MULTIPLEKS 2

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
Tomasz Witkosz
Posty: 69
Rejestracja: 2 grudnia 2009, o 20:28

Re: drugi multipleks

Post autor: Tomasz Witkosz » 26 maja 2010, o 11:35

Jarosław Bałuka pisze:Dziś na stronach UKE
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
pojawiła się informacja w sprawie ogłoszenia rozpoczęcia postępowania konsultacyjnego dotyczącego konkursu na II multipleks w standardzie DVB - T.

Jak można wyczytać w projekcie warunków, w multipleksie II ma być min. 7 programów, co automatycznie oznacza brak możliwości wstawienia kanału HD.
Panie Jarosławie to ogłoszenie o konsultacjach w sprawie konkursu, które odbyły się w 2009 roku.

DVB-T

Re: drugi multipleks

Post autor: DVB-T » 26 maja 2010, o 11:43

Napisane: 19 czerwca 2009, o 16:30
Popatrz na date pisania postu

Tomasz Witkosz
Posty: 69
Rejestracja: 2 grudnia 2009, o 20:28

Re: drugi multipleks

Post autor: Tomasz Witkosz » 26 maja 2010, o 11:47

oki Przepraszam bardzo :-)

tak ogólnie to sama wiadomość, że coś się ruszyło z mux 2 jest juz dobrą wiadomoscią :-)

Pozdrawiam :-)

debe
Posty: 344
Rejestracja: 10 maja 2010, o 13:35
Odbiornik: SonyKDL-40EX700
Instalacja antenowa: WIWA AN 220
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wichów/ Jemiołów

Re: Kanał Tvpuls kids w planie dvb-t 2MUX

Post autor: debe » 26 maja 2010, o 16:22

Znalazłem takie info dzisiaj:

Drugi multipleks bez TVP

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji 24 maja 2010 roku przyjęła uchwałę o migracji i zagospodarowaniu drugiego multipleksu z dużym zadowoleniem oraz nadzieją na niezwłoczne odblokowanie procesu cyfryzacji.

Tym samym wygrywa koncepcja nadawców, którzy od dawna chcieli uruchomić drugi multipleks bez udziału Telewizji Polskiej, która od wielu miesięcy ma trudności z wyborem operatora technicznego multipleksu. To oznacza, że wszyscy nadawcy komercyjni (Polsat, TVN, TV Puls, TV4) na drugim multipleksie będą mogli nadawcą po dwa kanały. TVN planuje udostępnić TVN7, TV4 nowy kanał z serialami, a TV Puls nowy kanał dla dzieci - Puls Kids. Polsat nie zdradza szczegółów.

Oczywiście o tym kiedy to ruszy ciiiiisza

karol91

Re: Kanał Tvpuls kids w planie dvb-t 2MUX

Post autor: karol91 » 26 maja 2010, o 16:32

Brak też informacji, czy w multipleksie będzie 7 czy 8 kanałów. Możliwe, że Polsat nie doda nic od siebie, bo zrobi to już TV4 (a właściciel wspólny).

interaktiv
Posty: 219
Rejestracja: 27 stycznia 2009, o 16:17
Odbiornik: TV: LE32B650,
VU+ Ultimo (1xDVB-T),
Opticum T90, PC: HU2200
Instalacja antenowa: ATX-91,
Dipol 19/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn

Re: drugi multipleks

Post autor: interaktiv » 27 maja 2010, o 11:26

No to fajnie, ale jak to się ma do wcześniejszych informacji, że w obecnej sytuacji Simulcastu nie da się uruchomić 3 multipleksów na raz?
A teraz wychodzi na to, że będzie
- obecny MUX 1 ze zmienionym składem
- nowy MUX 2 który musi ruszyć bo przeszli do niego komercyjni nadawcy
- i rozkręcający się MUX3 z nieznaną zawartością od TVP?!
Coś czuję że będzie wszystko na ostatnią chwilę i ucierpi na tym odbiorca końcowy, bo switch-over będzie wbrew wcześniejszym założeniom ekstremalnie szybko.
Albo będzie tak jak teraz jest czyli te MUXy będą tylko w wybranych miejscach tak jak teraz jest z MUX 1.
A wiadomo co dalej z wykorzystaniem pasma VHF?
A może ja już czegoś nie rozumiem?

Robc
Posty: 21
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 14:31

Re: drugi multipleks

Post autor: Robc » 27 maja 2010, o 11:37

Może będzie tak, że z powodu braku możliwości uruchomienia MUX1 częstotliwości dla niego zarezerwowane zostaną przekazane TVP dla potrzeb MUX3. Wiąże się to oczywiście z wcześniejszym przejściem kanałów "odtworzeniowych" TVP do swojego MUX-a.
Zostanie więc MUX3 i MUX2 a MUX1 po uwolnieniu częstotliwości po analogu dostaną nadawcy z konkursu.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2156
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: drugi multipleks

Post autor: Puma » 27 maja 2010, o 12:34

Z MUX III zrobi się MUX I i zostanie tym załatwione kilka spraw.
1. Zasięg ogólno polski od razu.
2. TVP dostanie te swoje trzy miejsce w MUX I ;)
3. MUX III będzie wolny od kwękań TVP.

Wiem że to przewrotna akcja ale w Polsce wszystko jest możliwe.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: drugi multipleks

Post autor: Drekan » 27 maja 2010, o 13:49

Puma pisze:Z MUX III zrobi się MUX I i zostanie tym załatwione kilka spraw.
1. Zasięg ogólno polski od razu.
2. TVP dostanie te swoje trzy miejsce w MUX I ;)
3. MUX III będzie wolny od kwękań TVP.

Wiem że to przewrotna akcja ale w Polsce wszystko jest możliwe.
Gdyby to było takie łatwe. :?

TVP ma swój harmonogram wdrażania, który trzeba będzie zmienić by zachować harmonogram równoległej emisji i wyłączania nadajników analogowych. Możliwe, że zamiana multipleksów wymagać będzie zmiany lokalizację nadajników czy parametrów nadawania. Wszystko to może wpłynąć na koszty nadawania. :shock:

A kwestia kosztów jest istotna, ponieważ telewizja publiczna ma ogromne problemy finansowe i nie wiadomo czy ma pieniądze na uruchomienie swojego 3 MUX REG. Zgodnie z przedstawionym harmonogramem TVP płacić będzie Emitelowi za ogólnokrajowe pokrycie sygnałem 3 MUX REG dopiero w 2014 roku. Zapewne w TVP zakładają, że do tego czasu firma zacznie przynosić zyski i pieniądze na nadawanie się znajdą. :roll:

Dodatkowo w 3 MUX REG musi się znaleźć kanał TVP Info, ponieważ głownie z jego powodu zaproponowano stworzenie 3 multipleksu, który swoim zasięgiem ma odwzorować podział administracyjny kraju. A skoro UKE nie chce dać na stałe 3 kanałów w 1 multipleksie to czy zgodzi się na TVP Info? :?:

Ostatecznie zgoda na pozostawienie TVP 3 miejsc w 1 multipleksie uprościłaby cała sytuacje wokół NTC. A tak mamy 2 multipleks z 8 kanałami i brak miejsca dla nowych graczy czy kanału regionalnego. :cry:

apk
Posty: 696
Rejestracja: 5 sierpnia 2009, o 23:59
Odbiornik: LG UH65 Ser. (DVB-T2 HEVC) / DUAL DAB 4

Re: drugi multipleks

Post autor: apk » 6 czerwca 2010, o 17:33

Jest szansa że 2 Multipleks będzie od września, a 3 Multipleks od października . :D
http://satkurier.pl/news/55847/mux2-od- ... rnika.html
http://media2.pl/media/65055-cyfrowa-tv ... n=podobne2

krokodyl
Posty: 124
Rejestracja: 7 grudnia 2009, o 21:13
Odbiornik: ADB 2850ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jelenia Góra / Śnieżne Kotły

Re: drugi multipleks

Post autor: krokodyl » 7 czerwca 2010, o 08:16

mux-3 będzie startował w miejscach gdzie teraz są wolne częstotliwości. Dlatego zaczynają chyba od pomorza. U mnie na dolnym śląsku praktycznie nie ma wolnych częstotliwości - Czesi mają zarezerwowane, Niemcy też do tego dochodzi polski i czeski analog i jest problem ponieważ mamy wolne częstotliwości na razie tylko dla mux1 i 2 - czyli kanały 48 i 49

widex
Posty: 85
Rejestracja: 5 czerwca 2010, o 19:30
Odbiornik: LG 32LD465, WIWA HD-80
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa z symetryzatorem/ antena pokojowa produkcji własnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława\Kisielice

Re: drugi multipleks

Post autor: widex » 7 czerwca 2010, o 08:51

Z tego co wiem to w projekcie MUX1 Iława/Trzeciewiec miały nadawać od marca 2010. MUX3 dopiero w 2012 czy 2013. Na to wygląda, że w moim rejonie jest słabo z częstotliwościami.

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: drugi multipleks

Post autor: gorki » 8 czerwca 2010, o 10:38

Puki co strasznie marnotrawione sa czestotliwosci jak sobie pomysle ile kanalow mozna zmiescic to az zal.Przyspieszyc cyfryzacje dosc biurokracji.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2156
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: drugi multipleks

Post autor: Puma » 10 czerwca 2010, o 11:15

TV4 jako drugi kanał ma dać TV6
http://media2.pl/media/65249-czworka-ur ... -tv-6.html

Powoli MUX II się zapełnia.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1886
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: drugi multipleks

Post autor: Poland » 15 czerwca 2010, o 00:47

Jeszcze tylko do DVB-T zaprosić bez konieczności walki w konkursie jedyną stacje ogólną która jeszcze się liczy na rynku czyli Tele 5 i można startować z MUX2 :)

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: drugi multipleks

Post autor: Tom345 » 15 czerwca 2010, o 08:31

Większego syfu nie było do wyboru?

kowal801
Posty: 166
Rejestracja: 21 października 2009, o 12:11

Re: drugi multipleks

Post autor: kowal801 » 15 czerwca 2010, o 10:06

Pamiętaj ,że Tele5/Polonia 1 kiedyś nadawała naziemnie, i to był chyba najlepszy kanał na tamte czasy,mieli bardzo dobrą oglądalność.Na satelicie nie ma takiego zasięgu ,w porównaniu jakie daje DVB-T,a wtedy Tele5 mogła by rozwinąć skrzydła.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1886
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: drugi multipleks

Post autor: Poland » 15 czerwca 2010, o 10:12

kowal801 pisze:Pamiętaj ,że Tele5/Polonia 1 kiedyś nadawała naziemnie, i to był chyba najlepszy kanał na tamte czasy,mieli bardzo dobrą oglądalność.Na satelicie nie ma takiego zasięgu ,w porównaniu jakie daje DVB-T,a wtedy Tele5 mogła by rozwinąć skrzydła.
Masz rację. Na DVB-T napewno pójdzie Tele 5 a Polonia 1 może dojdzie w drugiej kolejności po przeniesieniu Top Shopów i Erotyk na osobny kanał.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: drugi multipleks

Post autor: ploomba » 15 czerwca 2010, o 10:13

kowal801 pisze:Pamiętaj ,że Tele5/Polonia 1 kiedyś nadawała naziemnie, i to był chyba najlepszy kanał na tamte czasy,mieli bardzo dobrą oglądalność.Na satelicie nie ma takiego zasięgu ,w porównaniu jakie daje DVB-T,a wtedy Tele5 mogła by rozwinąć skrzydła.

dobrze poiwedziane "jak na tamte czasy" bo wtedy nie był nic innego "nowego", Świeżego" , "komercyjnego". Mimo wszystko wtedy też nie mieli ramówki "wysokich lotów" i jakosc też była tragiczna. Po prostu ludzie oglądali bo nie było innych kanałów. To, że czasy się zmieniły wcale nie oznacza, że ewentualne Tele5 w DVB-t poprawiłoby ramówke. Zwróćcie uwage na specyfikę włoskich kanałów FTA (ta sama stajnia co Tele5) 99% tych kanałów to kompletne gnioty o mizernej jakości.
Bardziej bym sie ucieszył z reaktywacji RTL7.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1886
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: drugi multipleks

Post autor: Poland » 15 czerwca 2010, o 10:16

Na reaktywacje RTL7 raczej bym nie liczył - raz że dwa razy nie wchodzi się do tej samej rzeki a dwa mamy TVN7.

Odpowiedz