SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: voitek »

TVP1?
-----------------
Przeczytałem na innym forum, że w czwartek 25 sierpnia w Raszynie pojawiło się na chwilę TVP Łódź. Czy to prawda i dlaczego zaprzestano tej emisji?

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: bogdanzieba »

U mnie z PKiN zameldował się TVP Info Łodź ale pisało brak sygnału.

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: BadBoy475 »

Rewelacja. Dziś dołączono TVP INFO Łódź do MUX3 nadawanego z Raszyna.
Emisja powinna pokryć wschodnią część województwa łódzkiego.

W moim przypadku oznacza to że mogę zrezygnować z dodatkowej anteny ATX-55 którą miałem ustawioną na Łódź tylko ze względu na program regionalny. W takim razie w wolnej chwili ATX-55 pójdzie w kierunku Św. Krzyża ;)

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: MJJ »

BadBoy475 pisze:Rewelacja. Dziś dołączono TVP INFO Łódź do MUX3 nadawanego z Raszyna.
Na jakim kanale ?

Awatar użytkownika
lemiechk
Posty: 38
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LGE M227WDP;
NOT LV5T USB
Instalacja antenowa: TRIAX LP-28 Mini
log-period. 21-68 zysk: 8 dB(d)
poziom: 30-50%; jakość: 100%
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: lemiechk »

W MUX3 k.55 SID 0xF

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: ks41 »


Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: bogdanzieba »

Mam antenkę ustawioną na PKiN do którego mam ok. 5 km, mieszkam na parterze ale z okna widzę PKiN i działa mi TVP Info Łódź. Dziwne przecież nie jest nadawany z PKiN.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Tom345 »

Pomyślcie chwilę. Wszystkie nadajniki na terenie województwa mazowieckiego dostają identycznie zmultiplexowany sygnał, więc siłą rzeczy z każdego będzie nadawane TVP Info Łódź. To samo tyczy się napisów DVB.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Peter_CA »

bogdanzieba pisze:Mam antenkę ustawioną na PKiN do którego mam ok. 5 km, mieszkam na parterze ale z okna widzę PKiN i działa mi TVP Info Łódź. Dziwne przecież nie jest nadawany z PKiN.
Nazwa watku: Emisja synchroniczna PKiN - Raszyn. Gdyby Raszyn nadawał MUX 3 z TVP Łódź a PKiN nie, to nie mogła by to być emisja synchroniczna ;)

dikej6512

Trudności z odbiorem tvp

Post autor: dikej6512 »

Witam,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Odbieram DVB-T w Jebłonnie tj.dokładnie 21 km (drogowych) od PKiN. Moja instalacja antenowa - antena kirunkowa + rozdzielacz antenowy (taka centralka- z zasilaczem) - instalacja w budynku jednorodzinnym. Przeszkód na drodze sygnału - brak. Odbiornik TV - sharp le830e.
Odbiór sygnału jest następujący :

1) Polsat, Polsat HD, TVN, Czwórka, TVN6, TVN7, TV Puls,TV Puls 2 - siła sygnału 26% jakość sygnału ponad 75%

2) TVP 1, TVP 2, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia - siła sygnału 9% jakość sygnału ponad ledwiusio
Pojawił się też - TVP INFO - ośrodek Łódź - a to chyba ponad 100 km ode mnie.

Problem polega na tym że stacje z pkt.2) wieczorem znikają, a z stacje z poz.1) cały czas OK.

Co można zrobić aby usunąć ten problem.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Trudności z odbiorem tvp

Post autor: darpajdp »

Masz źle wykonaną instalację antenową. A w czym jest błąd trudno powiedzieć. Ja mieszkam ponad 100km od Raszyna i nie mam problemów z zanikami (też instalacja w domku). Jedynie problem z odbiorem w ciągu dnia jest z Polsat HD.

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Trudności z odbiorem tvp

Post autor: geolog »

dikej6512 pisze:Witam,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Odbieram DVB-T w Jebłonnie tj.dokładnie 21 km (drogowych) od PKiN. Moja instalacja antenowa - antena kirunkowa + rozdzielacz antenowy (taka centralka- z zasilaczem) - instalacja w budynku jednorodzinnym. Przeszkód na drodze sygnału - brak. Odbiornik TV - sharp le830e.
odłącz zasilacz i sprawdź, sprawdź wtyki i złączki, sprawdź bez rozdzielacza, sprawdź kabel, sprawdź antenę.

U mnie w Łomiankach, a więc po drugiej stronie Wisły odbiera na wiekowej antenie siatkowej bez zasilacza.

dikej6512

Re: Trudności z odbiorem tvp

Post autor: dikej6512 »

geolog pisze:
dikej6512 pisze: odłącz zasilacz i sprawdź, sprawdź wtyki i złączki, sprawdź bez rozdzielacza, sprawdź kabel, sprawdź antenę.

U mnie w Łomiankach, a więc po drugiej stronie Wisły odbiera na wiekowej antenie siatkowej bez zasilacza.
Oczywiście, że spróbuję, ale czy nie jest to dziwne, że jakość sygnału jest wysoka (jeszcze dzisiaj rano sprawdzałem - 90% - a siła sygnału 26% - w przypadku komercyjnych). Publiczna jest duzo niższa. Może wystarczy przekierować trochę antenę.
Mam prośbę - sprawdź jakie parametry są u Ciebie ???

_chris_

Re: Trudności z odbiorem tvp

Post autor: _chris_ »

dikej6512 pisze: ale czy nie jest to dziwne, że jakość sygnału jest wysoka (jeszcze dzisiaj rano sprawdzałem - 90% - a siła sygnału 26% - w przypadku komercyjnych).
nie, to akurat nie jest takie dziwne :D Jeśli w powietrzu nie ma za dużo zakłóceń, to odbiorniki mogą odbierać DVB-T naprawdę przy niskich poziomach sygnału. Ważne jest, aby wskazanie jakości było jak największe. Poza tym, te wskazania są orientacyjne.
dikej6512 pisze:Publiczna jest duzo niższa.
jest nadawana z niższą mocą i na wyższym kanale - więc jak najbardziej tak może być.
dikej6512 pisze:Może wystarczy przekierować trochę antenę.
to jest podstawa prawidłowego odbioru DVB-T. Antenę ustawia się precyzyjnie kierując się uzyskaniem jak największej jakości (nie poziomu!) sygnału dla najsłabiej odbieranego mux-a..

Z tym, że oprócz ustawienia anteny wygląda, że coś jest nie tak z twoją instalacją TV w domu, bo poziom sygnału jednak wydaje się być za mały w stosunku do odległości od nadajnika.
Jaką masz antenę i co to za rozdzielacz (na ile gniazd)? Ilu letni jest kabel antenowy?

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: darpajdp »

A jak jest z odbiorem tv analogowej? Poziom sygnału 26% jest wartością niską(u mnie poziom sygnału jest 75-83%). Antenę najlepiej ustawić na najlepszy odbiór analogowy(ta sama lokalizacja nadajnika). TVP nadaje z mocą o połowę mniejszą niż komercyjne TV, stąd różnice w poziomie sygnału. Żeby się przekonać w czym jest problem musiał byś podłączyć telewizor bezpośrednio pod kabel od anteny. Wtedy ustalisz czy antena daje słaby sygnał, czy instalacja antenowa (rozdzielacz, kable, gniazda antenowe) tłumi sygnał. Czy w puszce anteny masz wzmacniacz czy symetryzator, bo jak masz wzmacniacz to czy on dostaje zasilanie przez kabel?

modyf

Obiór w Warszawie

Post autor: modyf »

Od jakiegoś czasu odbieram dvbt w Warszawie, zastanawia mnie jeden fakt - mam słabą lokalizację i antenę (parter, drzewa przed oknem (anteną)); anteny używam jakiejś starej, pokojowej ze wzmacniaczem (po odłączeniu brak sygnału), ale słaby sygnał łapałem i na gołym kablu. Zastanawia mnie emisja Polsatu HD; jego sygnał zawsze ma 100% siły/jakości, nigdy nie występują na nim zniekształcenia obrazu (kwadraciki, zatrzymania obrazy/dźwięku), i to niezależnie praktycznie od ustawienia anteny - może być skierowana dokładnie przeciwnie do PKiN. W sumie to super - mam zawsze idealny odbiór, nie ma powodów do narzekań. Tylko dlaczego WSZYSTKIE inne programy (TVP info Łódź, TVN, TV4, TV Puls, TVN7, TV6, Polsat Sport News, TVN+1, TVP1, TVP Warszawa, TVP info Warszawa, TVP Kultura, TVP Historia, Polsat), nie odbierają już tak dobrze??? w ich przypadku jakość odbioru zależy od warunków pogodowych (wystarczy mocniejszy deszcz i tv nie da się oglądać) a nawet przejeżdżający pod oknem autobus. Każdy autobus powoduje 'kwadraciki' na moim tv, na wszystkich programach - oprócz polsat HD. Dlaczego jego odbiór jrst tak dobry? dlaczego reszty tak zły? to sprawka nadawcy czy u mnie coś szwankuje? mogę odbierać inne programy równie dobrze co PolsatHD?

_chris_

Re: Obiór w Warszawie

Post autor: _chris_ »

modyf pisze:Od jakiegoś czasu odbieram dvbt w Warszawie, zastanawia mnie jeden fakt - mam słabą lokalizację i antenę (parter, drzewa przed oknem (anteną)); anteny używam jakiejś starej, pokojowej ze wzmacniaczem (po odłączeniu brak sygnału),
i to są faktycznie główne przyczyny słabego odbioru podstawowych mux-ów (2 i 3). Lokalizacji nie zmienisz, ale antenę - tak, tu masz szanse na zmianę typu i lokalizacji. Oczywiście - niezależnie od wszystkiego - DVB-T powinno odbierać się na antenach zewnętrznych, zwłaszcza w trudnych miejscach, jak u Ciebie.

Poczytaj może te wątki:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=1021
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=603
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=845
modyf pisze: ale słaby sygnał łapałem i na gołym kablu.
to zrób sobie antenę testową dipol półfalowy prosty albo lepiej z dwu dipoli V (popularny X z anten siatkowych). To Ci pomoże zweryfikować, jaki sygnał faktycznie masz w mieszkaniu i za oknem. Opisy wykonania antenek były we wskazanych linkach.
modyf pisze:Zastanawia mnie emisja Polsatu HD; jego sygnał zawsze ma 100% siły/jakości, nigdy nie występują na nim zniekształcenia obrazu (kwadraciki, zatrzymania obrazy/dźwięku), i to niezależnie praktycznie od ustawienia anteny - może być skierowana dokładnie przeciwnie do PKiN. W sumie to super - mam zawsze idealny odbiór, nie ma powodów do narzekań. Tylko dlaczego WSZYSTKIE inne programy
to jest związane głównie z parametrami nadawania Polsatu HD, a w mniejszym stopniu z parametrami twojej instalacji antenowej (antenki).
modyf pisze:mogę odbierać inne programy równie dobrze co PolsatHD?
Aż tak dobrze, jak Polsat HD, to z uwagi na swoją lokalizację możesz mieć kłopoty, ale przyzwoicie powinno się udać. Trzeba tylko dobrać antenę wewnętrzną i miejsce jej umieszczenia (to może być bardzo trudne) lub umieścić antenę na zewnątrz.

karl1985

Brak TVP1,TVP2

Post autor: karl1985 »

Witam wszystkich forumowiczów.
Jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu bądź temat był już poruszany proszę o przeniesienie go w odpowiednie miejsce bądź przekierowanie.
Mam problem z odbiorem kanałów TVP1 i TVP2 w Warszawie Praga-Płd. Przed weekendem używałem tunera MINI SD DVB-T na którym te kanały bardzo dobrze odbierały sygnał. Niestety musiałem się rozstać z tym tunerem i zostałem zmuszony do zakupu innego, a mianowicie MINI HD DVB-T ( TV-1168HD-M ). Po zamontowaniu urządzenia w telewizorze wyszukuje mi 9 kanałów ale niestety brakuje TVP1,TVP2 itd.
Czy ktoś z użytkowników mógłby wyjaśnić mi dlaczego po zmianie tunera niektóre kanały są niedostępne??
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Brak TVP1,TVP2

Post autor: darpajdp »

Wygląda, że nie znajduje twój tuner mux3. Musisz pokombinować z anteną.
Ostatnio zmieniony 20 września 2011, o 16:26 przez darpajdp, łącznie zmieniany 1 raz.

karl1985

Re: Brak TVP1,TVP2

Post autor: karl1985 »

Dzięki za odpowiedź. Tak jak piszesz musi to być tylko wina anteny bo sprawdzałem tuner w innym miejscu i z inną antena i nie było takiego problemu. Wypożyczyłem antenę zewnetrzną i zobaczymy czy coś pomoże:)
Pozdrawiam

Odpowiedz