DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kroczek12 » 19 maja 2012, o 13:15

Odbiór w Grybowie z Tarnowa MUX1 jest sporo gorszy niż MUX2.
MUX1 60% (rzadko spotkać można małą pikselozę)
MUX2 95% (odbiór prawidłowy)

Jednak różnica kanałów 23 a 45 to już bardzo dużo. Nie wiem czy też SFN (być może jeszcze nie do końca skonfigurowany) również wpływa na tą sytuację.

Sytuacja jest odwrotna jeśli chodzi o odbiór ze Szczawnicy.
Tam mam:
MUX1 90% (do czasu włączenia Tarnowa bo wcześniej było 100%)
MUX2 40% (częsta pikseloza)

Z obu lokazacji odbór na:
Televes DAT 75 i wzmacniacz masztowy: ALCAD 417

Reasumując wynika z tego, że jeśli chodzi o Grybów to żeby odbierać oba MUX-y że tak powiem nieskazitelnie to przydałyby się instalacje dwu-antenowe (MUX1-Szczawnica, MUX2-Tarnów). Być może zwiększenie mocy ze Szczawnicy MUX2 po wyłaczeniu analogu rozwiąże problem - ale to kolejna data która trzeba wyczekiwać :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2674
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 19 maja 2012, o 15:16

A nie próbowałeś odbierać Tarnowa lub Przehyby z odbicia od okolicznych wzgórz ? Ja już kilkakrotnie przekonałem się, że w terenie górzystym wynik może być zaskakujący.

kroczek12
Posty: 252
Rejestracja: 8 stycznia 2009, o 20:12
Odbiornik: Ferguson T650i, Sony KDL-50W829B, Avermedia H339
Instalacja antenowa: Televes DAT 75 i ATX 107
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON Gorlice/Maślana Góra, Bardejov

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kroczek12 » 19 maja 2012, o 16:08

Żaden inny kierunek oprócz dobrego wycelowania anteny w Przehybe albo Tarnów nie jest lepszy ;/. Antena będąc ustawiona na Przehybe łapie z odbicia Tarnów ale słabiutko bo MUX2 k23 ma 35%. Będę musiał przemyśleć co zrobić aby mieć z którejś z tych dwóch lokalizacji porządne MUX1 i MUX2. Podjeżewam że dopiero po wyłączeniu analogu jak będzie docelowa moc MUX2 ze Szczawnicy ;/. Do ALCADA mam jeszcze podłączony ATX 107 w pol. V na Bardejov i tam jest 100% i 80% z tamtych muxów i przepiękny odbiór, że też ja będąc w Polsce nie mam takiej sytuacji z polskimi muxami :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2674
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 19 maja 2012, o 17:12

O tym chyba wiesz:
K63 pisze:Powinno być dobrze, bo docelowo mux-2 będzie nadawał na k.36 z większą mocą - taką samą jak obecnie mux-1.
Oczywiście chodzi o Przehybę. Trzeba tylko czekac.

Awatar użytkownika
kaem
Posty: 45
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 14:14
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów *G. Św. Marcina*

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kaem » 19 maja 2012, o 21:53

A od kiedy na MUX1 TVP1 będzie nadawane w HD? Czyli pewnie 720p
---
OK już wiem, że od 1 czerwca ;-) Ale czy to ma być 720p czy 1080p?

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: belzebiusz » 20 maja 2012, o 01:23

1080i.
1080p nie jest standardem telewizyjnym nawet na satelicie.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 13:51 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 1 raz.

cwaniaczek
Posty: 6
Rejestracja: 1 maja 2012, o 06:13
Odbiornik: samsung
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: tarnów,kraków

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: cwaniaczek » 20 maja 2012, o 12:11

Skandal i kompromitacja ,brak tvp2 hd w mux1,zamiast zacząć i dobrze zrobić tvp ,a na końcu chłam typu tv 6,atm,w mux 3 lub 5 ,szkoda gadac

Awatar użytkownika
wojteks
Posty: 33
Rejestracja: 27 lipca 2010, o 14:50
Odbiornik: Ariva T650i
Instalacja antenowa: Pasywna pokojowa, 6km od RTCN
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: wojteks » 20 maja 2012, o 15:32

cwaniaczek pisze:Skandal i kompromitacja ,brak tvp2 hd w mux1
MUX-1 nie jest docelowo przeznaczony dla TVP więc w czym problem?

figurec
Posty: 2
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 20:34
Odbiornik: Funai LH 850-M26
Instalacja antenowa: antena dookólna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: figurec » 20 maja 2012, o 15:46

W grudniu ubiegłego roku, moim sąsiadom / starsi ludzie/ zainstalowałem dekoder DVB-T BLOW 4501HD /gmina Szerzyny/ i nawet udało mi sie znaleźć sygnał MUX-2 nadawanego z G.św. Marcina - siła 59%, jakość-77%. Sygnał jest stabilny - odbiór kanałów dobry bez zakłóceń. Dość długo czekaliśmy na MUX-1 z tego nadajnika, dlatego wiadomość o jego uruchomieniu wywołała radość. Nie trwała ona zbyt długo, bo przy wyszukiwaniu kanałów okazało się że kanał 45 nie odpowiada - siła - 0%, jakość - 0%. Nie bardzo rozumiem dlaczego, ale widocznie tak ma być. Wygląda na to że trzeba pokręcić anteną, ale wtedy możemy stracić MUX-2. Będę wdzięczny za każdą poradę / odbiór na starej antenie szerokopasmowej siatkowej ze wzmacniaczem/.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2674
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 » 20 maja 2012, o 17:13

Szerzyny jak najbardziej są w zasięgu nadajnika tarnowskiego. Ale w tym rejonie powinien być osiągalny także sygnał z Suchej Góry (kierunek wschodni). Popróbuj pokręcic anteną, może zmienić miejsce jej zamocowania, ewentualnie zmień wzmacniacz. W ostateczności trzeba pomyśleć o nowej antenie. Poczekaj może na uruchomienie mux-1 z Gorlic. Powinno to nastąpić w ciągu kilku dni. Jeżeli osiągalny jest gorlicki mux-2, to i mux-1 będzie działał.
Podobne problemy z odbiorem w pobliskich Olszynach, ale mux-2 z Tarnowa opisane są http://forum.dvhk.pl/showthread.php?t=562674&page=2

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: grzegorz0plonka » 20 maja 2012, o 17:41

Gorlice też niestety kolejnie bedzie samego częstoliwosć i kanalu. A mi się bardzo nie podoba. tunery bedzie wariowały, bo Tuner nie bedzie wdział które nadajnk ma złapac.
Oj bedzie zakłocenie. Zobczymy jak właczą.

gniew1971
Posty: 18
Rejestracja: 20 grudnia 2011, o 11:59
Odbiornik: LG LH 3000
Instalacja antenowa: siatka z wa 501s/3
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Glinik, Przechyba, Sucha Gora

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: gniew1971 » 20 maja 2012, o 20:45

Tunery nie powinny wariować. Po przeszukaniu, jeżeli mux-y będą na tym samym kanale to to tuner wybierze mocniejszy sygnał i powinien kanały sam sobie podmienić że nie zauważysz.Ale tuner tunerowi nie równy.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: grzegorz0plonka » 20 maja 2012, o 21:40

Powiem tak, jak nie było problemy z odbióru to tutaj nie pisali. A jak pojawiły to jest złe. Niestety moze okazac, ze tunery mogą wariowac. Jak spotkać prawie taki samą siły sygnału i samego częstotliwość, to moze spowodowac ciągle przyłaczanie z jednego do drugiego nadajnka i jeszcze do tego przerywanie transmisje. Moje zdanie to, ze nie jest dobrze jak dwa nadajnki pracują z samą częstotliwość i kanału.

Moje rada taka.
Jak macie powaznie problemy odbioru to najlepiej pisać do emitel, A tym bardziej do uke. Uke pewnie zajmuje ustalenie częstotliwość. Aby uwierzyli emitelowi lub uke to trzeba dokladnie opisac problem.
Przez forum nie wiele pomoze.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: daruncio1 » 21 maja 2012, o 02:25

u mnie problem całkowicie zanikł odbiór dobry

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kemi73 » 22 maja 2012, o 10:29

Panie Jarku z jaką mocą nadajecie MUX1 z Tarnowa bo coś na wskaźnikach nie widać tej samej mocy.

-- połączono

Do 14:00 wyłączone. Przy okazji Panowie z Emitela o ile emisja MUX1 jest testowa do dnia 31 maja to po tym okresie powinna być uwzględniana w harmonogramie wyłączeń. Przynajmniej chociaż tego moglibyście dopilnować.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, o 12:52 przez kemi73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 maja 2012, o 12:34

Moc emisji zgodnie z przyznanymi parametrami.

Dziś przerwa konserwacyjna.

jaclav

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: jaclav » 22 maja 2012, o 14:54

Ja mieszkam 4km od nadajnika i mux2 mam moc 90% jakość 100% a mux1 mam moc 10% a jakość 0-5%
po przerwie bez zmian :)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: grzegorz0plonka » 22 maja 2012, o 15:45

To zgłaszaj do emitela http://www.emitel.pl/kontakt

Dobrze byłoby robic zdjecia dowodem na ekranie telewizorze i przysłac.

Niestety cos nie radzi SFN i powtaje jakies zakłócenie.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Matteo87 » 22 maja 2012, o 15:50

jaclav pisze:Ja mieszkam 4km od nadajnika i mux2 mam moc 90% jakość 100% a mux1 mam moc 10% a jakość 0-5%
po przerwie bez zmian :)
Winny jest AZART. Włóż kawałek drucika w gniazdo antenowe i jeśli masz 4 km do nadajnika to powinno wystarczyć. Antenka "patyczek" od tunerów na USB w Twojej sytuacji powinna być optymalna

kluczowa1
Posty: 8
Rejestracja: 26 lipca 2009, o 08:28
Odbiornik: led samsung le32b350
Instalacja antenowa: siatka wzm mc 9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: tarnów-krosno

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kluczowa1 » 22 maja 2012, o 19:37

Mieszkam w kołaczycach 10 km na płn od jasła i odbieram tylko tarnów ale po włączeniu mux3 ,mux 1 prawie nie działa siła sygnału 48-51% błędy 4-8

Odpowiedz