekranie, :evil:
a bit-rate przekraczał 13 Mb/s :shock:
Polsat zainstalował sobie w torze transmisyjnym "wąskie gardło" :lol:

Życzę udanego nadawania ;)

Awatar użytkownika
orin
Posty: 399
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: orin » 11 czerwca 2011, o 19:41

Nie było żadnego problemu z obrazem, jeśli to tylko u Ciebie z wydajnością sprzętu. Na Samsungu 40C650 zero problemów.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: MJJ » 14 czerwca 2011, o 20:40

Od kilku dni zauważyłem, że na Polsat HD niektóre starsze filmy (oryginalnie nagrane w formacie 4:3) są nadawane w 16:9.
Wcześniej było tak, że ten sam film na Polsacie SD leciał w 16:9 a na Polsacie HD w 4:3 z czarnymi pasami po bokach.

W tej chwili "Szklana Pułapka" z 1988 r. leci na obu Polsatach w 16:9.

Jump
Posty: 7
Rejestracja: 11 marca 2011, o 22:23

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Jump » 28 czerwca 2011, o 21:59

U mnie niektóre filmy (np. teraz leci Szklana pułapka) tylko w 4:3 na HD, TV nie może kompletnie tego przeskanować, a ma Philips 7605 który skanuje miodzio więc nie wiem do końca co z tym nadawaniem.

Awatar użytkownika
orin
Posty: 399
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: orin » 28 czerwca 2011, o 22:28

Nic szczególnego, emisja ma znacznik wss 16:9 dlatego TV nie skaluje. Na kanałach HD to normalne, kontent jest 4:3 ale informacja o formacie jest stała 16:9.Na kanałach HD nie stosuje się dynamicznej zmiany formatu.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: MJJ » 29 czerwca 2011, o 09:28

orin pisze:Na kanałach HD nie stosuje się dynamicznej zmiany formatu.
No a jednak dwa tygodnie temu Szklana Pułapka leciała na Polsacie HD rozciągnięta do formatu 16:9.
A wczoraj Szklana Pułapka 3 rzeczywiście była w 4:3.

Awatar użytkownika
orin
Posty: 399
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: orin » 29 czerwca 2011, o 10:42

Nie wiem jakie były parametry materiału, ale skoro na kanale HD był na pełnym ekranie to znaczy, że materiał był 16:9. Polsat SD w dvb-t również jest nadawany ze stałymi proporcjami 16:9. Tylko wersja SD z satelity i naziemnych nadajników analogowych ma format 4:3 czyli w przypadku materiału 16:9 przekaz jest w letterbox.Niewykluczone, że podobnie jak TVP niektóre pozycje w Polsat HD są emitowane z innego materiału. Przykładowo w TVP2 Gwiezdne Wojny są w 4:3 z lektorem a na kanale TVP HD o tej samej porze 16:9 tylko z napisami.
Ostatnio zmieniony 29 czerwca 2011, o 15:33 przez orin, łącznie zmieniany 2 razy.

DVBManiak

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: DVBManiak » 29 czerwca 2011, o 11:34

Wczoraj Szklana pułapka leciała w analogu w pełnym 4:3 nie letterbox. I to nie był raczej Pan&Scan tylko wyglądało to na materiał 4:3.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: MJJ » 29 czerwca 2011, o 11:34

orin pisze:Nie wiem jakie były parametry materiału, ale skoro na kanale HD był na pełnym ekranie to znaczy, że materiał był 16:9.
Zdziwiony byłem, że pierwszą Szklaną Pułapkę film z 1988 r. puścili w formacie 16:9 .
DVBManiak pisze:Wczoraj Szklana pułapka leciała w analogu w pełnym 4:3 nie letterbox. I to nie był raczej Pan&Scan tylko wyglądało to na materiał 4:3.
Wczorajsza Szklana Pułapka 3 w Polsacie HD też była w formacie 4:3.
Ale w Polsacie SD była już w 16:9.

Mr_Unknown

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Mr_Unknown » 3 lipca 2011, o 14:52

Do kiedy trwają testy Polsat HD?

DVBManiak

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: DVBManiak » 3 lipca 2011, o 14:57

Prawdopodobnie do 1 września, przynajmniej tak było w pozwoleniu. Pół roku (1.03-1.09).

bartekm
Posty: 49
Rejestracja: 14 października 2009, o 17:26
Odbiornik: Samsung 37B650
Instalacja antenowa: 4 elem. antena zewnętrzna :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: bartekm » 10 lipca 2011, o 23:55

Chciałem tylko zwrócić uwagę na jakość Polsat HD bardzo widoczne są ziarnistość oraz "migotanie" obrazu widoczne na powtórkach podczas Ligi Światowej Siatkówki

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: MJJ » 11 lipca 2011, o 09:06

bartekm pisze:bardzo widoczne są ziarnistość ...
...na powtórkach podczas Ligi Światowej Siatkówki
Też zwróciłem na to uwagę. Ale to samo podczas powtórek było na Polsat SD.

bartekm
Posty: 49
Rejestracja: 14 października 2009, o 17:26
Odbiornik: Samsung 37B650
Instalacja antenowa: 4 elem. antena zewnętrzna :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: bartekm » 11 lipca 2011, o 11:29

MJJ pisze:
bartekm pisze:bardzo widoczne są ziarnistość ...
...na powtórkach podczas Ligi Światowej Siatkówki
Też zwróciłem na to uwagę. Ale to samo podczas powtórek było na Polsat SD.
Tak zgadza się ale na PolsatSD ziarnistość nie jest tak widoczna jak na wersji HD (zresztą to "migotanie" obrazu na powtórkach jest strasznie męczące)
czy da się to zjawisko wyeliminować? -- pytanie do techników Polsatu

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 46
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Yaper » 11 lipca 2011, o 15:26

Migotanie to sprawka lamp na hali. Kamery do powtórek w zwolnionym tempie nagrywają obraz z kilka razy większą ilością fps (np x4, czyli 200fps) i potem jest on odtwarzany x1 (50fps) dzięki temu widzimy zwolniony obraz (x4). Żarówki oświetleniowe migają tak jak faza w gniazdku, czyli 50Hz, tak więc kamera rejestruje 4 klatki z czego około jedna będzie naświetlona ok a pozostałe 3 lekko ściemnione ponieważ w tym czasie żarówka nie dostaje prądu a żarnik jeszcze lekko świeci ponieważ ma określoną bezwładność i nie gaśnie od razu (oko nie jest w stanie tego dostrzec).

Natomiast "ziarnistość" to efekt podwyższonej czułości nagrania, która jest potrzebna do rejestracji z tak dużą prędkością. Jak wszyscy fotografujący aparatami cyfrowymi dobrze wiedzą podbicie czułości wywołuje szum który objawia się ziarnistością.

bartekm
Posty: 49
Rejestracja: 14 października 2009, o 17:26
Odbiornik: Samsung 37B650
Instalacja antenowa: 4 elem. antena zewnętrzna :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: bartekm » 12 lipca 2011, o 19:40

Yaper pisze:Migotanie to sprawka lamp na hali. Kamery do powtórek w zwolnionym tempie nagrywają obraz z kilka razy większą ilością fps (np x4, czyli 200fps) i potem jest on odtwarzany x1 (50fps) dzięki temu widzimy zwolniony obraz (x4). Żarówki oświetleniowe migają tak jak faza w gniazdku, czyli 50Hz, tak więc kamera rejestruje 4 klatki z czego około jedna będzie naświetlona ok a pozostałe 3 lekko ściemnione ponieważ w tym czasie żarówka nie dostaje prądu a żarnik jeszcze lekko świeci ponieważ ma określoną bezwładność i nie gaśnie od razu (oko nie jest w stanie tego dostrzec).

Natomiast "ziarnistość" to efekt podwyższonej czułości nagrania, która jest potrzebna do rejestracji z tak dużą prędkością. Jak wszyscy fotografujący aparatami cyfrowymi dobrze wiedzą podbicie czułości wywołuje szum który objawia się ziarnistością.
Dzięki za wyjaśnienie sprawy :)

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: MJJ » 12 lipca 2011, o 23:52

bartekm pisze:czy da się to zjawisko wyeliminować? -- pytanie do techników Polsatu
Skoro na transmisjach realizowanych przez nadawców zagranicznych (z Ligi Mistrzów czy z F1) zjawisko ziarnistości podczas powtórek w zwolnionym tempie nie występuje to chyba się da. Pytanie czy Polsat to potrafi ?

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Tomasz Berezowski » 12 lipca 2011, o 23:58

MJJ pisze:
bartekm pisze:czy da się to zjawisko wyeliminować? -- pytanie do techników Polsatu
Skoro na transmisjach realizowanych przez nadawców zagranicznych (z Ligi Mistrzów czy z F1) zjawisko ziarnistości podczas powtórek w zwolnionym tempie nie występuje to chyba się da. Pytanie czy Polsat to potrafi ?
Istnieje możliwość, że oświetlenie na hali zostało niepoprawnie zainstalowane. W prawidłowej instalacji lampy powinny być zasilane trójfazowo, co trzecia lampa z tej samej fazy. Jeśli na hali np. cała jedna grupa lamp z jednej strony hali jest zasilana z jednej fazy, to niestety nawet TVN-owi będzie migać ;-)

Zablokowany