Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Stefan_KR
Posty: 272
Rejestracja: 2 sierpnia 2011, o 21:32

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Stefan_KR » 15 lutego 2014, o 19:33

Nagraj inny materiał bo ten został zblokowany:

This video contains content from International Olympic Committee, who has blocked it on copyright grounds.

Sorry about that.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: loleklolek » 15 lutego 2014, o 19:36

@adac
Przecież standardu nie zmienili, tylko zapewne zaczęli wykorzystywać inne opcje tego standardu, stąd czkawka niektórych tv.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kupon » 15 lutego 2014, o 19:36

No to chyba dopiero po skokach. :)

Awatar użytkownika
Mireczek
Posty: 51
Rejestracja: 7 grudnia 2011, o 21:58
Odbiornik: Samsung UE32C6000, UE40B7000, UE46F8000;
MT 4168;
Instalacja antenowa: Aktualnie: doświadczenia z antenami do DVB-T.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Mireczek » 15 lutego 2014, o 19:42

Też mam same Samsungi i nic mi nie drga. Obraz idealny. TV opisane obok.

rolo30
Posty: 20
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 17:50
Odbiornik: ferguson ARIVA hd combo
Instalacja antenowa: antena siatkowa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rolo30 » 15 lutego 2014, o 19:48

to jest jakaś kpina z tym HD! w nc+ kanaly sd mają lepsze bitowanie co za tym idzie obraz

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 15 lutego 2014, o 19:49

@Mireczek
Dlatego moim zdaniem problem leży raczej w wadach instalacji antenowych, które ujawniły się po zmianie parametrów. Moja propozycja dotycząca wypisywania na czym są problemy a na czym nie, zmierza do tego żeby ewentualnie wychwycić sprzęt na którym u kogoś działa a u kogoś nie. Albo jednoznacznie potwierdzić, że problemy są na konkretnych modelach.

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 15 lutego 2014, o 19:54

To nie jest wina instalacji antenowych. Kropka.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 15 lutego 2014, o 19:59

Masz na to dowód?
Ja swoją tezę stawiam jako przypuszczenie i jedną z możliwych przyczyn problemów.
Stąd moja propozycja-spróbujmy wypracować jakieś wnioski oparte o fakty.

Trudno, robimy za króliki doświadczalne TVP.

Dodatkowe info: Wiwa 95Memo- też jest OK. Z dość kiepską instalacją antenową, odbiór w warunkach górskich.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 20:01 przez pawelll, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Anduraki » 15 lutego 2014, o 20:07

MarioPL pisze:
Anduraki pisze:Powtórzę jeszcze raz - nie ma żadnego dodatkowego klatkowania - to Wy po prostu skupiliście się na obserwacji szczegółów bo wiedzieliście, że będzie sytuacja, że napchają 2 programy HD do multipleksu gdzie jest już 6 SD. Wasze odczucia wynikają z tego, że uparliście się, żeby znaleźć problem ...
Bez obrazy, możesz powtarzać sobie "to" tysiąc razy i nic to nie zmieni. Jak pisałem, ta różnice zauważył nawet mój syn, nie będący w temacie.
Na niczym sie nie skupiam , widzę co jest na ekranie. Czy to wina nadajnika (Śrem) czy mojego TV (w sumie, to 2 tv) nie ma znaczenia, wcześniej wszystko było OK, a teraz... Niestety nie mam możliwości zrobienia "pomiarów" dlatego opieram się na oczach :lol: , a własciwie oczach całej rodziny. Tak wygląda u mnie. @Anduraki, to że Ty masz wszystko OK, nie oznacza , że wszystkim musi wszystko "trybić"

P.S.
Niestety, albo stety ;) Wzrok mam bardzo dobry i jestem uwrażliwiony na wszelkiego rodzaju "zmiany", z racji wykonywanego zawodu.

Powiem tak, gdybyś nie wiedział że będzie jakakolwiek zmiana i odbiornik tak jak u mnie automatycznie przebudował listę kanałów nie wpatrywałbyś się w szczegóły i nie znalazłbyś żadnych defektów.

A defekty typu "klatkowanie" tzw judder, drżenie i delikatna pikseloza jak się przyjżeć były już dużo wcześniej zarówno na 1 i 2 w HD. A to że dziś zaczęło się narzekanie to ma związek z tym że wszyscy patrzą przez lupę na każdy fragment ekranu i "szukają" problemów które tak na prawdę zawsze były.

Nie wiem jak u was u mnie nie ma najmniejszej różnicy w jakości programów HD - jedynie moja uwaga na temat różnicy w kompresji programów i reklam na programach SD - ale to jest do dostosowania pewnie.

Jak coś komuś nie trybi - niech spróbuje aktualizacji oprogramowania.

MarioPL
Posty: 76
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Odbiornik: LE32C450
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: MarioPL » 15 lutego 2014, o 20:14

Anduraki pisze:
MarioPL pisze:
Anduraki pisze:Powtórzę jeszcze raz - nie ma żadnego dodatkowego klatkowania - to Wy po prostu skupiliście się na obserwacji szczegółów bo wiedzieliście, że będzie sytuacja, że napchają 2 programy HD do multipleksu gdzie jest już 6 SD. Wasze odczucia wynikają z tego, że uparliście się, żeby znaleźć problem ...
Bez obrazy, możesz powtarzać sobie "to" tysiąc razy i nic to nie zmieni. Jak pisałem, ta różnice zauważył nawet mój syn, nie będący w temacie.
Na niczym sie nie skupiam , widzę co jest na ekranie. Czy to wina nadajnika (Śrem) czy mojego TV (w sumie, to 2 tv) nie ma znaczenia, wcześniej wszystko było OK, a teraz... Niestety nie mam możliwości zrobienia "pomiarów" dlatego opieram się na oczach :lol: , a własciwie oczach całej rodziny. Tak wygląda u mnie. @Anduraki, to że Ty masz wszystko OK, nie oznacza , że wszystkim musi wszystko "trybić"

P.S.
Niestety, albo stety ;) Wzrok mam bardzo dobry i jestem uwrażliwiony na wszelkiego rodzaju "zmiany", z racji wykonywanego zawodu.


Powiem tak, gdybyś nie wiedział że będzie jakakolwiek zmiana i odbiornik tak jak u mnie automatycznie przebudował listę kanałów nie wpatrywałbyś się w szczegóły i nie znalazłbyś żadnych defektów.

A defekty typu "klatkowanie" tzw judder, drżenie i delikatna pikseloza jak się przyjżeć były już dużo wcześniej zarówno na 1 i 2 w HD. A to że dziś zaczęło się narzekanie to ma związek z tym że wszyscy patrzą przez lupę na każdy fragment ekranu i "szukają" problemów które tak na prawdę zawsze były.

Nie wiem jak u was u mnie nie ma najmniejszej różnicy w jakości programów HD - jedynie moja uwaga na temat różnicy w kompresji programów i reklam na programach SD - ale to jest do dostosowania pewnie.

Jak coś komuś nie trybi - niech spróbuje aktualizacji oprogramowania.
Jezu, a Ten swoje. Człowieku, robisz ze mnie idiotę, czy co ?
Napisałem wcześniej, że nawet mój syn stwierdził "nie da sie tego oglądac", a Ty swoje.
Pracujesz w TVP ? Płacą Ci za to ? Co mam zrobić, udawać, że wszystko jest ok ?
Przepraszam za ton, ale wysiadam przy takiego typu "tekstach"

P.S.
Szkoda, że dzieli nas taka odległośc. Z miłą chęcią zaprosiłbym niedowiarków na seans "epileptyczny".
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 20:16 przez MarioPL, łącznie zmieniany 1 raz.

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 15 lutego 2014, o 20:24

MarioPL: chyba marne szanse. Średnio tak 2 minuty po kupieniu telewizora już nie ma softu na stronie ;)
(to taki żart, bo jak kupujemy telewizor to zwykle jest on z linii która już zeszła z produkcji) ...

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 15 lutego 2014, o 20:28

Nie masz racji. Mam BD Samsunga z serii D, soft jest regularnie aktualizowany, ostatnio w 10.2013. To samo dotyczy TV.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 15 lutego 2014, o 20:48

Jak już napisano- dwa złota to nawet na czarno- białym. :D :D :D :D :D :D

Evilus
Posty: 1
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 21:20
Odbiornik: Synaps THD-2857
Instalacja antenowa: Dipol Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań-Wichów + J. Góra - Ś. Kotły

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Evilus » 15 lutego 2014, o 21:25

Aktualnie TVP1 nadaje bez fonii. Dotyczy to jedynie nadajnika RTON Jelenia Góra - Śnieżna Kotły. Na RTCN Żagań - Wichów jest fonia.

tolesi
Posty: 3
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 21:44
Odbiornik: urz0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: miłki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tolesi » 15 lutego 2014, o 21:51

Dołączam do drgaczy-migaczy na TVP1,2 HD z tunerem Cabletech URZ0086.(jakość sygnału ok87%) Ktos zgłosił też podobny problem z tunerem KRUGER & MATZ KM00186 wątku :http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=340
Na tej samej instalacji antenowej Samsung ue32c5000 wszystko gra normalnie

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kupon » 15 lutego 2014, o 22:27

jajanusz pisze:Rzeczywiście podczas reklam nic się nie dzieje a tylko podczas programu, pasek TVP Info jest rozmazany to też prawda, obraz tragedia, nie tylko migocze ale i bardziej mętny i rozmazany. :shock: ....




Tak dokładnie z dekoderami manta dvb-t011 oraz TV Sony KLD bodajże, ale efekty były inne, była pikseloza jakby sygnał był zbyt słaby, rok temu z tych testów się wycofano na MUX1, w tej chwili mój dekoder działa prawidłowo a znowu wasze odbiorniki przestały działać dobrze :|
Jak pisałem u mnie na tv z 2008r kdl 32w4000 nie ma takiego problemu.
http://www.youtube.com/watch?v=xi5e8NnX3Eo
@pawelll ma rację w swoim poście wyżej.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: lustracja » 15 lutego 2014, o 22:32

adac pisze: Standardów należy przestrzegać przez cały czas nadawania i teraz nie pora na eksperymenty z nowymi kodekami. To już zostało dawno zadecydowane razem z wyborem systemu.

Mpeg4, H 264/AVC, MP@L3 dla SD, HP@L4 dla HD i koniec zabawy.
Dokładnie. i proponuję, żeby nie udowadniać sobie ani nikomu. Ja mam dobrze i winna jest antena. Wiele osób miało do wczoraj dobrze. Odbiór stabilny. Zmiana nastąpiła po użyci nowych konfiguracji.
Teraz to producenci sprzętu i nadawcy powinni coś zrobić.
z wadliwymi sprzętami .
i nadawaniem o ile nadawanie jeszcze jest zgodne z wcześniej określonymi parametrami.

To zagęszczanie i upychanie było do przewidzenia.
Będzie tylko gorzej.
Nowe MUX pod HD i nowe odbiorniki pod nowe standardy nadawania.

mac_33
Posty: 478
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: mac_33 » 15 lutego 2014, o 22:38

nie było mnie chwile- teraz na tvp1hd film i tvp2hd koncert - wszystko ok, sprawdze jeszcze jutro na transmisjach z Soczi.

trzymam kciuki za technikow z tvp. lubie tvp polonie szkoda zeby wyleciała aby poprawić strumień
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 22:50 przez mac_33, łącznie zmieniany 1 raz.

raskol
Posty: 20
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 11:36

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: raskol » 15 lutego 2014, o 22:46

kasper93 pisze:Takie tam z TVP1 HD :)

Obrazek
Masakryczna pikseloza kasku Stocha

monter1981
Posty: 207
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: monter1981 » 15 lutego 2014, o 23:13

TVP nic nie zrobi, bo dla nich każda ze stacji to tablica reklamowa. O usunięciu którejkolwiek TV z MUX-3 można zapomnieć.

Odpowiedz