DVB-T z RTCN ŁÓDŹ EC4

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Tomasz Berezowski »

cyber pisze:Właśnie ...o co tutaj chodzi ? -przecież właścicielem tego masztu jest Emitel -sam maszt jest wzniesiony dość blisko Łodzi ,a z takiej wysokości pole rażenia niezłe by było...a tutaj Emitelowcy biegają po niższym kominie... 8-) Może ktoś kompetentny sprawę rozjaśni ? Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Zygry wcale nie mają dobrej lokalizacji. Jest fatalna dla aglomeracji łódzkiej. Wystarczy popatrzeć, co jest z Zygier nadawane: http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=3

Ten obiekt to wynik błędów planistycznych z lat 60-tych. Prawdopodobnie maszt zostanie wkrótce położony, lub skrócony.

Była szansa na powstanie obiektu Łódż-Dąbrowa, ale niestety protesty łodzian uniemożliwiły budowę tego obiektu. Podobna sytuacja jest w kilku innych miastach, partykularne interesy, złe prawo i głupota polityków wpsierających protesty dla uzyskania chwilowego poparcia doprowadziły do sytuacji, że np. Warszawa jest jedyną stolicą europejską bez profesjonalnego obiektu nadawczego w centrum lub w pobliżu. Raszyn to zaadaptowany maszt średniofalowy.

Podobna sytuacja jest w Ostrołęce. Pan poseł Adam Czartoryski doprowadził tam do zablokowania budowy masztu dla DVB-T. Ciekawe co powie swoim wyborcom po wyłączeniu telewizji analogowej?

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: belzebiusz »


Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Kpc21 »

Ale skąd w tej sytuacji ma odbierać wschód województwa? Z Raszyna? A co z MUX3 i programem regionalnym łódzkim?
Tomasz Berezowski pisze:Była szansa na powstanie obiektu Łódż-Dąbrowa, ale niestety protesty łodzian uniemożliwiły budowę tego obiektu.
A dlaczego właśnie Dąbrowa, a nie Nowosolna (wzgórze Radary)? To najwyższy punkt Łodzi, w dodatku znajduje się tam już obiekt Emitela, a przez lata była tam radziecka stacja łączności wojskowej. Lepszej lokalizacji nie ma.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Jarosław Bałuka »

Info: Kilka postów o Ostrołęce zostało przeniesionych do właściwego wątku http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=120

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Bartt »

Przepraszam, a mój post gdzie się podział :?:

@Kamilx
Ja go tam nie widzę, a był pisany dzisiaj i dotyczył sytuacji w Łodzi a nie Ostrołęki.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 18:31 przez Bartt, łącznie zmieniany 2 razy.

Kamilx
Posty: 873
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Kamilx »

Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, o 17:31 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: momus »

Działo się dziś coś ciekawego na kominie?? bo wszyscy już mają, tylko Łódź została...

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 310
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Rzgów
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Samsung UE55NU7402
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: ANDPOL »

Śmigłowiec już nie latał, więc prawdopodobnie wszystko zostało wciągnięte. Pozostało poskręcać, podłączyć, skonfigurować, czyli pewnie poniedziałek-wtorek. Raczej chyba w niedzielę nie będą pracować :?:

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: micial »

Na pasku na dole ekranu w czasie ŁWD napisali, że wyłączenie analogu w łódzkim 20 maja 2013.

Samuray-X

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Samuray-X »

Witam!

Próbuję używać DVB-T jednak rezultaty są fatalne.
Mieszkam w centrum Łodzi, ulica Żeligowskiego 43A, nowy budynek Polnordu.
Niestety balkon mam na WWS (południowo-zachodni-zachód).
Wcześniej działałem na zwykłej antenie pokojowej mającej ze 20 lat. Odbierałem bardzo dobrze programy z Sienkiewicza. Chciałem jednak mieć TVN i kupiłem najpierw antenę pokojową
http://www.eltrox.pl/antena-dvbt-delta- ... -3981.html
na której złapałem co prawda EC-3 i sporo kanałów, niestety były okropne zakłócenia, migotanie i złe odtwarzanie kolorów.

Z tego powodu zamieniłem tą antenę na
http://www.eltrox.pl/cyfrowa-antena-mit ... -4176.html
którą umocowałem na balkonie, niestety jedyny kierunek w jakim mogłem ją ustawić to ... zachód :(

Efekt jest taki, że mam co prawda więcej kanałów nawet chyba Poznań udało się złapać, niemniej jednak jakość dalej jest fatalna. Co dziwne nie zawsze jest źle, czasem obraz jest poprawny przez długiokres czasu.

Sygnał jest oceniany przez TV na 10 (z nadajnika na Widzewie), poziom błędów bitowych waha się od E-3 do E-6.

Co teraz mogę zrobić? Mocniejszych anten podobno nie ma, zresztą według mnie to jest kwestia zakłóceń wprowadzanych przez budynki na drodze sygnału.
Czy jest sens wiercić teraz kilka dziur przez całe mieszkanie i próbować wystawić antenę ze strony wschodniej, kabel będzie miał pewnie z 15-20 metrów ...

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2187
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Puma »

Masz przesterowany sygnał, jest za silne wzmocnienie... w opisie jest napisane że od 50km a Ty mieszkasz w Łodzi gdzie jest nadajnik.

I nie ma czegoś takiego jak cyfrowa antena ;)

Jeżeli ma to być antena pokojowa -> http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=845
Do 30 km -> http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2767

Samuray-X

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Samuray-X »

Czyli sygnał przesterowany ...
To że nie ma anten cyforwych to ja wiem, gorzej z firmą Eltrox, nie chcę chłopaków krytykować za bardzo, ale ich porady za bardzo mi się nie przydały.
Oni odbierają z ulicy 6 Sierpnia taką właśnie anteną sygnał i podobno jest spoko :mrgreen:

Czyżby u nich nie było przesteru ?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2187
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Puma »

To zależy od odbiornika, terenu, nie da się jednoznacznie stwierdzić ale przy tak małej odległości od nadajnika powinieneś odbierać na kawałku kabla.

Samuray-X

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Samuray-X »

Niestety na kawałku kabla nie udało się.
Na tej prostej antenie pokojowej nie udało mi się w ogóle złapać sygnału z EC-4 !
Dopiero na tych "cyfrowych" antenach załapało, tyle że są te migotania i zacięcia ...

Canuck2009
Posty: 13
Rejestracja: 17 maja 2012, o 05:58
Odbiornik: PANASONIC-TX42G10,Technisat CE-T
Instalacja antenowa: TELEVES V-HD

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Canuck2009 »

.
Na tej prostej antenie pokojowej nie udało mi się w ogóle złapać sygnału z EC-4 !
Dopiero na tych "cyfrowych" antenach załapało, tyle że są te migotania i zacięcia ...[/quote


Ja mieszkam niedaleko Klonowa /Lutomierska .Zobacz moje posty pare stron wczesniej u mnie 100% obraz jak z DVD...sprawdz kabel ( moze jest slabo ekranowany niskiej jakosci. Wymien go na RG-6 ,sprawdz polaczenia -wtyki,moze sa luzne i nie kontaktuja. Jak bez poprawy to sprobuj z ta antena ktorej ja uzywam ,takze z eltroxa.
Powodzenia

knik
Posty: 35
Rejestracja: 18 stycznia 2012, o 14:42

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: knik »

Samuray-X pisze:Chciałem jednak mieć TVN i kupiłem najpierw antenę pokojową
http://www.eltrox.pl/antena-dvbt-delta- ... -3981.html
na której złapałem co prawda EC-3 i sporo kanałów, niestety były okropne zakłócenia, migotanie i złe odtwarzanie kolorów.
Ta antena naprawdę kosztuje 119 ? :shock:
Lepiej zrób sobie coś z tego wątku będzie lepsze i o wiele tańsze:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2930

bilek1
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 17:53
Odbiornik: SAMSUNG LE40A756
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, jedna gałąź na Pabianice, druga na TON na Sienkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON(OTVP Łódź)

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: bilek1 »

Już się zaczęło. Było przez 30 minut. MUX 1 z EC4. Teraz nie ma, ale coś się dzieje.

tom4sz
Posty: 13
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 21:04
Odbiornik: LG47LW5500
Instalacja antenowa: biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: tom4sz »

Sygnał w dalszym ciągu chyba z systemu awaryjnego.
W Piotrkowie jest w dalszym ciągu słabszy niż był przed konserwacją.

krzysiek95
Posty: 5
Rejestracja: 16 maja 2012, o 17:21
Odbiornik: LG 32LV375S
Instalacja antenowa: Zwykła siatka z zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: krzysiek95 »

Kurde wszędzie już uruchomili MUX 1 tylko w Łodzi nie

dawid200297

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: dawid200297 »

wcześniej kolega mówił że w łodzi mi\ux 1 działał 30 min prawda ?

Odpowiedz