Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

informacje techniczne związane z wdrażaniem drugiego multipleksu DVB-T
eter
Posty: 804
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter »

Nie przesadzaj z tym politykowaniem.
A to, że Polsat odpuścił jest ogólnie wiadome.
No i fajnie, że wyraziłeś swoja opinię - świat się nie zawalił z tego powodu i forum też chyba nie upadnie.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 164
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: kris_s8 »

Od czterech dni "czkawka" na TVNie

eter
Posty: 804
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter »

Skoro trudno ogarnąć tak proste rzeczy, co się będzie działo w DVB-T2....

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2278
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Krosnoludek »

Ja liczę, że jak przejdziemy na DVB-T2, zmieni się sprzęt i problem z tym zniknie,
tak samo jak i z chwilowym zanikiem sygnału, który trzeba zgłaszać, by coś w ustawieniach poprawili i usterka znika.

Awatar użytkownika
MarioPL
Posty: 202
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Miejscowość: Luboń
Odbiornik: LE32C450 + GX-MB540TL = DVB-T/DVB-2T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: MarioPL »

Mam wrażenie, że wczoraj "czkawka" osiągnęła apogeum na TVN. Pani Geslerowa miała więcej "stili" niż słów... no prawie :roll:
Sprawdziłem - "cofka" występuje na TV i dekoderze.

eter
Posty: 804
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter »

Nie wiem dokładnie już, ale chyba na Pulsie, albo czwórce "sypało" znowu zielonymi ekranami.
Sygnał z satelity wędruje tyle kilometrów i jest wszystko dobrze, a tutaj na naziemnej ciągle coś nie trybi.
Tak trochę śmierdzi zupełną nonszalancją wobec odbiorców tej techniki.
Tak zaawansowany sprzęt, a dostaje rozwolnienia przy podstawowym zadaniu, jakim jest dostarczyć sygnał bez zakłóceń.
Wydaje się, że technika tylko SD jest trudna do ogarnięcia a co dopiero FHD......to się będzie działo.

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 178
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Mar. 9, 2021
Ver. 3.722
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: neo69 »

W Opolu też obserwuję zakłócenia na wizji, coś w rodzaju przeskoku obrazu o kilka klatek i nie są to zakłócenia w rodzaju pikselozy czy makrobloków.
Siła sygnału 96%, jakość 100, bitowa stopa błędów twardo stoi na 0.00E+00, antena pasywna.

eter
Posty: 804
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: eter »

Nie przejmuj się.
To już jest po prostu "atrybutem" nadawania DVB-T w SD.
Ciągnie się już od początku nadawania, raz częściej raz rzadziej, losowo na różnych programach.
Widocznie kodery sygnału przetwarzając sygnał z HD na SD nie potrafią tego robić bez zakłóceń w postaci "czkawki", czyli losowo gubienia klatek....
Ręce opadają, jak widzi się takie "babole" tyle lat i nic z tym nie robią.
Prawdopodobnie kłopot się sam naprawi za rok, przy przejściu na DVB-T2.
Zobaczymy...

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2278
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Krosnoludek »

"Czkawka" na TVN występuje, prosimy podregulować sprzęt.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2278
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Krosnoludek »

Znów na MUX-2 pojawiają się ok. 10 sekundowe braki sygnału, ostatnie przed chwilą o godz. 19:12 nadajnik Sucha Góra.
Tak sam jak to było już wcześniej, coś musicie przestawić i problem na jakiś czas znika...

BiTCity
Posty: 469
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: BiTCity »

To raczej tropo u siebie mam podobnie tylko, że z rana zanika mi czasem lokalny Mux 2 i 8, po sprawdzeniu na tych samych kanałach nadaje Jemiołów, ale w tym samym czasie odbieram np. Gołogóre czy Sierpc więc problem instalacji odpada.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2278
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Problemy z obrazem w MUX-2 (niezwiązane ze słabym sygnałem !)

Post autor: Krosnoludek »

Nic z tych rzeczy, to już któryś raz z kolei jak zgłaszam, coś się przestawia i co jakiś czas pojawiają się zaniki sygnału tak na 5 - 10 sekund (jakby ktoś wajchą wyłączył). Jak poprawią jakiś czas znowu jest spokój. Mam nadzieję, że ta przypadłość zniknie wraz z przejściem do DVB-T2.

Odpowiedz