Kup symetryzator za 3 zł i usuń wzmacniacz.
Eskę to odbiera wszędzieszymon9904 pisze:Eska na 104.9 leci z mocą 60kW, a obok mam inną stacje, a mimo to odbieram.
Bezsensowne porównanie? To może inne. Muzyczne Radio na 105.8 FM. Odległość 95 km, moc 10kW. W przeważającej części miasta idealny odbiór. A u mnie? 8/8 kresek (miernik w Denonie TU-580RD). Pamiętaj, że radio to radio, a TV to TV. Mimo wszystko, dalej czekam na ten zrzut, bo wiem, że da się odebrać taki sygnał z takiej odległości, ale jak wiadomo, zależy to od wielu czynników.
Myślę, że jeżeli @Mateusz1988 odbiera k.33 z kierunku południowego, to może i z "Marcinki", ale równie dobrze z Lichwina. Tym bardziej że anteny mux-4 na Lichwinie są zawieszone o 100 m wyżej niż na "Marcince" (Lichwin - 475 m n.p.m., G.Św. Marcina - 375 m n.p.m.) i od lutego b.r emisja idzie dookólnie z mocą 4 kW (wcześniej kierunkowo). Z ciekawości zrobiłem u siebie szybki pomiar k. 33 z Tarnowa na pasywnej Dipol 11/21-60. Z "Marcinki" brak sygnału, natomiast z Lichwina (22 km) siła 40-41 dBuV, jakość -> preBER -03E/postBER -06E/-07E pass, MER ok. 20-21 dB. Dodam że profil terenu nie jest zbyt korzystny, gdyż na azymucie nadajnika mam dosyć sporą górkę.Mateusz1988 pisze:3 albo 4 kw polaryzacja H a i nie mam byle jakiej anteny tylko kierunkowa 11 elementowa, wiem że to Tarnów bo k33 a do Krk raczej wątpię poza tym antena jest ustawiona w pol H