Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 16 lutego 2014, o 14:05

Krosnoludek pisze:-Wykorzystać zalety DD+, wywalić MPEG !!!
Spokojnie panowie, nie można wywalić tak sobie MPEG, to nie jest wolna amerykanka, trzeba spełnić standardy i kompatybilność z każdym sprzętem...

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 224
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: sirdaniel » 16 lutego 2014, o 14:09

Zdecydowanie jest coś kombinowane z kodekami. Jedno jest pewne, testy się nie zakończyły i dalej nie mogą ustawić jak trzeba. TVP2 HD skakało, kodek High@4.1 a TVP 2 SD MBAFF, Weighted prediction i anamorficzne. Kabaret HD wyglądał na laptopie tak jak SD, więc nie wiem czy im się źródła nie pomyliły. Pół godziny temu w kabarecie jak wyszedł chochoł, to lewa połowa ekranu całkowicie została zamazana, a prawa była tak jak wcześniej... Na TVP Kultura w programie klasyka rocka, gdy puszczano stare nagrania czarnobiałe to widziałem przeplot, gdy teraz odtwarzam na kompie nie widzę przeplotu. Co by nie powiedzieć o starszych dekoderach, obecnie jesteśmy dalej testowani.
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2014, o 14:14 przez sirdaniel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ploomba » 16 lutego 2014, o 14:11

Jakieś 10 minut temu na TVP Info wszystko było OK (na moim Samsungu Le32C450) - obraz nie drżał. Chyba po tych obecnych testach i wyłączeniach.

Teraz znowu mux-3 na chwilę zgasnął i drżenie wróciło.
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2014, o 14:12 przez ploomba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1838
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 16 lutego 2014, o 14:12

kasper93 pisze:trzeba spełnić standardy
DD+ jest przecież standardem zatwierdzonym w Polsce, każde urządzenie musi go posiadać, tak samo jak i obsługa HD, inaczej jest niezgodne z Polskimi wymaganiami.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: naziemna-ntrc » 16 lutego 2014, o 14:14

kasper93 pisze:
Krosnoludek pisze:-Wykorzystać zalety DD+, wywalić MPEG !!!
Spokojnie panowie, nie można wywalić tak sobie MPEG, to nie jest wolna amerykanka, trzeba spełnić standardy i kompatybilność z każdym sprzętem...
Jeżeli się nie mylę to MPEG dla podstawowych ścieżek wymusza decyzja rezerwacyjna, więc wywalenie to nie taka prosta sprawa.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: daruncio1 » 16 lutego 2014, o 14:14

Ja oglądam tv od rana i stwierdzam że TVP2 HD ma zdecydowanie lepszą jakość niż TVP1 HD.

tomek9876
Posty: 39
Rejestracja: 18 czerwca 2010, o 12:28
Odbiornik: Technomate TM-7102 HD T2 Super
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit+MC-9102
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jesenik/Praded, Ślęza

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tomek9876 » 16 lutego 2014, o 14:21

Dopiero dzisiaj wróciłem z podróży i przeprogramowałem swój tuner combo.

Telewizja publiczna (TVP) z jakąś tam podobno misją upchała kolanem do jednego multipleksa MUX3 2 programy HD-podobne + 6 programów SD.

Wydawało mi się błędnie, że okres testów zakończył się z dniem wyłączenia nadawania analogowego.

Jak dla mnie jakość obecnie nie jest zadawalająca na plaźmie HD Ready Panasonic 37".
Od razu widać to gołym okiem, że jakość obrazu czy SD czy HD jest gorsza to co jeszcze w piątek oglądałem.
W skali 1-6 daję 3 za jakość obrazu.

Nie ma cudownych multiplekserów. Ze standardu transmisji DVB-T i standardu kompresji MPEG-4 & H.264 nic się więcej nie wyciągnie w praktyce, żeby na siłę upychać tyle programów w takiej konfiguracji.

Stosowane parametry transmisji w zależności od nadajnika (64QAM, FEC: 3/4, Guard Interval: 1/8 lub 64QAM, FEC: 5/6, Guard Interval: 1/4) dają przepustowość multipleksu 24,88235 Mbit/s.

Żeby uzyskać większą przepustowość multipleksu np. 27,64706 Mbit/s (64QAM, FEC: 5/6, Guard Interval: 1/8) musiałby się zwiększyć FEC na 5/6 ale pogorszył by się zasięg niektórych nadajników , natomiast zwiększając Guard Interval na 1/8 przy takiej ilości i odległości pomiędzy nadajnikami nie mogłyby one pracować w SFN-ie co na południu Polski jest częstą praktyką. Całą sieć nadajników musiałby być przeprojektowana.

Moim zdaniem po prostu co już wielokrotnie na tym forum pisano, należy wyrzucić minimum jeden z programów SD ( TVP Polonia ???), a najlepiej dwa programy a zyskaną przepustowość przeznaczyć na poprawienie jakości pozostałych programów. Tylko wariant 2x HD + 6 x SD lub 8 x SD daje dobrą lub bardzo dobrą jakość co od telewizji publicznej chyba można wymagać.
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2014, o 14:36 przez tomek9876, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1838
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 16 lutego 2014, o 14:33

naziemna-ntrc pisze:Jeżeli się nie mylę to MPEG dla podstawowych ścieżek wymusza decyzja rezerwacyjna, więc wywalenie to nie taka prosta sprawa.
Nie przypominam sobie by coś takiego było zapisane. Skoro wprowadzono DD+, wykorzystać teraz jej zalety !!!
tomek9876 pisze:Moim zdaniem po prostu co już wielokrotnie na tym forum pisano, należy wyrzucić minimum jeden z programów SD ( TVP Polonia ???), a najlepiej dwa programy a zyskaną przepustowość przeznaczyć na poprawienie jakości pozostałych programów.
Takie samo jest moje zdanie, usunąć TVP Polonie oraz pozostawić tylko DD+ z wszystkimi jego zaletami, i wtedy jakość kanałów HD powinna się poprawić. Drugiego kanału nie usuną niema mowy, poza tym szkoda było by TVP Rozrywka, który na sat jest kodowany, a Polonia jest FTA i każdy go może oglądać, wystarczy najtańszy tuner combi ok 200zł.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 16 lutego 2014, o 14:41

Udało się osiągnął na chwile az 7.6 Mb/s tvp 1 HD.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a7 ... 0dde7.html

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 16 lutego 2014, o 14:54

naziemna-ntrc pisze:Jeżeli się nie mylę to MPEG dla podstawowych ścieżek wymusza decyzja rezerwacyjna, więc wywalenie to nie taka prosta sprawa.
Szczerze mówiąc mam trochę lenia, żeby szukać tego. Ale i tak jak widać "eksperci" z tego forum wiedzą lepiej.

To nie jest wolna amerykanka, "dodajmy to", "usuńmy to", "zmieńmy parametry tego" - tych decyzji nie podejmuje pan Zdzisiu technik... Są standardy, ustawy, zalecenia, wymagania i tego trzeba się trzymać.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Bartt » 16 lutego 2014, o 14:59

@ploomba, monter1981

U mnie to samo, pewnie technicy z TVP coś testują. Z tego wynika że jest możliwość takiej emisji mux-3 aby nasze tv nie miały problemów z przeplotem.
Czekamy z niecierpliwością, bo to co jest obecnie nie nadaje się do oglądania.
Jarosław Bałuka pisze:... kompresja kanałów MUX3 (za wyjątkiem TVP regionalnych) realizowana jest całkowicie przez TVP stąd tylko oni będą znali rzeczywiste przyczyny.
I coś w tym jest bo kanał regionalny jako jedyny z mux-3 działa u mnie prawidłowo ;). Powtarzam, problem wystepuje na pozostałych kanałach z mux-3 (rówież SD) tylko na materiałach z przeplotem (filmy i reklamy są ok).
MarioPL pisze:Jeśli ktoś chce zobaczyć jak wygląda obraz HD na moim Samsungu (drżenie najlepiej widać około 20 s. materiału przy ruch rąk), to zapraszam do pobrania pliku z :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/988 ... V_0284.MP4
Wielkość pliku: 31 MB.

P.S.
Przepraszam za jakość materiału, ale nagrywałem "z ekranu" zwykłą kamerką. Jednak "drżenie" widać :(
Niestety nie da się tego efektu nagrać aby to drżenie było dobrze widoczne. Ja próbowałem to zrobić zwykłym aparatem i wygląda to zupełnie inaczej niż w rzeczywistości (efekt jest taki sam jak w tym nagraniu - nasze oczy widzą zupełnie coś innego).

monter1981
Posty: 207
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: monter1981 » 16 lutego 2014, o 15:08

Bartt pisze:@ploomba, monter1981

Z tego wynika że jest możliwość takiej emisji mux-3 aby nasze tv nie miały problemów z przeplotem.
Ale całkiem prawdopodobne, że odbywa się to kosztem innych parametrów i dlatego wrócono do pierwotnych ustawień.

Jeżeli do poniedziałku tego nie naprawią trzeba wysłać oficjalne pismo do TVP z podaniem konkretnych odbiorników w których występuje problem i do wiadomości: UKE, producenta i Emitela.

Ps. na TVP INFO wyłączyli (chwilowo?) pasek informacyjny ;)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 16 lutego 2014, o 15:36

Bartt pisze:@ploomba, monter1981

U mnie to samo, pewnie technicy z TVP coś testują. Z tego wynika że jest możliwość takiej emisji mux-3 aby nasze tv nie miały problemów z przeplotem.
Czekamy z niecierpliwością, bo to co jest obecnie nie nadaje się do oglądania.
Jarosław Bałuka pisze:... kompresja kanałów MUX3 (za wyjątkiem TVP regionalnych) realizowana jest całkowicie przez TVP stąd tylko oni będą znali rzeczywiste przyczyny.
I coś w tym jest bo kanał regionalny jako jedyny z mux-3 działa u mnie prawidłowo ;). Powtarzam, problem wystepuje na pozostałych kanałach z mux-3 (rówież SD) tylko na materiałach z przeplotem (filmy i reklamy są ok).
MarioPL pisze:Jeśli ktoś chce zobaczyć jak wygląda obraz HD na moim Samsungu (drżenie najlepiej widać około 20 s. materiału przy ruch rąk), to zapraszam do pobrania pliku z :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/988 ... V_0284.MP4
Wielkość pliku: 31 MB.

P.S.
Przepraszam za jakość materiału, ale nagrywałem "z ekranu" zwykłą kamerką. Jednak "drżenie" widać :(
Niestety nie da się tego efektu nagrać aby to drżenie było dobrze widoczne. Ja próbowałem to zrobić zwykłym aparatem i wygląda to zupełnie inaczej niż w rzeczywistości (efekt jest taki sam jak w tym nagraniu - nasze oczy widzą zupełnie coś innego).
Spróbuj aktualizować soft twoim tv. Jak nie pomoże to powinnes zgłosić problem na adres http://www.tvp.pl/o-tvp/kontakt. Sporo nie emitel realizuje a tylko tvp.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 16 lutego 2014, o 15:39

mam dekoder Cabletech urz 0086 Twin i TV Akai ( nie znam modelu) do wczoraj byłem bardzo zadowolony a od wczoraj jestem wściekły na TVP.SA bo oglądanie TVP1 i 2 HD stało się udręką w formacie 4:3LB obraz skacze góra i dół tak jak by rozciągany i kurczony był pomaga tylko przestawienie na Auto tu znów obraz mimo stabilizacji jest zniekształcony
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2014, o 16:00 przez bm86, łącznie zmieniany 1 raz.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 16 lutego 2014, o 15:44

Wywalić Polonie i Rozrywkę i po kłopocie
Kłopot to się dopiero zacznie bo trzeba znaleźć etaty dla uwolnionych redaktorów i dyrekcji. Czyli w praktyce: utworzyć dwa nowe kanały.

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 16 lutego 2014, o 15:47

Nic nie wywalą, bo hajs z reklam musi się zgadzać.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 16 lutego 2014, o 16:02

pisałem do TVP ale nic żadnej odpowiedzi mają nas gdzieś kochają tylko nasz portfele :x

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Tomciosz » 16 lutego 2014, o 16:07

Przypominam, że mamy weekend. Więc nie wszyscy od razu odpowiedzą.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kupon » 16 lutego 2014, o 16:11

Jasne wolne na tak ważny weekend? Żartujesz?
Wszyscy raczej kombinują co zrobić :D :D
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2014, o 16:12 przez kupon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 16 lutego 2014, o 16:12

Tomciosz pisze:Przypominam, że mamy weekend. Więc nie wszyscy od razu odpowiedzą.
a ekperymenty na widzach w weekend mogą robić a??

Odpowiedz