SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

_chris_

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: _chris_ » 20 lipca 2012, o 10:04

@ lero: no, ja na Twoim miejscu to przyjrzałbym się najpierw dokładnie instalacji antenowej, bo jak można mieć więcej i lepiej, i to za darmo, to aż żal byłoby nie skorzystać... :D

ademnu
Posty: 2
Rejestracja: 5 sierpnia 2012, o 16:11

Odbiór DVB-T na południe od Warszawy

Post autor: ademnu » 5 sierpnia 2012, o 16:18

Witam,
Mam problem z odbiorem dwóch kanałów w naziemnej telewizji cyfrowej. Mianowicie tvp1 i tvp2, zarówno zwykłe, jak i hd chwilę po przełączeniu na nie robią się kwadraciki na obrazie i tak już zostaje. Obraz się też wtedy przycina. Co ciekawe z 21 kanałów tylko z tymi dwoma jest taki problem. Reszta, w tym tvp info, kultura, czy historia działają normalnie. A wyczytałem gdzieś w necie, że wszystkie tvp nadawane są w tym samym multipleksie. Co więc może być przyczyną takiego czegoś?
Pozdrawiam!
P.S. Odbiór jest w miejscowości Celestynów, 45 km na płd - wsch od Warszawy

Awatar użytkownika
m@c1ej
Posty: 18
Rejestracja: 23 lutego 2012, o 16:14
Odbiornik: Sagemcom DT83 HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: m@c1ej » 6 sierpnia 2012, o 09:11

Źle wyczytałeś, TVP są nadawane MUX1 i MUX3. Wg mnie za słaby sygnał, stąd problem. Trzeba lepiej antenę ustawić.

ademnu
Posty: 2
Rejestracja: 5 sierpnia 2012, o 16:11

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: ademnu » 6 sierpnia 2012, o 13:41

Poczytałem jeszcze trochę w necie i zadzwoniłem na infolinię ze strony cyfryzacja.gov.pl. Teraz wiem, że antena to pierwszy "podejrzany". Będę ją kierował w stronę Raszyna, bo ma 10x większą moc od PkiN. Jednak czy to możliwe, żebym na przykład tylko tvp1 i tvp2 odbierał z PkiN, a resztę z Raszyna (bo reszta dobrze odbiera)? Wskazywałaby na to taka rzecz, że na kierunku na Warszawę mam w odległości 30 metrów od domu ścinę lasu, 70 metrów od domu niewielkie wzniesienie z masztem telefonii komórkowej. Na kierunku na Raszyn mam tylko domy i trochę lasu.
Druga sprawa, to nie wiem, jak sprawdzić, co odbieram skąd, czy jest taka funkcja w telewizorze?
Drugim podejrzanym jest kabel - muszę zmierzyć jego długość.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

ekgen
Posty: 8
Rejestracja: 8 sierpnia 2012, o 13:38
Odbiornik: Avanti DVB-T 180
Instalacja antenowa: siatkowa, log-period, biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1.5km do Warszawa / PKIN

TVP Kultura i TVP Historia z PKiN

Post autor: ekgen » 17 sierpnia 2012, o 16:51

Byl ten watek ale nie wiem dlaczego juz go nie ma ( nie poznalem tresci a tylko informacje ze bylo to na tym forum ) ?

Nie mam programu ( TVP Kultura i TVP Historia ) nie wiem czy to kwestia sygnalu bo tuner nie daje mi informacji ( tam gdzie sa problemy z sygnalem dostaje taka informacje ).

Odbieram wszystkie programy z PKiN tj. TVP1, TVP2 i HD, INFO, Polsat, TVN, Puls tylko z tymi dwoma jest czarny ekran tak jakby nie bylo programu ?

Moze ktos cos o tym napisac ?
( PKiN to oczywiscie nadajnik w Warszawie )

makakas
Posty: 1
Rejestracja: 17 sierpnia 2012, o 18:01
Odbiornik: Tuner Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Antena wewnętrzna Sonus 40dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

"Program zakodowany" - prośba o pomoc

Post autor: makakas » 17 sierpnia 2012, o 18:10

Witam,
Już mi naprawdę ręce opadają... Bardzo proszę o pomoc! Gdziekolwiek w mieszkaniu nie ustawię anteny z TV to wszystkie kanały które zostają wykryte mają czarny ekran i informację "Program zakodowany". Dotyczy to nawet TVP. Nie mam pojęcia, co mam zrobić.. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o jakieś muxy itp.. Bardzo proszę o pomoc!
posiadam dekoder Wiwa HD50 oraz wewnętrzną antenę Sonus 40dB. Lokalizacja: Jabłonna

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam,
M.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Jarosław Bałuka » 17 sierpnia 2012, o 19:52

Prawdopodobnie odbierasz sygnał TV Mobilnej od Cyfrowego Polsatu, która jest kodowana.
Aby odbierać naziemną bezpłatną DVB-T wejdź tutaj http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... rowa-dvb-t i zobacz na jakich kanałach w Warszawie możesz odbierać sygnał z PKIN lub Raszyna. Przejdź do trybu ręcznego strojenia, wybierz konkretny kanał nadawczy i próbuj wczytać listę kanałów. No i lepiej zmień antenę, na antenie pokojowej raczej nie będziesz miał stabilnego odbioru. Wskazana byłaby antena zewnętrzna bez wzmacniacza. Jeśli dobór anteny jest problemem, skontaktuj się z jakimś profesjonalnym zakładem instalacji RTV, doradzą i zamontują.

**************
ekgen pisze:Byl ten watek ale nie wiem dlaczego juz go nie ma ( nie poznalem tresci a tylko informacje ze bylo to na tym forum ) ?

Nie mam programu ( TVP Kultura i TVP Historia ) nie wiem czy to kwestia sygnalu bo tuner nie daje mi informacji ( tam gdzie sa problemy z sygnalem dostaje taka informacje ).

Odbieram wszystkie programy z PKiN tj. TVP1, TVP2 i HD, INFO, Polsat, TVN, Puls tylko z tymi dwoma jest czarny ekran tak jakby nie bylo programu ?

Moze ktos cos o tym napisac ?
( PKiN to oczywiscie nadajnik w Warszawie )
Na początek może uzupełnij profil informacjami wg http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=2258 , będzie nam łatwiej rozpoznać problem i doradzić.
Nie ma powodu abyś nie odbierał programów TVP Kultura i TVP Historia jeśli odbierasz pozostałe kanały MUX3. Na początek spróbuj ponownie przeskanować kanał 55 na którym nadawany jest MUX3 z PKIN.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: bogdanzieba » 17 sierpnia 2012, o 21:47

Najtańsza antenka Dipola 11 elementowa i kłopot z głowy. Sprawdza się.

ekgen
Posty: 8
Rejestracja: 8 sierpnia 2012, o 13:38
Odbiornik: Avanti DVB-T 180
Instalacja antenowa: siatkowa, log-period, biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1.5km do Warszawa / PKIN

Re: TVP Kultura i TVP Historia z PKiN

Post autor: ekgen » 18 sierpnia 2012, o 10:58

Podaję dodatkowe dane:

-nadajnik telewizji naziemnej PKiN
-kierunek anteny odbiorczej od nateny nadawczej do odbiorczej: wschodnio-południowy
-odległość anten około 1,5 km
-widzialnosc iglicy PKiN
-wszystkie programy odbierane za wyjatkiem TVP Kultura i TVP Historia
-odbiornik to dekoder dvb firmy avanti DVB-T180

Wypróbowałem kilka anten:
popularną tzw. siatkową,
logarytmiczno periodyczną szerokopasmową
i własnej konstrukcji biquad

Odbiornik znajduje kanał/program ( moge zobaczyć pozycje programowe dla TVP Kultura
i TVP Historia ) natomiast po wybraniu któregokolwiek z tych dwóch programów
pojawia sie komunikat wyszukiwanie ( wskaznik jakosci sygnału pokazuje
jego brak ) a nastepnie mam na telewizorze czarny ekran.

Czyli co, za słaby sygnał ?

Dodam że w odległości około 300 m na kierunku moja antena odbiorcza-PKiN
odchylonym o około 45 stopni w lewo od osi łączącej moją antenę z PKiN
znajduje sie maszt telewizji mobilnej Polsatu




Pytanie

Na jakich konkretnie czestotliwosciach nadawane sa TVP Kultura i TVP Historia
( chodzi mi o czestotliwosci a nie kanaly czyli np. 740 MHz - chyba TVP Kultura ) ?

Prosze również wypowiedz fachowców na temat wpływu tzw. telewizji mobilnej ( działaacej
w paśmie około 850-900 MHz ) na odbiór tych kanałów TVP.

ekgen
Posty: 8
Rejestracja: 8 sierpnia 2012, o 13:38
Odbiornik: Avanti DVB-T 180
Instalacja antenowa: siatkowa, log-period, biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1.5km do Warszawa / PKIN

Re: TVP Kultura i TVP Historia z PKiN

Post autor: ekgen » 18 sierpnia 2012, o 12:07

Jeszcze uzupełniając:

zapomniałem wspomnieć iż na kierunku ( prawie ten sam bo tylko troche odchylonym o około 5 stopni w lewo od osi miedzy moja antena odbiorcza na PKiN ) do PKiN mam widzoczny maszt
na hotelu Mariott a wcześniej maszt na budynku PKOBP ( dawne miejsce kina Moskwa ).

Sygnał jest na tyle silny że nawet na zwykłym kawałku drutu ( kawałek dipola zamkniętego z drutu miedzianego o średnicy 2,6 mm i bez symetryzatora ) mogę ( z różnym natężeniem ale bez wpływu na jakość obrazu i dżwięku ) odbierać wszystkie programy poza oczywiście wspomnianymi TVP Kultura i TVP Historia.

Co jest, brak sygnału z PKiN ?

Może to ktoś sprawdzić czy w ogóle w tej chwili jest emisja sygnału z nadajnika PKiN ?

vari107
Posty: 160
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 14:44
Odbiornik: RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: dipol pętlowy z symetryzatorem w mieszkaniu na 10 piętrze
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: TVP Kultura i TVP Historia z PKiN

Post autor: vari107 » 18 sierpnia 2012, o 12:12

TVP Kultura i Historia nadają w MUX3, który idzie na kanale 55 czyli jest to częstotliwość 746 MHz.
Ten sam kanał jest wykorzystywany z Łazów (Raszyn) co i z PKiN.
Czy odbierasz TVP Polonia ?
Jeśli tak, to odbierasz MUX3.
Jeśli nie, to może właśnie z częstotliwością MUX3 masz problem lokalnie.
TV mobilna nadaje w tym samym paśmie co DVB-T a konkretnie w Warszawie na kanale 37 czyli 602 MHz. Pobliski nadajnik TV Mobilnej może być przyczyną problemów o ile używasz anteny ze wzmacniaczem lub kiepskiej jakości odbiornika ("nauka radziecka" zna przypadki, że co tańsze odbiorniki "nie lubią" pewnych częstotliwości).
Napisz czy odbierasz Polonię i czy antena jest bez wzmacniacza.
Zakłócenia danej częstotliwości mogą lokalnie występować poza Twoją instalacją odbiorczą.
Najczęściej jest to wzbudzony wzmacniacz anteny siatkowej sąsiada w paśmie VHF, który to wzbud swoimi harmonicznymi zakłóca pewne kanały TV pasma UHF. Częstotliwość podstawowa wzbudu
zazwyczaj mieści się w dolnych kanałach VHF-III ale bywa, że i wyżej.
Taki wzbud potrafi pozbawić odbioru czasem pół miasteczka (pamiętam takowy w Międzyzdrojach) a moc takiej pływającej i brumiącej nośnej potrafi wynieść nawet 100 mW (dla BFR96S x 2 w tandetnych wzmacniaczach aperiodycznych).
vari

ekgen
Posty: 8
Rejestracja: 8 sierpnia 2012, o 13:38
Odbiornik: Avanti DVB-T 180
Instalacja antenowa: siatkowa, log-period, biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1.5km do Warszawa / PKIN

Re: TVP Kultura i TVP Historia z PKiN

Post autor: ekgen » 18 sierpnia 2012, o 12:43

Tak jak juz napisałem - odbieram WSZYSTKIE programy ( w tym i Polonię ) poza TVP Kultura i TVP Historia.
Nie uzywam żadnych wzmacniaczy bo nie miałoby to żadnego sensu ( wystarczajaco silny sygnał )
Prztetestowałem juz kilka anten ( w tym wybitnie kierunkowe ) i w tym momencie mogę stwierdzic że niestety z ta telewizją cyfrową jest podobnie jak z budową tunelu metra pod Wisłą.
Tak kombinuja i okazuje sie że jest więcej problemów niż z nanalogową.

Jak są takie problemy w Warszawie to wyobrazam sobie jakie moga być gdzie indziej w Polsce na terenach z przeszkodami.
Podstawowe zagadnienie to:
Co to za koncepcja aby asymetrycznie ( Raszyn ) usytuolowac główny nadajnik dla tak dużego miasta zamiast w jego centrum ?

Ja wiem że zaraz tu usłyszę o konieczności przeniesienia z PKiN z powodu warunków zabudowy w centrum no i spelnienia norm dopuszczalnego promieniowania.
Dlaczego w innych wielkich miastach na świecie nadajniki są jednak w centrum np. Berlin czy Toronto i to nie jest sprzeczne z jakimis wymogami ale zgodne z logiką ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP Kultura i TVP Historia z PKiN

Post autor: Jarosław Bałuka » 18 sierpnia 2012, o 15:05

Warszawa też ma swój nadajnik w centrum miasta - w RTCN Warszawa / PKIN.
Jeśli odbierasz MUX3 to w nim są TVP Historia i TVP Kultura i nie ma takiej możliwości abyś odbierał MUX3 bez tych kanałów.
Nie jest to wina anteny.
Emisja z PKIN trwa nieustannie.
Jeśli odbierasz MUX3 bez tych programów znaczy coś jest nie tak z odbiornikiem. Może wykonaj reset do ustawień fabrycznych i ponownie wczytaj kanały.

WierzownicK.
Posty: 9
Rejestracja: 12 sierpnia 2010, o 10:18

Re: TVP Kultura i TVP Historia z PKiN

Post autor: WierzownicK. » 18 sierpnia 2012, o 16:51

ekgen pisze:[...]
Podstawowe zagadnienie to:
Co to za koncepcja aby asymetrycznie ( Raszyn ) usytuolowac główny nadajnik dla tak dużego miasta zamiast w jego centrum ?

Ja wiem że zaraz tu usłyszę o konieczności przeniesienia z PKiN z powodu warunków zabudowy w centrum no i spelnienia norm dopuszczalnego promieniowania.
Dlaczego w innych wielkich miastach na świecie nadajniki są jednak w centrum np. Berlin czy Toronto i to nie jest sprzeczne z jakimis wymogami ale zgodne z logiką ?
Heh ,gdy gdy czytam takie słowa to czuję jak miód spływa do moich ust a woda napiera na mój młyn :D ...

Kolego ekgen ,nie usłyszysz ani nie przeczytasz tylko o natężeniach pól promieniowania niejonizującego bo ta zadziwiająca i właściwie skandaliczna sytuacja ma kilka innych ważnych przyczyn które rzeczywiście rzadko są popularyzowane .Jednak wiele z nich jest niestety niezalależnych od dobrej woli Firmy Emitel .
Ponieważ poruszyłeś ten ultraważny problem w wątku o braku odbioru programów 'TVP Kultura' i 'TVP Historia' to nie mogę w nim długo pisać jak to z historią warszawskich ośrodków nadawczych TV i FM było i jest .
Jednak przyznam że aż mnie trochę dziwi że chyba nigdy nie zetknęłeś się z informacjami o projektowanej 380 metrowej żelbetowej wieży telewizyjno-[FM-]radiofonicznej z platformą widokową i obrotową restauracją koło Stadionu (teraz) Narodowego ,ani o (tańszej) wieży stalowej o takich samych funkcjach na Kępie Zawadowskiej ani o bardzo zaawansowanym projekcie 365 metrowego masztu przy ulicy Kadetów 37 w Wawrze ani o prowizoryczności ośrodka nadawczego w Pałacu Kultury I Nauki ani o tymczasowej konieczności (czyli też prowizoryczności !!) wykorzystywania skonstruowanego i wybudowanego w 1949 roku właśnie w tym miejscu bo przecież przeznaczonego do nadawania fal długich masztu w Łazach ,zwanego eufemistycznie ''Warszawa/Raszyn'' ani o innych lokalizacjach na których jak dotąd nic nadawczego dla radiofonii i telewizji nie powstało ...Niestety ośrodek nadawczy dużych mocy dla całej aglomeracji warszawskiej ani to nie Warszawa ani nawet nie Raszyn i dlatego jest teraz jak jest :( ...
Proponujuję abyś poczytał moje (WierzownicK) i nie tylko moje wypowiedzi na ten temat na przykład tu :

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=120

http://forum.radiopolska.pl/index.php?s ... ntry249797

http://forum.radiopolska.pl/index.php?s ... 0863&st=20

http://forum.radiopolska.pl/index.php?s ... ntry248713

http://forum.radiopolska.pl/index.php?s ... 2314&st=20

http://forum.radiopolska.pl/index.php?s ... 2659&st=40

http://forum.radiopolska.pl/index.php?s ... 0503&st=40

I jeszcze w kilku innych miejscach ,w tym już w niedalekiej przyszłości w witrynie internetowej zajmującej się tą wciąż mało znaną inwestycją .

Problem wybudowania docelowego i dobrze dokrywającego Warszawę i szczególnie część pólnocno wschodniego Mazowsza RTCN z jest nadal aktualny i jak mówiła pani Alicja Dera-Szymanek z Urzędu komunikacji Elektronicznej w Warszawie jest to tylko kwestia znalezienia (się) odpowedniego inwestora który będzie chciał postawić taki obiekt oraz zrobi go w formie tak atrakcyjnej dla ludności że będzie on inwestycją pożądaną .Podpowiem że koszt wybudowanioa wieży żelbetowej bez wyposażenia widokowo-gastronomicznego ale przygotowanej i do takich funkcji to około 10 000 000 Euro .Z takim wyposażeniem będzie około połowę więcej .Czy to dużo w porównaniu do innych inwestycji w Warszawie ?Moim zdaniem nie i warto o taki obiekt ,będący ozdobą miasta ,powalczyć .Ja zaczęłem :) .

Życzę miłej lektury ,twórczych wniosków oraz jeśli masz ochotę i możliwości to lobbowania (czyli ciśnięcia) o rozwiązanie tego problemu .

Pozdrawiam [również pracowników firmy Emitel którzy wycisnęli z dostępnych im budowli co było możliwe 8-)] !
WierzownicK :)
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, o 20:32 przez WierzownicK., łącznie zmieniany 1 raz.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Tom345 » 18 sierpnia 2012, o 20:26

Polecam zrobić proste skanowanie wszystkich kanałów (skanowanie automatyczne zapewne). Powinno pomóc.

ekgen
Posty: 8
Rejestracja: 8 sierpnia 2012, o 13:38
Odbiornik: Avanti DVB-T 180
Instalacja antenowa: siatkowa, log-period, biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1.5km do Warszawa / PKIN

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: ekgen » 18 sierpnia 2012, o 22:31

A teraz najaświeższe wiadomości z moich zmagań o uzyskanie dostępu do TVP Kultura i TVP Historia.
Właśnie wróciłem z Podkowy Leśnej ( miejscowość pod Warszawą ) gdzie dokonałem testu tym samym sprzętem tj. ten sam tuner i taka sama antena bez wzmacniacza oraz ze wzmacniaczem.
Antena została wycelowana w kierunku PKiN (oczywiście bez widoczności iglicy PKiN ).

I co sie okazało ?

Piękny odbiór wszystkich programów poza oczywiście TVP Historia i TVP Kultura ( takie same objawy jakie opisałem poprzednio ).
Po skierowaniu anteny na Raszyn okazało sie że wreszcie pojawiły sie oba te programy z tym że niestety z bardzo słabą jakościa tj. "przycinki" obrazu i dżwięku ( na tym kierunku do Raszyna jest mnóstwo drzew - cała okolica to właściwie teren leśny ).

I co na to specjaliści ?

Dalej zapewniacie że PKiN nadaje te programy ?

Można oczywiście wywnioskować że to wina dekodera ale ja uważam że taka przyczyna jest wysoce mało prawdopodobna !
Jak bowiem wytłumaczyć taką osobliwą wybiórczośc odbioru fal, która powoduje że dwa programy nadawane na częstotliościach, które mieszczą się pomiędzy odbieranymi ze znakomitą jakościa ( mówię oczywiście o tym MUX3 ) są zupełnie "wycięte" ?
Bardzo dobrze działajacy filtr pasmowo zaporowy, prawda ?
No może jednak tak właśnie jest i Chiczykom wyszło takie urzadzenie ale po co ?

Co tu robic, dać sobie spokój z tą tzw. telewizja naziemną i przestać robić za pioniera-testera ( o pionierach wiadomo że na dzikim zachodzie najcześciej dostawali strzały w plecy ! ) bo ile mam "latać" i sprawdzac co jak i gdzie działa żeby wreszcie zadziałało tak abym mógł zostawic te eksperymenty i zwyczajnie oglądać TV ?

-- połączono

Jeszcze o ustawieniach w odbiorniku.
Skanowanie robiłem kilka razy a przedtem za każdym razem "kasowałem" wszystko przywracając ustawienia fabryczne.
Tu chyba nie jest problemem że odbiornik nie znajduje tych dwóch programów.
On je znajduje bo:
pokazuje ich nazwę, parametry tj. kanal i czetotliość oraz pozycje programowe.
Problem jednak w tym że po wybraniu jakiegokolwiek z nich przyciskiem wyboru programu
pokazuje się informacja -> ładuje ( wskażnik poziomu sygnału wykazuje zero ) a nastepnie włącza sie obraz w postaci czarnego ekranu !
Wygląda to tak jakby program nadawany był bez zawartości tj. bez obrazu i bez dźwięku.

WierzownicK.
Posty: 9
Rejestracja: 12 sierpnia 2010, o 10:18

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: WierzownicK. » 19 sierpnia 2012, o 00:15

Dziwna sprawa ale raczej masz ewidentne uszkodzenie oprogramowania Twojego odbiornika ,być może w sekcji sortującej znalezione programy .Ja w tych chwilach na granicy Kamionka i Grochowa w Warszawie odbieram zsumowanymi antenami logarymiczno-periodycznymi skierowanymi na Pałac Kultury i maszt długofalowy 'TVP Kultura' i 'TVP Historia' bez kaflizacji wizjii i bez czkawek tak jak i pozostałe ze wszystkich multipleksów nadawanych z tych budowli :) .
To co pisałem o braku normalnego masztu czy wieży w odpowiedniej lokalizacji w Warszawie ma wpływ na zasięgi ,natężenia pola i jego stabilnośc lub/i poziam zakłócen z odbieranych nadajników (w tym poszczególnych lecz całych multipleksów DVB-T albo T-DAB) ale absolutnie nie na możliwośc odbioru poszczególnych programów zawartych w jednym z takowych multipleksów .Wszystkie programy z jednego multipleksu są nadawane w całym jego spektrum częstotliwości i nie jest możliwe aby nawet niedostateczne natężenie pola z odbieranego nadajnika cyfrowego miało wpływ na ''nieodbiór'' tylko jednego albo dwóch z nich przy bardzo dobrym odbiorze pozostałych .Musisz sprawdzic odbiór innym odbiornikiem .Ja sprawdzałem moimi 3 przy czym są to podobne do Twojego tanie ,skrzynkowe przystawki marek LTC ,TechKing i CableTech .
Moim zdaniem jedynie gdyby nadawca (czyli w tym wypadku Telewizja Polska SA) dosyłał strumienie wizji i fonii części programów w tym samym multipleksie używając jakichś zupełnie oderwanych od specyfikacji DVB-T sposobów kompresji ,próbkowania ,rozdzielczości czy przepływności do multipleksera i dalej do ośrodka nadawczegou emitenta taka sytuacja byłaby możliwa z winy nadających ;) .
Chociaż ... w 'TVP Kultura' o 23.18.18 nastąpił 2...3 sekundowy całkowity brak sygnału a o 23.24.15 to samo w 'TVP Historia' .Niestety nie zdążyłem przełączyc na inne programy w tym samym multipleksie aby sprawdaic czy i tam jest przerwa :o .

Pozdrawiam WierzownicK :) !

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: belzebiusz » 19 sierpnia 2012, o 00:53

A ja stawiam na co innego.
TVP Historia i TVP Kultura jako jedyne stosują oznaczenie ścieżki z audiodeskrypcją jako "qad" (inne kanały stosują "aux"). Być może od tego odbiornik głupieje.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: adac » 19 sierpnia 2012, o 10:49

WierzownicK. pisze: Wszystkie programy z jednego multipleksu są nadawane w całym jego spektrum częstotliwości..
zgadza się. Chodzi jeszce o to, żeby tuner to odebrał.
ekgen pisze: Wygląda to tak jakby program nadawany był bez zawartości tj. bez obrazu i bez dźwięku.
Raczej są nadawane z zawartością, tylko Twój tuner jej nie dekoduje.
Podejrzewam że jest to wersja na zach. Europę (B/G) i jest on niezgodny z naszym rastrem UHF . Takie sprzęty są u nas do tej pory w sprzedaży i sprzedawcy tylko czasem się sypną podając zakres i raster odbieranych kanałów. Ci sprytniejsi po prostu nie podają.

@ ekgen: z jakiego powodu zdecydowałeś się na ten model tunera ? Są inne sprawdzone i opisane, np. na tym forum.
Teraz pozostoje Ci skontaktować się z dystrybutorem tutaj, który zapewnia że trzyma rękę na pulsie. Zorientuj się, czy jest do niego nowy firmware.
Przy okazji możesz zapytać, czy ten tuner jest w wersji na PL (chodzi nie tylko o E-AC3).
Jak to nic nie da, to wymiana na coś bardziej pewnego.

_chris_

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: _chris_ » 20 sierpnia 2012, o 13:35

ekgen pisze:Tu chyba nie jest problemem że odbiornik nie znajduje tych dwóch programów.
On je znajduje bo:
pokazuje ich nazwę, parametry tj. kanal i czetotliość oraz pozycje programowe.
na 99,9% to problem oprogramowania odbiornika. Przekazy DVB-T sa tak bardzo skomplikowane, że nawet najdrobniejszy, zdawać by się mogło, nieistotny błąd firmware odbiornika może dać takie zjawisko, jak brak wybranych programów na danym multipleksie. Takie rzeczy już się zdarzały na innych odbiornikach, zwłaszcza na takich, które nie były robione specjalnie na rynek polski.

Odpowiedz