HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
dvbtowiec
Posty: 1238
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec »

Polsatowi chyba tak bardzo nie zależy. Usługę uruchomili formalnie pod hasłem "testów". Być może jest to jakiś kompromis pomiędzy oferowaniem kanału płatnie, a jednocześnie FTA, tak aby kablówki nie krzyczały że płacą za coś co jest FTA.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2021
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ObywatelDVB-T »

Możesz mieć rację, stąd pewnie to potwierdzanie zielonym za każdym razem. Ale jak wytłumaczyć FTA w MUX 4, chyba że w ramach tego samego testu, bo tu też jest w HbbTV w HD i jest zawsze, nawet jeśli na innych jest reklama zamiast PN.

@Paweł Tutka napisał, że Polsat News w HbbTV jest od początku w MPEG-DASCH, czyli tak jak jest zalecane, więc przy okazji testów mamy jakieś odniesienie.
Natomiast TVP nadaje inaczej i w dodatku cały czas kombinują i tu zauważam różnicę, może coś w tym jest.
Polsat News po zaakceptowaniu zielonym wczytuje się szybko i od początku w HD, natomiast wszystkie TVP wczytują się dłużej, najpierw obraz przyciemniony, potem w SD i dopiero po paru sekundach w HD. Może tu właśnie chodzi o ten zalecany MPEG-DASCH dla video online?

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 663
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: HbbTV w NTC

Post autor: DanielK »

Na tunerze z Linux - OpenATV jeśli chodzi o HbbTV, to nie działają żadne kanały ze strumieniami Wideo, także z TVP VOD. Jednak na TVP VOD działają materiały na żądanie, czyli wszystko oprócz transmisji na żywo.

Prawdopodobnie ze względu na licencje jeszcze długo na tych STB nie będzie HbbTV w wersji 2.x. Jest najprawdopodobniej 1.5.x?

Bynajmniej fanie i szybko działa. Zaleta dodatkowa jest taka, że HbbTV nie uruchamia się samoczynnie, tylko należy najpierw nacisnąć klawisz czerwony a wtedy wyświetla się to co w telewizorach pojawia się z automatu.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2021
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ObywatelDVB-T »

Od przynajmniej 2 dni, nie wczytuje EmiTV, to znaczy są puste kratki. Ale o dziwo raz dziś udało mi się wczytać, podsumuje to jako przypadek, ogólnie nie działa.

Gumiś
Posty: 17
Rejestracja: 12 lipca 2011, o 12:29

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Gumiś »

U siebie obserwowałem problem jakoś w weekend. Od poniedziałku raczej jest OK. Może potrzebuje 2-3 sekund na wczytanie zawartości, ale generalnie działa. Może ciut mniej płynnie niż wcześniej, ale działa.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2021
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ObywatelDVB-T »

Dziś EmiTV działa prawidłowo.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 234
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Miejscowość: Ostrołeka
Odbiornik: Panasonic TX-58EX700E
wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ortalion »

Witam dzisiaj zauważyłem pewną ciekawostkę na Panasonic TX-58EX700E otwieram Hbbtv w tvp programy vod odtwarzane są prawidłowo
natomiast tvp: kultura 2 programy regionalne polandin i pozostałe będące w tym szeregu nie otwierają się .Natomiast jeżeli przed uruchomieniem któregoś z tych kanałów z"załaduję" program vod i odtworzy się choćby kilkadziesiąt sekund i przełączę się na kanały z szeregu to odtwarzane są już prawidłowo??? Dlaczego???? :roll:
pozostałe kanały tvp Hbbtv będące " samodzilenymi" jak kultura 2 czy domowe przedszkole wyświetlają tablice informacyjną stacjonarną , Polsat news nie otwiera się się Hbbtv na kanałąch Polsatu , pozostałe kanały działają prawidłowo np legia emitel

bartosz4
Posty: 198
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: HbbTV w NTC

Post autor: bartosz4 »

A TVP Dokument to w końcu nadaje? Bo jak tak to czemu nie ma go w HbbTV? Jak to teraz działa to dość fajna zabawka. Wygodniej tam wchodzić niż przez aplikację, która nie ma połowy funkcji.

TVN i Polsat też tak mogłyby wrzucić Playera i Iplę. Polsat podobno udostępnia Polsat News, ale ja tego nie widzę. A właśnie przydałoby się. Właśnie sam Polsat News SD mógłby taką opcję wrzucić, żeby móc go oglądać w HD. Przez Iplę wchodzenie trwa zbyt długo.

Eska kiedyś miała na Szajsungu w apce dodatkowe stacje. Teraz właśnie przez HbbTV mogliby je udostępnić.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2021
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ObywatelDVB-T »

TVP Dokument nadaje na testowym MUX5 TVP, ale HbbTV nie ma, jeśli jesteś w zasięgu i masz tuner DVB-T2 HEVC to powinieneś odbierać.
Polsat News SD który jest dostępny naziemnie w MUX-4 FTA ma HbbTV i podobnie jak na innych polsatowskich kanałach poprzez HbbTV właśnie jest wersja Polsat News HD, aby działało odbiornik musi obsługiwać HbbTV przynajmniej w wersji nie starszej jak 1.5.

dvbtowiec
Posty: 1238
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec »

@bartosz4 Tak jak napisał kolega wyżej, skoro nie widzisz możliwości uruchomienia Polsat News HD z HbbTV, tzn. że Twój telewizor ma zbyt starą wersję HbbTV. Prawdopodobnie masz wersję 1.0 lub 1.1.
Polsat News HD wymaga wersji minimum 1.5.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 234
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Miejscowość: Ostrołeka
Odbiornik: Panasonic TX-58EX700E
wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ortalion »

Ma wrażenie że w Panasonicu problemem jest oprogramowanie przeglądarki tu jest firefox os ,który nie jest aktualizowany i to pewnie powoduje problemy z odtwarzaniem . w telewizorach z androidem jest inna przeglądarka :?:

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2021
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ObywatelDVB-T »

Polsat News w HbbTV jest nadawany w MPEG-DASH który jest obsługiwany w wersji 1.5 i nowszych jeśli masz starszą wersję HbbTV to nie będzie działać.
Model który masz w profilu jest z 2017r. mógł nie dostać aktualizacji aplikacji HbbTV.
Paweł Tutka pisze: 29 grudnia 2020, o 18:59 Polsat News przez cały czas był i nadal jest nadawany w MPEG-DASH. Natomiast TVP do transmisji na żywo (LIVE) obecnie korzysta z HLS. Kilka lat wcześniej streaming na żywo w aplikacjach HbbTV od TVP był realizowany jako TransportStream po HTTP.

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Maniek99 »

A mi na Panasie D630 przez jeden dzień (wtorek) działały streamy kanałów dostępne przez stronę HBBTV TVP.
Kanał PolandIn działał ale nie miał dźwięku. Następnego dnia już po staremu, czyli tylko VOD.

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Maniek99 »

Dziś odkryłem, że żeby te kanał ze strony ruszyły, trzeba wcześniej skasować ciastka.
Niestety sposób nie działa na Polsat News czy kanały wirtualne znajdujące się bezpośrednio na liście kanałów.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 234
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Miejscowość: Ostrołeka
Odbiornik: Panasonic TX-58EX700E
wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ortalion »

A jak skasować "ciastka"

Ramirez
Posty: 88
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Ramirez »

W każdym TV jest Inaczej. To ciężko powiedzieć jak :mrgreen: U mnie jest w menu TV i w przeglądarce. I nie wiem czy od tego ale nawet hbb TVP się poprawiło. Nie działają stacje przypisane do plansz tvp kultura itd. ale za to stacje nadające na żywo w aplikacji hbb pod czerwonym przyciskiem działają. Niektóre normalnie, w niektórych jest obraz bez dźwięku.

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Maniek99 »

@ortalion
W D630 jest w menu konfiguracja->Aplikacje sieciowe (czy danych).
Niestety stan nie jest zbyt trwały i trzeba to co jakiś czas powtarzać.
Czasem ta opcja potrafi też zniknąć z menu i trzeba przeskoczyć na inny kanał żeby się pojawiła.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 234
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Miejscowość: Ostrołeka
Odbiornik: Panasonic TX-58EX700E
wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ortalion »

no i zadziałało :shock: jak u kolegi

cherubin
Posty: 21
Rejestracja: 13 listopada 2020, o 12:44
Miejscowość: Rzeszów
Odbiornik: LG
Instalacja antenowa: MAGURA ATZ-19/UHF pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów/Baranówka/Tyczyn; Leżajsk/Giedl.

Re: HbbTV w NTC

Post autor: cherubin »

W moim LG UM7450PLA kanaly TVP Kultura 2, Poland In, Domowe przedszkole na MUX8 działają poprawnie. Dodatkowo mozna przełącza pomiedzy pozostałymi kanalami stremingowymi TVP tj. TVP3 regionalne, TVP Polonia, TVP Wilno, TVP Info, Msza z Jasnej Góry.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 835
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ploomba »

To ja nadmienię jeszcze, że na telewizorach TCL mających niby najnowsza wersję Hbbtv, nie ma dźwięku na kanałach PolandIN oraz Domowe Przedszkole.
Stacje radiowe w EmiTV nie działają, też brak dźwięku.
W sumie było już o tym, ale temat chyba jest jakiś ciężki, bo poprawy ni widu ni słychu.
Są plany, żeby to naprawić?
Czy może ktoś ze speców z Emitela może się na ten temat wypowiedzieć? Ot chociażby napisać : "nie będziemy już nic zmieniac". Wtedy bym wiedział, że mam straszyć producenta, oddaniem dwóch telewizorów, bo nie działają prawidłowo :D
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2021, o 16:46 przez ploomba, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz