DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Jarosław Bałuka » 20 maja 2013, o 15:26

Jeśli do Przysuchy 50kW masz 70-80km w otwartym terenie to prawie na pewno stąd jest problem.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 942
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Domel28 » 20 maja 2013, o 15:48

Dokładnie. Mniej więcej taką odległość mam do Przysuchy i otwarty teren, więc to całkiem możliwe że to właśnie MUX1 k. 50 z nadajnika Przysucha/ Kozłowiec zakłóca mi MUX3 z Tarnowa.

pablo82
Posty: 312
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: pablo82 » 20 maja 2013, o 16:43

@Domel28 witaj w 'klubie" braku MUX-3 z Tarnowa i Krakowa spowodowanym MUXem-1 z Przysuchy na tym samym kanale tj. 50

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: belzebiusz » 20 maja 2013, o 16:47

Docelowo (prawdopodobnie 17 czerwca) RTCN Przysucha/Kozłowiec opuści kanał 50:
http://www.transport.gov.pl/files/0/179 ... nikBIP.pdf

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 942
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Domel28 » 20 maja 2013, o 17:53

@belzebiusz - wtedy to już dla mnie będzie nieistotne bo prawdopodobnie będzie już MUX3 ze św. Krzyża. Kończąc już offtop to całe szczęście że jeszcze został mi MUX 3 z Suchej Góry, to jakoś się dodyrda do 17czerwca. Pozdrawiam

rafal17
Posty: 6
Rejestracja: 14 maja 2012, o 22:28
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnow

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: rafal17 » 21 maja 2013, o 22:00

Mieszkam 0,5km od nadajnika w Zawadzie (RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA) i od wczoraj zniknal MUX3 na kanale 57, co gorsze na kanale 50 dekoder tez nic nie znajduje
Jaka moze byc przyczyna?
Dodam ze do niedzieli wszystko chodzilo bardzo dobrze...

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: twmichal » 21 maja 2013, o 22:05

0,5km od nadajnika to powinno odbierać przy przyłożeniu palca do gniazda antenowego. Nawet 55km dalej, w Busku-Zdroju sygnał z Tarnowa jest na tyle silny że nawet tak można mieć odbiór z Tarnowa.
Ale zostawmy może takie "formy" odbioru.

Jaką masz antenę? Przy takiej odległości to nawet pokojowa da radę. I żadnych wzmacniaczy ani wielkich anten kierunkowych. Przy tak niewielkiej odległości sygnał będzie przesterowany.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: belzebiusz » 21 maja 2013, o 22:06

Proponuję test spinacza biurowego w gnieździe antenowym, przy 500 metrach do nadajnika powinno działać. :)

rafal17
Posty: 6
Rejestracja: 14 maja 2012, o 22:28
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnow

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: rafal17 » 21 maja 2013, o 22:10

twmichal pisze: Jaką masz antenę? Przy takiej odległości to nawet pokojowa da radę. I żadnych wzmacniaczy ani wielkich anten kierunkowych. Przy tak niewielkiej odległości sygnał będzie przesterowany.
mam stara mala/krotka antene, ktore dawniej montowano do odbioru TVP2 z nadajnika w Zawadzie,
potem jest rozgaleznik na 2 TV i potem jeden TV ma zasilacz antenowy do gniazdka a drugi TV juz bez zasilacza
na tym TV bez zasilacza dekoder wogole nic nie widzi na kanale 57 i na kanale 50, za to widzi normalnie kanal 23 i 45
ciekawe?!

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: belzebiusz » 21 maja 2013, o 22:12

Mówię ci serio, wykonaj test spinacza biurowego na odbiornikach. :D

Baca
Posty: 12
Rejestracja: 4 maja 2013, o 18:46
Nadajnik - obiekt nadawczy: Góra św. Marcina - Tarnów

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Baca » 21 maja 2013, o 23:18

Bartt pisze:
Baca pisze:
tomarex pisze:Każdy wzmacniacz pracuje poprawnie jeśli na jego wyjściu nie zostanie przekroczony dopuszczalny maksymalny poziom w dBuV. Poziom ten jest uzależniony miedzy innymi od ilości i mocy nadawanych programów. W Twoim przypadku wzmacniacz musiał pracować blisko granicy. Dołożenie kolejnego MUX-a, lub zmiana mocy nadawanych programów spowodowała przekroczenie tej granicy.
No musze przyznać, że nalezy sie nagroda Nobla za twórcza teorię wzmacnaiczy :lol:

Poziom zależny od ilości programów.... :lol: Mozesz jeszcze wymyślić coś podobnego?
Kolego Baca, zawsze możesz się trochę podszkolić ;):
http://www.dipol.com.pl/podstawy_projek ... _bib05.htm
Tak się składa koledzy amatorzy, że duzo czytacie, a mało z tego rozumiecie. Wzmocnienie wzmacnaicza nigdy nie zależy od ilości kanałów, bo i powinno też zależeć od szumow, też wzmacnianych. A to, ze wprowadza sie korekcję sygnałow wejściowych dla kolejnych kanałów w sieci kablowej to robi się z tego względu żeby na siebie wzajemnie nie wpływały przy zmniejszonym odstępie częstotliwościowym (mogą zachodzić wzajemne interferencje). A tym bardziej nie ma sensu takie twierdzenie dla "paczek" cyfrowych, które tak naprawdę dla wzmacniacza są pojedynczymi kanałami (kazdy MUX to jeden kanał). Żeby wzmacniacz przesterować wystarczy jeden za mocny sygnał, a nawet 10 kolejnych slabych nawet na gram nie zwiększy przesterowania.

A teraz jak dla laików: czy moc wzmacniacza estradowego zależy od ilości śpiewających do mikrofonu wokalistów lub ilości podlączonych gitar? Czy poziomy sygnałów wejściowych się sumują na zasadzie 1+1=2? Czy podłączajac dwa mikrofony z umownym poziomem 1V osiagamy ten sam sygnal wyjściowy jak podlączając mikrofon z poziomem 2V? A jeśli ten z poziomem 2V przesterowuje wejście tworząc "charkot" to te dwa 1 Voltowe też spowodują ten efekt?

edit/ Pisownia!

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Bartt » 21 maja 2013, o 23:47

Baca pisze:
Tak się składa koledzy amatorzy, że duzo czytacie, a mało z tego rozumiecie. Wzmocnienie wzmacnaicza nigdy nie zależy od ilości kanałów, bo i powinno też zależeć od szumow, też wzmacnianych. ...
A kto tu pisze o wzmocnieniu i jego zależności od ilości kanałów :?: Kolega tomarex pisze tylko o możliwym przekroczeniu dopuszczalnego maksymalnego poziomu wyjściowego. Są to 2 różne parametry wzmacniacza, np. dla wzmacniacza APL-103:
- wzmocnienie (dla UHF) 14dB
- maksymalny poziom wyjściowy 100dBuV (dla 2 kanałów tv)
Oczywiście kanał tv oznacza kanał emisji np. 45, a nie program np. TVP1
Przecież wszystko na ten temat jest w tym linku który powyżej podałem - coś słabo czytałeś ;)

_chris_

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: _chris_ » 23 maja 2013, o 12:19

Baca pisze:A to, ze wprowadza sie korekcję sygnałow wejściowych dla kolejnych kanałów w sieci kablowej to robi się z tego względu żeby na siebie wzajemnie nie wpływały przy zmniejszonym odstępie częstotliwościowym (mogą zachodzić wzajemne interferencje).
Korekcję (redukcję) poziomów wyjściowych sygnałów na wyjściu wzmacniacza w zależności od liczby kanałów telewizyjnych (mux-ów) przeprowadza się w celu redukcji poziomu zakłóceń drugiego i trzeciego rzędu (w tym i compozytów) generowanych przez wzmacniacz, tak, aby zachować wymagany odstęp sygnałów użytkowych (kanałów TV, mux-ów, etc...) od zakłóceń.

Rozkład widma kanałów ma wpływ tylko na rozkład widma zakłóceń (zakłócenia II / II rzędu i wynikłe z nich kompozyty).
Baca pisze:. A tym bardziej nie ma sensu takie twierdzenie dla "paczek" cyfrowych, które tak naprawdę dla wzmacniacza są pojedynczymi kanałami (kazdy MUX to jeden kanał).
Mux DVB-T to w naszym przypadku 8192 niezależne nośne, co stwarza dodatkowe problemy dla wzmacniaczy antenowych, zwłaszcza tych starszych, o niewielkich liniowościach (niskich, rzeczywistych dopuszczalnych poziomach wyjściowych). Powstają więc zarówno zakłócenia wewnątrz samego mux-a, jak i typowe wypadkowe II lub II rzędu sygnałów nośnych mux-a z nośnymi innych mux-ów lub niezależnych sygnałów innego typu.
Baca pisze:Żeby wzmacniacz przesterować wystarczy jeden za mocny sygnał, a nawet 10 kolejnych slabych nawet na gram nie zwiększy przesterowania.
To typowa sytuacja, ale ogólnie nie ma to znaczenia. Zakłócenia generowane są zawsze.
Baca pisze:czy moc wzmacniacza estradowego
Brak korelacji. Tak samo można by chyba porównywać pracę silnika tłokowego i odrzutowego...
Baca pisze:Tak się składa koledzy amatorzy, że duzo czytacie, a mało z tego rozumiecie.
Przyjemnie by było, abyś się przedstawił. Ja produkowałem wzmacniacze, kawał Polski na nich długie lata oglądało kablówki...

wirtualna
Posty: 9
Rejestracja: 25 maja 2013, o 11:10
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: wirtualna » 25 maja 2013, o 11:33

Mieszkamy jakieś 26-30 km od nadajnika w Tarnowie. W tym tyg. Mux3 nam siadł. Mamy antenę kierunkową ze wzmacniaczem. "Paski" szaleją. Siła (0-68%), jakość (0-25% lub 25-56%) i ciągle te parametry "skaczą". Zwariować można z nim i z tym TV :twisted: Czy skierowanie anteny na Suchą Górę nie rozwiązałoby problemu?
MUX1 i MUX2 są OK. Jakość 96%
Pomóżcie proszę....
Ostatnio zmieniony 25 maja 2013, o 17:52 przez wirtualna, łącznie zmieniany 4 razy.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: belzebiusz » 25 maja 2013, o 12:04

Ja bym spróbował wyrzucić z puszki antenowej wzmacniacz i zastąpić go symetryzatorem. Przy telewizorze zdemontować wtyczkę od zasilacza i zastąpić ją zwykłym wtykiem antenowym.

_chris_

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: _chris_ » 25 maja 2013, o 12:32

@ wirtualna:
jak napisał belzebiusz, zacząć od anteny z symetryzatorem, a jak by nie działało, to dopiero próbować ze wzmacniaczem.

Każ swojemu mężczyźnie przeczytać jeszcze to: Samodzielne ustawianie anteny do odbioru DVB-T/T2

wirtualna
Posty: 9
Rejestracja: 25 maja 2013, o 11:10
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: wirtualna » 25 maja 2013, o 18:26

Dzięki. Ja ojcu powiem żeby spróbował. Ma więcej cierpliwości ;)

eftalo
Posty: 67
Rejestracja: 2 maja 2012, o 18:02
Odbiornik: tuner Cabletech bez HD
Instalacja antenowa: siatka oraz ATX91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnobrzeg,Piaski, Św.Krzyż, Tarnów

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: eftalo » 25 maja 2013, o 22:59

CAŁKOWITY BRAK MUX-3 na kanale 57!!!!!!!
,wczoraj było 25% dziś nie ma nic. Podczas gdy MUX-2 z tego samego nadajnika niewiele niżej ma JAKOŚĆ 99% ?I nie widzę innego wyjaśnienia,tylko panowie z emitela ciągle coś kręcą przy nadajniku ,przy antenach,ciągle zmieniają parametry,testują cos i ludzi [...]!!!
Bo ja bym rozumiał jeśli oba muxy by szlag trafił,ano propagacja,czy zakłócenia,pogoda.Ale tu jest tylko jeden i to jest ewidentny dowód że [...] sygnał!!!
Ja jestem pozbawiony cyfrowego odbioru tvp1 w jakości SD i dziś chciałem obejrzeć mecz i NIE BYŁO.Tylko analog mam. A ci którzy nie mają analogu to zostali BEZ TELEWIZJI ,bo panowie z emitela ciągle robią testy.I wszyscy na tym cierpią!!Dlaczego nie robicie testu na MUX-2 który odbieram z 3 nadajników ?Tylko się czepiliście MUX-3 który tylko jeden jedyny dolatuje z Tarnowa i żaden inny bo się nie da nic więcej odbierać!!!

/usunięto wulgaryzmy

Awatar użytkownika
marek70
Posty: 47
Rejestracja: 29 stycznia 2011, o 22:51
Odbiornik: Bravia ex401, canva t710
Instalacja antenowa: biquad DIY
Nadajnik - obiekt nadawczy: G. św. Marcina

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: marek70 » 25 maja 2013, o 23:32

Spróbuj poszukać MUX3 na kanale 50 a nie na 57.

Awatar użytkownika
Martinez1989
Posty: 378
Rejestracja: 8 października 2010, o 01:40
Odbiornik: LG M237WDP FergusonAriva210,250 FT-8100 HD,RTL2838 DualDab4
Instalacja antenowa: ATX-107 pol.V, 7 el. VHF

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Martinez1989 » 26 maja 2013, o 08:50

Tak jak @marek70 wyżej napisał, przeskanuj kanał 50, bo z 57 MUX-3 z Tarnowa nie leci już od 20 maja. 20 maja został przeniesiony na kanał i moc docelową czyli k. 50.

Odpowiedz