DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2952
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 »

kris_s8 pisze: 27 sierpnia 2020, o 20:14 Domyślam się że jak pozbył się rozgałęziacza i połączył beczką i nie było sygnału to pewnie w antenie jest wzmacniacz. Czy dawał wtedy zasilacz to nie wiem
Jeżeli w antenie jest wzmacniacz, a nie zostanie podłączony zasilacz to antena nic nie odbierze. A ten rozgałęźnik chyba nie podaje zasilania na wzmacniacz.
kris_s8 pisze: 27 sierpnia 2020, o 20:14 A jak działa taki rozgałęziacz, czy dużo wzmacnia antenę i czy wzmacnia cokolwiek jeżeli w antenie byłby symetryzator?
To rozgałęźnik pracujący w paśmie 40-862 MHz, czyli FM, VHF, UHF. Wzmacnia sygnał od 8 dB (40 MHz) do 12 dB (862 MHz). Jeżeli w antenie jest symetryzator i sygnał jest troszkę za słaby, to rozgałęźnik wzmocni go.
kris_s8 pisze: 27 sierpnia 2020, o 20:14 Zabłędza niedaleko Tuchowa
Czasem jeżdżę tamtędy do Tarnowa, wiec wiem że w Zabłędzy może być problem, bo nadajnik zasłania zalesiona góra. Ale najpierw należy to sprawdzić na poprawnie wykonanej instalacji. Alternatywą może być Szczawnica i (być może) Gorlice. Chociaż można także sprawdzić Kraków i Krosno.
Tutaj masz przykład odbioru z Suchej Góry w pobliskim Tuchowie -> viewtopic.php?f=28&t=43&start=4020#p237179

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 164
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kris_s8 »

Dzięki za informację.
Wszystkie lokalizacje wkoło (na profilu terenu) wydają się być gorsze niż Marcinka.
Nie wiedziałem że jeżeli w antenie jest symetryzator to można wzmocnić sygnał
Ja tak delikatnie czepiałbym się tv że coś z nim jest nie tak bo na jednym tv działa a na drugim im niższy kanał tym gorzej a wszystkie muxy nadają z tą samą mocą i są na tym samym poziomie.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2952
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 »

kris_s8 pisze: 27 sierpnia 2020, o 21:46 Nie wiedziałem że jeżeli w antenie jest symetryzator to można wzmocnić sygnał
Oczywiście że można. Tylko każdy wzmacniacz wymaga podania zasilania o określonych parametrach.
Jeżeli kolega kupił antenę ze wzmacniaczem, to w komplecie powinien być zasilacz.
kris_s8 pisze: 27 sierpnia 2020, o 21:46 czepiałbym się tv że coś z nim jest nie tak bo na jednym tv działa a na drugim im niższy kanał tym gorzej a wszystkie muxy nadają z tą samą mocą i są na tym samym poziomie
W pierwszej kolejności zamienić odbiorniki miejscami. jeżeli nadal na tym tv będzie źle, to nie musi być usterka lecz kwestia czułości głowicy.
W drugiej kolejności to sprawa jakości przewodu i poprawnie wykonanych połączeń.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 164
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kris_s8 »

Niedawno kolega mi napisał ze w antenie ma symetryzator.
Pozamieniać miejscami odbiorniki to kolega nie chce żeby czegoś nie zepsuć bo ten pierwszy to teściów jest. A co do przewodu, rzucił po podłodze inny i jest to samo. Myślę że kabel zarobił dobrze.
Jak to interpretować że rozgałęźnik wzmacnia sygnał od 8 dB (40 MHz) do 12 dB (862 MHz). Jest gdzieś jakaś regulacja czy sam sobie dobiera moc?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2952
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: K63 »

kris_s8 pisze: 27 sierpnia 2020, o 23:00 Jak to interpretować że rozgałęźnik wzmacnia sygnał od 8 dB (40 MHz) do 12 dB (862 MHz). Jest gdzieś jakaś regulacja czy sam sobie dobiera moc?
Nie ma regulacji. Wynika to z jego konstrukcji. Po prostu im wyższa częstotliwość, tym gorsza propagacja i większe tłumienie instalacji. Dlatego wzmocnienie rośnie, by kompensować straty sygnału. Anteny także mają niższy zysk na niskich kanałach i rośnie w miarę wzrostu odbieranych częstotliwości.
W zakresie kanałów 22-45 wzmocnienie na tym rozgałęźniku wynosi prawdopodobnie ok. 10-11 dB.
Wzmacniacze tak działają. Dla przykładu LNA-101
WZMOCNIENIE:
- Pasmo III k6-k12 (174MHz –230 MHz) –narastające 6dB(±1dB) ~ 10dB(±1dB)
- Pasmo IV k21-k37 (470MHz –606MHz) –narastające 12dB(±1dB) ~ 15dB(±1dB)
- Pasmo V k38-k60(606MHz –790MHz) –opadające 15dB(±2dB) ~ 6dB(±2dB)
http://www.hfo.pl/dok/lna-101-b.pdf

VAHANARA
Posty: 252
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: VAHANARA »

kris_s8 pisze: 27 sierpnia 2020, o 21:46 Ja tak delikatnie czepiałbym się tv że coś z nim jest nie tak bo na jednym tv działa a na drugim im niższy kanał tym gorzej a wszystkie muxy nadają z tą samą mocą i są na tym samym poziomie.
Taki spadek poziomu w kierunku niższych kanałów może być wynikiem rzeczywiście uszkodzenia głowicy w odbiorniku, ale również problemu na instalacji, kiedy nie ma ciągłości na żyle środkowej lub ekranie. Jeśli przerwa jest minimalna (np. przerwana żyła środkowa w kablu), to odbiór może być, właśnie na wysokich kanałach. I tak to trochę wygląda u ciebie.

Przede wszystkim bym sprawdził, czy nie są zbytnio rozgięte w gnieździe antenowym odbiornika łapki w które wchodzi pin środkowy wtyczki antenowej.

Ponadto, do sprawdzenia omomierzem (multimetrem) ciągłość ekranu i żyły środkowej kabla. Po stronie rozgałęźnika odkręcić F-kę, zewrzeć spinaczem albo czymkolwiek innym żyłę środkową z obudową wtyku. Z drugiej strony sprawdzić omomierzem pomiędzy pinem środkowym a masą wtyczki antenowej. Ma być pewne zwarcie.

A jakie są poziomy sygnału na odbiorniku teściów - da się to podejrzeć?

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 164
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kris_s8 »

To jest u kolegi i pewnie nie chce pokazywać że coś kombinuje przy antenie. Powiedział mi że u teściów jest znośnie. Dopóki mux3 był na 50 kanale to było spoko a się zepsuło jak przeniesiono na 22 kanał. Nie mogę pojąć że polsaty na 23k. mają ok. 50%, działają a 22k. ma ok. 18%. Spróbuję dostarczyć mu dekoder i zobaczymy jak to będzie wyglądało. A kabel przerzucił zapasowy i wygląda tak samo.

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Miejscowość: Rybnik
Odbiornik: tv philips dekoder Viva
Instalacja antenowa: telmor 850 i Sparta lambda
10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: Adis »

Wymień zasilacz o ile masz wzmacniacz takie spadki powoduje zasilacz tez tak miałem wieczorem było znośnie a najgorzej przy deszczu

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 164
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kris_s8 »

Nie ma zasilacza. W antenie jest symetryzator. Do nadajnika ma 7,5Km i górkę po drodze

VAHANARA
Posty: 252
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: VAHANARA »

kris_s8 pisze: 28 sierpnia 2020, o 17:47 Nie mogę pojąć że polsaty na 23k. mają ok. 50%, działają a 22k. ma ok. 18%
Bo DVB-T jest niczym kobieta - pełna tajemnic... ;) A poważniej mówiąc, przy odbiorze DVB-T mogą się dziać dowolne cuda i nie ma się czemu dziwić. Spotkałem się już z takimi sytuacjami, że jakbym nie widział na własne oczy, to miałbym duże kłopoty z uwierzeniem, że takie rzeczy mogą w ogóle się dziać.

A tak dla ustalenia uwagi - te %, które podajesz, to jakość czy poziom sygnału? Bo mnie się jakoś zakodowało, że to poziom, ale nigdzie, zdaje się, wprost nie napisałeś. A jeśli to jakość, to całkiem zmienia optykę.

Jeszcze może być taka przypadłość odbiornika TV, że nie umie sobie poradzić z mux-ami na sąsiednich kanałach.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 164
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: kris_s8 »

To to kolega mi przekazywał. Ale nie wiem czy to siła czy jakość. Robimy przy internetach i wiemy że lepiej anteny ustawiać względem jakości sygnału. Ja w swoim szajsungu mam tylko jeden pasek sygnału i jest to jakość. Wiem że w tego typu urządzeniach to bywa szacunkowe.

VAHANARA
Posty: 252
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: VAHANARA »

Jak jeden to zawsze jest jakość. No, nic - poczekajmy, aż zrobicie próbę z dekoderem, bo może po prostu sygnał z anteny jest zbyt marny dla tego telewizora.

W Samsungach można nacisnąć dłużej klawisz Info, a wtedy powinna pokazać się pełna diagnostyka odbieranego sygnału. Przez menu też można się tam dostać.

Tak, wskazania wskaźników w odbiornikach są zwykle szacunkowe podawane w procentach albo liczbach z zakresu, ale są też odbiorniki podające szczegółowe dane. Problemem bywa rozdzielczość tych wskazań, bo czasami jest bezsensownie mała - typu "bardzo źle, źle, tak sobie, dobrze, bardzo dobrze", bo wtedy diagnozować nimi jest trudno, ale też się da.

Tym niemniej, w znakomitej większości przypadków są wystarczająco dokładne do oszacowania co się dzieje z sygnałem.

arti111555
Posty: 51
Rejestracja: 19 lipca 2020, o 15:03
Miejscowość: Tuchów

Re: DVB-T z RTON TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Post autor: arti111555 »

Spróbuj skierować antenę na sucha górę (okolice krosna). Zabłędza, Piotrkowice, Łowczów i niektóre miejsca w Tuchowie to trudne miejsca w odbiorze z Tarnowa mimo że bardzo blisko. Sprawdzają się w tym naszym terenie najczęściej anteny kierunkowe i siatkowe. Testowałem telmory, krokodyle, a sprawdziala się u mnie mniejsza antena 16 elementowa yagi. Odbieram też z suchej Góry mux 8 na osobnej antenie. Z Tarnowa łapie tylko mux 4 i mux 3 z odbicia jak antena jest skierowana na sucha górę. Gdy anteny skieruje na Tarnowski nadajnik to sygnał tak słaby ze nie da się oglądać. W antenach mam symetryzatory i cała instalacja jest pasywna. Można też spróbować na Gorlice ale nadajniki dużo słabsze niż z krosna. Jakość sygnału teraz mimo remontu nadajnika w Suchej Górze 70%-100% w zależności od pogody i pory dnia. Po modernizacji mojej instalacji zero zakłóceń. Mój telewizor sharp odbiera bez zakłóceń gdy jakość sygnału jest powyżej 40%. U rodziców sprawdza się siatkowka ustawiona między Tarnów, a Suchą gorę. Z suchej góry odbierają mux 3 i 2, a z Tarnowa mux 1 i polsat news z mux 4. Musisz próbować różnych wariantow i stracić trochę nerwów przy tym. Znajomy mieszka od nadajnika w Tarnowie 5 km, a odbiera z Chorągwicy, a powinno iść na drucie lub samym kablu.

Awatar użytkownika
arturo
Posty: 78
Rejestracja: 4 stycznia 2017, o 11:01
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: TV LG 22" LH2000-ZA | WIWA HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Antena Pokojowa DPM + Wzmacniacz 42 dB Zmiana Na Symetryzator | 21 - 69 | Kątowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina

TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?

Post autor: arturo »

Witam,

Mam pytanie odnośnie TVP 3 Rzeszów które zostało wyszukane po tym jak przestało być nadawane ATM Rozrywka.

Odbieram DVB-T z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina wyszukując dzisiaj programy zobaczyłem że jest TVP 3 Rzeszów którego wcześniej nie było, owszem jest na liście dostępnych programów ale jest brak obrazy / sygnału. Po prostu nic nie ma.

Czy faktycznie można odbierać TVP 3 Rzeszów w Tarnowie z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2952
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?

Post autor: K63 »

Od kilku lat z G. Św. Marcina na k.26 nadawana jest podkarpacka wersja mux-3. Emisja skierowana jest na wschód i prowadzona jest z maks. mocą 5 kW w polaryzacji pionowej.
https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/39# ... leria]/43/

Awatar użytkownika
arturo
Posty: 78
Rejestracja: 4 stycznia 2017, o 11:01
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: TV LG 22" LH2000-ZA | WIWA HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Antena Pokojowa DPM + Wzmacniacz 42 dB Zmiana Na Symetryzator | 21 - 69 | Kątowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina

Re: TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?

Post autor: arturo »

Przyznam że nie wiedziałem o tym i nigdy też nie miałem wyszukiwanego TVP 3 Rzeszów - stąd moje pytanie.

Tylko co jest powodem że jest na liście znalezionych kanałów, a nie ma odbioru?.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2952
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?

Post autor: K63 »

Sprawdź sobie parametry na k.26. Być może sygnał jest na tyle mocny że odbiornik je wczytał, ale za słaby by je poprawnie odbierać. :?:

Awatar użytkownika
arturo
Posty: 78
Rejestracja: 4 stycznia 2017, o 11:01
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: TV LG 22" LH2000-ZA | WIWA HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Antena Pokojowa DPM + Wzmacniacz 42 dB Zmiana Na Symetryzator | 21 - 69 | Kątowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina

Re: TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?

Post autor: arturo »

Na kanale 26 TVP 3 Rzeszów u mnie wygląda tak

Obrazek

Jakości brak zupełny, a Siła... jak widać.

Także że nie ma szans na odbiór mi się widzi, a w ogóle jest możliwość odbioru TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?.

Beata
Posty: 12
Rejestracja: 16 grudnia 2020, o 20:53
Miejscowość: Rybnik
Odbiornik: Philips7334 viva
Instalacja antenowa: Sparta lambda. telmor
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Wisła ostrawa

Re: TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?

Post autor: Beata »

Tak odwróć antene do pionu to może odbierzesz

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2952
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: TVP 3 Rzeszów z RTON Tarnów - Zawada Góra Św. Marcina?

Post autor: K63 »

Czyli pokojówkę położysz "na boku". :lol:
A tak poważnie, to oprócz polaryzacji pionowej, w kierunku centrum miasta sygnał jest wytłumiony do zaledwie ok. 0.15 kW. Jak wspomniałem, emisja jest kierunkowo na wschód w celu doświetlenia zachodniej części Podkarpacia.
W innym temacie zgłaszałeś problem z odbiorem kanałów nadawanych z mocą 50 kW, zatem jak chcesz odebrać tak słaby sygnał?

Odpowiedz