DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

bilek1
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 17:53
Odbiornik: SAMSUNG LE40A756
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, jedna gałąź na Pabianice, druga na TON na Sienkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON(OTVP Łódź)

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: bilek1 »

wcale nie muszą być przeszkody, aby były problemy z odbiorem. Na dachu mam antenę (wys. ok 12m nad ziemią) widzę z niego Tv na Sienkiewicza i EC4, mimo to mam problem z mux III. Antena , instalacja jest OK. Ustawienia antena jakie próbowałem nie rozwiązały problemu (ich opis w poprzednich postach). Póki nie będzie w jednym miejscu 3 nadajników oraz moce ich podobne do siebie, nigdy nie będzie dobrze z odbiorem dla mieszkańców Łodzi.
Trzeba napisać stosowną petycję do odpowiedniego urzędu o wcześniejsze przeniesienie na ec4 mux III i zwiększenie mocy tego multipleksu. Wielu łodzian i okolicznych mieszkańców powinno się ze mną zgodzić. Musimy coś z tym zrobić. Biadolenie tu na forum nic nam nie da. Proszę kogoś z emitela, aby podpowiedział nam do kogo powinniśmy się zwrócić o zmianę decyzji. Czy to jest UKE? KRRiTV?
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2012, o 22:30 przez bilek1, łącznie zmieniany 1 raz.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: fred »

O ile zwiększenie mocy być może nie jest możliwe (konflikt z emisjami analogowymi), to przeniesienie na komin ułatwiłoby odbiór. Nie mówią o rozszerzeniu zasięgu z powodu wyższej wysokości anten.

Granat
Posty: 13
Rejestracja: 3 stycznia 2012, o 23:21

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Granat »

niepotrzebne - usunąłęm
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2012, o 23:48 przez Granat, łącznie zmieniany 1 raz.

Granat
Posty: 13
Rejestracja: 3 stycznia 2012, o 23:21

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Granat »

micial pisze:Narazie z przyczyn proceduralnych antena na wys 6,5m nad ziemią (czytaj 2p balkon).
Jedyne przeszkody to osiedle 12piętrowców w odległości 2km w azymucie nadajnika mux-3.
Niby daleko ale horyzont skutecznie zasłonięty.
Wieżowce w odległości 2km to żadna przeszkoda.
Jeśli to czteropiętrowiec to jestem pewien, że maszt wysokości 3-4m na dachu, plus sensowna antena załatwiłyby sprawę. Być może nawet wystarczyłaby TVA 502, którą masz w profilu.
Swoją drogą przy jej rozmiarach to bardzo ciekawe skąd wytrzasnęli 28dB :twisted:

pierogin

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: pierogin »

Witam
Mieszkam w Łodzi na Widzewie na 4 piętrze. Moje okna są skierowane prosto na zachód. Niestety za moim własnym blokiem (w kierunku południowo-zachodnim) mam zasłonięty kompletnie komin EC4. Nie "widzę" go bezpośrendnio. Niemniej jednak odległość od EC4 to około 1-2km. Chciałbym zapytać czy będzie możliwy odbiór w tym przypadku MUX1 i MUX3 z odbicia, kiedy skieruję antenę na Sienkiewicza? Czy powinienem zaopatrzyć się w jakąś konkretną antenę, czy siatkowa powinna być w porządku?

Serdeczne dzięki za wszelkie pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam

Granat
Posty: 13
Rejestracja: 3 stycznia 2012, o 23:21

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Granat »

pierogin pisze:Witam
Mieszkam w Łodzi na Widzewie na 4 piętrze. Moje okna są skierowane prosto na zachód. Niestety za moim własnym blokiem (w kierunku południowo-zachodnim) mam zasłonięty kompletnie komin EC4. Nie "widzę" go bezpośrendnio. Niemniej jednak odległość od EC4 to około 1-2km. Chciałbym zapytać czy będzie możliwy odbiór w tym przypadku MUX1 i MUX3 z odbicia, kiedy skieruję antenę na Sienkiewicza?
Na 99% tak..
pierogin pisze:czy siatkowa powinna być w porządku?
Nie, kup porządną antenę kierunkową z symetryzatorem.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T w Łodzi

Post autor: kb997 »

Spokojnie, jeśli ma siatkę to niech na niej spróbuje bo w warunkach miejskich przy niewielkich odległościach siatki nie są złe, jeśli nie ma anteny to wtedy faktycznie jakąś przyzwoitą antenę kierunkową można kupić.

pierogin

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: pierogin »

Ok, dzięki za pierwsze szybkie porady :).
Na chwilę obecną nie posiadam żadnej anteny. Zakup siatki był moim pierwszym pomysłem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli ktoś jeszcze podzieli się swoimi spostrzeżeniami dot. powyższego problemu. Najważniejszy wydaje mi się fakt zupełnego zasłonięcia EC4. Być może ktoś z Was mieszka w podobnym położeniu i mógłby podzielić się sposobem, który zastosował u siebie.

Granat
Posty: 13
Rejestracja: 3 stycznia 2012, o 23:21

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Granat »

pierogin pisze:Najważniejszy wydaje mi się fakt zupełnego zasłonięcia EC4. Być może ktoś z Was mieszka w podobnym położeniu i mógłby podzielić się sposobem, który zastosował u siebie.
Jasne, mam na Widzewie praktycznie te same warunki - antena ATX-55 wysunięta przed balkon, 4 piętro, skierowana na Sienkiewicza, wszystkie MUX-y na full..
Wcześniej na Dąbrowie, na niewielkim maszcie ponad dachem zakładałem antenę DIPOL 19/21-69, kierunek na Sienkiewicza, odbiór również bez zarzutu.
Anteny oczywiście bez żadnych wzmacniaczy..
Kominów widzieć nie musisz - sygnał z EC-4 przy takiej odległości, na samym przewodzie antenowym złapiesz ;)

freeagent
Posty: 31
Rejestracja: 9 maja 2012, o 09:41
Odbiornik: 1. PHILIPS 32PFL5605H
2. USB ezcap
Instalacja antenowa: Antena "siatkowa" na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: freeagent »

Tak na marginesie.
Jeżeli antena typu "siatka" to tylko wymiana wzmacniacza na symetryzator.
Może moc nie wzrośnie, ale jakość na pewno jest mnie podatna na zakłócenia i co za tym idzie sygnał jest stabilny.
Symetryzator w prawie każdym sklepie elektronicznym to koszt ok. 5 zł

antena
Posty: 15
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 23:36

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: antena »

Wieżowce w odległości 2km to żadna przeszkoda.
Jeśli to czteropiętrowiec to jestem pewien, że maszt wysokości 3-4m na dachu, plus sensowna antena załatwiłyby sprawę. Być może nawet wystarczyłaby TVA 502, którą masz w profilu.
Swoją drogą przy jej rozmiarach to bardzo ciekawe skąd wytrzasnęli 28dB
Jasne, w XXI wieku, mieszkając ok 8km w linii prostej od nadajnika(mux3), wszyscy będziemy biegać po dachach w celu stawiania masztów z antenami. Dobre :lol:
Zauważyłem, że masz tendencję do negowania wpisów sugerujących problemy, bo u ciebie niby OK. Otóż kolego, blokowisko, blokowisku nierówne. Niektórzy są otoczeni wysokimi budynkami i lokalizacja oraz śmieszna moc mux3, skutecznie uniemożliwia odbiór kanałów z tego multipleksu. Namawiałem wielu znajomych na DVB-T, ale po problemach z mux3 dali sobie spokój. Wolą zapłacić parę zł za kablówkę lub wystawić talerz, niż barować się z administracją w celu uzyskania pozwolenia na stawianie konstrukcji dachowych itp ceregiele.
Cyfryzacja kraju, mapki prawie całe na zielono, sugerujące pokrycie całego kraju itd - pic na wodę.

Canuck2009
Posty: 13
Rejestracja: 17 maja 2012, o 05:58
Odbiornik: PANASONIC-TX42G10,Technisat CE-T
Instalacja antenowa: TELEVES V-HD

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Canuck2009 »

Mieszkam na Zubardziu ,8 pietro ,antena na balustradzie balkonu skierowana na zachod w strone Teofilowa.Za plecami mam pare 10 pietrowych budynkow ktore nie maja wplywu na ekranowanie sygnalu.Odbieram wszystkie MUX-y z jakoscia 10/10. Przed uruchomieniem Mux 1 w Lodzi odbieralem Kalisz bez zadnych problemow .Teraz aby uniknac dublowania kanalow manualnie przeskanowalem 24,46 i 47 .Okazjonalnie pojawiaja sie artifakty ale nie wiem czy to mam zwiazek z pogoda zwlaszcza gdy jest wilgotno czy dekoderow kodujacych sygnal.Antene zalozylem w grudniu i zrezygnowalem z Multimediow.


edit/ Polskie litery !!!

sailor_man

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: sailor_man »

knik pisze:
sailor_man pisze:Czy jest jakiś sposób aby poprawić odbiór nie wystawiając anteny na zewnątrz?
Na początek zmajstruj sobie coś takiego:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2930
No i zbudowałem Biquada. Sygnał o niebo lepszy. Działa super. Antenę zrobiłem na MUX1 i MUX2, ale łapie tylko MUX1.
TVN i POLSAT mam na liście znalezionych kanałów, ale nie mogę ich odbierać - są zablokowane.

Być może na dedykowanej antenie na MUX2 TVN i POLSAT będą działały.

Granat
Posty: 13
Rejestracja: 3 stycznia 2012, o 23:21

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Granat »

antena pisze: Jasne, w XXI wieku, mieszkając ok 8km w linii prostej od nadajnika(mux3), wszyscy będziemy biegać po dachach w celu stawiania masztów z antenami. Dobre :lol:
Jeśli warunki tego wymagają to stawia się maszt na dachu,
jak komuś to nie odpowiada to są alternatywy w postaci kablówki jak sam zauważyłeś,
tylko po co siać zamęt marudząc, że coś nie działa..
antena pisze: Zauważyłem, że masz tendencję do negowania wpisów sugerujących problemy, bo u ciebie niby OK.

Owszem mam, bo te problemy wynikają najczęściej z montażu źle dobranych anten, zbędnych wzmacniaczy i lenistwa osób montujących..

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T w Łodzi

Post autor: kb997 »

Każdemu polecam wykonanie biquada na najsłabszy mux, a przy zbliżonych mocach na wyższą częstotliwość. Spowodowane to jest lepszą propagacją niższych częstotliwości. Nie napisałeś jaki jest bok kwadratu biquada, zakładam, że nie popełniłeś błędu. Być może u Ciebie zmiana ustawienia anteny poprawi odbiór. A czy masz możliwość używania dwóch anten?

antena
Posty: 15
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 23:36

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: antena »

O jakich zbliżonych mocach piszesz? W Łodzi, mux3 nadaje z mocą 250 razy mniejszą w porównaniu z pozostałymi dwoma muksami i ma dużo gorszą lokalizację. Poza tym, jakiś geniusz wpadł na wspaniały pomysł, umiejscowienia obu muksów(słaby i mocny) na sąsiadujących kanałach. Owe umiejscowienie skutecznie zabiło mux3 u osób zamieszkujących w pobliżu komina z anteną na mux1 i 2.
Kolega od biquada, używa słowa "super" zaznaczając, że łapie jeden z trzech dostępnych muksów. W takim razie, "gratuluję" superowości. Przypuszczam, że wystawiając kawałek kabla za okno osiągnąłbyś dużo lepsze wyniki, ponieważ 100kW z wysokości 250m powinno dotrzeć praktycznie wszędzie.

maclodz
Posty: 25
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 10:55
Odbiornik: KM00186 twin
Instalacja antenowa: HDA-5000 Signal, zewnętrzna, 20dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź TON / EC4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: maclodz »

antena pisze:Owe umiejscowienie skutecznie zabiło mux3 u osób zamieszkujących w pobliżu komina z anteną na mux1 i 2.
W pobliżu komina to antena na MUX3 precyzyjnie a MUX2 i MUX1 z odbić. Ja tak mam i działa bardzo dobrze (piszę o tym parę postów powyżej).

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T w Łodzi

Post autor: kb997 »

@antena
Zbliżone moce mux1 i mux2 tylko na odległych kanalach. Nie pisałem o mux3 bo kolega sailor_man pisał o problemach z odbiorem mux2.
Edit: @sailor_man - spróbuj zrobić podwójnego biquada, środkowe kwadraty na mux2 a zewnętrzne na mux1.

bilek1
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 17:53
Odbiornik: SAMSUNG LE40A756
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, jedna gałąź na Pabianice, druga na TON na Sienkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON(OTVP Łódź)

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: bilek1 »

potwierdzam, że mux I i II trzeba łapać z odbić, inaczej - skierować antenę bokiem do komina lub całkiem tyłem. Wtedy jest spora szansa na złapanie mux III, ale druga gałązka z anteny kierunkowej musi celować na Sienkiewicza. Niektórzy mylą budynki Telekomunikacji Polskiej na ul. Kościuszki z budynkiem TVP ŁÓDŹ. Z daleka wyglądają podobnie. Trzeba antenkę skierować na obiekt TVP z Sienkiewicza. Widziałem już u niektórych, że źle mieli skierowaną antenę, co przy słabej mocy mux III sprawiało, że łapali sygnał, ale z błędami -- co dawało im zacięcia i pikselozę.

athlon64x4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: athlon64x4 »

Witam!

Mieszkam w okolicach Lutomierskiej/Tybury i do tej pory mialem antene MITON GALAXY 165A VHF: 174-230 MHz; UHF: 470-862 MHz WZMOCNIENIE 14 dB jednakze mam teraz problem zodbiorem TVP1 HD - sila i jakosc sa na poziomie słaby - po przyniesieniu starego wzmacniacza z zasilaniem sila wzrosla do sredni ale caly czas jest pikseloza i przycinanie sie obrazu. Dodam tylko że inne programy w tym TVP2 HD sa ok.... antena zamontowana na 2 pietrze w lini prostej do Sienkiewicza/EC4 - widok przesłaniaja tylko drzewa - brak zabudowań.

Co powinienem zrobic?? Wymienic antena na jakas inna?? Prosze o sugestje/propozycje.

Odpowiedz