MUX8 w woj. lubuskim

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3092
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: K63 »

Mowca pisze:Witam.
Dziwny problem. Na kanale 35 nie zapisuje mi programow: Super Polsat i Tv6. Podczas wyszukiwania recznego widac je, po zapisaniu nie ma ich na liscie programow. Za to jak dodam kanal 41 z wichowa to norlamnie dodaje i zapisuje mi na liscie te programy
Przywróć ustawienia fabryczne i zaprogramuj dekoder ręcznie na kanałach na których masz najlepszą jakość.

Mowca
Posty: 25
Rejestracja: 9 października 2016, o 10:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia Góra - Śnieżne Kotły

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: Mowca »

Tak zrobilem to teraz z mux 3 mam tylko jeden program Tvp3;)

poxipol
Posty: 1948
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: poxipol »

Przy automatycznym wyszukiwaniu różnie są zapisywane programy.
Dla przykładu.
W Krakowie,po wyszukaniu programów z lokalnego nadajnika,dodatkowo wskakują wyłącznie po jednym programie TVP 3 Kielce i Katowice.
Sporadycznie TVP 3 Rzeszów ale tylko zapisze program bez możliwości oglądania ze względu na zbyt niski poziom sygnału.

Mowca
Posty: 25
Rejestracja: 9 października 2016, o 10:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia Góra - Śnieżne Kotły

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: Mowca »

No ja z automatu mam wszystko, bo bierze jeszcze kanaly z wichowa k. 32, 41, 45, gdzie sygnal mam slabszy niz na kotlach. A przy wyszukiwaniu recznynym mam braki. Jesli chodzi o sile sygnalu to kotly - kanaly 30, 35, 49 mam 100%

poxipol
Posty: 1948
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: poxipol »

Przy wyszukiwaniu ręcznym powinno się wyłączyć LCN

Mowca
Posty: 25
Rejestracja: 9 października 2016, o 10:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia Góra - Śnieżne Kotły

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: Mowca »

Zawsze to wyłączam w pierwszej kolejności przed wyszukiwaniem kanałów o ile jest włączone.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3092
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: K63 »

Bywa czasami że na automacie odbiorniki napotykając co najmniej dwa takie samy mux-y, zapamiętują tylko jeden - pierwszy napotkany w czasie skanowania (na niższym kanale), a nie ten o lepszej jakości, który może być nadawany na wyższym kanale.
Mowca pisze:Tak zrobilem to teraz z mux 3 mam tylko jeden program Tvp3
To doprogramuj sobie ręcznie ten mux z brakującą wersją regionalną. Jeden odbiornik dopisze cały mux i będziesz miał duble, a inny tylko jeden kanał z odmienną wersją TVP3.
Duble o gorszych parametrach nie są żadnym problemem, bo przy pomocy edycji można je z listy szybko usunąć.

Mowca
Posty: 25
Rejestracja: 9 października 2016, o 10:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia Góra - Śnieżne Kotły

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: Mowca »

K63 pisze:
Mowca pisze:Tak zrobilem to teraz z mux 3 mam tylko jeden program Tvp3
To doprogramuj sobie ręcznie ten mux z brakującą wersją regionalną. Jeden odbiornik dopisze cały mux i będziesz miał duble, a inny tylko jeden kanał z odmienną wersją TVP3.
Duble o gorszych parametrach nie są żadnym problemem, bo przy pomocy edycji można je z listy szybko usunąć.
Nie bardzo rozumiem. Dodaje ręcznie z pilota kanał 49. Daje 'Potwierdź" i wyszukuje chwile..., po czym na 1-2 sekundy pokazują się na liście wszystkie programy z muxa 3 i od razu zapisuje, ale w dekoderze zostaje tylko 1 program tvp3.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3092
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: K63 »

Mowca pisze:z automatu mam wszystko, bo bierze jeszcze kanaly z wichowa k. 32, 41, 45, gdzie sygnal mam slabszy niz na kotlach
Na k.49 masz dolnośląską wersję TVP3 ze Śnieżnych Kotłów, a na k.32 lubuską z Wichowa. Spróbuj "dodać" k.32.

Mowca
Posty: 25
Rejestracja: 9 października 2016, o 10:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia Góra - Śnieżne Kotły

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: Mowca »

A o to chodzi. To tak mam teraz ustawione. Mux 3 mam z Wichowa, resztę z kotłów.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3092
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: MUX 8 w Żarach

Post autor: K63 »

Jeżeli nadal masz problem, to zrób skanowanie na automacie i wywal z listy duble o gorszej jakości. Nie wiem jakiego masz Technisata, ale ja na dekoderach tej firmy nigdy nie miałem problemu z zaprogramowaniem jednocześnie dwóch różnych wersji regionalnych TVP3 (Kraków, Rzeszów). Najwyraźniej Twój dekoder ma problem z identyfikacją SID, który dla poszczególnych wersji regionalnych TVP3 jest inny (Wrocław-22, Gorzów-10 przy wspólnym LCN-3).
http://www.krrit.gov.pl/krrit/aktualnos ... i-lcn.html
http://forum.satkurier.pl/topic/15630-p ... atkuriera/

Piotrek
Posty: 2
Rejestracja: 10 maja 2017, o 14:12

MUX-8 w Zielonej Górze

Post autor: Piotrek »

Witam serdecznie,
czy tylko ja mam taki problem z odbiorem MUX-8 w Zielonej Górze? Chciałem zrobić sobie przyjemność i pod koniec ubiegłego roku dokupiłem dipol i na jakimś starym sumatorze połączyłem z anteną kierunkową. Sumator ledwo przeżył zimę, więc niedawno dokupiłem zwrotnicę w Leroy Merlin i myślałem, że to pomoże w ustabilizowaniu odbioru tego MUX. Nic z tych rzeczy. Przy takiej pogodzie jaką od jakiegoś czasu mamy w ZG (wiatr i deszcz) co chwila wyskakuje mi na TV "brak sygnału" albo jakaś pikseloza. Czy macie podobne problemy? Czy to tylko wina pogody, czy ten MUX po prostu tak działa? Czy mogę coś zrobić, aby ustabilizować swój odbiór? Pozdrawiam

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: MUX-8 w Zielonej Górze

Post autor: Kolor »

Nie wymieniłeś jeszcze jednej przyczyny: zła instalacja anteny u Ciebie. Do nadajnika w Żaganiu masz około 20 km. Wyjątkowo wredne warunki do postawienia anteny jedynie mogą być przeszkodą. Nie piszesz jaki Dipol i jaka zwrotnica. Nie piszesz jak zamontowana jest ta antena, więc jak doradzić?

Piotrek
Posty: 2
Rejestracja: 10 maja 2017, o 14:12

Re: MUX-8 w Zielonej Górze

Post autor: Piotrek »

Dipol - https://satmania.com.pl/antena_vhf_dipo ... _2204.html
Zwrotnica - https://www.leroymerlin.pl/elektrycznos ... l1079.html

Anteny są na maszcie na balkonie na III piętrze, kierunek Jemiołów, bo na Wichów nie mam możliwości skierowania anteny.

poxipol
Posty: 1948
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: MUX-8 w Zielonej Górze

Post autor: poxipol »

Antena-dipol półfalowy.
Zysk energetyczny takiego dipola to 0 dB,pod warunkiem że jest kanałowy.
Tutaj producent podaje że jest szerokopasmowy o zysku 1 dBi ,czyli minus 1 dB.
Jeżeli poziom sygnału w danym miejscu jest dobry i są sprzyjające warunki odbioru to jest wystarczający.
Jeżeli jest problem z odbiorem ,to lepiej jest np.zastosować antenkę 5-el wąskopasmową o zysku 6 dB z reflektorem kątowym,którą można przykręcić bezpośrednio do pionowego masztu w polaryzacji pionowej.Cena ok.40 zł

Zwrotnica dobra,tylko czy ją w pełni wykorzystasz.
Niewykorzystane wejścia powinny być zakończone obciążeniem rezystorowym.
Zwrotnica pasmowa UHF/VHF ,ma mniejsze tłumienie w paśmie UHF.
Twoja ma 2X UHF

piotrekstz
Posty: 20
Rejestracja: 4 października 2018, o 14:44
Miejscowość: Żary
Odbiornik: Globo STB T90 Lite
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa + siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań Wichów

Re: MUX8 w Żarach

Post autor: piotrekstz »

Czy komuś z was udało się odebrać w Żarach lub okolicy Mux 8 z odbicia? Bo u mnie niestety muszę antenę VHF skierować bezpośrednio na Wichów, wtedy elegancko łapie sygnał. Niestety po stronie wschodniej mam okna, a tam jest niezbyt możliwy montaż (kij tam z zakazami wspólnoty mieszkaniowej, po prostu ściany sa pokryte bardzo grubym styropianem i i nawet najdłuższe śruby wtapiają się tam w nieskończoność, a kawałek czystej ściany bez styropianu jest wiertarkoodporny, ledwo co udało mi się wywiercić jakieś 3cm głębokości i dalej nie idzie za Chiny Ludowe), dlatego wszystkie anteny mam ustawione na balkonie, będącym po stronie zachodniej. Odbieram elegancko czeskie kanał, niemieckie, polskie mux 1,2,3 (ekspert ze sklepu telewizyjnego powiedział mi, że łapię odbity sygnał z Wichowa, a nie z Zielonej Góry), antena kierunkowa skierowana na Kronopol i trochę bardziej w prawo (na ten nowowybudowany budynek), a siatka skierowana stricte na południe (tam odbieram czeskie kanały). Mieszkam na trzecim piętrze, ale i tak dałem anteny wyżej, prawie na równi z balkonem sąsiadów z czwartego piętra, teraz dopiero sygnał jest najsilniejszy. Ale antena VHF tam umieszczona na balkonie nic a nic nie łapie. Oczywiście w pionowej polaryzacji. Kręciłem we wszystkie kierunki dostępne na balkonie i nic. Ale z okna na wschód łapie idealnie. Nawet pokojowa siatka ze wzmacniaczem, ustawiona pionowo. O montażu na dachu mogę zapomnieć, wspólnota złośliwa jest i się nie zgadza. Macie jakiś patent? Udaje mi się jeszcze wycisnąć z tych anten (najlepiej z pokojowej ustawionej na Śnieżne Kotły, na stojaku na zewnętrznym parapecie okna, na południe skierowaną) 610 mhz, czyli Tv Łużyce, Stars TV itd. no i TVP Wrocław z 698 mhz. Jakieś porady?

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 792
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: MUX8 w woj. lubuskim

Post autor: DanielK »

Jeśli dobrze odbierasz kanał 49 (TVP 3 Wrocław), to powinieneś też dobrze złapać Mux-8 z Jeleniej Góry na k.6 (184,5 MHz).
Poza tym antena siatkowa nie jest najlepszym rozwiązaniem...

piotrekstz
Posty: 20
Rejestracja: 4 października 2018, o 14:44
Miejscowość: Żary
Odbiornik: Globo STB T90 Lite
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa + siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań Wichów

Re: MUX8 w woj. lubuskim

Post autor: piotrekstz »

No to przecież mówię, że mam również antenę VHF, wczoraj kupioną :) Czyli skierować ją na Jelenią Górę w celu złapania MUX 8 ? Tylko że ze Śnieżych Kotłów sygnał mam tylko za oknem, czyli od stronu południowo-wschodniej, ale na balkonie już stamtąd sygnału nie łapię, bo jest skierowanu na zachód i południowy zachód.

szymon9904
Posty: 79
Rejestracja: 23 lipca 2015, o 14:36
Odbiornik: Samsung UE40K5672 (DVB-T2), RTL2832u
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań/Wichów & J. Góra/Śnieżne Kotły

Re: MUX8 w woj. lubuskim

Post autor: szymon9904 »

Tak, próbuj na Śnieżne Kotły. Z doświadczenia wiem, że MUX8 z Wichowa w Żarach praktycznie nie istnieje, natomiast MUX8 z Kotłów odbiera generalnie bezproblemowo (ale na normalnej kierunkowej antenie). Zawsze możesz użyć masztu balkonowego (np. 60-100 cm) jako wysięgnika, by oddalić się od balustrady, to może pomóc.
I ja odbieram MUX8 ze Śnieżnych - na antenie radiowej skierowanej w zupełnie innym kierunku. Jako takiej anteny DVB-T nie mam (mam radiowe i SAT 80 cm), ale testowałem logarytmiczną u siebie, to MUX8 z Kotłów miał sygnał w normie, bez stopy błędów, natomiast MUX8 z Wichowa to tylko ślady sygnału. Ma na to wpływ charakterystyka na obiekcie - w naszym kierunku jest ponad 11 dB wytłumienia.

Jakiś czas temu dostałem informację o planowanym doświetleniu MUX8 dla naszego miasta, przy czym nie wiem, na ile ta informacja jest prawdziwa.

piotrekstz
Posty: 20
Rejestracja: 4 października 2018, o 14:44
Miejscowość: Żary
Odbiornik: Globo STB T90 Lite
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa + siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań Wichów

Re: MUX8 w woj. lubuskim

Post autor: piotrekstz »

Ok, dzięki :) Spróbuję tak zrobić :) Wrzucę mimo wszystko schemat mojej instalacji antenowej, może się tutaj przyda :)

Obrazek

Odpowiedz