DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: piotr2802 » 9 września 2013, o 21:25

Tak samo jak sie doswietla woj. świeokrzyskie mux3 na k.47 z Choragwicy, tak samo powinna byc doświetlona zachodnia Małoplska z nadajnika Kosztowy.

nie traktujcie mieskzańców zachodniej małopolski za gorszych i dajcie nam mozliwość ogladania TVP Kraków. My tez płacimy abonament i żądamy równego dostepu do programów TVP.
Ostatnio zmieniony 9 września 2013, o 21:53 przez piotr2802, łącznie zmieniany 1 raz.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: marcin6660 » 10 września 2013, o 05:06

Na kanale 34 nadaje Mux z Opola ale czy nie można by doświetlić zachodniej Małopolski lub SFN z Górą Żar z tego kierunkowego systemu antenowego co był używany na analogowym 42 kanale TVP Info Kraków lub zrobić SFN z Chorągwicą na kanale 50 z tych anten ??? Trzeba pisać do UKE i TVP (Kraków) skargi na brak odbioru w zachodniej Małopolsce. Pracuję koło Olkusza i jak jadę od Klucz to widać w jakim Olkusz jest dołku ale w kierunku na Katowice jest otwarta przestrzeń.

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: qrzy » 10 września 2013, o 11:44

Tak się składa, że przydział częstotliwości genewskich (GE06) zrobiono w oparciu o nowy podział administracyjny, tymczasem większośc obiektów nadawczych była stawiana jeszcze w dawnych czasach i wtedy to spełniało swoje zadanie bez konieczności robienia doświetleń.

Lokalizacja Katowice / Kosztowy nie jest obiektem domyślnie przeznaczonym dla zachodniej małopolski, dlatego nikt nie pomyślał o tym, że ludzie w tym regionie będą ustawiali anteny na Kosztowy a nie na Chorągwicę. Stąd też postawiono kierunkowy system antenowy na Śląsk, w celu zrobienia wytłumienia na Spisz itp., gdzie te same kanały są w użyciu, przez co były wcześniej problemy z odbiorem MUX1.

Nie było by żadnego problemu, gdyby wszystkie trzy multipleksy były powielone z Chorągwicy na Kosztowach, na kierunkowym systemie antenowym. Wystarczy 20 albo nawet 10kW erp aby ten rejon miał stabilny dostęp do podstawowych multipleksów.

djlosiu
Posty: 77
Rejestracja: 24 marca 2011, o 06:24
Odbiornik: samsung LED UE32H5500
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit z symetryzatorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: djlosiu » 14 września 2013, o 15:43

pisałem do TVP Kraków i odpisali mi tak:

Dzień dobry,

Od 1 września w Naziemnej Telewizji Cyfrowej w MUX-1 jest nadawany kanał
TVP Info, a w MUX-3 kanał regionalny TVP, czyli na naszym terenie TVP
Kraków. Zmiany w multipleksach NTC spowodują, że trzeba przeskanować
odbiorniki w celu zapamiętania ustawień ww. kanałów. A jeśli to nie
podziała niezbędne jest techniczne przestawienie anteny i ręczne
wykierownaie nią w jedną z 3 anten znajdujących się na terenie
województwa śląskiego, a konkretnie są to: Anteny Międzybrodzie, Góra
Żar, Rabka/Luboń Wielki.


Pozdrawiam i mam nadzieję, ze wkrótce się zobaczymy w eterze!

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2752
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 » 14 września 2013, o 18:03

niezbędne jest techniczne przestawienie anteny i ręczne
wykierownaie nią w jedną z 3 anten znajdujących się na terenie
województwa śląskiego, a konkretnie są to: Anteny Międzybrodzie, Góra
Żar, Rabka/Luboń Wielki.
To są dwie lokalizacje. Gdzie ta trzecia? Poza tym nie wiedziałem że Rabka leży w woj. śląskim

oskarmalopolska
Posty: 5
Rejestracja: 13 września 2013, o 17:10
Odbiornik: OPTICUM STB HDI
Instalacja antenowa: Antena DPM DTV05
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica-wieliczka

Znikajacy sygnal 1-2 sek. Opticum stb HDI

Post autor: oskarmalopolska » 16 września 2013, o 02:04

Koledzy mam jakis dziwny problem z moim tunerem opticum stb hdi, wczesniej sie tak nie dzialo, od okolo miesiaca sie mecze z ogladaniem telewizji i niewiem co mam zrobic nawet i od czego zaczac bo sie na tym kompletnie nie znam, tuner wylapuje mi 22 kanaly z czego 14 chodzi bez problemu a pozostale lubia zarwac czy cos w tym stylu ( to wina anteny, powinienem zmienic na kierunkowa ) jednak najwiekszy problem to taki ze ogladajac telewizje co kilka minut na 1-2 sekundy zanika obraz tak jakby spadal sygnal do zera calowice i znow po tym czasie sie wznawia, nie dzialo sie tak nigdy wczesniej i bardzo mnie to dziwi, czy ktos moze mi doradzic w tym temacie?

edit/ Pisownia!

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Znikajacy sygnal 1-2 sek. Opticum stb HDI

Post autor: @GUTEK@ » 16 września 2013, o 06:38

oskarmalopolska pisze:czy ktos moze mi doradzic w tym temacie?
oskarmalopolska pisze:( to wina anteny, powinienem zmienic na kierunkowa )

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: Znikajacy sygnal 1-2 sek. Opticum stb HDI

Post autor: majkeljot » 16 września 2013, o 07:40

Z Twojego opisu wyraźnie wynika, że masz problem z jednym z MUX-em. Napisz który tak źle działa. Jeśli nie wiesz to podaj które to są te kiepskie kanały.
Co do zaników, to jak masz podłączony STB z TV?

oskarmalopolska
Posty: 5
Rejestracja: 13 września 2013, o 17:10
Odbiornik: OPTICUM STB HDI
Instalacja antenowa: Antena DPM DTV05
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica-wieliczka

Re: Odp: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: oskarmalopolska » 16 września 2013, o 11:27

Koledzy co do samego odbioru tv to ja wiem ze musze zmienic antene na kierunkowa, ale najbardziej mi chodzi o ten chwilowy zanik obrazu i glosu co kilka minut i dzieje sie to na kazdym kanale bez wzgledu na to czy elegancko odbiera lub nie.

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: qrzy » 16 września 2013, o 12:28

To wygląda na jakieś silne zewnętrzne, szerokopasmowe zakłócenia, albo winę odbiornika. W analogu widziałbyś przynajmniej poziome białe paski, tzw. morę albo co innego, natomiast przy parametrach jakie ma nasze DVB-T, może pojawiać się klatkowanie czy przerwy w odbiorze.

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: Odp: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: majkeljot » 16 września 2013, o 15:47

oskarmalopolska pisze:Koledzy co do samego odbioru tv to ja wiem ze musze zmienic antene na kierunkowa, ale najbardziej mi chodzi o ten chwilowy zanik obrazu i glosu co kilka minut i dzieje sie to na kazdym kanale bez wzgledu na to czy elegancko odbiera lub nie.
A umiesz odpowiadać na pytania? Bo na żadne nie odpowiedziałeś. Do mojego drugiego (Co do zaników, to jak masz podłączony STB z TV?) dodam jeszcze następne. Jak wyglądają te zaniki? Czarny ekran? Co sie dzieje wtedy z dźwiękiem?
Tylko w ten sposób mozna spróbować Ci pomóc. Im więcej danych tym łatwiej.

Na te pierwsze też spróbuj, bo może wcale nie będziesz musiał zmienić anteny.

oskarmalopolska
Posty: 5
Rejestracja: 13 września 2013, o 17:10
Odbiornik: OPTICUM STB HDI
Instalacja antenowa: Antena DPM DTV05
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica-wieliczka

Re: Odp: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: oskarmalopolska » 16 września 2013, o 16:40

Stb mam przez scart podlaczony, tv kineskop panasonic, co do zaniku to dzieje sie to regularnie co kilka minut obraz i glos zanikaja, ekran czarny bez zadnego komunikatu, sekunda maksimum dwie wraca do normy i tak w kolko

oskarmalopolska
Posty: 5
Rejestracja: 13 września 2013, o 17:10
Odbiornik: OPTICUM STB HDI
Instalacja antenowa: Antena DPM DTV05
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica-wieliczka

Re: Odp: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: oskarmalopolska » 16 września 2013, o 16:43

Nie odbiera mi tego Mux w ktorym jest polsat, tvn miedzy innym, tzn chyba zalezy od pogody bo niekiefy skanuje to sie pojawia chwile chodz ale pozniej brak sygnalu

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: belzebiusz » 16 września 2013, o 17:33

1. Nie pisze się posta pod własnym postem - istnieje opcja edycji.
2. Obowiązują zasady języka polskiego.

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: majkeljot » 17 września 2013, o 08:32

No wiec tak, co ja bym zrobił na Twoim miejscu? Po pierwsze sprawdziłbym czy jest nowe oprogramowanie do tego STB i je uaktualnił (jeśli nie ma nowego to warto zresetować ustawienia do fabrycznych). Spróbowałbym innego rodzaju połączenia z innym odbiornikiem (np przez HDMI), jeśli dalej tak by było, znaczyłoby to, że te przerwy generuje STB, jeśli nie, to wypróbowałbym inny kabel scart, bądź inne gniazdo scart. Czytałem też, że ten STB jest bardzo czuły na GSM, więc wyłączyłbym wszystkie telefony na jakiś czas by sprawdzić.

Co do złego odbioru jednego MUXa to niestety nie sprawdziły się moje domysły, czyli, że to MUX3 (ten TVP2HD). Myślałem, że może odbierasz go z nadajnika doświetlającego, a nie z głównego jak resztę. Miałeś więc rację, trza wymienić antenę.

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: piotr2802 » 17 września 2013, o 16:12

Mam takie same objawy jak kolega@oskarmalopolska w moim tunerze Technomate 6900 combo na 23 kanale przy MUX2 z Choragwicy. Obraz i dźwiek tnie miłosiernie , a sygnał jest idealny i inne tunery odbierają prawidłowo ten MUX2 bez żadnych zacięć.
Nikt nie wie dlaczego tak sie dzieje i akurat tego kanału mój tuner nie toleruje.
Oprogramowanie w tunerze aktualne i sygnał do TV przesyłam po kablu HDMI.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2752
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 » 17 września 2013, o 17:56

Może na k.23 łapiesz także sygnał z Tarnowa i jest on za mocny (niski kanał)? Jak zachowują Ci się na tym kanale parametry siły i jakości ?
Czy Technomate zachowuje się tak samo przy podłączeniu do instalacji w miejsce innych odbiorników ?

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: piotr2802 » 17 września 2013, o 18:02

Wcześniej tez był problem gdy tylko Tarnów nadawał na 23 kanale.
Podłaczałem inne tunery i TV pod tą samą instalacje antenową i było wszystko ok , tylko tuner TM 6900 "nie toleruje " tego kanału :(
Pozostałe wszystkie mux1 (k25), mu3 (k.50), mux 2 (k49 z Katowic), mux1 (k45 Tarnów) odbieram prawidłowo.
Tak samo próbowałem bez wzmacniacza (tylko symetryzator) i k23 tnie obraz i fonie.
Sygnał mam poziom 97 % a jakość sygnału 93 %.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2752
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 » 17 września 2013, o 18:15

Może antena "plecami" łapie jakiś szczątkowy sygnał z Opola i tuner nie radzi sobie z SFN na k.23 ? Próbowałeś zmienić lokalizację anteny ?

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: piotr2802 » 17 września 2013, o 18:22

@K63 dzieki za miłe chęci pomocy :) próbowałem antenę przestawic w inne miejsce.
sygnał z Opola raczej nie zakłóca bo to duża odległość i mam sporą górę od zachodu, ledwo łapię mux 2 z Katowic na 49 kanale.
Gdyby Opole zakłócało mi k23 to pozostałe odbiorniki (Wiwa HD-95) i TV LCD Panasonic tez by miały problemy na tej samej instalacji antenowej.

Odpowiedz