Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 16 lutego 2014, o 12:36

Z wypowiedzi moderatora na poprzedniej stronie wynika, że ustawieniami kodera kręci w tej chwili TvP. No to można się pożegnać z jakością techniczną, drżenie obrazu to będzie norma. Wczoraj przez pomyłkę wcisnęli CapsLoka.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: vigoo » 16 lutego 2014, o 12:38

Bo biegi w TVP2HD, były w jakości do zaakceptowania, ale narciarstwo alpejskie, które leciało rano na TVP1HD wyglądało beznadziejnie

Martens
Posty: 440
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Martens » 16 lutego 2014, o 12:39

@Anduraki: Piszesz nieprawdę. Prawdziwe przepływności jakie są na kanałach HD w UPC masz podane na wykresach na stronie 111. Jest tam podany także prawdziwy średni bitrate, potwierdzony 3,5 minutowymi próbkami, a nie jakieś wartości wyjęte z czapy. Po drugie przekaz z kablówki jest o niebo lepszy - pisanie że "wydaje ci się" że na przekazie z DVB-T jest mniejsza pikseloza jest niepoważne. Po trzecie jeśli piszesz o porównywaniu klatek, porównaj je także z przykładowymi klatkami podanymi na stronie 111. Po czwarte pisaliśmy już o pikselozie na TVP 2 HD, która pojawiła się po redukcji przepływności od początku tygodnia - czyli jeszcze przed zmianami na MUX-ach. Dziękuję, tyle w temacie.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 16 lutego 2014, o 12:43

@systemlan
I nikt nie podważa Twojej opinii. U Ciebie jest OK. U mnie też (choć rano na TVP1 coś się działo przez chwilę). Ale nie widzę powodu, żeby podważać zdanie kilkunastu osób u których drżenie obrazu występuje.

Zupełnie osobną sprawą jest ogólne obniżenie jakości (głownie obniżenie ostrości, rozmycie) spowodowane obniżeniem bitratu. Ja u siebie to wyraźnie widzę, choć twierdzę że poziom jest jeszcze akceptowalny.

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: daruncio1 » 16 lutego 2014, o 12:50

O dziwo biegi na TVP2 HD wyglądają dobrze ale rano na TVP1 HD obraz był tragiczny.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 223
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Bogoes » 16 lutego 2014, o 12:55

systemlan pisze:Oglądałem pięć minut TVP2HD a to dlatego, że nie lubię sportu i nie zauważyłem żadnych problemów. Obraz płynny, żadnych drgań przesunięć itp... Ciężko mi w chwili obecnej pojąć nie których z Was...
A ja oglądam sport ok. 10 godzin dziennie i gołym okiem widzę pogorszenie jakości (obraz dużo mniej wyrazisty, czy jak kto woli mniej ostry... i przy dynamicznych scenach rozmycie i niekiedy pikselowanie, dalsze tło też wydaje mi się mocno straciło na tej kompresji).
Mam nadzieję, że zadziałają producenci sprzętu (podobnie jak przed rokiem, kiedy też "testowano")

qwerciak
Posty: 54
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, o 09:09
Odbiornik: Samsung UE32D5500RWXXH
Not Only LV6TMPVR4
Maximum T-105 HD
Instalacja antenowa: AZART
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: qwerciak » 16 lutego 2014, o 12:57

Biegi dlatego "dobrze" wyglądały, bo odbyło się to kosztem TVP1 HD. Było tam ok 2,5 Mbps.

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 16 lutego 2014, o 13:03

Jarosław Bałuka pisze:Były jakieś chwilowe problemy z dźwiękiem, trudno jednoznacznie stwierdzić zródła (np. problemy z przekazem), kompresja kanałów MUX3 (za wyjątkiem TVP regionalnych) realizowana jest całkowicie przez TVP stąd tylko oni będą znali rzeczywiste przyczyny.
Ja tylko błagam w takim razie, o przekazanie głosu ludu ... niech poprawią troche HD - nawet kosztem wolniejszego EPG i mniejszą ilością ścieżek audio i nawet kosztem SD - które akurat jak na 4 razy mniejszą rozdzielczość wygląda przyzwoicie; ale HD jest dramatem jakościowym widocznym na dużych telewizorach gołym okiem i bez wpatrywania się w poszukiwaniu artefaktów. Na 46'', 55'' i większych jest nie do przyjęcia i tylko czasami jest dobrze ("wolne" lub statyczne sceny).

monter1981
Posty: 198
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: monter1981 » 16 lutego 2014, o 13:08

Proponuję wyraźnie rozdzielić w dyskusji 2 kwestie:
- naturalne pogorszenie jakości obrazu związane z upakowaniem większej ilości kanałów na MUX-3
- problemy techniczne z odbiorem MUX-3 po zmianie składu występujące w wybranych, starszych odbiornikach Samsung i Sony (brak płynności, klatkowanie i drżenie obrazu)

Poważny problem występuje w tej drugiej kwestii, bo oglądanie tego przekazu jest niemożliwe.

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 16 lutego 2014, o 13:12

też mi się nie podoba. powinni zwiększyć przepływność 7/8, 1/8 29.029, i wtedy tak:

1. TVP 1 HD 4 mbit/s
2. TVP 2 HD 4 mbit/s
3. TVP regionalna 576 3 mbit/s
4. TVP INFO 576 3 mbit/s
5. TVP Kultura 576 3 mbit/s
6. TVP historia 576 3 mbit/s
7. TVP polonia 576 3 mbit/s
8. TVP Rozrywka 576 3 mbit/s

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 16 lutego 2014, o 13:18

W tej chwili w TVP2HD leci jakiś stary kabaret, ewidentnie nagranie SD. Momentami drżenie obrazu jest takie, że oczy bolą...

monter1981
Posty: 198
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: monter1981 » 16 lutego 2014, o 13:26

Chyba coś zrobili. Sytuacja uległa radykalnej poprawie. TVP Info bez zarzutu. NA TVP2 HD też już nie ma problemu z płynnością obrazu. :D
Poprawa nastąpiła po chwilowej przerwie w emisji MUX-3

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 16 lutego 2014, o 13:28

pikaczu pisze:też mi się nie podoba. powinni zwiększyć przepływność 7/8, 1/8 29.029
Tak się nie da. Z tego co rozumiem zmiana FEC/GUARD itd. nie wchodzi w gre i nie będzie zmieniona (a przynajmniej dotychczas tak było).
Więc jedynym rozwiązaniem jest odchudzenie kanałów SD.
Wywalić niepotrzebne telegazety (dać wspólną), i niepotrzebne ścieżki audio. Przynajmniej do czasu powstania kolejnego MUXa na który TVP będzie mogła przesunąć niektóre stacje. Bo w tej chwili jest ich za dużo o 2.

pikaczu
Posty: 1319
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 16 lutego 2014, o 13:30

bardzo szkoda

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 16 lutego 2014, o 13:32

Jarosław Bałuka pisze:kompresja kanałów MUX3 (za wyjątkiem TVP regionalnych) realizowana jest całkowicie przez TVP stąd tylko oni będą znali rzeczywiste przyczyny.
Sporo mux 3 jest operatorem tvp to czyli mogą samodzielnie ustawiać parametry bitrate, kodeki oraz audio tak??

monter1981
Posty: 198
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Odbiornik: Samsung LE32C550/
Onleny H.265
Instalacja antenowa: antena DIPOL 16/21-69

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: monter1981 » 16 lutego 2014, o 13:36

Na moim Samsungu już jest OK!

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: lustracja » 16 lutego 2014, o 13:37

vigoo pisze:Kolego Anduraki
Powtarzam jeszcze raz.
Dwa dni temu było lepiej a teraz jest gorzej.
Więc co się stało? Mój Tv się zepsuł ? Wątpię...
Z Twojej wypowiedzi, wynika, że ludzie się uparli i wmawiają sobie, że nagle jakość się pogorszyła, bo chcą komuś dokopać tak dla zasady.
Nieprawda. Pogorszenie jakości widać wyraźnie, szczególnie podczas transmisji sportowych i ja swojego zdania nie zmienię a zapewniam Cię, że wzrok mam dobry
Anduraki pisze: a wzrok mam bardzo dobry - z ponad 100 metrów potrafię zidentyfikować numer autobusu na klasycznej niepodświetlanej tablicy malowanej.
Nie oglądasz TV ze 100m. 8-)
Po prostu jesteś dalekowidzem. niekoniecznie widzisz dobrze z z 3 metrów.

Anduraki pisze:A ja cię zapewniam że u mnie nic się nie zmieniło(co oznacza, że mój odbiornik daje sobie radę),
To że różne odbiornik dają sobie RÓŻNIE z tym radę to już chyba jasne dla każdego.

MarioPL pisze:Kolega @Anduraki próbuje "coś" przeforsować swoimi wpisami na forum albo... tylko co ?
popieram. TVP i producenci musza szukać rozwiązania problemu.

monter1981 pisze:Proponuję wyraźnie rozdzielić w dyskusji 2 kwestie:
- naturalne pogorszenie jakości obrazu związane z upakowaniem większej ilości kanałów na MUX-3
- problemy techniczne z odbiorem MUX-3 po zmianie składu występujące w wybranych, starszych odbiornikach Samsung i Sony (brak płynności, klatkowanie i drżenie obrazu)Poważny problem występuje w tej drugiej kwestii, bo oglądanie tego przekazu jest niemożliwe.
to chyba jasne już dla wszystkich?



Sugestie, że ktoś powinien zmienić odbiornik, choć jest zgodny ze specyfikacją są niepoważne tym bardziej, że dotyczą wielu osób. A nie wyszyscy mają środki i ochotę to zgłaszać na forum Emitela.

Jak mają tak upychać programy a ludzie mają wymieniać odbiorniki to od razy DVB-T2 dla HD i po problemie :idea: :lol:

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 16 lutego 2014, o 13:38

bmp pisze: Przynajmniej do czasu powstania kolejnego MUXa na który TVP będzie mogła przesunąć niektóre stacje
Oczywiście, znajdzie się tam miejsce na kanały Hd w przywoitej jakości, TvP sport i coś jeszcze. Zapomniałeś tylko dodać, że będzie to multipleks płatny. ;)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 16 lutego 2014, o 13:57

Jak mają tak upychać programy a ludzie mają wymieniać odbiorniki to od razy DVB-T2 dla HD i po problemie
Niestety, według mnie wszystko okoliczności wielka nieporozumienie.

Do dziś naprawdę nie stanie rozumieć dlaczego władczy nie prowadzili od razu dvb-t2??
Żeby wprowadzali od razu dvb-t2 to ludzi kupowali odbiorniki, a tvp mogli wrzucić wszystkie twoje programy na jednym muxem i nie byłoby problemów pojemności.
A tak wprowadzali dvb-t i teraz nadawcy telewizji strasznie narzekają małą pojemności.

Nadawca TVP mogli wykasować tvp polonia i powiększyć trochę bitrate obie HD.
Po drugie tvp mogli mocno walczyć kolejny mux przyznanie dla programy HD. A trwam walczyli bardzo mocno i mocno a końcu wygrał.

Po prostu nie mogę stanie rozumieć logicznie dlaczego nie prowadzili dvb-t2?
Teraz mamy taki efekt a wątek będzie ciągle rośnie.

Po prostu szkoda gadać. Smutno.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1807
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 16 lutego 2014, o 13:58

Oglądałem wczoraj chwilę koncert na TVP2HD, obraz był nie do zaakceptowania, przy dynamicznych scenach widoczne liczne kwadraty, obraz w głębi mydło, a to wszystko tylko na 26 calach. Nie chce nawet myśleć, jak to wygląda na 40 czy 50 calach. Na TV CRT obraz może być.

Co można w tej sytuacji zrobić:

-Wykorzystać zalety DD+, wywalić MPEG !!!
Natomiast wskazane jest aby w końcu wykorzystać funkcjonalność DVB-T i DD+ związaną z transmisją i sterowaniem poziomem dźwięku nadając audiodeskrypcję w trybie receiver-mixed. W trybie tym to w odbiorniku następuje miksowanie audiodeskrypcji do podstawowej głównej ścieżki audio, wraz z balansowaniem poziomem dźwięku tak aby opisy słowne, dźwięk lektorów, muzyki i tła wzajemnie się uzupełniały nie kolidując wzajemnie. Naturalnie w trybie tym na przesył audio potrzeba mniej pasma niż w trybie broadcast-mixed (obecny sposób nadawania).
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=161734#p161734

Skoro TVP tak lobbowało za DD+, niech teraz to wykorzystają, chyba że... nie umieją tego zrobić :lol:
E-AC3 zostało wprowadzone dzięki naciskom TVP podczas prac Międzyresortowego Zespołu przy Ministerstwie Infrastruktury.
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=32212#p32212

- Jak nie pomoże wykorzystanie zalet E-AC3, i obraz nadal będzie złej jakości, pozostanie tylko wywalenie jednego kanału czyli TVP POLONIA, inaczej się nie da!!!. Poco kanał dla zagranicy w Polskim DVB-T, aby upychać reklamy ?

Żądamy przyzwoitej jakości kanałów TVP HD w NTC !!!

Odpowiedz