DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

NERA
Posty: 35
Rejestracja: 6 listopada 2010, o 18:51
Odbiornik: Tuner HDTV Overmax OV-TN-01 na USB 2.0
Instalacja antenowa: Antena z zestawu, drut 10cm długości.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mobile

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: NERA » 3 czerwca 2012, o 10:18

Zagadzam się, bo obiekt na Przehybie został wybudowany w latach 70-tych ubiegłego stulecia dla potrzeb telefonii(radiolinia) po podziale administracyjnym kraju gdy Nowy Sącz został niestety miastem wojewódzkim. Chociaż RDS-y w odbiornikach radiowych różnie wyświetlają nazwę tego miejsca.

Radioodbior
Posty: 20
Rejestracja: 1 września 2011, o 15:00
Odbiornik: Ariva T - 60
Feruson 8100 - HD
Yamaha T-D500
Instalacja antenowa: ATX107 + LNA101, yagi 19 el.,Alcad 417, Yagi 5 el. UKF, 240m + 14m n.p.t. maszt
Nadajnik - obiekt nadawczy: SG,G.Św.Marcina,Chor

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Radioodbior » 4 czerwca 2012, o 10:06

TVP INFO Kraków leci w 4:3
Już jest w 16:9
Czy jest możliwość wyrównania poziomu głośności pomiędzy Przechybą a Suchą Górą?
Z jakiego nadajnika z tego SFN-u będzie najwyższy bitrate?
Podejrzewam, że jeżeli będzie różnica to przodował będzie Tarnów
Jak moi poprzednicy zauważyłem pikselozę w odbiorze, pojawia się żadko ale od momentu włączenia Tarnowa, jakość to 94%, jest to jednak wina masztu
anteny który przy podmuchach wykonuje delikatne odchylenie poza tym ok

zauważyłem że astępuje po włączeniu kanału takie jakby przełączenie: 54% a po 1 sekundzie 94%
Decyzja, z którego nadajnika odbierać jest wyłączną decyzją tunera DVB-T, szkoda, że nie jest inaczej
Zauważyłem, że duża częśc użytkowników przesadza z uzyciem wzmacniaczy, (jest to napewno spadek po latach 90), (w górach przy dużej ilości nadajników wzmacniacze psują wręcz odbiór), zamiast zainwestowac w lepszą antenę i porządny kabel antenowy

eland25
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2012, o 11:29
Odbiornik: technisat
Instalacja antenowa: siatka, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: prehyba

Dvb-t w szczawnicy

Post autor: eland25 » 6 czerwca 2012, o 11:34

Witam,
czy ktos ma informacje na temat odbioru dvbt w szczawnicy niznej tak mniej wiecej w okolicy dworca pks?? :?: :?: :?: i czy wogole jest szansa na odbior :?: :?: :?:

hawajczyk

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: hawajczyk » 6 czerwca 2012, o 22:08

Witam.

Mam pytanie odnośnie odbioru sygnału DVB-T w Rytrze? Czy jest on niemożliwy nawet po uruchomieniu MUX-1? Rytro leży w dolinie więc odbiór może być utrudniony ale czy jest niemożliwy?

I mam jeszcze jedno pytanie jaką antenę polecilibyście do testów/odbioru sygnału w Rytrze?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: 121167 » 6 czerwca 2012, o 23:48

Rytro to tzw. czarna dziura, podobnie jak Szczawnica, Piwniczna, Muszyna, Krynica i wiele innych miejscowości które niedługo stracą możliwość odbioru naziemnej telewizji. Poczytaj post o przemiennikach który założyłem, a który mam nadzieję czytają również osoby odpowiedzialne za pokrycie sygnałem tych obszarów.
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 3&start=40
Zależy w jakiej części mieszkasz. Jak wysoko to możesz spróbować odbioru z Przehyby na dobrej antenie ze wzmacniaczem (np. tri digit). Na dvbtmap.eu wygląda, że część Rytra ma szanse na odbiór.
Pozdrawiam

krompac
Posty: 4
Rejestracja: 10 stycznia 2012, o 18:28

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: krompac » 7 czerwca 2012, o 14:53

Nie ma tego złego...
Trzeba za rok ogłosić w Szczawnicy atrakcję turystyczną. Szczawnica- miejsce tak spokojne, że nawet telewizja nie dociera. W sumie dobrze, że za rok zgaśnie wszystko (wszystko czyli całe dwa programy tvp odbierane z problemami), patrząc na ten cały syf w telewizji może ludzie znajdą sobie jakieś bardziej rozwijające rozrywki. Tylko niech się znajdzie taki, który zapuka do mnie z nakazem płacenia abonamentu rtv.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: grzegorz0plonka » 7 czerwca 2012, o 15:52

Nie za rok. Teraz trzeba zgłosić. Moze emitel chce dowiedziec ile ludzi maja sygnał a gdzie nie docierają. chciabym, zeby emitel robił jakies sondaż.
Jesli sporo ludzi tam nie docierają sygnal to trzeba gdzies postawić nowy nadajnk.

eland25
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2012, o 11:29
Odbiornik: technisat
Instalacja antenowa: siatka, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: prehyba

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: eland25 » 7 czerwca 2012, o 17:55

U nas wszystko jakos tak sie robi od drugiej strony. Mysle ze znajac problemy z analogiem w Szczawnicy mozna bylo przewidziec ze podobnie bedzie z cyfra i jakos sensownie to rozwiazac :(

edit/
Ostatnio zmieniony 12 czerwca 2012, o 23:25 przez eland25, łącznie zmieniany 1 raz.

Radioodbior
Posty: 20
Rejestracja: 1 września 2011, o 15:00
Odbiornik: Ariva T - 60
Feruson 8100 - HD
Yamaha T-D500
Instalacja antenowa: ATX107 + LNA101, yagi 19 el.,Alcad 417, Yagi 5 el. UKF, 240m + 14m n.p.t. maszt
Nadajnik - obiekt nadawczy: SG,G.Św.Marcina,Chor

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Radioodbior » 10 czerwca 2012, o 09:19

Czy nie zauwazyliście spadku lub braku sygnału z Przechyby? Obydwa MUX - y
Proszę o odpowiedź
Sygnału dalej brak, użytkownicy piszą także o braku sygnału z Św. Marcina

Awatar użytkownika
a.d.
Posty: 457
Rejestracja: 1 maja 2011, o 08:39
Odbiornik: Optic SLOTH Combo plus, Ferguson FT-8100, Cabletech URZ0083Q
Instalacja antenowa: siatka+SWA-9701 pol.V siatka+LNA-177 pol.V
Nadajnik - obiekt nadawczy: (PL)-Przehyba / G.Sw.Marcina (SK)-Kotnik

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: a.d. » 10 czerwca 2012, o 20:09

mathome pisze:
lukastm pisze:Witam forumowiczów. Dzisiaj od rana mam brak mux1 z góry św. Marcina, czy może ktoś potwierdzić ten problem?? Mux2 dziala bez problemu, przełączyłem sie na mux1 z Krakowa i śmiga - czyżby jakaś awaria ?
Potwierdzam. Obecnie brak MUX1.
  • Dzisiaj od samego rana rowniez zauwazylem spadek poziomu jakosci sygnalu Mux-1 z:
  • 92-94%
  • do
  • 80-83%,
  • sila sygnalu bez zmian na dotychczasowym poziomie.
  • Spadek jakosci sygnalu z Przehyby prawdopodobnie zwiazany jest z burzami i opadami jakie wystepuja od wczorajszej nocy.

Radioodbior
Posty: 20
Rejestracja: 1 września 2011, o 15:00
Odbiornik: Ariva T - 60
Feruson 8100 - HD
Yamaha T-D500
Instalacja antenowa: ATX107 + LNA101, yagi 19 el.,Alcad 417, Yagi 5 el. UKF, 240m + 14m n.p.t. maszt
Nadajnik - obiekt nadawczy: SG,G.Św.Marcina,Chor

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Radioodbior » 10 czerwca 2012, o 22:12

Przed wczoraj podczas gradobicia i silnej ulewy nie miałem zadnych problemów podczas ceremonii otwarcia Euro 2012, oczywiście przekaz satelitarny CP na czaszy 80 nie był mozliwy, dlatego jak najbardziej popieram DVB - T
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2012, o 14:21 przez Radioodbior, łącznie zmieniany 1 raz.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: daruncio1 » 11 czerwca 2012, o 00:05

dzisiaj nie bylo sygnalu na 45 kanale wcale a niewiem jak jest teraz bo nie moge sprawdzic

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: kroczek12 » 11 czerwca 2012, o 09:01

Radioodbior pisze:Przed wczoraj podczas gradobicia i silnej ulewy nie miałem podczas ceremonii otwarcia Euro 2012 zadnych problemów, oczywiście przekaz satelitarny CP na czaszy 80 nie był mozliwy, dlatego jak najbardziej popieram DVB - T
Co do ceremonii otwarcia. Również przez tą ulewę nie miałem sygnału ani z satelity ani z cyfrówki naziemnej. Ale powiem Wam że przez jakieś 20min uratował mnie stary poczciwy analog, nie podatny na zakłócenia atmosferyczne :)

Radioodbior
Posty: 20
Rejestracja: 1 września 2011, o 15:00
Odbiornik: Ariva T - 60
Feruson 8100 - HD
Yamaha T-D500
Instalacja antenowa: ATX107 + LNA101, yagi 19 el.,Alcad 417, Yagi 5 el. UKF, 240m + 14m n.p.t. maszt
Nadajnik - obiekt nadawczy: SG,G.Św.Marcina,Chor

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Radioodbior » 11 czerwca 2012, o 14:28

Wszystko powróciło do normy

NERA
Posty: 35
Rejestracja: 6 listopada 2010, o 18:51
Odbiornik: Tuner HDTV Overmax OV-TN-01 na USB 2.0
Instalacja antenowa: Antena z zestawu, drut 10cm długości.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mobile

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: NERA » 12 czerwca 2012, o 20:24

Niestety, takie są fale decymetrowe, a zmniejszenie natężenia pola poza jakąś przeszkodą określa się w analogii do optyki - jako zacienienie. Silne wahania natężenia pola elektromagnetycznego mogą również pochodzić od ruchów drzew powodowanych przez wiatr o dużej sile, sypią się błędy.

robrex
Posty: 25
Rejestracja: 5 lipca 2011, o 18:43

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: robrex » 20 czerwca 2012, o 18:30

Witam.
Od czasu, gdy uruchomili Mux1 z przehyby mam porblem z odbiorem tv cyfrowej,
nie wiem o co chodzi... gdyż pisze mi że mam moc sygnału 90% a jakoś sygnału niekiedy 0% a pod wieczór zawsze wraca do normy i moge oglądać elegancko , prawie zawsze rano zdarza mi sie przycinanie tv, dodam że zawsze miałem jakoś i moc sygnału ponad 90% nie wiem jaka jest tego przyczyna bo zaczyna mnie to irytować...

Awatar użytkownika
saxo
Posty: 24
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 21:22
Odbiornik: technisat
digyboxx t4
Instalacja antenowa: tridygit +lna 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: przehyba-szczawnica

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: saxo » 21 czerwca 2012, o 17:03

W pewnym czasie bardzo często na ten temat (pogorszenia jakości mux 1) po włączeniu w sfn-e Tarnowa pisaliśmy na tym forum i otrzymaliśmy od p.Jarka odpowiedz że jest wszystko ok!,ale od czasu do czasu przeglądając to forum zauważyłem że pojawiają się wpisy o problemach I mam wrażenie że nie jest jednak ok! Z drugiej strony zastanawia mnie czemu w terenie górzystym gdzie są większe odbicia zdecydowano się na nadawanie w sfn-e

thomas24
Posty: 1
Rejestracja: 25 czerwca 2012, o 21:55
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica / Przehyba

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: thomas24 » 25 czerwca 2012, o 22:05

DVB-T jest dziwne... mieszkam w okolicach Białki Tatrzańskiej.. ustawiłem antenę ze wzmacniaczem z ciekawości w stronę Szczawnicy.. sygnał był ok ale jakość bardzo kiepska, tv analogowe brak.. podmieniłem wzmacniacz na symetryzator, analogu brak a dvb-t sygnał 40%, ale jakość dużo lepsza.. polecam taki eksperyment każdemu kto boryka się z brakiem sygnału.. podstawa to idealne ustawienie anteny kierunkowej.. dodam że w odbiorze przeszkadza wysoka góra i antenę ustawiłem pod delikatnym kątem..

jarek198812
Posty: 1
Rejestracja: 7 lipca 2012, o 19:15
Odbiornik: signal hd 527
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przechyba, Gubałówka

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: jarek198812 » 7 lipca 2012, o 19:19

zanikl sygnal z przechyby ? potwierdza ktoś?? niema sygnalu na kanale 45 oraz 61.

instalacje antenową mam ok, gdyz lapie sygnal też z zakopanego.

Mieszkam w miejscowosci Cieniawa kolo Nowego Sacza.
obrocilem rowniez antene na tarnow i tez bez problemu działa.

Hubertus
Posty: 4
Rejestracja: 11 lipca 2012, o 20:09
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczawnica - g. Przehyba

Re: DVB-T z RTON SZCZAWNICA PRZEHYBA

Post autor: Hubertus » 11 lipca 2012, o 23:20

Potwierdzam na Przechybie brak sygnału na obu kanałach...
W ogóle coś od pewnego czasu jest uwalone z tym nadajnikiem czasem brak sygnału ew. niska jakość i tyle z tej telewizji cyfrowej.

Jakieś 4-5 tyg. wstecz wszystko działało jak należy teraz to lepeij ksiązki z półki odkurzyć i zacząć czytać.

Miejscowość Barcice
Pozdrawiam

Odpowiedz