DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Pudel
Posty: 26
Rejestracja: 19 czerwca 2012, o 15:30
Odbiornik: TV: Toshiba 32RL838
PC: MT4161
Instalacja antenowa: Yagi 19 el. + symetryzator 21/69 + akt. rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Pudel » 22 grudnia 2013, o 02:07

Ameryki nie odkryles Kolego ;-)
Rabka nadaje dużo lepiej niż stfu rtcn koło Krakowa. Rozgaleznik mi został z czasów analoga. Zresztą do dziś firma go produkuje. Zasadniczo rozdzielacz zawsze jest skrecony u mnie na minimum. Podwójnych wzmocnień unikam. Po co mi?
Natomiast aktywny rozdzielacz jest dużo lepszy od pasywnych paści za 3 zł i dlatego on u mnie jest. Błagam idioty ze mnie nie róbcie ;-)

-- połączono

I kolejna zasada. Wzmocnienie robimy jak najbliżej anteny dlatego jest u mnie rozgaleznik na zero.
U mnie za silny sygnał powoduje brak sygnału i na tv i na donglu do pc.
Poza tym chyba nie chcecie mi powiedzieć że na 3 odbiorniki dajecie rozdzielacz pasywny?

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: tomarex » 22 grudnia 2013, o 20:36

Szkoda słów.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 » 23 grudnia 2013, o 10:46

Pudel pisze: Poza tym chyba nie chcecie mi powiedzieć że na 3 odbiorniki dajecie rozdzielacz pasywny?
Ja w zasadzie stosuję tylko pasywne. Mam na koncie nawet jedną instalację na pasywnej antenie i pasywnym rozgałężniku na 6 TV. W tym jedno o z rogałęzień jest dodatkowo zsumowane z tv-sat. Przy sporym tłumieniu rozgałężnika, dochodzi dodatkowe tłumienie na sumatorze i gnieżdzie abonenckim. I na wszystkich odbiornikach sygnał jest stabilny.
Osobiście eksperymentowałem u siebie w domu z podziałem sygnału na aktywnym Telmor RTA-120 i przy skręconym do minimum wzmocnieniu miałem gorsze wyniki niż na pasywnym RI-2/1F.
Na dodatek masz tutaj przykład jak na psywnej instalacji można odebrać sygnał z 50 km http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=3345

Pudel
Posty: 26
Rejestracja: 19 czerwca 2012, o 15:30
Odbiornik: TV: Toshiba 32RL838
PC: MT4161
Instalacja antenowa: Yagi 19 el. + symetryzator 21/69 + akt. rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Pudel » 24 grudnia 2013, o 16:56

A wypróbuję pasywny rozdzielacz indukcyjny.
U mnie generalnie niezależnie czy podłączę antenę na jednym kablu do TV czy przez rozdzielacz to siła i jakość jest identyczna.
Posiadam coś takiego -> http://www.antellux.pl/rozgaleznik-akty ... p-648.html
Tylko różnica jest w budowie rozdzielacza, ja mam metalową obudowę a przejście zasilania nie jest wdrukowane w płytkę tylko wystają dwa kabelki z tyłu płytki które łatwo mogę "rozkleić" by wstawić symetryzator. Poza tym ma 8 lat i był kupowany gdy na Królewskiej w Krakowie istniał fantastyczny sklep z tego typu sprzętem.

5z0p3n
Posty: 45
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 22:07

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: 5z0p3n » 15 lutego 2014, o 21:53

Jak po zmianie TV Trwam?

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1884
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Poland » 16 lutego 2014, o 08:59

Całkiem dobrze - w przypadku "Chorągwicy" nie odnotowałem jakiś większych problemów z odbiorem i to we wszystkich trzech multipleksach :)

atomas
Posty: 2
Rejestracja: 16 lutego 2014, o 12:43
Odbiornik: Philips TDA10046H DVB-T
Instalacja antenowa: antena pokojowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

MUX3 z Chorągwicy

Post autor: atomas » 16 lutego 2014, o 12:49

łapie kanały przez tuner PHILIPSA (przez komputer) mieszkam w Wieliczce i dla odbierania z Chorągwicy wystarczała antena pokojowa ze wzmacniaczem. Po zmianach 15 lutego przestałem odbierać kanały z MUX3, tuner w ogóle ich nie wyszukuje. Ktoś ma podobny problem?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Jarosław Bałuka » 16 lutego 2014, o 13:13

Same parametry emisji jak np moc nie zmieniły się. Może trzeba dobrać inne miejsce dla anteny choćby na czas zaczytania mux3.

atomas
Posty: 2
Rejestracja: 16 lutego 2014, o 12:43
Odbiornik: Philips TDA10046H DVB-T
Instalacja antenowa: antena pokojowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: atomas » 16 lutego 2014, o 13:49

faktycznie mux1 mi działa w jednym położeniu anteny, a mux3 w drugim, tego wcześniej nie było, dziękuję za sugestię

Marianzet1
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:37
Odbiornik: PANASONIK TX-P37X10Y
Instalacja antenowa: Antena DVDB-T Tri Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Marianzet1 » 17 lutego 2014, o 09:05

Witam.
Po 15.02 pogorszył mi się znacznie obraz TVP.Kraków,czy mam sam próbować dostroić?,czy czekać ?.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: m@rtops » 18 lutego 2014, o 18:27

ten objaw jest tylko na tv "PANASONIK" :D

Marianzet1
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:37
Odbiornik: PANASONIK TX-P37X10Y
Instalacja antenowa: Antena DVDB-T Tri Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Marianzet1 » 19 lutego 2014, o 08:27

No właśnie ten cholerny Panasonik nie trzyma posortowanych programów po wyłączeniu telewizora rano mam zmiany zamiast tv info mam Kielce.To nie trzymanie jest dopiero od 15.02.Inne telewizory trzymają.W Panasoniku nie ma funkcji usuń program i nie wiem jak to zrobić by zablokować posortowane programy. :roll:

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: grzegorz0plonka » 19 lutego 2014, o 14:03

Powinneś zgłosić problem odbiorem do tvp http://www.tvp.pl/o-tvp/kontakt
To oni spowodowali problem i dlatego należy zgłosić na tej stronie. A emitel tylko po prostu nadaje sygnał.

Marianzet1
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:37
Odbiornik: PANASONIK TX-P37X10Y
Instalacja antenowa: Antena DVDB-T Tri Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Marianzet1 » 19 lutego 2014, o 14:24

Prawdopodobnie tyle się dowiem ile się dowiedziałem w serwisach RTV to znaczy nic.Myślałem że może ktoś ma taki telewizor i rozwiązał problem podobny do mojego.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: grzegorz0plonka » 19 lutego 2014, o 14:41

Na twoim telewizorze sam nie rozwiązać problem, bo TVP przekraczała granic i nie zdają sprawy mogą nie działać poprawnie kilkanaście dekodery i tunerem. Po prostu za wysoko kombinacji konfiguracji MUX3. A producentów mogą tylko apelować do TVP o zły konfiguracyjny MUX3 dvb-t.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Jarosław Bałuka » 19 lutego 2014, o 15:27

Marianzet1 pisze:No właśnie ten cholerny Panasonik nie trzyma posortowanych programów po wyłączeniu telewizora rano mam zmiany zamiast tv info mam Kielce.To nie trzymanie jest dopiero od 15.02.Inne telewizory trzymają.W Panasoniku nie ma funkcji usuń program i nie wiem jak to zrobić by zablokować posortowane programy. :roll:
Przyczyną opisywanego problemu prawdopodobnie nie są zmiany poczynione w MUX3 przez TVP.
Zapewne odbiornik samoczynnie aktualizuje listę odbieranych kanałów co teoretycznie jest jego zaletą. Jeśli jednak z tego powodu są problemy to należny wyłączyć w menu telewizora opcję automatycznej aktualizacji.
Przy okazji pytanie czy kanały programowałeś automatycznie czy ręcznie? Proponuję wykasować całą listę i ponownie zaprogramować ale w trybie ręcznym kanały: 23, 25, 50

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2567
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 » 19 lutego 2014, o 20:17

K63 pisze: Najpierw zaprogramuj ręcznie TV na wybranych kanałach.
Aby wyłączyć funkcję autoprogramowania : MENU -> KONFIGURACJA -> SYSTEM MENU -> AKTUALIZACJA SYSTEMU -> AUTOWYSZUKIWANIE AKTUALIZACJI W TRYBIE GOTOWOŚCI -> WYŁĄCZONY
W mojej P37X20E tak jest.

Marianzet1
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:37
Odbiornik: PANASONIK TX-P37X10Y
Instalacja antenowa: Antena DVDB-T Tri Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Marianzet1 » 19 lutego 2014, o 20:54

K63 .Dziękuję za sugestie,AUTOWYSZUKIWANIE AKTUALIZACJI W TRYBIE GOTOWOŚCI miałem co godzina,narazie wyłączyłem, więcej nic nie mogę zrobić bo Żona okupuje telewizor ma swoje filmy,jeżeli nie pomoże to rano zaprogramuję ręcznie. :roll:

Marianzet1
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:37
Odbiornik: PANASONIK TX-P37X10Y
Instalacja antenowa: Antena DVDB-T Tri Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Marianzet1 » 20 lutego 2014, o 09:01

Dziękuję za pomoc Jarosławowi i K63,faktycznie po wyłączeniu aktualizacji lista kanałów nie zmieniła się po uruchomieniu odbiornika rano.
Pozdrawiam. :D
Marian

zdzkab
Posty: 1
Rejestracja: 25 lutego 2014, o 09:44
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: zdzkab » 25 lutego 2014, o 11:00

ja ostatnio chyba po zmianach w lutym obserwuję w Szczyrzycu - odbiór z Chrągwicy kłopoty z ustawieniem na dekoderze WIWA HD 50 - Mux 3 - wybierając ręcznie trzeba czekać na sygnał na kanale 50 a poza tym po zaprogramowaniu znowu znika sygnał - do tej pory wszystko było OK.
poradzcie co to może być

Odpowiedz