Multipleks lokalny L3

monter1981
Posty: 261
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: monter1981 »

Winnicki wyjaśnia:
Jest to błąd Emitela, wniosek o pozwolenie radiowe do UKE został poprawiony na 1,5KW.
https://forum.satkurier.pl/topic/10885- ... nt=1570819

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: blockbuster »

Na kanale Red Carpet TV od rana panuje ciemność. Coś z dosyłem albo zakończyli obecność na tym MUX-e.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: blockbuster »

monter1981 pisze: 22 sierpnia 2020, o 13:27 Winnicki wyjaśnia:
Jest to błąd Emitela, wniosek o pozwolenie radiowe do UKE został poprawiony na 1,5KW.
https://forum.satkurier.pl/topic/10885- ... nt=1570819
Od momentu wydania tego oświadczenia trochę już czasu minęło. W międzyczasie UKE opublikował dwa wykazy pozwoleń radiowych (ostatnie dzisiaj) a w nich bez zmian czyli nadal 1kW.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2012
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: ObywatelDVB-T »

Ciekawe kiedy przeniosą na nowy maszt.
Winnicki obiecał też, że do końca roku podniosą moc nadajnika w Błesznie, zobaczymy co z tego wyjdzie, na tą chwilę jak piszesz w wykazie pozwoleń cisza.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2012
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: ObywatelDVB-T »

Pojawił się dzisiaj nowy kanał Ultra TV w SD.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: blockbuster »

blockbuster pisze: 25 września 2020, o 20:12
monter1981 pisze: 22 sierpnia 2020, o 13:27 Winnicki wyjaśnia:
Jest to błąd Emitela, wniosek o pozwolenie radiowe do UKE został poprawiony na 1,5KW.
https://forum.satkurier.pl/topic/10885- ... nt=1570819
Od momentu wydania tego oświadczenia trochę już czasu minęło. W międzyczasie UKE opublikował dwa wykazy pozwoleń radiowych (ostatnie dzisiaj) a w nich bez zmian czyli nadal 1kW.
W najnowszym wykazie pozwoleń radiowych w końcu pojawiło się pozwolenie (ważne od 13 października) z mocą 1,5kW.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2012
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: ObywatelDVB-T »

Faktycznie, nie zauważyłem tego. Pozwolenie jest na DVB-T z tego obiektu, natomiast z Łodzi DVB-T2 na tym samym kanale, to też dziwne.
Ciekawe kiedy w takim razie przeniosą na nowy obiekt z nowymi parametrami?
No i ciekawe kiedy w wykazie i czy w ogóle, pojawią się nowe większe moce dla Błeszna, Winnicki obiecywał, że może uda się do końca roku?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: blockbuster »

Pozwolenie dla MUX-L3 z Sienkiewicza już od dłuższego czasu widnieje jako emisja w DVB-T2. W końcu to emisja "eksperymentalna" więc pewnie ostro testują ;) A że w rzeczywistości jest to po prostu sposób na nadawanie w DVB-T poza obszarem na który dany MUX otrzymał rezerwację to też wiadomo.
Z resztą co do rezerwacji dla MUX-L3 to ta kończy się z końcem bieżącego roku i co za tym idzie także pod koniec roku wygasa umowa z Emitelem. Ciekawe czy po nowym roku nastąpią jakieś zmiany?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: blockbuster »

W MUX-L3 chyba znowu jakieś problemy z dosyłem sygnału bo na kilku kanałach (m.in. Red Carpet czy Eska tv Extra) panuje ciemność. Parę dni temu podobnie wyglądała sytuacja z 4fun TV.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2012
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: ObywatelDVB-T »

Może coś robią z przenosinami na nowy maszt i dlatego te problemy. Tak czy siak, technicznie ten multipleks leży od kiedy wziął się za niego Winnicki, wcześniej było 5 kanałów, oferta też nie za bogata, ale jakoś to hulało.

Oferta słaba, jakość kiepska, sygnał słaby, ciągłe problemy z EPG, częste zaniki kanałów.

Ja już odłączyłem dodatkową antenę którą mam na Kamieńsk, bo od kiedy zmienili modulację mam problemy z odbiorem. Od czasu do czasu przepinam na chwilę z ciekawości, bo mam łatwy dostęp na strychu aby sprawdzić co się zmieniło.
Na dwie anteny UHF już się nie da, bo ta z Kamieńska skąd mam tylko L3, ze względu na słabszy sygnał, musi mieć nastawione silniejsze wzmocnienie a wtedy zakłóca tą na Kosztowy. Więc siłą rzeczy musiałem zrezygnować z odbioru po "dobrej zmianie" Winnickiego.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: blockbuster »

ObywatelDVB-T pisze: 5 listopada 2020, o 08:01 Może coś robią z przenosinami na nowy maszt i dlatego te problemy.
Raczej to będzie to co pisałem wcześniej czyli sprawa dosyłu do multipleksera (który nie mam pojęcia gdzie fizycznie stoi). Nadal ciemność na kanałach Red Carpet, Eska TV Extra i TV Okazje. Co ciekawe te dwa ostatnie kanały (oraz kilka innych których nie ma w MUX-L3) także zniknęły wczoraj z MUX-L2, więc może jest jakiś związek.
viewtopic.php?f=31&p=239093#p239093
ObywatelDVB-T pisze: 5 listopada 2020, o 08:01 Oferta słaba, jakość kiepska, sygnał słaby, ciągłe problemy z EPG, częste zaniki kanałów.
No niestety. Koszta funkcjonowania obcięte do minimum (przykład NTL) a już hitem jest oszczędzanie nawet na EPG, które to akurat ma "problemy techniczne" i na tygodnie znika tylko na kanałach Winnickiego :lol:
Jak pisałem kilka postów wyżej, czekam na nową decyzję rezerwacyjną i wybór operatora technicznego. Może nadejdą zmiany bo jak napisał kiedyś odnośnie tego na forum satkuriera @PowerTV:
Możemy działać z BCASTem, Emitelem, PSN Infrastruktura albo rzeźbić coś samemu. NTL Radomsko posiada przecież własny i całkiem spory maszt antenowy w Amelinie, z którego analogowo nadawał TVN.
Nie wiem czy maszt w Amelinie w ogóle jeszcze stoi ale panu Winnickiemu należy się plus za odważną koncepcję ;)

monter1981
Posty: 261
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: monter1981 »

Jeśli nic się nie zmieniło usługi multipleksacji dla operatorów (tj. podmiotów dla których wydano decyzję rezerwacji częstotliwości) MUX-L2,3,4 świadczy spółka JBD S.A. Umowa obejmująca przedmiotowe świadczenia jest częściowo rozliczona w drodze barteru (obecność w MUX-ach Stars.tv).

fckgw
Posty: 22
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 21:08

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: fckgw »

Niby jesteśmy po przenosinach według forum satkurier... Jak u Was z odbiorem?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2012
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: ObywatelDVB-T »

Kiepsko. Nie ma żadnej poprawy. Odbiór nie powrócił do stanu sprzed zmiany modulacji.
Dlatego zrobiłem tylko próbę i odłączyłem z powrotem dodatkową antenę, z której kiedyś odbierałem, a teraz mam tylko do testów, na Kamieńsk.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1111
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: blockbuster »

U mnie bez zmian bo TV we wskazaniach siła/jakość ciągle pokazuje 100/100.
A tak na poważnie, to jakaś zmiana poziomu sygnału nastąpiła, bo obecnie u mnie ten wynosi 77dBuV a wcześniej było coś w granicach 74. Tylko muszę zastrzec, że ok miesiąc temu (po odpaleniu z Lysej Hory MUX-24) korygowałem trochę ustawienia anteny jak i ustawienia wzmacniacza, więc te obecne wskazania mogą nie być do końca miarodajne względem poprzednich.

Awatar użytkownika
akoss22
Posty: 86
Rejestracja: 18 września 2016, o 18:29
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Antena log 5-69 HV pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przusucha 53km Góra Kamieńsk 72 km

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: akoss22 »

Po przeniesieniu anteny u mnie gorzej :cry: na granicy poprawnego odbioru. Szkoda...

fckgw
Posty: 22
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 21:08

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: fckgw »

Może sprawdźcie jak jest z sygnałem. Według mnie jest poprawa względem "pierwszych dni" po przenosinach.

Awatar użytkownika
akoss22
Posty: 86
Rejestracja: 18 września 2016, o 18:29
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Antena log 5-69 HV pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przusucha 53km Góra Kamieńsk 72 km

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: akoss22 »

Miałem "mała" antenę na k36 ale zdjąłem bo u mnie poprawy jakości nie było, wręcz przeciwnie. Po nowym roku może podniosą moc to się zobaczy. Ktoś się jeszcze wypowie jak to wygląda po przeprowadzce na wyższe piętro?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2012
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: ObywatelDVB-T »

Myślę, że na ten wczorańszy incydent z lepszym odbiorem wpływ miała pogoda.
Faktycznie wczoraj było lepiej, szatkowało ale coś tam było widać, nie wypowiadałem się bo chciałem na to spojrzeć z dłuższej perspektywy. Dzisiaj odbiór w ogóle nie możliwy.
Dlatego ja też może podłączę drugą antenę, jeśli wzmocnią sygnał, tylko że wtedy Winnicki zmieni modulację na 64QAM i dołoży jeszcze z 8 kanałów a z wtedy zasięg będzie jeszcze mniejszy.

Awatar użytkownika
akoss22
Posty: 86
Rejestracja: 18 września 2016, o 18:29
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Antena log 5-69 HV pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przusucha 53km Góra Kamieńsk 72 km

Re: Multipleks lokalny L3

Post autor: akoss22 »

Przenoszą anteny na wyższy obiekt, a tu kaszanka bo jest gorzej jak było. Czy tak to powinno być Emitel? Czy u kogoś w ogóle jest lepiej jak przed przenosinami?

Odpowiedz