DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: 121167 » 18 listopada 2010, o 20:58

druy pisze:Pytanie do pana Berezowskiego:

można liczyć na jakąś wcześniejszą emisję drugiego multipleksu z tego obiektu< czy czekamy do lipca przyszłego roku?
Nie będzie żadnych wcześniejszych emisji bo to straszne koszty. Nadajnik bierze tyle prądu co przeciętny czajnik i Emitela na to nie stać... A szkoda, bo nawet 7 obrazów "kontrolnych" w multipleksie ułatwiłoby ustawienie anten w naszym górzystym terenie.

dareksz73
Posty: 60
Rejestracja: 18 listopada 2010, o 14:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Jarmuta

Re: odbiór w Szczawnicy

Post autor: dareksz73 » 18 listopada 2010, o 22:27

121167 pisze:Masz duże szanse na odbiór z Przehyby a nawet z Gubałówki. Looknij na mapki zasięgu http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html


Oglądałem przy dużym powiększeniu widać "puste tereny" Szczawnica, Krościenko jeżeli chodzi o zasięg Przehyby. Podobnie jak zasięg analogu u nas. Gubałówka jeszcze gorzej. Chyda że cyfrówka inaczej rozchodzi się. Do tego potrzebne były emisje testowe... ale nie u nas.

alienv
Posty: 15
Rejestracja: 31 sierpnia 2009, o 14:15

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: alienv » 19 listopada 2010, o 13:57

10kW to trochę więcej niż jeden czajnik :P tak ze dwadzieścia to prędzej

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: 121167 » 19 listopada 2010, o 19:35

alienv pisze:10kW to trochę więcej niż jeden czajnik :P tak ze dwadzieścia to prędzej
Przehyba ma mieć 5kW EIRP. EIRP to zastępcza moc promieniowania anteny: http://pl.wikipedia.org/wiki/EIRP
Nadajnik o mocy rzeczywistej 1kW + antena o zysku 20dB daje 100kW EIRP... więc porównanie z czajnikiem nie jest przesadzone.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: Jarosław Bałuka » 19 listopada 2010, o 19:48

121167 pisze:
alienv pisze:10kW to trochę więcej niż jeden czajnik :P tak ze dwadzieścia to prędzej
Przehyba ma mieć 5kW EIRP. EIRP to zastępcza moc promieniowania anteny: http://pl.wikipedia.org/wiki/EIRP
Nadajnik o mocy rzeczywistej 1kW + antena o zysku 20dB daje 100kW EIRP... więc porównanie z czajnikiem nie jest przesadzone.
... o ile przyjęte założenia są poprawne.
Fajnie byłoby móc dysponować antenami nadawczymi o wzmocnieniu 20dB. Niestety tak dobrze nie jest. Do tego, sprawność typowego nadajnika cyfrowego nie jest powalająca, żłopie to to prądu średnio 8-10x więcej niż wydaje mocy w.cz. Tak więc problem zużycia energii to dość poważna sprawa.

kubus.kul
Posty: 48
Rejestracja: 2 marca 2009, o 16:20
Odbiornik: TV SAMSUNG LE37B651
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Szczawnica/G.Prehyba

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: kubus.kul » 22 grudnia 2010, o 17:25

Przenieść z Suchej Góry na ten nadajnik testy DVB-T :D . Namówić TVP :!: A wy TP Emitel dalibyście radę z takim przedsięwzięciem :?:

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: daruncio1 » 8 stycznia 2011, o 20:26

Moim zdaniem wszystkie testy dvb t powinno sie rozpoczynać w terenie górzystym a nie w terenie nizinnym gdzie daje sie nadajnik 100kW i pokrywa duzy obszar bez wiekszych problemów.Góra Prechyba powinna mieć test dvb t juz od dawno conajmniej z 50 kW mocy a nie tak jak jest z SG 10kW i są problemy nawet blisko nadajnika
a to już nie jest test a opowiadania o zakłucaniu sygnalu to jest sciema bo w praktyce nikt tego niesprawdza tylko przydzielaja jak im pasuje np k 58 polsat analog Prechyba sa potęzne zakłucenia ze stacji z Tarnowa k57 tvp3 info.Mieszkam 25 km od Tarnowa w dolince między górkami więc odbiór z Tarnowa nie wchodzi w grę pozostaje tylko prechyba

pablo82
Posty: 312
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: pablo82 » 18 stycznia 2011, o 11:41

Nadajnik na Prehybie sieje daleko na północ. Ja w Skarżysku na antenie ATX-91 lecz również dawniej na starej siatce odbierałem i nadal odbieram kanały analogowe z tego nadajnika ze średnim śnieżeniem tj. k.39 TVP2 k.56 TVP1 oraz k.58 Polsat przy czym kanały Polsat i TVP1 są zakłócane przez TV4 z Kielc na k.56 oraz TVP Info/Kielce ze Św. Krzyża na k.58. Natomiast co do radia to Polskie radio Kraków na 90,0FM oraz RMF FM 103,2FM i Radio Zet 97,8FM odbieram na zwykłej antenie teleskopowej wysuwanej ze starego radiomagnetofonu Sony. Podejrzewam, że gdyby juz teraz uruchomiono emisję DVB-T z nadajnika na Prehybie (Szczawnica) to i pewnie by udało mi się go odebrać w Skarżysku.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: daruncio1 » 19 stycznia 2011, o 09:38

Prechyba ma niezłe położenie więc zasięg z tego nadajnika jest dobry i wielka szkoda że niema żadnych testów dvb-t choćby mux1 lub 3 z programami tvp a mux 2 ma miec moc początkową
aż 5kW więc zobaczymy co z tego wyniknie :twisted:
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2011, o 21:06 przez daruncio1, łącznie zmieniany 1 raz.

kubus.kul
Posty: 48
Rejestracja: 2 marca 2009, o 16:20
Odbiornik: TV SAMSUNG LE37B651
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Szczawnica/G.Prehyba

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: kubus.kul » 21 stycznia 2011, o 20:08

Chciałbym się spytać dlaczego ta lokalizacja została pominięta w harmonogramie MUX3. Przecież według planu zagospodarowania częstotliwości MUX3 dla tego obszaru został przyznany kanał 34. A nie jest on blokowany przez żaden kanał analogowy. Na tym kanale nadaje tylko TVP2 z RTON Zakopane G.Gubałówka, który przez prehybę nie jest chyba zakłócany. Jest to dziwne, ponieważ podobna sytuacja jest w Krakowie, który został uwzględniony przez Emitel w harmonogramie. Tam ma zostać uruchomiony MUX3 na kanale 48, który wykorzystuje TVP1 również z RTON Zakopane G.Gubałówka. Czy to celowe pominięcie tego obiektu w harmonogramie(może nie będzie odbywać się z niego emisja MUX3)?

Plan kanałów sprawdzałem na:
http://www.mi.gov.pl/files/0/1791824/Pl ... 091106.pdf
Harmonogram wdrażania MUX3:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-3

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: 121167 » 21 stycznia 2011, o 20:37

Mylisz się. Zasięgi Gubałówki i Przehyby się pokrywają. Takie rozwiązanie pozbawi odbioru obszary od Szczawnicy po Chyżne. Ja w Nowym Targu odbieram wszystkie programy analogowe zarówno z Gubałówki jak z Przehyby. Uruchomienie DVB-T na 34 kanale możliwe będzie dopiero po wyłączeniu analogowej TVP2 z Gubałówki.

kubus.kul
Posty: 48
Rejestracja: 2 marca 2009, o 16:20
Odbiornik: TV SAMSUNG LE37B651
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Szczawnica/G.Prehyba

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: kubus.kul » 21 stycznia 2011, o 21:54

121167 pisze:Mylisz się. Zasięgi Gubałówki i Przehyby się pokrywają. Takie rozwiązanie pozbawi odbioru obszary od Szczawnicy po Chyżne. Ja w Nowym Targu odbieram wszystkie programy analogowe zarówno z Gubałówki jak z Przehyby. Uruchomienie DVB-T na 34 kanale możliwe będzie dopiero po wyłączeniu analogowej TVP2 z Gubałówki.
Aha. Dzięki za wyjaśnienie. Myślałem że ich sygnały nie pokrywają się, ale nie pomyślałem o Nowym Targu i Szczawnicy. Ja odbieram Przehybę w Nowym Sączu bez problemów natomiast sygnał z Gubałówki jest dla mnie nie osiągalny (jedynie bardzo słaby odbiór Polsatu, ale taki że rozpoznać da się co to za kanał ale oglądać już nie, bo brak koloru, dźwięku, straszny śnieg). Pozostaje czekać do wyłączenia analogu, aby pojawił się MUX3. Jedyna szansa na kanały TVP cyfrowe to jeszcze sprawne uruchomienie MUX1. :P

andiks
Posty: 356
Rejestracja: 16 marca 2011, o 12:48
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jaworzyna Krynicka

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: andiks » 16 marca 2011, o 13:02

Zasieg Gubałowki i Prechyby nie pokrywaja sie w gole w Szczawnicy nie odbierze sie nic ani z Prechyby a co dopiero z Gabałowki zasłaniaja Pieniny i za daleko i anteny sa kierunkowe

dareksz73
Posty: 60
Rejestracja: 18 listopada 2010, o 14:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Jarmuta

Re: odbiór w Szczawnicy

Post autor: dareksz73 » 21 kwietnia 2011, o 13:40

Chyba coś robią na Przehybie na kanale tvp1 Jarmuta pokazywzła się plansza "kodowany" teraz TVN jakby z dekodera + napis "nowe programy, czy przeszukć satelitę"

druy
Posty: 102
Rejestracja: 6 marca 2009, o 21:46

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: druy » 23 czerwca 2011, o 23:21

No to został miesiąc do DVB-T z Przehyby. Mam nadzieję, że uda się trochę wcześniej uruchomić nadajnik ;)

EDIT: No i udało się ;) Brawo Emitel!

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: DVB-T RTON SZCZAWNICA/G.Prehyba

Post autor: daruncio1 » 1 lipca 2011, o 09:31

no to panowie 12stego start DVB-T z Przehyby

robrex
Posty: 25
Rejestracja: 5 lipca 2011, o 18:43

Re: DVB-T z RTON Szczawnica / Przehyba

Post autor: robrex » 5 lipca 2011, o 18:47

stacja już nadaje??

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 732
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung 48 HD 3D
Instalacja antenowa: Siatka + LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3
ATV27 mod + LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T z RTON Szczawnica / Przehyba

Post autor: igorlan » 5 lipca 2011, o 20:40

robrex pisze:stacja już nadaje??
Czytał komunikaty czy pisze aby pisać?

dareksz73
Posty: 60
Rejestracja: 18 listopada 2010, o 14:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica Jarmuta

Re: DVB-T z RTON Szczawnica / Przehyba

Post autor: dareksz73 » 6 lipca 2011, o 00:04

Mam takie głupie pytanie do pana Jarosława, czy jest szansa,że w Szczawnicy coś odbiorę...? Wchodzić na dach i próbować, 12-go? :idea:

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T z RTON Szczawnica / Przehyba

Post autor: 121167 » 6 lipca 2011, o 10:07

dareksz73 pisze:Mam takie głupie pytanie do pana Jarosława, czy jest szansa,że w Szczawnicy coś odbiorę...? Wchodzić na dach i próbować, 12-go? :idea:
Popatrz na mapki zasięgu na http://www.dvbtmap.eu - są naprawdę dobre, uwzględniają moc nadajnika, jego kierunkowość, odległość oraz ukształtowanie terenu. A czy odbierzesz? Jest tylko jeden sposób aby się przekonać.
Swoją drogą ciekawe dlaczego Emitel nie skonstruował takich mapek, przecież jako operator powinien je opublikować już dawno. To chyba jedyny operator na świecie który NIE robi takich mapek.

Odpowiedz