MULTIPLEKS 2
-
- Odbiornik: TV: LE32B650,
VU+ Ultimo (1xDVB-T),
Opticum T90, PC: HU2200 - Instalacja antenowa: ATX-91,
Dipol 19/21-69 - Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn
Re: drugi multipleks
To pytanie raczej do UKE, odtworzeniowo 4 kanały z MUX1 (POLSAT, TVN, TV4, PULS) + cztery kanały od każdego z nadawców, od Polsat nie wiadomo, od TVN prawdopodobnie TVN7, od TV4 nowy kanał TV6 od PULS nowy kanał Puls Kids - te dwa nowe kanały dostały już koncesję na nadawanie.
- Jarosław Bałuka
- Odbiornik: Samsung UE40HU6900
- Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica
Nie ma takiej opcji. Terminy i lokalizacje będą uzgadniane z Nadawcami tak, aby z jednej strony daty były technicznie realizowalne, a z drugiej strony Nadawcy otrzymali usługę jak najszybciej. Proszę o cierpliwość, jak tylko będzie to możliwe - przekażemy informacje na forum.qwerty pisze:Panie Jarosławie, konkrety. Do kiedy musicie podpisać umowę na 2 multipleks, aby w terminie (września) nadawać w 80% Polski?Jarosław Bałuka pisze:Jest szansa, że multipleks 2 zacznie dziać się szybko.
- qwerty
- Miejscowość: Białystok
- Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe - Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice
To może Pan zdradzi, czy rozmowy są jeszcze w fazie początkowej, czy już bliskie podpisania umowy. Nie wiem jak innym, ale mi cierpliwość się kończy.Jarosław Bałuka pisze:Nie ma takiej opcji. Terminy i lokalizacje będą uzgadniane z Nadawcami tak, aby z jednej strony daty były technicznie realizowalne, a z drugiej strony Nadawcy otrzymali usługę jak najszybciej. Proszę o cierpliwość, jak tylko będzie to możliwe - przekażemy informacje na forum.
qwerty, podziwiam za cierpliwość...
Ciekawi mnie czego dotyczą słowa "nie ma takiej opcji"... Czy ujawnienia konkretów, czy uruchomienia Muxa2 na 80% do września... Ja mam dziwne wrażenie, że te słowa dotyczą tej drugiej opcji...
Ciekawi mnie czego dotyczą słowa "nie ma takiej opcji"... Czy ujawnienia konkretów, czy uruchomienia Muxa2 na 80% do września... Ja mam dziwne wrażenie, że te słowa dotyczą tej drugiej opcji...
-
- Odbiornik: LG UH65 Ser. (DVB-T2 HEVC) / DUAL DAB 4
Myślę że po 3-4 miesiącach po podpisaniu umowy można byłoby uruchomić pierwsze nadajniki i jakie szanse są że w tym roku będzie uruchomiony nadajnik na Ślęży lub Śnieżnych Kotłach .
Czy jest taka możliwość aby wyłączyć np. polsat a w to miejsce na tej samej częstotliwości włączyć II multipleks jak to rozwiązano w Czechach a wtedy będzie szybko i taniej przynajmniej w niektórych lokalizacjach np. Żagań , Śrem , Zielona Góra .
Czy jest taka możliwość aby wyłączyć np. polsat a w to miejsce na tej samej częstotliwości włączyć II multipleks jak to rozwiązano w Czechach a wtedy będzie szybko i taniej przynajmniej w niektórych lokalizacjach np. Żagań , Śrem , Zielona Góra .
- Drekan
- Odbiornik: Samsung 32C650
- Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca
Ja obstawiam, że jesteśmy blisko podpisania oficjalnej umowy.qwerty pisze:To może Pan zdradzi, czy rozmowy są jeszcze w fazie początkowej, czy już bliskie podpisania umowy. Nie wiem jak innym, ale mi cierpliwość się kończy.Jarosław Bałuka pisze:Nie ma takiej opcji. Terminy i lokalizacje będą uzgadniane z Nadawcami tak, aby z jednej strony daty były technicznie realizowalne, a z drugiej strony Nadawcy otrzymali usługę jak najszybciej. Proszę o cierpliwość, jak tylko będzie to możliwe - przekażemy informacje na forum.

Przecież informacje o uruchomieniu 3 MUX REG ze Śremu podano na forum tylko dzień przed jego startem. A przecież uruchomienie nadawania DVB-T nawet na przygotowanym już obiekcie nie trwa jeden dzień. To wszystko świadczyłoby, że oficjalne podpisanie umowy z nadawcami komercyjnymi nastąpi wkrótce. Zapewne już ustalono obiekty i terminy ich uruchomienia. Pytanie czy harmonogram 2 multipleksu będzie wyraźnie wyprzedzał ten dotyczący 3 MUX REG?

Podejrzewam, że TVP nie zdecydowała się na wyłączenie nadawania w MPEG2 właśnie by poczekać na oficjalne ustalenia w sprawie 2 multipleksu. Kto wie może TVP czując na plecach oddech nadawców komercyjnych zdecyduje się na przyśpieszyć start 3 MUX REG na Podkarpaciu i Podbeskidziu by nie zostać w tyle w stosunku do konkurencji. A skoro Emitel przygotuje oba obiekty do nadawania 2 multipleksu to łatwiej i szybciej będzie można uruchomić na nich kolejne multipleksy. Dodatkowo przedwczesny start w tych rejonach ma uzasadnienie w zapewnieniu ciągłości emisji kanałów TVP w DVB-T dla użytkowników przygotowanych do odbioru NTC. A w tych rejonach jest spora grupa osób których nie trzeba przekonywać do NTC w przeciwieństwie do niektórych regionów gdzie świadomość przejścia na nadawanie cyfrowe jest niewielka.

I tu może pojawić się problem: dwa multiplexy naraz, a Emitel nie namnoży/sklonuje większej ilości wykwalifikowanych pracowników jak pstryknięcie palcem. Nie wiem jak umowa była skonstruowana i kto ma pierwszeństwo u Emitela, ale oby TVP nie musiała czekać w kolejce teraz. Podwykonawców raczej do takiego sprzętu bym nie wpuszczał, bo nie jedną siłownie spalą;/Drekan pisze: Kto wie może TVP czując na plecach oddech nadawców komercyjnych zdecyduje się na przyśpieszyć start 3 MUX REG na Podkarpaciu i Podbeskidziu by nie zostać w tyle w stosunku do konkurencji. A skoro Emitel przygotuje oba obiekty do nadawania 2 multipleksu to łatwiej i szybciej będzie można uruchomić na nich kolejne multipleksy. Dodatkowo przedwczesny start w tych rejonach ma uzasadnienie w zapewnieniu ciągłości emisji kanałów TVP w DVB-T dla użytkowników przygotowanych do odbioru NTC. A w tych rejonach jest spora grupa osób których nie trzeba przekonywać do NTC w przeciwieństwie do niektórych regionów gdzie świadomość przejścia na nadawanie cyfrowe jest niewielka.
Po głowie chodzi mi jeszcze taka myśl związana z MUX-3 w Poznaniu - info poszło dzień przed startem, a fizycznie sprzęt skonfigurowany się nie teleportował, więc trzeba poszpiegować nadajniki: może umowy są takie, żeby Emitel nie nakupił za swoje sprzętu, z którego się wycofają, to "prywatni" i TVP na własną kieszeń kupują sprzęt, jest montowany i gdy wszystko w papierach jest dograne to pstryka się włącznik i DVB-T płynie w eter.
Co do Podbeskidzia i Podkarpacia, to świadomość jest duża, ale już widze zagotowane miny użytkowników ze sprzętem zgodnym z MPEG2.
-
- Odbiornik: TV: LE32B650,
VU+ Ultimo (1xDVB-T),
Opticum T90, PC: HU2200 - Instalacja antenowa: ATX-91,
Dipol 19/21-69 - Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn
O pracowników bym się nie martwił, piszesz jakby Emitel dopiero wchodził w ten interes a przecież jest największym operatorem!
Z resztą większość urządzeń jest prawie bezobsługowa albo może być w ograniczonym zakresie zdalnie kierowana.
Emitel sobie poradzi musi mieć tylko co robić z NTC - na chwilę obecną trzeba czekać na Sejm (ustawa cyfryzacyjna), UKE (koordynacja wdrażania NTC) i KRRiT (przydział koncesji i generalnie ogarnięcie się).
Z resztą większość urządzeń jest prawie bezobsługowa albo może być w ograniczonym zakresie zdalnie kierowana.
Emitel sobie poradzi musi mieć tylko co robić z NTC - na chwilę obecną trzeba czekać na Sejm (ustawa cyfryzacyjna), UKE (koordynacja wdrażania NTC) i KRRiT (przydział koncesji i generalnie ogarnięcie się).

- goldfinger
- Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
- Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava
Znowu spekulacje, a konkretów... brak.
Praktycznie na dziś dzień każda opcja ma swjoe uzasadnienie. Wybór ogromny, a znając życie - będzie jak zawsze.
Praktycznie na dziś dzień każda opcja ma swjoe uzasadnienie. Wybór ogromny, a znając życie - będzie jak zawsze.
kiedy 2 mux ??
Cześć jestem nowy i mam pytanie kiedy wystartuje dvb-t we wrocławiu i jakie będą programy.
Z góry dzięki za info.
Z góry dzięki za info.
-
- Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
- Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn
Re: kiedy 2 mux ??
Nie było, bo MUXa nr 2 po prostu nie ma, i nic o nim na razie nie wiadomo, oprócz kilku niepewnych informacji.
Teoretyczny sklad:
- Polsat i inny kanał Polsatu
- TVN i inny kanał TVNu
- TV Puls i TV Puls Kids najpewniej
- TV4 i TV6 najpewniej
Reszta w trakcie 'omawiania'.
Teoretyczny sklad:
- Polsat i inny kanał Polsatu
- TVN i inny kanał TVNu
- TV Puls i TV Puls Kids najpewniej
- TV4 i TV6 najpewniej
Reszta w trakcie 'omawiania'.
-
- Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
- Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit
Wystarczy przeczytać kilka ostatnich postów i wszystko staje się jasne , że nikt nic nie wie.
-
No właśnie. I od ostatniego postu minął prawie miesiąc, a na forum pustka. Ja rozumiem, że są wakacje, ale martwi mnie to, że dalej nic nie wiadomo.romanodepalma pisze:Wystarczy przeczytać kilka ostatnich postów i wszystko staje się jasne , że nikt nic nie wie.
-
- Odbiornik: Thomson DTI2011
- Instalacja antenowa: Telmor Digit
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica
Nie tyle wakacje co ciągle brak formalnych decyzji na poziomie administracji państwowej, sankcjonujących uruchomienie mux1 i mux2.
Witam, może wreszcie ruszą z tą cyfrówką mamy nowe władze dziś wybrane przez sejm jak również nową ustawę
http://satkurier.pl/news/57592/znani-ws ... krrit.html
http://satkurier.pl/news/57599/nowa-ust ... -sejm.html
Pozdrawiam wszystkich
http://satkurier.pl/news/57592/znani-ws ... krrit.html
http://satkurier.pl/news/57599/nowa-ust ... -sejm.html
Pozdrawiam wszystkich
-
Ale to chyba nie jest ta ustawa regulująca cyfryzacje Polski.
-
- Odbiornik: Samsung LE32B650
- Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 16/21-69 DVB-T
Balkon w bloku, 6 piętro - Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica
Pewnie, że nie. To jest ustawa regulująca sposób obsadzania stołków w mediach publicznych, w dodatku jeszcze nie weszła w życie.grzesiek811 pisze:Ale to chyba nie jest ta ustawa regulująca cyfryzacje Polski.
-
A Polsat ciągle nie zdecydował jaki kanał chciałby w DVB-T. TVN też się jasno nie określił, ale raczej będzie TVN7. Więc start mux2 na jesień to mrzonki, nawet na koniec roku nie wydaje się realny.
-
- Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
- Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit
A czy TVP określiło jakie kanały będą w MUX 3?grzesiek811 pisze:A Polsat ciągle nie zdecydował jaki kanał chciałby w DVB-T. TVN też się jasno nie określił, ale raczej będzie TVN7. Więc start mux2 na jesień to mrzonki, nawet na koniec roku nie wydaje się realny.
-
Niby też nie, ale można domniemywać, że te co w testach ze Śremu:romanodepalma pisze:A czy TVP określiło jakie kanały będą w MUX 3?grzesiek811 pisze:A Polsat ciągle nie zdecydował jaki kanał chciałby w DVB-T. TVN też się jasno nie określił, ale raczej będzie TVN7. Więc start mux2 na jesień to mrzonki, nawet na koniec roku nie wydaje się realny.
1. TVP HD
2. TVP1
3. TVP2
4. TVP Info
5. TVP Sport
6. TVP Historia
7. TVP Kultura
Daje to 1 kanał HD i 6 SD w jednym muxie. Trochę dużo jak na jeden mux, ale zanim coś się ruszy z mux1, w którym TVP ma mieć 3 kanały, to może to i dobry pomysł wykorzystać to co się ma. Może dlatego właśnie testują, jak będzie z jakością w takim ścisku.
Najśmieszniejsza jest kolejność startów muxów. Najpierw mux3, a najpóźniej mux1.