DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

jabi30
Posty: 8
Rejestracja: 28 maja 2012, o 10:02
Odbiornik: Philips 7665 42"
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 TriDigit

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: jabi30 »

TVP HD Test już jest - przeskanujcie :)

agravator
Posty: 99
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 23:12
Odbiornik: NOT Lv6tmpvr
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem, 8m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn+|EC4, Rachocin

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: agravator »

Nawet nie trzeba skanować, na wszystkich moich odbiornikach TVP1 HD samo wskoczyło zamiast TVP1 na listę.

gennaro
Posty: 12
Rejestracja: 20 maja 2011, o 07:04
Odbiornik: LG 32LH2010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ASP-8W LUX z symetryzatorem SA IV-V na balkonie 1piętra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: gennaro »

kucyk20 pisze:Mam pytanie do speców. Dlaczego przy odbiorze z jednego nadajnika dwóch multipleksów jeden (MUX2) jest stabilny 70/100 a drugi (MUX1) skacze na sile od 10 do 90 a jakość od 0 do 80. Mam jedną antenę (jak w opisie) skierowaną na EC4 na wysokości około 10 m. Mieszkam w centrum Łodz (Wólczańska, 6-tego sierpnia). Dodam że MUX3 100/100.
Ja mam podobnie na antenie siatkowej bez wzmacniacza:
MUX-1 siła 18%
MUX-2 siła 54%
MUX-3 siła 4% (nie da sie oglądac).
Czemu MUXy nadawane z jednego nadajnika o tej samej mocy łapią się z tak różną siła na moim sprzęcie? Co ciekawe, położeniem anteny moge podciągnąc MUX-2 do 70%, ale kosztem spadku MUX-1 do 10%. I żeby było śmiesznie, przed włączeniem MUX-1, nie łapałem w ogóle MUX-3, a teraz łape chociaż oglądac sie nie da. Może jednak dobrac jakis słaby wzmacniacz zamiast symetruyzatora (odleglosc ok.11km od EC4, trudne warunki odbioru-bloki,1pietro)?
Jeszcze chciałem podpytac czy ktos stosuje takie cacko: http://www.dipol.com.pl/przelacznik_tv_ ... _E2022.htm i z jakim rezultatem?

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: micial »

w mux-1 tvp 1 HD, a w mux-3 tvp2 nadal SD

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: bogdanzieba »


pewusoft
Posty: 16
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 14:40

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: pewusoft »

Zmieniła wam się identyfikacja kanału? Ja mam ciągle "TVP1", nie wiem, czy w ogóle planują dodać do nazwy HD. Natomiast obraz w HD oczywiście "sam wskoczył". :) nagrałem krótki klip, tutaj informacje o nim dla ciekawskich:

Kod: Zaznacz cały

General
ID                             : 1 (0x1)
Complete name                  : 
Format                         : BDAV
Format/Info                    : Blu-ray Video
File size                      : 231 MiB
Duration                       : 4mn 32s
Overall bit rate               : 7 090 Kbps

Video
ID                             : 102 (0x66)
Menu ID                        : 1 (0x1)
Format                         : AVC
Format/Info                    : Advanced Video Codec
Format profile                 : High@L4.0
Format settings, CABAC         : Yes
Format settings, ReFrames      : 4 frames
Codec ID                       : 27
Duration                       : 4mn 30s
Bit rate                       : 6 312 Kbps
Width                          : 1 920 pixels
Height                         : 1 080 pixels
Display aspect ratio           : 16:9
Frame rate                     : 25.000 fps
Color space                    : YUV
Chroma subsampling             : 4:2:0
Bit depth                      : 8 bits
Scan type                      : MBAFF
Bits/(Pixel*Frame)             : 0.122
Stream size                    : 204 MiB (88%)

Audio #1
ID                             : 103 (0x67)
Menu ID                        : 1 (0x1)
Format                         : MPEG Audio
Format version                 : Version 1
Format profile                 : Layer 2
Mode                           : Joint stereo
Mode extension                 : MS Stereo
Codec ID                       : 3
Duration                       : 4mn 32s
Bit rate mode                  : Constant
Bit rate                       : 160 Kbps
Channel(s)                     : 2 channels
Sampling rate                  : 48.0 KHz
Compression mode               : Lossy
Delay relative to video        : -463ms
Stream size                    : 5.19 MiB (2%)
Language                       : Polish

Audio #2
ID                             : 104 (0x68)
Menu ID                        : 1 (0x1)
Format                         : E-AC-3
Format/Info                    : Audio Coding 3
Codec ID                       : 6
Duration                       : 4mn 32s
Bit rate mode                  : Constant
Bit rate                       : 256 Kbps
Channel(s)                     : 6 channels
Channel positions              : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate                  : 48.0 KHz
Compression mode               : Lossy
Delay relative to video        : -439ms
Stream size                    : 8.31 MiB (4%)
Language                       : org

Audio #3
ID                             : 108 (0x6C)
Menu ID                        : 1 (0x1)
Format                         : E-AC-3
Format/Info                    : Audio Coding 3
Codec ID                       : 6
Duration                       : 4mn 32s
Bit rate mode                  : Constant
Bit rate                       : 64.0 Kbps
Channel(s)                     : 2 channels
Channel positions              : Front: L R
Sampling rate                  : 48.0 KHz
Compression mode               : Lossy
Delay relative to video        : -439ms
Stream size                    : 2.08 MiB (1%)
Language                       : aux
Language, more info            : Visual impaired commentary

Text #1
ID                             : 105 (0x69)-100
Menu ID                        : 1 (0x1)
Format                         : Teletext
Language                       : Polish

Text #2
ID                             : 105 (0x69)-778
Menu ID                        : 1 (0x1)
Format                         : Teletext Subtitle
Language                       : Polish

Menu
ID                             : 101 (0x65)
Menu ID                        : 1 (0x1)
Duration                       : 4mn 32s
List                           : 102 (0x66) (AVC) / 103 (0x67) (MPEG Audio, Polish) / 104 (0x68) (E-AC-3, org) / 105 (0x69) () / 108 (0x6C) (E-AC-3, aux)
Language                       :  / Polish / org /  / aux

stereocolor
Posty: 43
Rejestracja: 29 maja 2012, o 12:38

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: stereocolor »

TVP1 HD TEST z ŁODZI sam wskoczył na ekran :)

sailor_man

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: sailor_man »

Witam,
forumowicze doradźcie proszę jak podłączyć mój zestaw.
Mieszkam na Manhatanie w Łodzi. Okna mam na zachód, a więc komin EC4 mam z drugiej strony bloku.
Kupiłem zestaw do laptopa MT4163 (w zestawie jest antenka-drucik)(http://www.media-tech.eu/produkty/tunery/MT4163).
Przy oknie mam siłę sygnału 3 z 6 kresek.
Wyszukuje mi 42 kanały w tym MUX1. MUX3 chyba nie odbieram (na liście nie mam kanałów TVN, POLSAT).
Niestety poza znalezieniem kanałów nie mogę oglądać telewizji, ponieważ ciągle coś się zacina. Np. obraz jest poszatkowany lub zatrzymany; dźwięk również się przycina.

Czy jest jakiś sposób aby poprawić odbiór nie wystawiając anteny na zewnątrz?
Jeśli trzeba wystawić antenę, to jaką (przypomnę, że nie mogę anteny skierować na komin EC4 ponieważ okna mam tylko na zachód)?

W domu mam kablówkę z firmy "Zurt". Podpiąłem się pod ich instalację, ale nic nie znalazłem. Prawdopodobnie dlatego, że mają filtry obcinające i wycinają częstotliwość 674MHz (EC4 MUX1) oraz 498MHz (EC4 MUX2). Niestety nie wiem gdzie są te filtry założone czy w mojej puszcze czy poza lokalem.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
sailor_man

Canuck2009
Posty: 13
Rejestracja: 17 maja 2012, o 05:58
Odbiornik: PANASONIC-TX42G10,Technisat CE-T
Instalacja antenowa: TELEVES V-HD

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Canuck2009 »

Witam , spraw sobie zewnetrzna antena (duzy wybor w sklepie Eltrox.pl podpowiadam TELEVES V HD sam uzywam i tez mam komin za plecami )przykrec do balustrady balkonu ,nie przejmuj sie tym ze nie kierujesz jej na nadajnik przeskanuj trzy kanaly 24,46,47 i ogladaj. Obraz na Tvp1 HD jest ostry jak brzytwa a jakoscia dorownuje HD DVD .
Powodzenia

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: johnyb_ »

No to i TVP1 HD się doczekaliśmy :) a jutro nawet TVP 2 HD, tylko czemu postanowili robić Full HD przy tym bitrate?

knik
Posty: 35
Rejestracja: 18 stycznia 2012, o 14:42

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: knik »

sailor_man pisze:Czy jest jakiś sposób aby poprawić odbiór nie wystawiając anteny na zewnątrz?
Na początek zmajstruj sobie coś takiego:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2930

sailor_man

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: sailor_man »

W sobotę zbuduję takiego Biquada i dam znać jakie mam efekty.
Dzięki za informacje.

pitpit

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: pitpit »

A tak się ucieszyłem na myśl, że uruchomili pierwszy multipleks, a w tym samym czasie straciłem dużo bardziej wartościowe kanały MUX-3 :(

Do tej pory pakiet kanałów TVP działał mi niemal doskonale, czasami zdarzały się drobne zakłócenia (zwykle odbiornik pokazywał mi siłę sygnału w okolicach 70%, jakość dobijała do setki).
Niby wyszukuje mi kanał 47. o przyzwoitym sygnale , ale gdy tylko chcę kliknąć w kolejnym kroku na "Dodaj", od razu gubi sygnał. Da się coś z tym zrobić bez żadnych większych inwestycji?
Niestety, nie mam możliwości grzebania w antenie zbiorczej na bloku.

Dodam, że jak sprawdzałem u znajomego, która mieszka na innym osiedlu, też w bloku, to u niego w telewizorze działają kanały z MUX-3 (korzysta z AZART-u). Może ma lepszy tuner wbudowany w tv, nie wiem co jest grane.
Teraz zamiast treściwych stacji, tj. TVP Kultura, Historia i Polonia (głównie te trzy kanały oglądałem z zainteresowaniem) dostałem kanał dyskopolo, powtórki Ibisza i smęty od TVN-u.
Oby jak najszybciej zrobili ten nadajnik w Zygrach. W sumie, przynajmniej odpocznę sobie od telewizji, której i tak mało oglądałem.

k. 24 - siła sygnału 96%, jakość 100%
k. 46 - siła sygnału 99%, jakość 100%
k. 40 - siła sygnału ok. 60-70%

Na tym samym telewizorze łapałem kanały na działce oddalonej jakieś 70 km na południe od Łodzi. Działałem ze złamaną anteną kierunkową umieszczoną pod dachem, i złapałem sygnał z nadajników w Kaliszu, Częstochowie i zarazem kanały tv analogowej. Antena była skierowana na Łódź 8-)

andy970

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: andy970 »

Witam jestem zawiedziony jakością TVP1 HD, niestety niema wielkiej różnicy między HD a innymi programami w SD.W tv kablowej Toya gdy porównywałem programy SD a HD było widać ogromną różnicę w jakości.Patrzę właśnie teraz na "Jaka to melodia" i jestem rozczarowane obraz jest niewyraźny i zamglony wcale nie wygląda to na HD.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: DVB-T w Łodzi

Post autor: kb997 »

@andy
Bo to upscal. Programy studyjne, sportoee, popularnonaukowe czy nowe seriale typu Ojciec Mateusz powinny być ok a Janowski niestety na razie nie.

freeagent
Posty: 31
Rejestracja: 9 maja 2012, o 09:41
Odbiornik: 1. PHILIPS 32PFL5605H
2. USB ezcap
Instalacja antenowa: Antena "siatkowa" na balkonie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: freeagent »

andy970 pisze:Witam jestem zawiedziony jakością TVP1 HD, niestety niema wielkiej różnicy między HD a innymi programami w SD.W tv kablowej Toya gdy porównywałem programy SD a HD było widać ogromną różnicę w jakości.Patrzę właśnie teraz na "Jaka to melodia" i jestem rozczarowane obraz jest niewyraźny i zamglony wcale nie wygląda to na HD.
Prawdopodobnie program jest przeskanowany z SD do HD dlatego nie ma efektu.
Zobaczymy pierwszy mecz reprezentacji. Na pewno będzie w HD i zrobi wrażenie widowiskowe i wizualne :)

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: micial »

Mały joke z listy kanałów:

TVP INFO Lódz

o! mux-1 offline....

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: momus »

I właśnie wcięło MUX1, mux2 śmiga bez problemu, na częstotliwości mux1 pustka, nie ma nic, nawet nośnej

irjanas
Posty: 32
Rejestracja: 12 marca 2012, o 12:55
Odbiornik: TV sharp lc-40lx814e
Instalacja antenowa: Antena DIPOL
16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Łódź EC-4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: irjanas »

momus pisze:I właśnie wcięło MUX1, mux2 śmiga bez problemu, na częstotliwości mux1 pustka, nie ma nic, ...
Zgodnie z cytatem p.J.Mroczkowskiego:
Przypominam, że do dnia 31.05.2012 emisje będą miały charakter testowy, co oznacza, że mogą występować przerwy lub zakłócenia sygnału.

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: micial »

Włączyli.

Odpowiedz