DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Anduraki » 22 lutego 2012, o 16:30

tak sie sklada ze ten nadajnik jest zamieszany w ta liste 18 nadajnikow ktore mialy niby miec wlaczony mux 1 przed terminem, takze jak najbardziej temat sie zgadza

ale radze wszystkim odpuscic bo pisanie postow w tej sprawie nic nie da, nie przyspieszy startu nadawania z tego nadajnika.

To co jest pisane w tamtym temacie od okolo 18 stron w zasadzie nic nie wnosi nowego do tematu. Pozostaje czekanie na ewentualne testy.

Wracajac do tematu to dosc ladnie odbiera mi na wynalazku z 4 wasami na parapecie 80% jakosc na fergusonieI(dla fergusona 80% to max) sila 50-60% Z Lublina na Czechowie Polnocnym. Od piask jakies 30 pare km jest z tego co sie orientuje.

Muxa 3 nie mam szans lapac, bo jestem pomiedzy "2 platkami" zasiegu

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 lutego 2012, o 21:25

...I można nałapać ostrzeżenia za spamowanie po wątkach.

Emisji MUX1 z Piask nie ma więc nie jest to właściwe miejsce. Na temat planów dot. MUX1 rozmawiamy w dziale http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=43

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Pavl6 » 22 lutego 2012, o 22:36

No dobrze, wracamy do tematu: jutro i we wtorek są zapisane przerwy konserwacyjne na RTCN Lublin / Piaski (http://emi.emitel.pl/plan_tvp/). Czy to zwykła praktyka, że kolejne konserwacje następują w tak krótkim odstępie czasu, czy jest to czymś wyjątkowym spowodowane i jeśli tak, to można wiedzieć czym? Tak z ciekawości się pytam. Dotychczas interesowałem się głównie telewizją satelitarną, ale odkąd zakupiłem odbiornik do DVB-T, to coraz bardziej interesuję się także telewizją naziemną, szczególnie tym, co się dzieje na najbliższych nadajnikach.

suromarek
Posty: 56
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 21:54

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: suromarek » 28 lutego 2012, o 20:31

Dzisiaj też była przerwa konserwacyjna i skończyła o 10:00 można było jej nie zauważyć wyniki jej zapewne poznamy przed końcem mają wraz z uruchomieniem kanału 33

gringios
Posty: 6
Rejestracja: 26 stycznia 2011, o 15:00

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: gringios » 9 marca 2012, o 13:09

Dzsiaj są testy sygnału mux 1 na kanale 33.
Sygnał jest silny, ale jeszcze żaden kanał nie jest nadawany.
Jakość sygnału w odległości 20 km od nadajnika wynosi 94%, siła 100% na tv lg na pokojowej antenie.

plecho1
Posty: 350
Rejestracja: 28 września 2011, o 20:58
Odbiornik: Panasonic TX-P50X60E
Instalacja antenowa: Biqad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lublin/ Piaski

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: plecho1 » 9 marca 2012, o 13:31

Potwierdzam ale sygnału już nie ma :)

suromarek
Posty: 56
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 21:54

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: suromarek » 9 marca 2012, o 16:00

Ale przecież dzisiaj nie miało być żadnych testów według oficjalnego harmonogramu testy są zaplanowane na kwiecień dobrze że kanał 33 już przetestowany

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 271
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: maniek357 » 9 marca 2012, o 16:19

Skoro tylko nośna, to pewnie była instalacja i pierwsze próbne uruchomienie nadajnika.

@suromarek
Jest oficjalny harmonogram testów? Skąd masz info, że w kwietniu?

pablo82
Posty: 312
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: pablo82 » 9 marca 2012, o 17:21

W ramach przyjętego harmonogramu, od grudnia 2011 roku realizowana jest dostawa części urządzeń dla zespołów emisyjnych TVP1 HD i TVP2 HD. Jednocześnie dokonywana jest modernizacja budowlana wielu pomieszczeń emisyjnych.

Ostateczny produkcyjny rozruch urządzeń oraz testowanie systemów emisyjnych TVP1 HD i TVP2 HD rozpocznie się 17 kwietnia br.
Info:
http://satkurier.pl/news/73213/od-1-cze ... p2-hd.html
Małe sprostowanie:
Program TVP1 HD będzie nadawany w multipleksie 1 (MUX 1), a program TVP2 HD będzie nadawany w multipleksie 3 (MUX 3) od 1 czerwca 2012, a nie od 17 kwietnia!

suromarek
Posty: 56
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 21:54

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: suromarek » 9 marca 2012, o 20:12

Kod: Zaznacz cały

@suromarek
Jest oficjalny harmonogram testów? Skąd masz info, że w kwietniu?
Pomylił mi się start kanału 33 z konserwacją obiektu http://emi.emitel.pl/EMITEL/przeglad_serwisowan.aspx

Alastor

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Alastor » 18 marca 2012, o 11:53

Witam
czy wie ktoś może co się dzieje że nadajnik w piaskach od jakichś dwóch dni nie nadaje sygnału cyfrowego ?

Awatar użytkownika
jarek1977
Posty: 14
Rejestracja: 25 września 2011, o 21:32
Odbiornik: technisat digyboxx t4
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: jarek1977 » 18 marca 2012, o 12:55

przecież sygnał jest cały czas . masz zrypaną instalacje albo sprzęt

Alastor

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Alastor » 18 marca 2012, o 14:41

W dekoderze sygnał zero i nie może znaleźć nic jak wyszukuje stacje. Ehh no najwidoczniej to dekoder padł

Pavl6
Posty: 188
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Pavl6 » 18 marca 2012, o 18:09

Raczej antena.

Alastor

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: Alastor » 18 marca 2012, o 18:23

Myśle ze dekoder antena nie była zbyt skomplikowanym mechanizmem po prostu kawałek drutu :P

skowia20

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: skowia20 » 11 kwietnia 2012, o 19:10

Witam nadaje już z Piask Multiplex 1 na kanale 33??? Bo mam sygnał z multiplexu 2 z kanału 21 z z 33 kanału nie mam żadnego sygnału jestem z Zamościa.Jak nie to od kiedy ma nadawać????Dzięki za odpowiedz

kamilooo
Posty: 85
Rejestracja: 9 lipca 2011, o 10:31
Odbiornik: Not Only TV LV5HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Zamość/Tarnawatka

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: kamilooo » 11 kwietnia 2012, o 20:02

Nic nie nadaje - termin do 31 maja.

adi80
Posty: 3
Rejestracja: 15 kwietnia 2012, o 19:15

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: adi80 » 15 kwietnia 2012, o 19:30

Witam
Mam pewien problem z odbiorem tv, dokładnie z kanałem TV4. Chodzi o to że obraz na tej stacji bez przerwy się zacina, do tego stopnia że czasem zawiesi się tv. Dzieje się tak od paru dni.
Wcześniej w okolicy marca przez około dwa/trzy tygodnie podobna sytuacja była z TV PULS.
Teraz PULS odbiera bez zastrzeżeń.
Wcześniej, przez kilka miesięcy działało wszystko bez problemu, a teraz gdyby nie TV4 też by tak było.
TV jaki posiadam to LG323000 z tą kartą dekodującą NP4+, soft w tv najnowszy jaki może być.
Tak wiem że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, ale takie na chwilę obecną musi być.
Siła sygnału 82%, jakość 100%.
Wie ktoś może czemu tak się dzieje?

suromarek
Posty: 56
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 21:54

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: suromarek » 15 kwietnia 2012, o 20:02

Może jest to wina NP4+, a sprawdzałeś czy moduł jest dedykowany z tym modelem telewizora?
U mnie na maximusie t-102 jest wszystko ok brak zacięć

adi80
Posty: 3
Rejestracja: 15 kwietnia 2012, o 19:15

Re: DVB-T z RTCN LUBLIN PIASKI

Post autor: adi80 » 16 kwietnia 2012, o 09:14

Tak, moduł jest dedykowany z tym modelem telewizora.
Tak jak pisałem wcześniej przez kilka miesięcy działało i nic się nie zacinało. W marcu podobna sytuacja była z tvPuls. Ale co, samo się popsuło i samo naprawiło? Teraz to samo dzieje się z TV4, no może w mniejszym stopniu.
Podejrzewam że jest na pewno wina modułu, nie radzi sobie z konwersją. Tylko dlaczego dzieje się to na jednej stacji.
A cha. Po tym jak się uspokoiło na Pulsie, obraz tej stacji był wyraźnie lepszej jakości.

Odpowiedz