DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kemi73 » 22 maja 2012, o 21:36

A skąd że tak spytam odbierasz MUX3 ? Jedyny jaki jest to z Baranówki ale przy takim sygnale nie masz prawa go odbierać.

piter-t

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: piter-t » 23 maja 2012, o 01:21

Witam...

mam Panowie drobny problem... używam anteny pokojowej, mux-2 mam praktycznie na 90~100%, zamiast TV mam tuner komputerowy videomate e900f... z odbiorem wspomnianego mux-2 nie mam problemów, ale mux-1 nie chce ruszyć... nic nawet tuner nie znajduje na 666... wiecie może w czym jest problem? czy coś jeszcze nie uruchomili co by sprawiło, że wszystko ruszy? czy może na tunerze PC trzeba się pożegnać z nux-1? z góry dzięki za odp :)

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kemi73 » 23 maja 2012, o 07:56

Masz ten sam problem co ja w Krakowie na antenie pokojowej nie wiem czemu ale nie ma szans odebrać obu MUX-ów. W jednym miejscu odbieram MUX2 w drugim MUX1. Jedyne wyjście to zewnętrzna instalacja domowa. Slogan o odbiorze DVB-T na antenie pokojowej można wiesz gdzie wsadzić.

mateuszd
Posty: 18
Rejestracja: 8 maja 2012, o 14:45
Odbiornik: Sharp LC-37DH65E
LG 50PA6500
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Tarnów 18km na zachód

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: mateuszd » 23 maja 2012, o 09:55

Ja przed chwilą podłączyłem antenę pokojową z Lidla i sygnał 100/100 z obu muxów a mam prawie 20km do Marcinki. Lepiej niż na instalacji zewnętrznej ;)

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: daruncio1 » 23 maja 2012, o 16:41

no raczej przesadzasz z tym 100/100 :lol:

mateuszd
Posty: 18
Rejestracja: 8 maja 2012, o 14:45
Odbiornik: Sharp LC-37DH65E
LG 50PA6500
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Tarnów 18km na zachód

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: mateuszd » 23 maja 2012, o 17:13

To być może telewizor przesadza :D

Antena
Obrazek

Bez wzmocnienia
Obrazek

Po włączeniu wzmacniacza w antenie
Obrazek

Na instalacji zew mam 94/100 pewnie są straty przez rozgałęźnik i długość kabla.

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kroczek12 » 23 maja 2012, o 18:43

Po włączeniu emisji z Gorlic całkowicie straciłem sygnał MUX1 z Tarnowa - 0% odbioru !. MUX2 na poziomie jak dotychczas czyli około 95 do 100%. Czy może nadajnik jest chwilowo wyłączony? Trwają w tym momencie jakieś prace konfiguracyjne SFN? Antena ustawiona precyzyjnie na Sw. Marcina, nic nie ruszałem przy instalacji antenowej od kilku dni, dzisiaj jak wróciłem z pracy koło 17 sygnału już nie było.

Awatar użytkownika
saxo
Posty: 24
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 21:22
Odbiornik: technisat
digyboxx t4
Instalacja antenowa: tridygit +lna 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: przehyba-szczawnica

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: saxo » 23 maja 2012, o 18:58

kroczek12 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Ja kilka razy na to zwracałem uwagę na tym forum , z tą różnicą że mnie akurat zakłóca Tarnów
Przehybę. Przed włączeniem Tarnowa miałem bardzo stabilny odbiór jak na moją lokalizację w zakresie siła/jakość 90/50 po włączeniu Marcinki spadek jakości praktycznie do zera.Chciałem żeby ktoś z Emitela na ten temat się wypowiedział, ale na razie cisza więc czekam dalej.

piter-t

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: piter-t » 23 maja 2012, o 19:09

kemi73 odłączyłem pokojową antenę i zmobilizowałem się aby przekopać się za szafę do gniazdka antenowego co w bloku dany był jako gratis ;) antena na dachu więc dobrze się widzi z nadajnikiem ale... nie wiem czemu, ale nadal nie ma obu mux... możliwe że jeszcze coś innego blokuje sygnał? bo ani na pokojowej, ani na zewnętrznej co na dachu bloku siedzi nie ma nic na 666... jakość sygnału z mux-2 100% (przynajmniej tyle program pokazuje)

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kemi73 » 23 maja 2012, o 19:19

Widać że to jakiś diabelski kanał :) Ale tak naprawdę to powinieneś na zwykłym kawałku druta odebrać sygnał z nadajnika.

gniew1971
Posty: 18
Rejestracja: 20 grudnia 2011, o 11:59
Odbiornik: LG LH 3000
Instalacja antenowa: siatka z wa 501s/3
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Glinik, Przechyba, Sucha Gora

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: gniew1971 » 23 maja 2012, o 19:21

Dokładnie jak jest jak kemi 73 pisze masz przesterowanie.Daj antenę bez wzmaczniacza.

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kroczek12 » 23 maja 2012, o 19:29

saxo pisze:
kroczek12 pisze:Po włączeniu emisji z Gorlic całkowicie straciłem sygnał MUX1 z Tarnowa - 0% odbioru !. MUX2 na poziomie jak dotychczas czyli około 95 do 100%. Czy może nadajnik jest chwilowo wyłączony? Trwają w tym momencie jakieś prace konfiguracyjne SFN? Antena ustawiona precyzyjnie na Sw. Marcina, nic nie ruszałem przy instalacji antenowej od kilku dni, dzisiaj jak wróciłem z pracy koło 17 sygnału już nie było.
Ja kilka razy na to zwracałem uwagę na tym forum , z tą różnicą że mnie akurat zakłóca Tarnów
Przehybę. Przed włączeniem Tarnowa miałem bardzo stabilny odbiór jak na moją lokalizację w zakresie siła/jakość 90/50 po włączeniu Marcinki spadek jakości praktycznie do zera.Chciałem żeby ktoś z Emitela na ten temat się wypowiedział, ale na razie cisza więc czekam dalej.
Miałem dokładnie tak samo jak powiedział saxo. Kiedy Tarnów jeszcze nie był włączony i korzystałem jeszcze z MUX1 ze Szczawnicy, sygnał był bardzo silny 100 na pełne 100. Kiedy Tarnów się odpalił to poziom spadł na 85%. Widać, dużo jeszcze pracy by ustawić ten SFN na k45 albo to jest nie do przeskoczenia puki bedziemy mieli SFN na tak dużym obszarze.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: grzegorz0plonka » 23 maja 2012, o 20:08

No jest powaznie problem. Tak jak wcześniej napisałem. Jesli nie zgłoście problem do emitela to problem nie zostanie rozwiązane. Przez forum juz wiecej nie pomoze. Pewnie emitel nie zawsze czytac naszym forum. A czasami oni po prostu ignorują. Problem dawno miało byc rozwiazane. Zeby emitel czytał kadzy posty o narzekanie zły odbiór to jakosc szybko rozwiazali poblem.

andkat
Posty: 6
Rejestracja: 24 maja 2012, o 18:00
Odbiornik: PANASONIC TX-P42S10E
Instalacja antenowa: kierunkowa ze wzmacniaczem na dachu wys.10 mb.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Góra Św.Marcina,Sucha Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: andkat » 24 maja 2012, o 18:44

Trudno mi jest wytłumaczyć zjawisko ale na moim przykładzie udowodnię że jest.Odbieram z Tarnowa(odl.60 km.) MUX-2 od początku kiedy został uruchomiony z jakością 100%.MUX-1 na kanale 45 nie odbiorę jakość 0%.Podobno obydwa nadają z tą samą mocą 50 KW to gdzie jest pies pogrzebany.Jeśli ktoś może coś doradzić to proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: twmichal » 24 maja 2012, o 18:53

Widać, SFN w obszarze z tak urozmaiconą rzeźbą terenu się nie sprawdza. Ciekawe, jak będzie po wyłączeniu analogu, kiedy Tarnów ma być w SFN z Chorągwicą.
Rozumiem sieć SFN typu nadajnik dużej mocy albo wraz z doświetleniem małej mocy. Ale jak pokazuje praktyka chyba nie tędy droga.

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: mathome » 24 maja 2012, o 19:18

Podobne problemy z SFN-em miałem gdy nadawał MUX2 na k.61 z Suchej Góry.
Włączyli Szczawnicę w lipcu ubiegłego roku i pozostałe w SFN na k.61 i zanikł mi całkowicie sygnał na tym kanale. Przed lipcem miałem ponad 70% siły sygnału i zero błędów.

Awatar użytkownika
saxo
Posty: 24
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 21:22
Odbiornik: technisat
digyboxx t4
Instalacja antenowa: tridygit +lna 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: przehyba-szczawnica

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: saxo » 24 maja 2012, o 19:57

Tak myślę że te problemy z sfn-em to nas ugotowały.Miałem nadzieję że spokojnie będę oglądał ME
w nowo wybudowanej do tego celu altance i pewnie nic z tego. Myślałem że siedząc wygodnie przed telewizorem będę w pełni poddawał się emocjom sportowym ,miałem nadzieje że w Polsce w końcu coś się uda ,ale to chyba moja naiwność ,albo tylko sen - i wraca rzeczywistość że tylko niektóre z nich wymienię autostrady ,kolej,afera z biletami no a teraz problem z fsn-em nadajników Szczawnica -Tarnów-Gorlice . panowie z Emitela czy te testy przypadkiem nie są za późno? Najlepiej powiedzieć że jest ok! I zostawić to zwykłym ludziom niech się bujają.
Czy w Polsce nie może być nigdy normalnie?

kwaldik
Posty: 7
Rejestracja: 22 kwietnia 2012, o 11:30

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kwaldik » 24 maja 2012, o 19:57

nie wiem czy pomogę ale ja w Ropczycach w dość trudnej lokalizacji (niecka terenu) odbierałem mux2 z tar nowa na strej siatce z przedwzmacniaczem zasilanym z tunera (5-6 v zamiast 12 których niby wymaga stara płytka-jedno tranzystorowa ponad 10 letnia)z siłą 80-100 i jakością 90-100.
po odpaleniu mux1 pojawiła się siła dochodzaca do 100% ale jakość 0%. Podłączyłem starą Yagi 13 elementów - na symetryzatorze mux 2 działał z jakością 70- 90 ale mux1 nawt śladu sygnału.
wróciłem do siatkiz przedwzmacniaczem,podłączyłem stary zasilacz do wzmacniacza ant. i wprawdzie siła/ jakość mux2 60/80 % ale wyszukało mi kanały z mux1 ( 50/60%) wywaliłem zasilacz wróciłem do zasilania z tunera i dziwne zjawisko- gdy włącze kanały z mux 2 a potem przełączę na mux1 tuner działa z jakością 80/90 natomias gdy tuner zostawię na kanale z mux1 i wyłączę to po włączeniu siła 100 a jakość 0 i brak odbioru- wystarczy przełączyć na kanały z mux 2 i od razu działa paczka mux 1 -można przełączać dowolnie i jest prawidłowy odbiór- gdy tuner zostawię na kanałach z mux 2 to nie ma problemu- startuje i od razu mogę przełączyć na mux 1- dziwne to ale działa bez problemu- jedynie jeśli nie działa paczka mux 1 to muszę włączyć dowolny kanał z mux 2 i potem cała paczka mux 1 działa prawidłowo- ki czort? nie wiem- nie znam sie na tym ale wiem że działa- jedynie gdy przywróciłem tuner do ustawień fabrycznych to musiałem zakładać stary zasilacz bo nie wyszukało mi kanałów z mux1 -gdy juz wyszukało to wróciłem znów do zasilania z tunera i działa na zasadach jak wyżej opisałem.
pozdrawiam
ps próbowałem założyć nowy przedwzmacniacz 3 tranzystorowy jakiś "w coś tam 6000" czy coś takiego ale odbiór był gorszy (60/40) więc wróciłem do starego( pisze na nim components philips i jest logo philipsa) Może gdy ktoś ma problem z odbiorem ( jest siła a jakość 0) wystarczy wziąść tuner do kogoś gdzie tuner wyszuka kanały a potem już powinno działać po przełączeniu na mux 2 i powrocie na mux 1)

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kroczek12 » 27 maja 2012, o 22:35

Możemy mówić o prawdziwej poprawie sytuacji na k45 w obszarze Tarnów-Przehyba-Gorlice. LINK Prawdopodobnie Emitel porządnie skonfigurował SFN, za co dziękujemy.

jaclav

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: jaclav » 28 maja 2012, o 13:01

Ja zacząłem odbierać jakiś mux testowy sa na nim polsat news/sport comedy center polsat film tvp seriale i pare innych tylko jakość bardzo słaba i czasem jest obraz moc 10/15 jakosc 0/5 :) kanał 55 :)

Odpowiedz