TV Samsung serii C - drżenie obrazu na MUX3

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 823
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ploomba » 18 lutego 2014, o 14:58

Jarosław Bałuka pisze:
ploomba pisze: Przypominam , że problem tyczy się części Samsungów (najprawdopodobniej części serii C z chipsetami TRIDENT) oraz wybranych modeli Sony Bravia.
http://www.samsung.com/pl/support/model ... -downloads
Masz wersję 1024.1 softu?
tak, z tego co pamiętam mam dokladnie tą wersję softu. Update robiłem zaraz w 2011 r jak soft się pojawił. Poprawka rozwiązywala jakis problem dla krajow baltyckich.
Od tego czasu nie wyszło nic nowego.

Uczulam też, żeby do telewizorów z softami TDT... nie wgrywac softów MSX... - to zupelnie inny chip.
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2014, o 15:05 przez ploomba, łącznie zmieniany 1 raz.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 18 lutego 2014, o 15:03

Panowie, Te problemy odbiorem tvp niestety winy po stronie nadawcy telewizji polskiej. A nie producentów. Producentów nie mają nic gadania, bo mają początku.
Według mnie wszystko, ze TVP przekraczała granice konfiguracyjnie muxa 3. nie da się już za bardzo obniżyć bitrate i oraz jakości kompresji.

Kombinacji konfiguracyjnie muxa 3 już jest maksymalnie wykorzystane.

Moim zdanie taki, należy zgłaszać do tvp. Jak oni zostaną wiele zgłoszeń to prawdopodobnie 15 marca podejmą decyzji usuniecie HD lub 2-3 programy wykasować.
Naprawdę więcej już nie da Kombinować.
TVP bardzo dawno miała powalczyć kolejnego muxa przeznaczenie dla HD. A nie mają siły walka urzędami.

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 18 lutego 2014, o 15:09

Ty jesteś Polak czy nie? Ciężko się czyta twoje posty.

monter1981
Posty: 211
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: monter1981 » 18 lutego 2014, o 15:13

grzegorz0plonka pisze:Panowie, Te problemy odbiorem tvp niestety winy po stronie nadawcy...

Moim zdanie taki, należy zgłaszać do tvp. Jak oni zostaną wiele zgłoszeń to prawdopodobnie 15 marca podejmą decyzji usuniecie HD lub 2-3 programy wykasować.
Naprawdę więcej już nie da Kombinować.
TVP dobrze wie co się dzieje i na pewno tu zagląda. Co więcej z uporem maniaka przypominam fakt, że w zeszłą niedzielę na chwilę emisja była prowadzona z parametrami, przy których Samsungi radziły sobie z odbiorem MUX-3 w składzie 2xHD + 6xSD.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: distefano » 18 lutego 2014, o 15:14

W tej chwili nie ma wolnych muxów do wzięcia, może będą w przyszłości.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 18 lutego 2014, o 15:25

DVBManiak pisze:Ty jesteś Polak czy nie? Ciężko się czyta twoje posty.
My tez nie rozumiemy:((( Ja uważam dobrze napisałem, ale jedno błąd.
Producentów nie mają nic gadania, bo mają początku.
A mało być "bo mają porządku,,

Przyznam, ze ja nie mam możliwość edycji posty i wiec, nie poprawiam.
Tak mnie złe traktowali i zablokowali edycji posty moim koncie:((

A JaroslawMroczkowski obiecywał i obiecywał jaki czas odblokuje mi edytuj posty. A do dziś nie robił i do tego bardzo często nie odpowiada na PW.

Proszę nie wracacie uwag treść niegramatycznie. Sami trzeba dawać sprawę nie ma takiego człowieka który pisał 300% idealnie po polsku.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Anduraki » 18 lutego 2014, o 15:32

DVBManiak pisze:Andruaki przestań robić z ludzi idiotów. U tylu osób utleniły się nagle styki, tak? Jest problem z pewną grupą odbiorników, przede wszystkim Samsunga. Ciesz się, że twojego z serii UE to nie dotyczy. Mnie też nie dotyczy, ale potrafię zrozumieć problemy innych, a ty jak widać nie.

W ogóle wydaje mi się, że ci płacą za wypisywanie bzdur czy specjalnie tak prowokujesz? Jak można nie widzieć żadnej różnicy między HD przed 15 lutym a tym obecnie? Człowieku daj spokój...
odniosłem się do tego posta
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=187305#p187305

I do tego, że ktoś pisał że po euro nie miga mu tylko po HDMI - czy tak trudno to zrozumieć?

Może i macie problemy z obrazem ale tyle połowa która pisze w tym temacie nie ma żadnych problemów z jakością obrazu przyjmijcie to do wiadomości i nie czepiajcie się mnie jakobym wmawiał że problemu nie ma - ale nie występuje u wszystkich ! Każdy kolejny atak na mnie zgłaszam do moderacji, bo już kilka osób udowodniła, że nie potrafi czytać ze zrozumieniem, albo czyta "po łebkach", a później atakuje za coś czego nie powiedziałem.

p.s. to nie seria UE bo UE to oznaczenie regionu na jaki są wypuszczone TV. Seria to E z 2012 roku jak już.

edit:
Jeszcze jedno - jak wiadomo, a może nie każdy to wie strumień cyfrowy jest elastyczny i można go modyfikować. Mam na myśli zmiany rozdzielczości materiału, proporcji. Jak ktoś kiedyś zgrywał TS jakiegoś programu i natrafił na reklamy to jeśli na komputerze odpalił TSa w oknie(oryginalna wielkość) to w momencie gdy była przerwa reklamowa okno się powiększało i zmniejszało w zależności od reklamy) To co zaobserwowałem i kilka innych osób, że reklamy wyświetlane są poprawnie, a zapowiedzi programów mają pikseloze w czcionkach oraz poszarpane krawędzie - może wynikać z niepoprawnego ustawienia strumienia, a gdyby wszystko ustawić tak samo jak reklamy (tj. według tego samego schematu)?

Dvorzoo
Posty: 5
Rejestracja: 17 lutego 2014, o 15:40

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Dvorzoo » 18 lutego 2014, o 15:57

Firmware T-TDT5DEUC-1024.1 nic nie zmienia też mam taki w Samsungu ps42c430 i obraz "skacze" ...

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 18 lutego 2014, o 16:10

@Anduraki, odnosząc się niejasno do wpisu dwie strony wcześniej (i nie cytując go) sam narażasz się na niezrozumienie Twoich intencji.

A co do meritum, sprawa drgania obrazu jest właściwie zdiagnozowana, "zapodana" do TVP, Emitela, Samsunga i innych - nie pozostaje nic tylko czekać. Oczywiście jakiś racjonalny czas. Myślę, że po prostu koledzy którzy mają ten problem powinni albo zameldować, że zniknął albo za 2-3 dni znowu zgłosić, że dalej trwa.

Osobną sprawą jest obserwacja ogólnej jakości obrazu szczególnie wyrazistości. Niestety tu postępów nie ma, dalej włosy na głowie albo twarz (w programach studyjnych w TVP2HD np) to bardziej plama niż możliwość rozróżnienia szczegółów. Wg mnie przed 15.02 było lepiej.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1826
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 18 lutego 2014, o 16:12

Jak widzę sprawa jest nieźle rozdmuchana, inne serwisy także powtarzają za Satkurierem.
http://nt.interia.pl/audio-wideo/news-p ... Id,1107789
Ja w każdym bądź razie nie potwierdzam żadnych problemów typu (drganie, kratkowanie, przeskoki itp.) Też mam Samsunga ale UE40D6500 z najnowszą aktualizacją firmware, także na Arivie T60 też z najnowszym firmware, nic nie zauważyłem. Jest nieznaczne pogorszenie szybszych scen HD w stosunku do takiego samego materiału z satelity TNK HD, ale tragedii nie ma. Oczywiście wierzę wszystkim którzy piszą że mają problemy, ja tylko stwierdzam fakt dobrego odbioru na innym Samsungu.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 18 lutego 2014, o 16:28

Jeżeli ktoś (np. TVP) liczył, że nawet jeśli będą problemy to nikt się o nich nie dowie i nikt nie będzie naciskał na ich rozwiązanie to chyba nie dorósł do obecnych czasów.
Nie chcę tu chwalić się, że o tym mówiłem (choć tak rzeczywiście było ;), sprawdźcie w wątku o testach warszawskich) ale, że operacja nadmuchiwania MUXa nie przejdzie bezboleśnie wiedział lub domyślał się każdy kto ma choć trochę doświadczenia i wiedzy. Odtrąbienie sukcesu "testów warszawskich" i rozpoczęcie 15.02 nadawania z nowym kodowaniem na cały kraj było po prostu złą decyzją i tyle. No chyba, że TVP zakłada, że od 15.02 rozpoczęła "testy ogólnopolskie" na żywym organizmie.
Swoją drogą czekam tylko kiedy Samsung wyda jakieś oficjalne stanowisko, na forach już zaczęło się plucie na markę a sądzę, że taka firma nie może sobie na to pozwolić.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 823
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ploomba » 18 lutego 2014, o 16:37

@pawelll

właśnie, ciekawe jak to się stało, że podczas "warszawskich" testow mux-3 (na dodatkowym kanale) nikt nic nie zauważył.

Czy osoby mające teraz problemy z mux-3 i mieszkające w zasięgu testów , miały je też na tym testowym muxie?

A może podczas testów byly zastosowane zupelnie inne parametry?
Ciekawe jak TVP ten mux testowala? Bo jeśli problem był juz wtedy to powinien być zauważony.
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2014, o 16:50 przez ploomba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 18 lutego 2014, o 16:46

tak były testy na k29 w dniach 12do 14lutego
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2014, o 12:51 przez bm86, łącznie zmieniany 1 raz.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 18 lutego 2014, o 16:50

@bm86, równoważnik zdania który zastosowałeś nie mówi dokładnie nic, w szczególności do którego z wątków poprzedzającej wypowiedzi się odnosi. A potem denerwujemy się nawzajem, że jesteśmy nierozumiani.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 18 lutego 2014, o 16:53

@pawelll
nie czepiaj się tak ludzi już poprawiłem post uczę się dopiero bycia na forach . są ludzie co mają kłopot z gramtyką i ortografią nie ze swojj winy tylko wada wrodzona nie znaczy że masz ich tępić
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2014, o 12:58 przez bm86, łącznie zmieniany 2 razy.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 18 lutego 2014, o 16:59

Nadal się nie rozumiemy. Jakiego fragmentu (którego pytania) cytowanej wypowiedzi dotyczy Twoje "tak były w ostatnich ...."? Potwierdzenia, że problemy z drżeniem były w tych dniach, że podczas testów były inne parametry czy może jeszcze czegoś innego?

OK, po poprawkach wszystko jasne. Nie czepiam się, tylko próbuję precyzować wypowiedzi. Chyba już zauważyłeś, że brak precyzji w wypowiedziach powoduje niepotrzebne niesnaski.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2014, o 00:53 przez pawelll, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3095
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: qwerty » 18 lutego 2014, o 17:06

Samsung LE32B530 na sofcie 2009 oraz Signal HD-507 też ma obraz jak stroboskop (na TVP1 HD i TVP1 SD)./.../

korzonek
Posty: 2
Rejestracja: 18 lutego 2014, o 13:29
Odbiornik: Samsung UE40C5000

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: korzonek » 18 lutego 2014, o 18:06

Odpowiedź z supportu z godz 15:06
Na podstawie posiadanych informacji na chwilę obecną są problemy z popranym nadawaniem sygnału co jest powodem drgania kanałów przy telewizji naziemnej. Trwają prace by przywrócić poprawne nadawanie sygnału.

Czyli nic nowego mój kolego.
UE to seria z 2010 a nie żaden region. E to zupełnie inna seria telewizorów Samsunga.
W internecie może zrobić się niezła G. burza jak tego nie ogarną.

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 18 lutego 2014, o 19:10

Podstawą jest posiadanie odbiornika od producenta, który często wypuszcza aktualizacje do swoich modeli -tak np. ma Philips a nie ma Samsung

Ktoś pisał, że:
Drgania to problem sprzętu, który przy takich parametrach się nie wyrabia choć wyrabiał się przy parametrach początkowych no bo to sprzęt z poprzedniej już epoki. Nowszy daje sobie radę.
Okazuje sie, że problem leży tylko w niektórych modelach

PS. Dodajmy, ze firma SAMSUNG chyba jako jedyna "wypuściła" specjalne, oficjalne TV pod cyfryzację - ciekawe czy te modele tez mają problem

http://rtvagd.wp.pl/kat,1032017,title,S ... aid=1123a4

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 18 lutego 2014, o 19:15

To są modele z nowej serii UE, one chyba problemu nie mają. Przynajmniej nikt tutaj się nie skarżył. Pamiętam sam w marcu rok temu kiedy kupowałem swój TV miałem na oku EH5300, ale pechowo w żadnym z dużych marketów go nie było.

Zablokowany